Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy może ktoś z Was ma podgrzewaną podłgę w łazience pod prysznicem? chodzi mi oczywiście o prysznic bezbrodzikowy i podłoge grzaną elektrycznie.

Da się coś takiego bezpiecznie zrobić?

Da się da się, od tego masz zabezpieczenia typu "różnicówka" .. no i oczywiście staranna robota. ...albo ... połóż rurki zamiast kabli hehe

Ja niemam brodzika tylko odpływ liniowy i tam też własnie kable polozylem.

Został mi tylko polozyc kabel na korytarzu 11m2 i mam kable rozlozone. wszystko smiga elegancko. w poniedzialek wylewka druga i calosc będzie w 13cm wylewki. :)

Prowadzisz jakiś dziennik albo czy zamieszczasz gdzieś zdjęcia w internecie? Chciałbym luknąć na twoją robotę, niedługo mnie to samo czeka. Kable i sterowniki już kupiłem.

W prysznicu mam podgrzewaną podłogę i siedzisko pod skosem hehe:)

Przed ułożeniem nie żałowałem kasy na płynną hydroizolację wylewki i teraz jestem spokojny.

Nie tylko nie mam brodzika ale nie mam też żadnych kotar czy przesłon, po prostu nie ma co sprzątać i nie pachnie brzydko z kotarek.

Podłoga zrobiona ze spadkiem 2% w kierunku odpływu liniowego.

Konwektory powinieneś przetestować sam! Próbowaliśmy ich z żoną no i nie przeszły bo one działają wymuszając obieg ciepłego powietrza co jest trochę jakby nienaturalne. Przy konwektorze powietrze jest dobrze ogrzane ale gdy dotyka się przedmiotów to są one chłodniejsze a nawet zimne (stalowy długopis) co właśnie sprawia dziwne odczucia. Wówczas przypadkiem, w tym samym domu trafiliśmy na promiennik i to już inna sprawa. Dobrze wykonany promiennik jest bardzo estetyczny, zajmuje mało miejsca i nie wymusza takiego ruchu ciepłego powietrza no i wszystko jest ogrzane równomiernie co można porównać z tradycyjnym grzejnikiem czy piecem kaflowym.

Niestety promienniki są dużo droższe od konwektorów, choć ogólnie to nie jest duży wydatek.

Gość Arturo72
Drożej wyjdzie w eksploatacji?

Na pewno nie będzie tak zachwalanego przy kablach ogrzewania nie centralnego i nie potrzebnie wydana kasa na regulatory bo one nic nie dadzą.

Ale Twoja plyta z wylewka (laczeni 30 cm) to juz bedzie dzialac miodzio :p

Ech, wszystkich musisz mierzyc swoja miara.

Zdradzisz w koncu ile dales za brookventa?

Pozdrawiam

Sterowniki i kable do ogrzewania kupione

1890+2618=4508 koszt całego ogrzewania:lol2:

:lol2: > RACHUNEK ZA PRĄD > :(

Ale poważnie im większe zapotrzebowanie na ciepło tym bardziej uzasadnione jest oszczędzanie.

Gość Arturo72
Ale Twoja plyta z wylewka (laczeni 30 cm) to juz bedzie dzialac miodzio :p

Ech, wszystkich musisz mierzyc swoja miara.

Zdradzisz w koncu ile dales za brookventa?

Pozdrawiam

Cały czas powtarzam,że akumulacja owszem ale jeśli kable były kupione z myślą ,że mają być sterowalne w każdym pomieszczeniu osobno to muszą być ułożone w warstwie kleju pod kaflami i grzane non stop w I taryfie inaczej to ze sterowania nici wbrew temu co głoszą "nawiedzeni" kablarze w tym temacie.

Mój dom wychładzał się bez zysków bytowych ok.1-1,5st.C przez 24h z wyłączonym ogrzewaniem,teraz na logikę trzeba wziąść,w jakim przedziale temperaturowym będziemy sterować kablami i w jakim celu.

Brookvent aircycle 1.1 za 4tys.zł.

Edytowane przez Arturo72
Cały czas powtarzam,że akumulacja owszem ale jeśli kable były kupione z myślą ,że mają być sterowalne w każdym pomieszczeniu osobno to muszą być ułożone w warstwie kleju pod kaflami i grzane non stop w I taryfie inaczej to ze sterowania nici wbrew temu co głoszą "nawiedzeni" kablarze w tym temacie.

Mój dom wychładzał się bez zysków bytowych ok.1-1,5st.C przez 24h z wyłączonym ogrzewaniem,teraz na logikę trzeba wziąść,w jakim przedziale temperaturowym będziemy sterować kablami i w jakim celu.

