Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tego nie wiemy... nie ma w PL raczej statystyk PC 15 lat wstecz... ale sa klimatyzatory ktore maja tyle lat... i testy PC P/P prawie 10lat wstecz w innych krajach. A PC G/W istnieja i chodza o wiele dluzej anizeli 15 lat ;) P/W nie sa juz nowoscia ale od kiedy sa praktycznie uzywane w domach nie wiem.

Ale rozumiem ze wszelkie inne formy ogrzewania sa bezawaryje, bezobslugowe, bezserwisowe i wieczne.

Czy chcesz powiedziec ze kable maja wszystkie te cechy.... trzeba tylko pod nie odpowiedni dom wybudowac... :cool:

Tak jak wspominalem.... taki suuuuuper cieply dom nie powinnien potrzebowac kabli do ogrzania majac dobry rekuperator... oby tylko on te 15 lat wytrzymal ;)

Pozdrawiam

Ty Varme masz rację, tylko uważaj bo kablowcy i kospelowcy wejdą na PCi i zamiast fasolki po bretońsku będzie bigos.:stirthepot:

Ja nie mam potrzeby mojej żony zostawiać tygodniami samej w domu tak jak Ty swojej także raczej powyższe skieruj do swoich kolegów.

Ty jesteś jak starsze Panie, które całymi dniami siedzą w oknie na poduszeczce, a potem myślą że wiedzą wszystko o wszystkich, a w gruncie rzeczy g..no wiedzą:-) no ale żyj w tej świadomości.

O robił skosy a ja strop i nie spieprzyłem go tak jak Ty swój granulkami i wełną.

A co to za różnica? I tu i tu zero wełny, no ale jak potrzebujesz tego to podbudowania własnego ego to uznajmy że byłeś pierwszy, że jesteś prekursorem.

Bo ty wszystko robisz idealnie, a inni wszystko spieprzyli.

Gość Arturo72
Ty Varme masz rację, tylko uważaj bo kablowcy i kospelowcy wejdą na PCi i zamiast fasolki po bretońsku będzie bigos.:stirthepot:

Bigos już był kilka lat temu:

Nie wchodzę i nie wyśmiewam,grzecznie się zapytałem kiedy Wam się to zwróci i jaki widzicie sens w PC bo ja nie widzę opłacalności inwestycji rzedu 60-70tys.zł ale jak ktoś wyjeżdża z głupimi tekstami to musiałem się odezwać.

Ale jeden tutaj co do japońców lata nie rozróżnia wodnej podłogówki od pompy ciepła...

Ty jesteś jak starsze Panie, które całymi dniami siedzą w oknie na poduszeczce, a potem myślą że wiedzą wszystko o wszystkich, a w gruncie rzeczy g..no wiedzą:-) .

no tutaj nie mogę się zgodzić.

Te panie to osiedlowy monitoring i one wiedzą wszystko o wszystkich.

Także jak bedziesz podczas kolejnej delegacji tak od kochanki wychodził, to na pewno żonie doniosą i poznej bedzie kabel ale na doopie...

Tego nie wiemy... nie ma w PL raczej statystyk PC 15 lat wstecz... ale sa klimatyzatory ktore maja tyle lat... i testy PC P/P prawie 10lat wstecz w innych krajach. A PC G/W istnieja i chodza o wiele dluzej anizeli 15 lat ;) P/W nie sa juz nowoscia ale od kiedy sa praktycznie uzywane w domach nie wiem.

Ale rozumiem ze wszelkie inne formy ogrzewania sa bezawaryje, bezobslugowe, bezserwisowe i wieczne.

Czy chcesz powiedziec ze kable maja wszystkie te cechy.... trzeba tylko pod nie odpowiedni dom wybudowac... :cool:

Tak jak wspominalem.... taki suuuuuper cieply dom nie powinnien potrzebowac kabli do ogrzania majac dobry rekuperator... oby tylko on te 15 lat wytrzymal ;)

Pozdrawiam

1. Kiedyś np auta z 500 tyś km przebiegu nie uważano za złom i żeby je sprzedać nie trzeba było cofać licznika. 6 lat temu kupiłem mieszkanie i do niego całe wyposażenie tj pralka, lodówka zmywarka itp itd piec kondensat. Do dzisiaj po 6 latach tylko zmywarka jeszcze nie potrzebowała wizyty technika Do pieca mimo że jak każdy mówi "prosty jak budowa cepa" serwis wzywany było już kilkunastokrotnie i nie pisze o serwisie gwarancyjnym . Tak wiec nie wieże że którakolwiek PC dożyje więcej jak 5 - 8 lat. Ciekawe na marginesie jaka jest gwarancja na takie PC 2 lata 5?

2. Uważam że takie kable zatopione w wylewce są bezawaryjne i nie potrzeba ich kontrolować przed rozpoczęciem sezonu grzewczego. Co ma się w nich zepsuć ?

3. Nie odpowiedziałeś na pytanie jaki będzie sumaryczny koszt serwisów napraw tudzież innych wymian w ciągu eksploatacji ?

4. Dom jaki buduje - parametry w stopce - może być ogrzewany czym dusza zapragnie, gazem, węglem, itp itd. Przerabiam go na taki aby energii potrzebnej to komfortowego przebywania było potrzeba jak najmniej. Nie budują domu pod kable ale daje kable bo po 1. mała to inwestycja po 2. całkowicie bezobsługowa. 3. System bezawaryjny. (chyba ze ktoś mechanicznie uszkodzi - ale tak to wszystko można załatwić). Po któreś tam - nie potrzebuje kotłowni i kominów a z racji tego że będzie mi potrzebny kredyt to koszty inwestycji będą niższe.

Jeszcze jakiś czas temu (przed pojawieniem się na forum) tak sobie marzyłem o tym żeby każde pomieszczenie w jakiś sposób ogrzewać niezależnie od innych a tu proszę NCO Lobo -też takie chce i takie zrobię.

Edit: Nie chce mi się szukać po forum ale u jaśka kable już chyba 12 rok i bez awarii.

Edytowane przez mic81

Nie zanosi sie zebym w najblizszej przyszlosci budowal dom ale jak bede to dobiore system grzewczy i CWU do domu a nie dom do systemu grzewczego ;)

Wielu chcialo zbudowac taki dom jaki im sie marzyl, a nie taki na jaki ich stac i do dzis nie skonczyli tych marzen stawiac.

Mowisz, ze wybudujesz tak duzy dom jak bedziesz chcial, ale ile styro dasz na sciany, no bo to chyba musisz wiedziec zanim dojdziesz do wyboru systemu grzewczego?

No bo jesli dom mialby byc budowany za pare lat to U sciany czy dachu musi juz byc wypasione, dom zeroenergetyczny, po wpakowaniu dziesiatek tysiecy w izolacje na samym koncu wybierzesz PC?

Pozdrawiam

Róbta co chceta ale dziwi mnie Wasze nie zdecydowanie i opieranie się na opinii kogoś kto nie będzie mieszkał w Waszym domu przez chociażby minutę a co dopiero przez kilkanascie najbliższych lat i to obojętnie kogo,mojej,Bittera,Lobo,jaśka itp.

Czy naprawdę nie macie własnego rozumu ? Żonę też wybieraliście przez opinię i poradę kolegów ?

Jeśli tak to gratuluję żony,zapewne udany wybór bo koledzy wiedzą lepiej ;)

Nie decyzji czy opinii szukam na forum a wiedzy i doświadczeń - czaisz różnicę?

A żony nie mam jeszcze, ale nie chcę robić offtopu :p

Edytowane przez Draken

nie ma siły żeby pompy były bezawaryjne no ale to każdy musi sobie skalkulować przed zakupem.

ja mam powietrzną z prostym kominkiem

ale jesli ktoś koniecznie nastawia się na płaszcz z buforem to uważam że taki system jak u bittera[kospel+ rurki++++ płaszcz z buforem sprawdził się doskonale]

przy domach typu bittera i loba to każdy system się sprawdzi[no może z wyjątkiem butli gazu za 1zł w promocji przy instalacji]

żeby nie było ja jestem ze swojej pompy zadowolony

no ale szkoda że przed podjęciem decyzji czym grzać nie wierzyłem sobie że uda zejść się do 30kwh m2rok.

prąd +kominek z płaszczem albo nawet bez

Edytowane przez malux20

Gość Arturo72
w sumie Arturo72 - weź określ się czy jesteś za czy przeciw ;)

Wmawianie mi,jak to czyni Lobo i inni,że jestem bez warunkowo za pompą ciepła to bzdura i nie prawdziwa informacja wprowadzająca w błąd użytkowników.

