Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzisz, sama masa nie wszystko opisuje, w podlogowce masz jeszcze jedno niekorzystne zjawisko: masa akumulacyjna ma niekorzystny stosunek powierzchni zewnetrznej do masy, tutaj idealnym modelem teoretycznym jest szcscian.

Powoduje to zbyt szybkie oddawanie energii, wiec musisz wiecej naladowac, "zeby starczylo" na okres I taryfy. Tendencja do przegrzewania pomieszczenia w okresach przejsciowych.

KURT my się chyba nawzajem nie rozumiemy tak do konca

ja szczerze jestem zdziwiony że w waszych bardzo dobrze izoloanych domach wam się załącza grzanie w dzień?

podłogówka ma i minusy i plusy jak wszystko

pewnie że są straty w grunt no ale akceptuje to w zamian za stabilność temp w domu.

fakt że w domach do 5 litrów to tak naprawdę każdy system i technologia się sprawdzi

Do wszystkich. U kogo ogrzewanie nie zalacza sie miedzy 13-15? Albo na odwrot u kogo pracuje?

a jakie to ma znaczenie ...?

temperaturę w chałupie ustalasz indywidualnie a sterowniki dbają o to aby ta temperatura była...

nie wiem do czego to czepianie się co niektórych o to załączanie w tych godzinach przecież to się robi samo ...

u mnie w zimie każdy sterownik załącza się dwa do trzech razy na dobę i tyle, wcale nie "trajkoczą "co chwilę jak to niektórzy opisują ...

Durszlak? Choć za oknem 28stC to moja chałupa (ok. 80t silikatów i betonu) się dopiero powoli rozgrzewa słoneczkiem to i chłodzić będzie się podobnie jak go zabraknie.

no popatrz ty się...

mój ze styropianu ma wewnątrz dzisiaj ok. 22,3-22,8* pomimo tego że już ponad tydzień mamy słoneczne i wyjątkowo ciepłe dni ...

One przy akumulacji ciepła w podłodze i ogólnei w domu nie muszą i nie powinny tego widzieć.Jeśli widzą i reagują,to znaczy,ze w domu są duże straty ciepła lub mała akumulacja ciepła z II taryfy i zachodzi konieczność grzania w I taryfie.

akumulacja ma iść w parze ze stratami ...

nie jest dobrze ani w jedną ani w drugą stronę ...

2. Nawet 2-3 tys w roku jest dla mnie sporym wydatkiem i chciałbym kiedyś móc go zmienjszyć - RURKI

i tyle w temacie

to po co ty dom budowałeś ...???

trzeba było u teściów w bloku mieszkać to było by taniej ...:yes:

ja szczerze jestem zdziwiony że w waszych bardzo dobrze izoloanych domach wam się załącza grzanie w dzień?

wy macie jakąś obsesję z tym grzaniem...

mam ustawione pomiędzy 22 a 23* na sterownikach tak aby maksymalnie wykorzystać tańszy prąd, co kogo obchodzi kiedy się włącza ...

Czytam i widze, ze watek zabrnal w slepy zaulek.

Zwlaszcza jezeli chodzi o sterowanie tmp i sprawami akumulacyjnosci..... Przerost teoretyczny ;)

Moj dom o kubaturze ~450 m3 obsluguje masa akumulacyjna o masie okolo 500kg, laduje wylacznie w taniej taryfie, wahania temp. nigdy nie przekroczyly 0,5*

Wniosek? Ogrzewanie podlogowe generuje ogromne straty, szczegolnie przy zwyklym fundamencie, duza masa akumulacyjna jest nie potrzebna.

No dobra, piece to też rozwiązanie, ale niektórzy tu piszą że szumi i kurzy ? Ja wiem że będę grzał prądem ale jeszcze nie wiem jak.

Pierwsza wersja były właśnie piece ale jak zacząłem czytać FM to mam mętlik. Każda pliszka swój ogonek chwali.

Co zadecydowało że grzejesz piecami ?

No dobra, piece to też rozwiązanie, ale niektórzy tu piszą że szumi i kurzy ? Ja wiem że będę grzał prądem ale jeszcze nie wiem jak.

Pierwsza wersja były właśnie piece ale jak zacząłem czytać FM to mam mętlik. Każda pliszka swój ogonek chwali.

Co zadecydowało że grzejesz piecami ?

Nie zachwalam, ani nie polecam piecy akumulacyjnych, tylko punktuje na podstawie domu Bittera.

Wydaje sie, ze podlogowka tylko i wylacznie powinna dzialac z PCi, wrecz bym zaryzykowal stwierdzenie, ze podlogowka wodna zostala stworzona aby byla mozliwosc wykorzystania zrodla niskotemperaturowego z COP > 1.

A ludzie kojarza, ze podlogowka = mniejsze zuzycie

Nie zachwalam, ani nie polecam piecy akumulacyjnych, tylko punktuje na podstawie domu Bittera.

Wydaje sie, ze podlogowka tylko i wylacznie powinna dzialac z PCi, wrecz bym zaryzykowal stwierdzenie, ze podlogowka wodna zostala stworzona aby byla mozliwosc wykorzystania zrodla niskotemperaturowego z COP > 1.

To zapytam inaczej, czy teraz też wybrałbyś piece ?

Pompa Ciepła ? - nie będę kupował browaru żeby napić się piwa...

to po co ty dom budowałeś ...???

trzeba było u teściów w bloku mieszkać to było by taniej ...:yes:

Przyganiał kocioł garnkowi. Skoro masz w tyłku wydatki na ogrzewanie, to czy grzejesz w taniej czy drogiej taryfie to po co montowałeś te wszystkie Twoje zabawki typu odzyskiwacz ciepła z moczu pod prysznicem? :-D

Ludzie chcą też mieć ciepło w stopy po prostu ...

to po co montowałeś te wszystkie Twoje zabawki typu odzyskiwacz ciepła z moczu pod prysznicem? :-D

takie hobby ...:yes:

takie samo jak siedzenie tutaj i bicie piany z wami ...:p

To tylko teoria. U mnie nic się nie przegrzewa ale mam 10cm betonu i grzeję tylko w II taryfie.

taaa...

i nie wiesz dlaczego wystarczy jeden dzień słoneczny czy jakieś pieczenie aby mieć 25* w salonie / kuchni ...:cool:

jakoś u kablarzy tego nie widać ...;)

taaa...

i nie wiesz dlaczego wystarczy jeden dzień słoneczny czy jakieś pieczenie aby mieć 25* w salonie / kuchni ...:cool:

jakoś u kablarzy tego nie widać ...;)

Ale to zależne jest od temperatury podłogi. Dąży się do samoregulacji.