Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość tymczasowy19
U mnie też idzie 40st z bojlera Galmeta 300L, ale na pewno nie jest to 66% zużycia wody ogółem. Raczej 30%

to znacząco odstajesz od średniej

nie chce mi się szukać teraz, ale kiedyś znalazłem źródło, że z całkowitej ilości ZWU, średnio 55% idzie na CWU

wnioski wyciągnij sam :p

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to znacząco odstajesz od średniej

nie chce mi się szukać teraz, ale kiedyś znalazłem źródło, że z całkowitej ilości ZWU, średnio 55% idzie na CWU

wnioski wyciągnij sam :p

Jak ktoś do kibelka wylewa CWU, to nic dziwnego.

jak ktoś chce kupić 1 roczny hydrofor i cały osprzęt to sąsiad sprzedaje. Kupił jakiś markowy. Komplet coś za 6 tys. W weekend zobaczę co to.Używał z 3 msc.

Ale woda i tak mu sika żółta aż kostka poszarzała i zagryzł zeby (wcześniej kopał studnie za 6 tys) i podłączył się do wodociągu 200m bo wodą ze studni ok 44mb nie można nawet kostki na podjeździe myć!

jak ktoś chce kupić 1 roczny hydrofor i cały osprzęt to sąsiad sprzedaje. Kupił jakiś markowy. Komplet coś za 6 tys. W weekend zobaczę co to.Używał z 3 msc.

Ale woda i tak mu sika żółta aż kostka poszarzała i zagryzł zeby (wcześniej kopał studnie za 6 tys) i podłączył się do wodociągu 200m bo wodą ze studni ok 44mb nie można nawet kostki na podjeździe myć!

U mnie jest ten sam problem, studnia 20 m głębokości, hydrofor kosztował mnie 2500 zł + robocizna. studnia 4000zł, a leci ruda woda.

Moze podajesz te dane tak samo rzetelnie, jak kubature w stopce. :)

Ile kWh potrzeba do podgrzania 1m3 zimnej wody o temperaturze 10st do 45st?

Jakie są straty dobowe zasobnika CWU? Jakie są straty dystrybucji CWU do punktów odbioru? Jakie są straty cyrkulacji?

Policz to, a potem porównaj z tym, co twój klamot zużył na produkcję CWU.

Jak to policzysz, okaże się, że wcale tak dużo tej CWU nie zużywasz

Ile kWh potrzeba do podgrzania 1m3 zimnej wody o temperaturze 10st do 45st?

Jakie są straty dobowe zasobnika CWU? Jakie są straty dystrybucji CWU do punktów odbioru? Jakie są straty cyrkulacji?

Policz to, a potem porównaj z tym, co twój klamot zużył na produkcję CWU.

Jak to policzysz, okaże się, że wcale tak dużo tej CWU nie zużywasz

Ja pisze o objetosci zuzywanej wody. Kazda ze strat ktora podales tylko pozwala mi mniemac, ze COP dla CWU nie jest tak tragicznie niski jak mi sie wydaje. :)

Dla CWU licz 40*C max, bo powyzej tej temperatury to juz parzy i nikt nie uzywa CWU o temp 45*C.

Podpowiem Ci.

Sprawność przesyłu od zasobnika do punktu dystrybucji bez cyrkulacji to 80%.

Z cyrkulacją CWU 60%

Straty postojowe izolowanego zasobnika 300 litrowego 2 kWh/doba.

I teraz sobie policz wg wzoru: Q=V*p*c*deltaT

Co niby mam policzyc? Czy to zmieni odczyt z licznika zuzycia wody?

Tak jak pisalem wczesniej, co najwyzej okaze sie, ze nie mam COP dla CWU na poziomie 2,2 a blizej 2,5 co jest raczej realna wartoscia przy tych temperaturach DZ jakie obecnie sa.

Podpowiem Ci.

Sprawność przesyłu od zasobnika do punktu dystrybucji bez cyrkulacji to 80%.

Z cyrkulacją CWU 60%

Straty postojowe izolowanego zasobnika 300 litrowego 2 kWh/doba.

I teraz sobie policz wg wzoru: Q=V*p*c*deltaT

U wszystkich tak samo?

Gdyby tak było to na kranie miałbym nie więcej jak 35 st. a mam ok 43 i pewnie dlatego że wężownica nie wyrabia - grzeję przepływowo. Jak instalacja spieprzona to tak może wyjść jak napisałeś lub jeszcze gorzej

Przy przegrzewaniu zasobnika CWU jesli na zasobniku mam 73*C to w punkcie biorczym prawie 2K mniej, ale jak ma mi "uciec" 9K przy temperaturze 45*C na odcinku kiku do kilkunastu metrow to juz tylko zyzolek "wie". :)
Przy przegrzewaniu zasobnika CWU jesli na zasobniku mam 73*C to w punkcie biorczym prawie 2K mniej, ale jak ma mi "uciec" 9K przy temperaturze 45*C na odcinku kiku do kilkunastu metrow to juz tylko zyzolek "wie". :)

Bez cyrkulacji, tak od razu leci Ci 40st?

Bez cyrkulacji, tak od razu leci Ci 40st?

Jak bym wlaczyl cyrkulacje na 16h dziennie, to moze faktycznie mial bym 40% strat, ale chyba nikt rozsadny w ten sposob nie uzywa cyrkulacji.

Ale o czym ja z Toba dyskutuje? Jesli zuzywacie 3m3 CWU na rodzine na miesiac, to zostaje mi "podziw" i szczere wspolczucie. :)

Ale o czym ja z Toba dyskutuje? Jesli zuzywacie 3m3 CWU na rodzine na miesiac, to zostaje mi "podziw" i szczere wspolczucie. :)

3000 litrów miesięcznie, to jest 100 litrów dziennie.

Mało, dużo???

Wychodzi 25 litrów na osobę. W dodatku CWU mieszasz z zimną wodą, bo nawet 40st, to za dużo.

3000 litrów miesięcznie, to jest 100 litrów dziennie.

Mało, dużo???

Wychodzi 25 litrów na osobę. W dodatku CWU mieszasz z zimną wodą, bo nawet 40st, to za dużo.

W sumie Beduini zuzywaja tylko niewielka czesc tego co Ty i jakos zyja.

A policzyłeś, ile zużywasz faktycznie, czy wzór zbyt skomplikowany i za dużo zmiennych?

Juz licze (jeszcze raz). Zuzycie miesieczne to 11,8m3. Na kibelki leci ~3m3 i kilkaset litrow na pralke i zmywarke. "Zgadnij" ile poszlo na cele CWU?

Juz licze (jeszcze raz). Zuzycie miesieczne to 11,8m3. Na kibelki leci ~3m3 i kilkaset litrow na pralke i zmywarke. "Zgadnij" ile poszlo na cele CWU?

Pralka A+ bierze średnio w zależności od programu 35-81 litrów na jedno pranie.

Wynika z tego, że mało pierzesz.

I kto tu jest brudasem?

Co niby mam policzyc? Czy to zmieni odczyt z licznika zuzycia wody?

Tak jak pisalem wczesniej, co najwyzej okaze sie, ze nie mam COP dla CWU na poziomie 2,2 a blizej 2,5 co jest raczej realna wartoscia przy tych temperaturach DZ jakie obecnie sa.

terazniejsza temp DZ Ci sprzyja.

w styczniu czy lutym cop dla cwu masz ponizej 2.

scop Ci wychodzi w okolicach 2.2-2.5 i to wszystko.