Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlaczego marzenia?

Sam się zastanawiałem dlaczego drugi sezon po zmianie z WG na WM odczucie ciepła było niższe niż w pierwszym sezonie. Skroplin z rekuperatora w drugim sezonie było mniej. To dało do myślenia. W tej chwili zainfekowałem sterownik, dołożyłem kilka czujników i sprawdzam jak w sezonie zimowym sobie poradzi.

nie ma szans utrzymać w zimie tak dużej wilgotności w chałupie i mieć jednocześnie świeże powietrze, przerabiałem ten temat kilka razy aż do całkowitego wyłączenia wentylacji...

w chałupie zaczynało "capić" a do jako takiej wilgotności było jeszcze daleko ...:bash:

teraz wentyluje cały czas ok. 80-100 m3/h i nie interesuje mnie że wilgotność spada jak się robi zimniej, ma być świeżo i tyle ...

to gratuluje stabilnej temperatury w chałupie skoro na CO pozostaje ci tylko noc a jak sam twierdzisz ogrzewanie tylko w tanim prądzie ...;)

rozumiem że te 22* to masz tylko rano ...:cool:

U mnie przy tej mocy pompy cykl grzania CWU w podbiciu w tanim pradzie to teraz 20 min, a przy zimnym DZ nie wiecej niz 30min na cykl. W okienku dziennym zostaje mi minimum 1,5h na dogrzanie chalupy. To jest wielka zaleta przewymiarowanej pompy ciepla, ale Ty "wiesz" lepiej. :)

Myslales naiwniaku, ze ja "pompuje" 2h CWU? :D

masz za duży zasobnik (albo za małą moc PC :p)

przesuń grzanie wody na trochę później - skończy się grzać w drogiej - ale będzie się grzać dłużej CO i komfort będzie odpowiedni

cwu ustawione na grzanie od 4-6(profilaktycznie tak długo) i dogrzewanie od 13-14.20,obadam może by i 1h stykła ale na pewno muszę mieć po południu zasobnik 300l dogrzany do 15 do 46st.C bo inaczej brakłoby komuś ciepłej wody wieczorem.

Wolę dogrzać c.o w drogiej bo nizsza temp.zasilania niż cwu i tak się chyba skończy przy g12w.

Jednak komfort zwycięży ;)

Edytowane przez arczi721

nie ma szans utrzymać w zimie tak dużej wilgotności w chałupie i mieć jednocześnie świeże powietrze, przerabiałem ten temat kilka razy aż do całkowitego wyłączenia wentylacji...

w chałupie zaczynało "capić" a do jako takiej wilgotności było jeszcze daleko ...:bash:

teraz wentyluje cały czas ok. 80-100 m3/h i nie interesuje mnie że wilgotność spada jak się robi zimniej, ma być świeżo i tyle ...

Nie wyłączam wentylatorów. EC pracują od 10% wysterowania. Zwróć uwagę że 50% przy 22°C ma tyle samo wody w powietrzu co 60% w 19°C. Na ludzką fizjologię nie działają same procenty(pomijając promile), ale w odczuciu dużą wagę ma zawartość wody w powietrzu. A konkretnie zdolność odparowywania potu ze skóry.

U mnie przy tej mocy pompy cykl grzania CWU w podbiciu w tanim pradzie to teraz 20 min, a przy zimnym DZ nie wiecej niz 30min na cykl. W okienku dziennym zostaje mi minimum 1,5h na dogrzanie chalupy. To jest wielka zaleta przewymiarowanej pompy ciepla, ale Ty "wiesz" lepiej. :)

Myslales naiwniaku, ze ja "pompuje" 2h CWU? :D

bajki to małym dzieciom...;)

akurat ostatnio mam na "żywo" chałupę z PC i jakoś ciężko mi w te twoje "pokolorowane" opowieści uwierzyć ...:stirthepot:

Gość tymczasowy19

Wolę dogrzać c.o w drogiej bo nizsza temp.zasilania niż cwu i tak się chyba skończy przy g12w.

Jednak komfort zwycięży ;)

no tak zrób

jak przychodzą mrozy, że i tak wykorzystuję całą tanią taryfę, to przedłużam okienko południowe o 1-2h (w zależności od temp na zewnątrz) żeby utrzymać komfort, Komfort zawsze będzie dla mnie ważniejszy niż zużycie w drogiej taryfie

Gość tymczasowy19

akurat ostatnio mam na "żywo" chałupę z PC i jakoś ciężko mi w te twoje "pokolorowane" opowieści uwierzyć ...:stirthepot:

dlaczego....on ma tak przewymiarowaną PC, ze CWU grzeje mu naprawdę szybko...przy takich temperaturach DZ (pewnie ma w okoliy 10C), to jest to jak najbardziej realne

Nie wyłączam wentylatorów. EC pracują od 10% wysterowania. Zwróć uwagę że 50% przy 22°C ma tyle samo wody w powietrzu co 60% w 19°C. Na ludzką fizjologię nie działają same procenty(pomijając promile), ale w odczuciu dużą wagę ma zawartość wody w powietrzu. A konkretnie zdolność odparowywania potu ze skóry.

aaa...

to trzeba zimniej w chałupie zrobić...

trzeba było tak od razu ...

a ja głupi w zimie grzeję i płacę za ogrzewanie ...:cool:

Bo Ty nie wiesz jeszcze jak to dziala. :)

W pazdzierniku pompa na cele CWU pracowala srednio 0.83h/dobe. Mozesz przyjac, ze srednia moc pompy nie przekroczyla 11kW.

