waflos 14.10.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 a ja dzisiaj na krótki rękaw chodziłem... i o grzaniu nawet nie mysle Ja tez cały ro chodzę w domu w krótkich spodenkach i koszulce.... - może dla tego zacząłem sezon grzewczy....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.10.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 A ja wbrew m.in Pyxisowi (który twierdzi ze prawie nigdy się u niego sezon grzewczy nie zaczyna.... hehe)... odpaliłem dzisiaj łazienkę, pokój Młodego i 2 pętle w salonie na 25stopni temp. wody w układzie - czym sezon uważam za otwarty... - niestety Czy jesli koszta mojego CO przekroczyly w tym sezonie promil kosztow zeszlego, to mam trabic, ze zaczal sie sezon grzewczy? Jesli Cie to uspokoi, to tak, tez zaczalem sezon grzewczy. Oststnie wlczenie pompy na cele CO chyba 7 dni temu bylo, wiec mozna powiedziec, ze to grzanie na calego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 14.10.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Czy jesli koszta mojego CO przekroczyly w tym sezonie promil kosztow zeszlego, to mam trabic, ze zaczal sie sezon grzewczy? Jesli Cie to uspokoi, to tak, tez zaczalem sezon grzewczy. Oststnie wlczenie pompy na cele CO chyba 7 dni temu bylo, wiec mozna powiedziec, ze to grzanie na calego. Czyli jednak włączyłeś!!!!!!!!!!!!!!! - przeproś wszystkich buraczku.... Zobaczymy jakim wynikiem zamkniemy sezon..................???????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.10.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 a ja dzisiaj na krótki rękaw chodziłem... i o grzaniu nawet nie mysle Wszystko zależy od punktu siedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.10.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 tez zaczalem sezon grzewczy Dziś rano uruchomiłem klimę i o niej zapomniałem - była włączona prawie 5 godz, pobrała 1,32kWh - popracowała dość oszczędnie, pewnie warunki były optymalne, po ogrzaniu góry (ok 15min od 20,5* do 24*) pobierała ok 250W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.10.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Czyli jednak włączyłeś!!!!!!!!!!!!!!! - przeproś wszystkich buraczku.... Zobaczymy jakim wynikiem zamkniemy sezon..................???????????????? O co wczesniej pisalem przeorany mloteczku. Tylko Ty nie potrafisz czytac ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.10.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Czyli jednak włączyłeś!!!!!!!!!!!!!!! - przeproś wszystkich buraczku.... Zobaczymy jakim wynikiem zamkniemy sezon..................???????????????? Izolacja domu nie ma tu nic do rzeczy. Szanowny Pyxis ma durszlak, czyli dom z wentylacją grawitacyjną. Ogrzanie 130m3/h ( czyli minimalnego strumienia wentylacji ) od 0 do +20 st. C to 1kWh - czyli 24 kWh/dobę. Takiej, czy nawet dwa razy mniejszej ilości kWh, nie uzupełni się zyskami bytowymi. Dlatego ogrzewanie będzie pobierało energię gdy temperatura powietrza nawiewanego spadnie poniżej 15 st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.10.2014 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Pyxis ma durszlak, czyli dom z wentylacją grawitacyjną. Nie dodales, ze ogrzanie tego durszlaka kosztowalo Pyxisa za ostatni sezon tysiaka. Jak bym wybudowal "dom izolowany" to chyba by mi energetyka kase wyplacala co 2 miesiace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 15.10.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Ogrzanie 130m3/h ( czyli minimalnego strumienia wentylacji ) od 0 do +20 st. C to 1kWh W moim domu taka energia ogrzewa nie 130 a 153m3/h powietrza - czyżbyśmy stosowali inną matematykę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 15.10.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 W moim domu taka energia ogrzewa nie 130 a 153m3/h powietrza - czyżbyśmy stosowali inną matematykę? Masz suchsze powietrze po prostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.10.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 TB pisał o wentylacji. A że inne temperatury panują w okresach przejściowych, a inne w zimowych, tak więc różna będzie delta i zapotrzebowanie na kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 15.10.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) Masz suchsze powietrze po prostu Dla powietrza ciepło właściwe przyjmuję 0,2728 różna będzie delta i zapotrzebowanie na kWh delta i zapotrzebowanie podane - mnie przy tych danych wychodzi inaczej. Edytowane 15 Października 2014 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.10.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) Mam problem z elektrykiem. Chyba muszę go wywali. Co chwilę podnosi mi opłaty za robotę i w końcu przeszedł samego siebie. Za kwitek o skończeniu instalacji chce dodatkową kasę.Dla zasady muszę go wywalić i poszukać kogoś kto mi podbije świstek do energetyki.Nie zamierzam mu więcej bulić. Byłem dziś w Tauronie, mogę wziąć bez problemu taryfę która mi się podoba (muszę mieć świstek).Do wyboru mam g11, g12, g12w. Nie ma limitu zużycia kWh za poprzedni rok, od razu można brać g12w, Podpisując umowę od razu muszę się zdecydować czy chcę wszystko od Tauronu (umowa kompleksowa, tak się miła Pani wyraziła) lub inna (nie pamiętam). Przy zawarciu tej drugiej od razu niby mogę iść do innego sprzedawcy. Ciekawe jak to wyjdzie w realu.Byłem w Tauronie w Rybniku. Edytowane 17 Października 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.10.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Mam problem z elektrykiem. Chyba muszę go wywali. Co chwilę podnosi mi opłaty za robotę i w końcu przeszedł samego siebie. Za kwitek o skończeniu instalacji chce dodatkową kasę. Dlatego trzeba z każdym podpisywać umowę. Bez tego jesteś na przegranej pozycji. A najgorsze co może być, to robota po znajomości lub "kolegowanie się" z wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.10.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Dlatego trzeba z każdym podpisywać umowę. Bez tego jesteś na przegranej pozycji. A najgorsze co może być, to robota po znajomości lub "kolegowanie się" z wykonawcą. bez umowy zawsze może nie zapłacić, więc jest na wygranej . a po znajomości to faktycznie problem. mój nowy sąsiad zajmuje się wykończeniówką, myślałem, żeby go zatrudnić u siebie, ale nie chcę psuć tej znajomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.10.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 będzie sroga zima?http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/114150,nadchodzaca-zima-moze-sie-okazac-koszmarna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.10.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Prognoza w stylu "bedzie lalo, albo wialo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.10.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 ubiegla zima nie byla niczym nadzwyczajnym - miescila sie z sredniej wieloletniej podobnie jest ze srogimi zimami .... ale skoro juz teraz w rosji jest zimniej niz srednia wieloletnia .... ale co tam ... ty sie znasz lepiej .... lepiej sie martw ... bo PoCoCiTo przestanie dzialac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.10.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 ubiegla zima nie byla niczym nadzwyczajnym - miescila sie z sredniej wieloletniej podobnie jest ze srogimi zimami .... ale skoro juz teraz w rosji jest zimniej niz srednia wieloletnia .... http://polish.wunderground.com/history/airport/EPKT/2014/10/18/MonthlyHistory.html? u nas cieplej niż średnio w poprzednich latach. zapewne Rosjanom chodzi o sprzedaż gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 18.10.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Bo nie wiem czy zimowki zakladac.... ) Nie zakładaj zimówek. Nie daj się doić dwa razy w roku serwisom i firmom oponiarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts