noname2 09.10.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Właśnie zaoszczędziłeś 12000 a nie 2000.Szalona matematyka. a dokładnie 2052, bo tam powinno być zero jeszcze na końcu sorry umowa do duon wysłana .......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 10.10.2014 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 co myślicie?: http://www.biztok.pl/wywiady/budujemy-zbyt-duzo-elektrowni-czeka-nas-swinska-gorka_a17476 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 11.10.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 co myślicie?: http://www.biztok.pl/wywiady/budujemy-zbyt-duzo-elektrowni-czeka-nas-swinska-gorka_a17476 Na pewno ceny nie spadną bo kablarze mieli by za dobrze... prąd musi zdrożeć chociaż 4 krotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 11.10.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 A jak ceny spadna... to tylko kablarzom ? Oczywiście że tylko kablarzom. W myśl zasady dużo kupujesz mało płacisz. Pompiarze mało kupują - więcej będą płacić. Pero, pero, bilans musi wyjść na zero ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 12.10.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 czy ktos grzejący kablami lub tylko w taniej taryfie robil pomiary zużycia energii w dwóch sytuacjach:1. grzejemy np. do 22* zaczynajc od 22:00 i utrzymujemy tą temperaturę całą noc tak żeby o 6:00 rano było 22* - o ile spadnie temp. do 13:00 kiedy znowu załączymy grzanie i dobijemy do 22* - i dalej analogicznie do 22:00 - jak to u Was wygląda2. grzejemy od 22:00 dobijamy do 23*.. potem przerwa do np. 4 rano i znowu grzejemy do 23* żeby do 13:00 za duzo nie spadlo.. jak to wygląda od strony praktycznej? pod względem zużycia prądu ale też komfortu mieszkania..oczywicie temperatura komfortowa dla każdego jest inna ale zalóżmy że zamiast 22* kazdy załozy swoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 13.10.2014 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 czy ktos grzejący kablami lub tylko w taniej taryfie robil pomiary zużycia energii w dwóch sytuacjach: 1. grzejemy np. do 22* zaczynajc od 22:00 i utrzymujemy tą temperaturę całą noc tak żeby o 6:00 rano było 22* - o ile spadnie temp. do 13:00 kiedy znowu załączymy grzanie i dobijemy do 22* - i dalej analogicznie do 22:00 - jak to u Was wygląda 2. grzejemy od 22:00 dobijamy do 23*.. potem przerwa do np. 4 rano i znowu grzejemy do 23* żeby do 13:00 za duzo nie spadlo.. jak to wygląda od strony praktycznej? pod względem zużycia prądu ale też komfortu mieszkania.. oczywicie temperatura komfortowa dla każdego jest inna ale zalóżmy że zamiast 22* kazdy załozy swoją MOIM zdaniem.. lepiej ustawić sobie jedna temperature przy akumulacji na 24h niz skakać i kombinowac. bo jak obliczyć do jakiej temp nagrzac podloge zeby starczylo na caly dzien..?? Mi tam sie nie chce latać z termometrem po domu i mierzyc. Ja mam akumulacje 14cm kable mniej wiecej po środku. Wyjdzie na to samo jak mi pyknie podloga w drogiej na chwilke zamiast grzac dluzej w taniej. Ale moze sie nie znam no i mam przeciez dom cysterne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 13.10.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 czy ktos grzejący kablami lub tylko w taniej taryfie robil pomiary zużycia energii w dwóch sytuacjach: 1. grzejemy np. do 22* zaczynajc od 22:00 i utrzymujemy tą temperaturę całą noc tak żeby o 6:00 rano było 22* - o ile spadnie temp. do 13:00 kiedy znowu załączymy grzanie i dobijemy do 22* - i dalej analogicznie do 22:00 - jak to u Was wygląda 2. grzejemy od 22:00 dobijamy do 23*.. potem przerwa do np. 4 rano i znowu grzejemy do 23* żeby do 13:00 za duzo nie spadlo.. jak to wygląda od strony praktycznej? pod względem zużycia prądu ale też komfortu mieszkania.. oczywicie temperatura komfortowa dla każdego jest inna ale zalóżmy że zamiast 22* kazdy załozy swoją trzeba by poczekać na pyxisa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 13.10.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Oczywiście że tylko kablarzom. W myśl zasady dużo kupujesz mało płacisz. Pompiarze mało kupują - więcej będą płacić. Pero, pero, bilans musi wyjść na zero ! podrożeje abo a na ceny kWh będą się bić pomiędzy sobą - coś na styl telekomów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.10.