Teraz liczymy:

11kw*0.83h=9,13 kWh (tyle ciepla idzie <> na CWU na dobe)

Zakladamy, ze grzeje wode ze studni z 10*C a zuzywam CWU o temperaturze 40*C (lubie poparzyc sie pod prysznicem)

(9,13*3600)/(4,2*30) = 261 litrow CWU/dobe o temperaturze 40*C

Ta daje w tym miesiacu 8,09m3 CWU. W sumie zuzywam calej wody w granicach 12m3.

Nizej Ci wklejam zestawienie zuzycia z aten miesiac.

Napisz czego nie mozesz zroumiec, to Ci wyjasnie. Moze nie bedziesz sie wiecej kompromitowal w temacie pomp ciepla, a nawet czegos nowego sie nauczysz. :D

-------- Okres: 2014-10-01 do 2014-10-31 21:57:09 (30,91 [d]) ---------

Czas pracy CO: 39,86 [h] (60,4%)

Czas pracy CWU: 26,14 [h] (Cykli: 137) (Średnio dziennie: 4,4)

Suma pracy PCi: 66,0 [h]

Startów: 155 (Średnio dziennie: 5,0)

Czas pracy śr CO: 1,29 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,85 [h/d]

Czas pracy śr: 2,1 [h/d]

Szacowane zużycie: 257 [kWh] Średnio: 8,3 [kWh/d]

CWU: 129 [kWh] Średnio: 4,2 [kWh/d]

CO: 128 [kWh] Średnio: 4,1 [kWh/d]

CO/100m2: 1,8 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [7/93%]: 95 zł w tym CO [0/100%]: 40 zł CWU [27/73%]: 55 zł

------------------------------------------------------------------------

PS. Wlasnie zaczela dogrzewac CWU, wuec juz jest 0,85h/dobe. :)

Edytowane przez Pyxis

Bo Ty nie wiesz jeszcze jak to dziala. :)

W pazdzierniku pompa na cele CWU pracowala srednio 0.83h/dobe. Mozesz przyjac, ze srednia moc pompy nie przekroczyla 11kW.

Teraz liczymy:

11kw*0.83h=9,13 kWh (tyle ciepla idzie <> na cwu na dobe

Zakladamy,ze grzeje wode ze studni z 10*C a zuzywam CWU o temperaturze 40*C (lubie poparzyc sie pod prysznicem)

(9,13*3600)/(4,2*30) = 261 litrow CWU/dobe o temperaturze 40*C

Ta daje w tym miesiacu 8,09m3 CWU. W sumie zuzywam calej wody w granicach 12m3.

Nizej Ci wklejam zestawienie zuzycia z aten miesiac.

Napisz czego nie mozesz zroumiec, to Ci wyjasnie. Moze nie bedziesz sie wiecej kompromitowal w temacie pomp ciepla, a nawet czegos nowego sie nauczysz. :D

-------- Okres: 2014-10-01 do 2014-10-31 21:57:09 (30,91 [d]) ---------

Czas pracy CO: 39,86 [h] (60,4%)

Czas pracy CWU: 26,14 [h] (Cykli: 137) (Średnio dziennie: 4,4)

Suma pracy PCi: 66,0 [h]

Startów: 155 (Średnio dziennie: 5,0)

Czas pracy śr CO: 1,29 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,85 [h/d]

Czas pracy śr: 2,1 [h/d]

Szacowane zużycie: 257 [kWh] Średnio: 8,3 [kWh/d]

CWU: 129 [kWh] Średnio: 4,2 [kWh/d]

CO: 128 [kWh] Średnio: 4,1 [kWh/d]

CO/100m2: 1,8 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [7/93%]: 95 zł w tym CO [0/100%]: 40 zł CWU [27/73%]: 55 zł

------------------------------------------------------------------------

PS. Wlasnie zaczela dogrzewac CWU, wuec juz jest 0,85h/dobe. :)

założenia to sobie wiesz gdzie możesz wsadzić ...

no tak zrób

jak przychodzą mrozy, że i tak wykorzystuję całą tanią taryfę, to przedłużam okienko południowe o 1-2h (w zależności od temp na zewnątrz) żeby utrzymać komfort, Komfort zawsze będzie dla mnie ważniejszy niż zużycie w drogiej taryfie

"miszcz akumulacji" :) przedłuża okienko :) buahahahhahaaha

trzeba było wstawić 20kW, to byś w kwadrans opędził CWU i CO :)