Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co z weekendem, tez masz tania czy moze jak u mnie w g12r ze 365 w roku to samo tania tylko 22-7 13-16

weekend tak samo jak w tygodniu, tj 21-7 13-15. aczkolwiek zastanawiam się czy nie lepiej było wziąć weekendową (bo w weekendy nie pracuję)...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MasterCheat - a gdzie masz przyłącze? czy budowali czy miałeś już?

przyłącza nie budowali. Była linia napowietrzna podłączona do wieszaków na budynku mojego ojca.

Ja musiałem zabudować swój licznik na jego elewacji i dociągnąć do licznika przewody od wieszaka, co zrobiłem. Przy okazji elektryk wyniósł licznik ojca na zewnątrz budynku do wspólnej skrzynki.

Witam,

czy ktoś z was ma podpisaną umowę z Duonem.

Ja mam podpisaną od 1 września br - ale czekam jeszcze na pierwszą fakturę. Pierwsza taryfa w G12W ma wynosić 0,73zł brutto a druga 0,21zł brutto więc powinno się opłacać ;-)

Ja mam podpisaną od 1 września br - ale czekam jeszcze na pierwszą fakturę. Pierwsza taryfa w G12W ma wynosić 0,73zł brutto a druga 0,21zł brutto więc powinno się opłacać ;-)

A jaka konfiguracja godzinowa taniego pradu?

musze to npisac

przy niskich temp POWIETRZNA pompa może niewiele z kosztami odbiegac od grzałki

korzystam glównie z wody wieczorem

mi wystarcza grzanie cwu o 13-15 no ale jesli nawet ustawimy nizszą obniżoną temp to i tak nie mam gwarancji ze pompa nie włączy sie - i tu najgorszy przypadek ---- o 6.01 w drozszej taryfie przy mrozie porannym.

jezeli ustawie komfortową temp miedzy 5 a 6 owszem cwu nagrzeje sie ale z kiepskim copem .

o 13 niestety byloby tylko delikatne dobicie do temp.

rozwiązaniem byloby możliwosc ustawienia np o 5 rano np 40 stop a o 13 48 w komforcie

niestety w atlanticu tak nie jest

Gość Arturo72
musze to npisac

przy niskich temp POWIETRZNA pompa może niewiele z kosztami odbiegac od grzałki

Zrobiłeś tak jak radziłem,czyli żeby zasobnik grzała tylko grzałka bez wspomagania pompą przez kilka dni i przy zużywaniu cwu jak do tej pory ?

Zrób tak i podaj zużycie,wtedy zobaczymy czy pompa niewiele odbiega kosztami od grzałki :)

Stawiam na wynik co najmniej 10kWh/dobę czyli grzałka o mocy 3kW grzejąca 300l przez 3,33h/dobę bo Ty obecnie grzejesz z mocą ok.10kW ok.1h/dobę i zużywasz przy tym ok.3kWh a nie 10kWh.

P.S.

Gdybym miał grzałkę w zasobniku tak bym zrobił dla uwiecznienia głupot wypisywanych przez niektórych na temat zużycia cwu ale jej nie mam :)

Edytowane przez Arturo72
Gość Arturo72
nie

A waśnie, zrób taki test dla siebie bo pisałeś o przejściu z pompy na grzałę,także żebyś się nie zdziwił ;)

Wyniki podasz na forum,będą przydatne :)

tak jest

może tak być

ZASTANAWIAM się czy bitterowi wodna podłogówka ułatwi sprzedanie domu .

czy jednak lepiej że ją ma zamiast kabli?

a może kupujacy mentalnie są już przygotowani na kable?

Edytowane przez malux20

w naszym społeczeństwie ludzie jeszcze są nastawieni na ogrzewanie wodne, ostatnio podłogowe zdobywa punkty ;)

kable w całym domu zamiast OC grzejnikowego/podłogowego mogą "odstraszać" przynajmniej przy 1szym podejściu :)

to się ciesz że tak krótko.. bo miałeś przyłącze... u nas dwa lata się czeka jak przechodzi przez czyjś teren a rok jak masz np. słup na dzialce..

Ok, ale sytuacja jest inna.

Mając gotowe wszystko - gdzie w skrzynce wystają 4 kable z sieci i 4 kable do domu i wystarczy je połączyć - czekam 4 miesiące...Więc raczej nie mam powodów do radości....

ja bym się cieszył.. zawsze możesz czekać rok ;)

a propos, zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem kiedyś - żeby mając dwa liczniki (jak u Ciebie, Twój i rodziców) jeden zrobić w normalnej taryfie a drugi dwutaryfowy i jakoś to sprytnie przełączać. ;)