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 trzeba by poczekać na pyxisa... Przeciez to Ty tak grzejesz (chyba ze znowu klamales), co prawda nie "prawdziwymi" kabelkami a tylko matami w warstwie kleju, ale zawsze to jakies przyblizenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.10.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 co do cen to przez kilka lat będą raczej spadać.. po czym to wnioskuję?.. ano po tym że taki np. duon czy inne spółki sprzedające energię bardzo chcą podpisywać umowy np. do końca 2017 roku.. oni nie są filantropami i widocznie wiedzą że jak teraz podpisze się taką umowę to na tym na pewno nie stracą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 13.10.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Przeciez to Ty tak grzejesz (chyba ze znowu klamales), co prawda nie "prawdziwymi" kabelkami a tylko matami w warstwie kleju, ale zawsze to jakies przyblizenie. Ty wiesz lepiej, ile i czym oraz jak ja grzeję - to miłe p.s. odpowiedz może koledze merytorycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.10.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 p.s. odpowiedz może koledze merytorycznie Nie moge odpowiedziec, bo nie robilem pomiaru zuzycia w tych 2 sytuacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arozaur 13.10.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 czy ktos grzejący kablami lub tylko w taniej taryfie robil pomiary zużycia energii w dwóch sytuacjach: 1. grzejemy np. do 22* zaczynajc od 22:00 i utrzymujemy tą temperaturę całą noc tak żeby o 6:00 rano było 22* - o ile spadnie temp. do 13:00 kiedy znowu załączymy grzanie i dobijemy do 22* - i dalej analogicznie do 22:00 - jak to u Was wygląda 2. grzejemy od 22:00 dobijamy do 23*.. potem przerwa do np. 4 rano i znowu grzejemy do 23* żeby do 13:00 za duzo nie spadlo.. jak to wygląda od strony praktycznej? pod względem zużycia prądu ale też komfortu mieszkania.. oczywicie temperatura komfortowa dla każdego jest inna ale zalóżmy że zamiast 22* kazdy załozy swoją U mnie w zeszłym roku (pierwszy sezon) ustawiłem temperaturę całodobową 22,6 i grzałem tylko w taniej. Wahania temperatury ok 0,5 oC no może w duże mrozy ciut więcej ale max to 1 oC . Tania u mnie to 22-6 i 13-15. Grzeję kospelem na parterze mam ok 10-12cm wylewki na poddaszu z 7cm. Nigdy nie było potrzeby załączać ogrzewania w I taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.10.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 a jaką masz powierzchnię i ile poszło Ci kWh na cay sezon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arozaur 13.10.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 a jaką masz powierzchnię i ile poszło Ci kWh na cay sezon? Dom typu stodoła ponad 170m2 na CO przez rok ok 5400 kWh plus jakieś 2400 kWh na CWU oraz kominek ok 1mp drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.10.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 masz gdzieś dziennik budowy? bo chętnie bym poczytał o Twoim domku - ocieplenie, okna itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 14.10.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 A ja wbrew m.in Pyxisowi (który twierdzi ze prawie nigdy się u niego sezon grzewczy nie zaczyna.... hehe)... odpaliłem dzisiaj łazienkę, pokój Młodego i 2 pętle w salonie na 25stopni - czym sezon uważam za otwarty... - niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 14.10.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 A ja wbrew m.in Pyxisowi (który twierdzi ze prawie nigdy się u niego sezon grzewczy nie zaczyna.... hehe)... odpaliłem dzisiaj łazienkę, pokój Młodego i 2 pętle w salonie na 25stopni temp. wody w układzie - czym sezon uważam za otwarty... - niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 14.10.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 a ja dzisiaj na krótki rękaw chodziłem... i o grzaniu nawet nie mysle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 14.10.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Ja tez nie Bardzo śmieszne !!! Na krótki rękaw też chodzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts