Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ty juz za liczenie się nie bierz - rozmawialiśmy o tym dziś rano w innym wątku - nieprawdaż?

Nooo, liczyles za 2,5 tys instalacje pompy ciepla z klimakonwektorami w calym domu. :D

Zebys cokolwiek zrozumial waflos, to musial bym beczec jak baran.

A czy tego nie robisz po całym forum ? :)

Zarozumialstwo aż tryska od Ciebie.

Ja i moja pompa, hehe

Wiesz mamy też takiego samego idiotę u mnie w firmie, kierowca.

Nic nie słychać przez cały dzień tylko: "ja i mój mercedes" :)

a jak jedzie to klamory z niego odlatują i leżą po rowach, hehe

Widze, ze ciagniesz temat tepy handlarzyno. Mi sie juz nawet nie chce komentowac Twoich weglowych idiotyzmow. :)

Nie kupie od Ciebie wegla! Nie pros.

A czym Ty jesteś jak nie takim samym marnym handlarzynom ?

A gdzie ja tu coś o węglu napisałem ?

Nie mów Pyxisie hop zanim nie przeskoczysz, zbieraj chrust do kominka bo jak prawdziwa zima przyjdzie to Ci dupsko do pompki przymarznie, hehe

jak masz 19stC w salonie, to pod prysznic idziesz się zagrzać - trzeba nazywać rzeczy po imieniu!

Może już skończysz te bałamuty ?

Jak widać temp.21st.C i ponizej dla inwestorów z kablami jest "bardzo komfortowa" i normalna,czego dowodem jest nawet nadzwyczajny R&K także może w tą stronę uderzysz ?

Tutaj moje zużycie za październik wraz z zużyciem CWU - opomiarowane.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=6655887&viewfull=1#post6655887

Zamiast tak klapać bez sensu może ktoś się w końcu opomiaruje.

Nie możesz być Pyxis tak okrutny :bash:

Eee, tam. Karoka sam napisal, ze ma firmie idiote. Ten kierowca-idiota na pewno nie czuje sie u karoki samotnie. Zawsze moze pogadac z czlowiekiem na swoim "poziomie". :)

148.1 kWh nCO za październik

178.9 kWh CWU za październik

1043.3 kWh CWU 5mcy i 10dni (20.05)

Jak widać temp.21st.C i ponizej dla inwestorów z kablami jest "bardzo komfortowa" i normalna,czego dowodem jest nawet nadzwyczajny R&K także może w tą stronę uderzysz ?

O co Ci chodzi?

Kazdy grzeje jak uwaza

U mnie nikt nie marznie

Mam 2letnie dziecko

Dla 100-150zl myslisz ze bym narazal sie zonie czy ryzykowal zdrowiem dzieci?

Dla mnie to optymalna temp.

I nie porownuj 19do 21

Bo to sie ma zupelnie inaczej niz 21do 23

148.1 kWh nCO za październik

178.9 kWh CWU za październik

1043.3 kWh CWU 5mcy i 10dni (20.05)

O co Ci chodzi?

Kazdy grzeje jak uwaza

U mnie nikt nie marznie

Mam 2letnie dziecko

Dla 100-150zl myslisz ze bym narazal sie zonie czy ryzykowal zdrowiem dzieci?

Dla mnie to optymalna temp.

I nie porownuj 19do 21

Bo to sie ma zupelnie inaczej niz 21do 23

Też się zastanawiam o co chodzi arczi

powietrze mam 21,3 do 21,8 (czasem nawet 22,5)

a połoge mam 23 do 23,5 i nie odczuwam dyskomfortu pomimo grzania 100% w II taryfie kablami

może czasami jak sie przebudze koło 3:00 przed TV i trzeba przejść 13 metrów do sypialni po podłodze która ma 22,5*C bo poranne grzanie mam ustawione na 5:00

Oj koledze chyba DZ nie wyszlo, bo cos nerwowy...

Nooo, liczyles za 2,5 tys instalacje pompy ciepla z klimakonwektorami w calym domu. :D

poproś kogoś starszego i mądrzejszego, żeby Ci przeczytal na glos i wytlumaczyl, bo sam tego nie ogarniasz

Zaproponuj jak Ty to liczysz i nie pal glupa.

zmierz sobie przynajmniej średnią temperaturę wody jaka zasilany jest ten twój zasobnik a nie wyskakuj z szacunkami ...

jak już tak skrupulatnie liczysz ilość litrów to uwzględnij stratę postojowa całej instalacji CWU...

te twoje 12m3 całej wody to też pewnie szacunek bo z tego co pamiętam masz hydrofor więc raczej wodomierza do niego nie podłączałeś ...

a jak już sobie wszystko dokładnie pomierzysz i skrupulatnie od początku wyliczysz to sam przekonasz sie że ty wraz z całą twoją rodziną dajesz radę umyć się w wiaderku wody na osobę a do podgrzewania takiej ilości wody nie potrzeba żadnego przewymiarowanego "klamota" ...;)

według Twojego liczenia wyszła mi 37% różnica w ilości wylanej wody z bojlera więc wartość iście pomijalna, jeżeli całe Twoje szacunki i wyliczenia są tak dokładne to gratuluję ...;)

ja nie muszę robić jakichś szacunkowychwyliczanek aby się czegokolwiek dowiedzieć bo wystarczy że spojrzę na któryś z liczników ale ty sobie śnij dalej i żyj w tym swoim mocno "kolorowym" świecie pędzonym przez PC...