Byłem i jestem przeciwnikiem pompy ciepła za kosmiczną kasę.Mój limit był max.20tys.zł.

Jestem za to jak najbardziej za wodną podłogówką,pod którą można podpiąć cokolwiek.,łącznie z pompą ciepła do c.o i cwu zamiast rozdrabniać się na drobne i kupować jak niektórzy osobną pompę ciepła do cwu bo to właśnie mija się z celem.

Narazie markowe pompy są drogie(15-17tys.zł) ale któż wie co będzie za rok,dwa,trzy ?

Dotacje do pomp ciepła już się zaczynają pojawiać.

Edytowane przez Arturo72

Wmawianie mi,jak to czyni Lobo i inni,że jestem bez warunkowo za pompą ciepła to bzdura i nie prawdziwa informacja wprowadzająca w błąd użytkowników.

Byłem i jestem przeciwnikiem pompy ciepła za kosmiczną kasę.Mój limit był max.20tys.zł.

Jestem za to jak najbardziej za wodną podłogówką,pod którą można podpiąć cokolwiek.,łącznie z pompą ciepła do c.o i cwu zamiast rozdrabniać się na drobne i kupować jak niektórzy osobną pompę ciepła do cwu bo to właśnie mija się z celem.

Narazie markowe pompy są drogie(15-17tys.zł) ale któż wie co będzie za rok,dwa,trzy ?

Dotacje do pomp ciepła już się zaczynają pojawiać.

Do momentu jak potajemnie handlowales PCi to tylko je chwaliles, potem jak wyszło szydło z worka no zmiękła ci troche faja i teraz polecasz wodną podłogówkę a PCi już nie do końca.

Co z tego że miałeś limit 20tyś, skoro na twoją PCi po części dorzucili się ci których na nie naciągnąłeś.

Wiecie jaki wpływ na ogrzewanie podlogowe maja pustki powietrzne w kleju pod glazura? Bedzie ok jak sa pustki czy zrywać? Pytam doświadczonych a nie wodolejcow!

Nie ma to znaczenia, prędzej czy później ciepło z tej pustki ogrzeje płytkę. Mimo tego lepiej płytki kleić na " grzebień"

Gość Arturo72
Do momentu jak potajemnie handlowales PCi to tylko je chwaliles, potem jak wyszło szydło z worka no zmiękła ci troche faja i teraz polecasz wodną podłogówkę a PCi już nie do końca.

Co z tego że miałeś limit 20tyś, skoro na twoją PCi po części dorzucili się ci których na nie naciągnąłeś.

Pompę ciepła będę chwalił bo obniża rachunki za prąd c.o i cwu.Co do mojego limitu to pozostawie Twoje myślenie bez komentarza a dodam tylko że pompa ciepła odpowiednia dla mojego,twojego i innych domów energooszczędnych czyli 7kW na allegro jest za 14tys.zł...normalnie cud.Odejmujac od tej kwoty dotacje do pompy wyjdzie znacznie mniej ale co ją będę gadał,kable są najlepsze.

Edytowane przez Arturo72

Pompę ciepła będę chwalił bo obniża rachunki za prąd c.o i cwu.Co do mojego limitu to pozostawie Twoje myślenie bez komentarza a dodam tylko że pompa ciepła odpowiednia dla mojego,twojego i innych domów energooszczędnych czyli 7kW na allegro jest za 14tys.zł...normalnie cud.

To że urządzenie obniża nie znaczy że jego zakup jest uzasadniny.

Nie musisz komentować, bo to nie moje myślenie, to że na PCi miałeś specjalna cenę pisał twój wspólnik w innym wątku, więc nie graj niewinnego.