Brookvent aircycle 1.1 za 4tys.zł.

Ależ Ty jesteś nie reformowalny i nawijasz ciągle te same banialuki. Zapytaj Lobo czy u niego kable w NCO są bezpośrednio w pod kaflami i czy grzeje w I taryfie.

Proponuję Ci napisz sobie post i go edytuj a nie ciągle w kółko te same wypowiedzi.

Pytanko do kabelkowiczow: Mam taka podloge: piach, folia, beton 10cm b-20, folia, styropian 2x10cm folia aluminiowa wylewka 7cm, kable i teraz druga wylewka 6cm. Czy waszym zdaniem tak jest ok?

Pytanie do kabelkowiczów i oczywiście do odpowiedzi wywołany się czuję kto ? Główny kablekowicz Arturo.

A nawiązują do tematu sam się zastanawiam jak musi być grubość wylewki żeby łapać się tylko w II taryfie ( oczywiście przy odpowiedniej mocnej izolacji całego domu) i żeby ciągle było to NCO.

Gość Arturo72
Pytanie do kabelkowiczów i oczywiście do odpowiedzi wywołany się czuję kto ? Główny kablekowicz Arturo.

Jeśli widzisz różnicę w podłodze nagrzanej do 30-35st.C kablami czy wodną podłogówką i różnicę oddawania tegoż ciepła z podłogi nagrzanej kablami czy wodną podłogówką to powodzenia.

Ależ Ty jesteś nie reformowalny i nawijasz ciągle te same banialuki. Zapytaj Lobo czy u niego kable w NCO są bezpośrednio w pod kaflami i czy grzeje w I taryfie.

Proponuję Ci napisz sobie post i go edytuj a nie ciągle w kółko te same wypowiedzi.

A czemu mam się zapytać ? Ja to wiem a Ty na spokojnie przemyśl w jakim przedziale temperaturowym będziesz sterował te NCO przy kablach w wylewce,chociaż od Ciebie może za dużo wymagam...

Może powtórze,dom traci przez 24h nie grzania 1-1,5st.C,przez 8h przerwy w II taryfie będzie tego z 0,5st.C,pytanie,w jakim celu te NCO ?

Dodam,że w sypialni mam ustawioną niższą temperaturę niż w innych pomieszczeniach.

Edytowane przez Arturo72
:lol2: > RACHUNEK ZA PRĄD > :(

Ale poważnie im większe zapotrzebowanie na ciepło tym bardziej uzasadnione jest oszczędzanie.

Pewnie byłbyś zadowolony jakbym zapodał sobie pompę za kilkadziesiąt tyś:lol2:

Ja wydałem 4,5tyś plus mój czas na położenie tych kabli, no i jeszcze zapłacę trochę więcej za wylewkę. A plus taki że nie będę musiał się prosić serwisantów, aby co roku kontrolowali mi pompę, która po około 10 latach i tak mi prawdopodobnie padnie. Kable nie potrzebują serwisu, jeśli nie uszkodzisz ich przy montażu to przetrwają ciebie w tej wylewce. Minusem na pewno jest większy rachunek za takie ogrzewanie. Lecz mając spokój, bez stresowe funkcjonowanie w domu - jest warte płacenia tych wcale nie dużo większych rachunków. Tym bardziej, że takie ogrzewanie na początku kosztuje mnie śmieszne pieniądze.

miloszenko jak wychodzisz na grzaniu gazem w ujęciu rocznym ile idzie na CO i CWU.

Okolo 800 m3 na CO/CWU od 1 wrzesnia do poprzedniego weekendu.Teraz praktycznie tylko na CWU. CWU bierze prawie ze 1 M3/dobe.

50-60 m3 poszlo na wygrzanie we wrzesniu, i caly wrzesien/pazdziernik trzymalismy dla malej 25 stopni:)

Ogolnie jestem zadowolny z kalorycznosci domu, choc mostkow jeszcze do zalatania cala lista. Mniej zadowolny jestem w kwot ktore za wszystko placilem, ale musialo byc szybko i niewiele wtedy wiedzialem jak zrobic.

Tak dla potomnych: za reku z instalacja przez firme - ok. 14 tys.

Hydraulika: CWU/CO z przylaczem i wszystkimi pierdolami - 25 tys.

Kominek - odpalony jakies 10 razy w sezonie - 10 tys.

Dzisiaj moge bez problemu zbudowac tymi recami co/cwu za 10 tys z niewiele wysza stawka za KWh.

Pozdrawiam