nie wklejaj też tych śmiesznych zestawień bo do takiego czegoś to nawet nie trzeba mieć pompki aby ślicznie wyglądało na papierze a tak naprawdę żyło własnym życiem zgodnym z programem napisanym w tym celu...

nie twierdzę że akurat tak jest ale podobno jesteś informatykiem więc nie byłby to problem a patrząc na twoje "buractwo" to też nie wykluczam...

nie tak dawno mój kolega robił coś takiego na potrzeby jakiejś chłodni, miało to niewiele wspólnego z rzeczywistością ale dla potrzeb jakiejś papierologii było idealne ...

Woda doplywajaca teraz ze studni ma 12*C. Ja tez nie leje sobie na glowe 40*C pod prysznicem, tylko max 38*C. To wystarczy aby pazdziernikowe starty postojowe gdy w kotlowni mam 18*C nie byly tragicznie wielkie i ten delikatny nadmiar wynikajacy nie z 30K ktore wzialem do obliczen a 26K realnych wystarczyly. Ja nie mam bojlera ktory grzeje do 60-70*C tylko zasobnik gdzie srednia temperatura CWU oscyluje wokol 42*C i cyrkulacje "na pilota". :)

A niby dlaczego mial bym nie opomiarowywac hydroforu? MUSZE miec licznik chociazby po to, zeby wodociagi mogly mi naliczac oplaty za scieki.

Realne zuzycie z wodomierza za ten miesiac to 11,8m3.

Widzisz, roznica kosztow za ten miesiac z programiku, a te realne ze spisanego podlicznika sa mniejsze niz 1 PLN. Ja mam te zestawienia dla siebie i podzielic sie moge nimi przy okazji pisaniny na forum. W cycki mnie szczypie, czy ktos to bedzie kwestionowal.

Z drugiej strony pochlebia mi, jak widze Twoj duposcisk. ;)

Woda doplywajaca teraz ze studni ma 12*C. Ja tez nie leje sobie na glowe 40*C pod prysznicem, tylko max 38*C. To wystarczy aby pazdziernikowe starty postojowe gdy w kotlowni mam 18*C nie byly tragicznie wielkie i ten delikatny nadmiar wynikajacy nie z 30K ktore wzialem do obliczen a 26K realnych wystarczyly. Ja nie mam bojlera ktory grzeje do 60-70*C tylko zasobnik gdzie srednia temperatura CWU oscyluje wokol 42*C i cyrkulacje "na pilota". :)

A niby dlaczego mial bym nie opomiarowywac hydroforu? MUSZE miec licznik chociazby po to, zeby wodociagi mogly mi naliczac oplaty za scieki.

Realne zuzycie z wodomierza za ten miesiac to 11,8m3.

Widzisz, roznica kosztow za ten miesiac z programiku, a te realne ze spisanego podlicznika sa mniejsze niz 1 PLN. Ja mam te zestawienia dla siebie i podzielic sie moge nimi przy okazji pisaniny na forum. W cycki mnie szczypie, czy ktos to bedzie kwestionowal.

Z drugiej strony pochlebia mi, jak widze Twoj duposcisk. ;)

śnij dalej ...;)

O co Ci chodzi?

Kazdy grzeje jak uwaza

Oczywiście

Też się zastanawiam o co chodzi arczi

powietrze mam 21,3 do 21,8 (czasem nawet 22,5)

a połoge mam 23 do 23,5 i nie odczuwam dyskomfortu pomimo grzania 100% w II taryfie kablami

Nie chodzi mi o nic tylko stwierdziłem fakt, z mojej obserwacji,że po wyłączeniu grzania o 6.00 a de facto o 4.00 bo dwie pozostale godziny to cwu i o godz.18.00 gdzie temp.w domu jest 22,5st.C odczuwamy z żoną nie przyjemny chłód.

Chodzimy bez swetrów i polarów po domu,być może dlatego.

Druga sprawa,że oczywistym jest,że przy utrzymywaniu niższych temp.w domu zużycie energii będzie niższe niż tam gdzie utrzymuje się 22,5-23st.C także przy podawaniu zużycia podawajcie również temperatury jakie utrzymujecie w domu bo dla niektórych może to być bardzo mylące i wprowadzające w błąd.

U mnie ogrzewanie włączało się pon.22st.C a u niektórych widzę dopiero pon.20st.C.

Takim sposobem powstaje zużycie jak dla domu pasywnego u niektórych i kompletnie oderwane od rzeczywistości i komfortu ;)

Edytowane przez arczi721
Oczywiście

Nie chodzi mi o nic tylko stwierdziłem fakt, z mojej obserwacji,że po wyłączeniu grzania o 6.00 a de facto o 4.00 bo dwie pozostale godziny to cwu i o godz.18.00 gdzie temp.w domu jest 22,5st.C odczuwamy z żoną nie przyjemny chłód.

dlatego przy PocoCito obowiązkowym jest kompostownik w salonie.

Oczywiście nie do dogrzewania a do delektowania się widokiem ognia.