Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To dość sporo!!! masz taką samą powierzchnię jak ja...... co prawda przepalam na razie w kominku i to wystarcza, ale jeżeli pogoda się utrzyma to do końca listopada wyjdzie ten sezon na razie poniżej 200zł (drewno,brykiet, prąd do konwektorów), zostają praktycznie 4 miechy, wątpię żebym przekroczył 500zł za każdy skoro na razie wychodzi niecała stówka na miesiąc za grzanie..... ja planuję nie przekroczyć 2000zł za zimę, temp. w domu powyżej 20st........ jest to mój pierwszy sezon grzewczy i nie spodziewalem się że tak rzadko będę korzystał z grzejników, mam na dzieję że gdy nadejdą mrozy zaczną się w końcu załączać, ustawiłem załączanie gdy temperatura zejdzie w pomieszczeniach poniżej 20st, jedynie w pralni i wiatrołapie mam niżej bo około 15st..... na razie rozpalam kominku około 16-17 i albo już nic nie dokładam albo jeden kawalek brykietu (mega-ruff), w salonie podczas palenia temperatura 25-27st całe ciepło pięknie rozprowadza rekuperacja, rano w salonie 23st w pokojach od 21 do 22st w listopadzie grzejniczki zużyły jakna razie 3kw/h czyli gdzieś coś już "pyknęło"

ale ja nie planuję że tyle wyjdzie, przeczytaj uważnie.. ja piszę tylko że to jest granica mojego zadowolenia ;)

bo tyle płacą grzejący węglem czy gazem w mojej okolicy.. i tyle samo płaciłem za ogrzewanie w bloku.. na razie idzie mi na CO 20 kWh na dobę co w przeliczeniu na złotówki daje niecałe 10 zł.. jak będzie chłodniej niech idzie 50 kWh przez 3 miesiące - powiedzmy jak wyjdzie 6000kWh za sezon - czyli w złotówkach jakieś 2400 to tym bardziej będę zadowolony ;).. mój próg zadowolenia przed budową określiłem jako 10000 kWh na rok za CO + CWU.. wszystko co mniej to idzie na plus..

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień Dobry wszystkim

Panie _artur_ całkowicie rozumiem Pana podejście gdyż też mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu w bloku i opłacam rachunki i po zsumowaniu ich wychodzi kwota która jest moim górnym limitem dla ogrzewania całego domu który mam zamiar wybudować

jeszcze nie wiem czym będę ogrzewał ale skłaniam się ku domu dobrze zaizolowanemu wg TB i kablom grzewczym lub piecom akumulacyjnym

kiedyś czytałem że są różne firmy a de facto jest to dokładnie ten sam kabel

czy zatem warto przepłacać? lub które wybrać?

pozdrawiam

Ka(bel)rol

mój próg zadowolenia przed budową określiłem jako 10000 kWh na rok za CO + CWU.. wszystko co mniej to idzie na plus..

Nie każdy rok będzie jednakowy, u mnie w 2014 zużyłem na ogrzewanie 25% mniej energii niż w 2013, wg danych z tabeli

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=6673266&viewfull=1#post6673266

ja mam kable Electra VCD, - na wylewkę dobre bo izolację mają grubą i bardzo ciężko uszkodzić.. ale w środku to drut oporowy więc w zasadzie wszystko jedno.. za maty nie opłaca się przepłacać bo to kabel naklejony na siatkę za to 3 razy droższy. u mnie w dzienniku możesz spojrzeć jak to wyglądało przed zalaniem wylewek

po co liczyc cos, co liczy wzorcowane urzadzenie, jakim jest licznik energetyki?

akurat asolt to lepiej niech nie liczy.

odnosnie rachunku maluxa tak wlasnie licze-od calosci odejmuje co i cwu i za jego bytowy ni chuchu nie wyzyje, bo moj dom na standby zuzywa wiecej, niz jego na full.

pytanie jest takie, co rozumiemy przez pojecie full, bo moze jest to swieczka w salonie.

MYJEMY W STAWIE , PRANIE W RZECZCE , same świeczki[ byli tu tacy zachwyceni jak to skutecznie grzeje]

i takie tam ,

nie mam zamiaru się tłumaczyć

nie jestem jedynym na forum z takim bytowym.

w domu 1 komp

2 telewizory , płyta indukcyjna , zmywarka [używamy ją choć ona nabija nam dodatkowy koszty na cwu.

czyli jak brakuje argumentów to obśmiać i zasugerować że pisowiec w dodatku .

PIEKAR - ja cały rok gotuję obiady i cwu na kominku

a ciepło z kominka wtedy przerabiam na moc chłodniczą \

poważniej- żyjemy jak normalna 3 -osobowa rodzina.

Konradzie w swoim wątku napisałeś że masz dość przepychania z klamotami

jAKO argument podałeś ostatnie 10 dnii pażdziernika

kiedy mieliśmy takie samo zużycie na CO

pozwoliłem sobie porównać dane statystyczne imgw dla naszych miejscowości

u ciebie były wyrażnie wyższe temp i pełno słonca

u nas ostatnimi tygodniami słonca jak kot napłakał.

oddzielnym tematem [choć czasem pomijanym ] jest równoczesne zużycie na cwu.

Konrad a jak listopad

u mnie 1-18 listopad 121 kwh [kominek cały czas czeka na uroczyste pierwsze odpalenie w sezonie]

czy w listopadzie różnice są minimalne?

a w przekroju całego sezonu grzewczego i całego roku na cwu i co będziesz się kręcił w okolicach 2500-2800 kwh łącznie

oddzielnym tematem trochę przemilczanym jest fakt że przy kablach raczej g12w jest

niezamawiana a to niezbyt korzystnie wypada przy bytowym

Edytowane przez malux20

Konradzie w swoim wątku napisałeś że masz dość przepychania z klamotami

jAKO argument podałeś ostatnie 10 dnii pażdziernika

kiedy mieliśmy takie samo zużycie na CO

pozwoliłem sobie porównać dane statystyczne imgw dla naszych miejscowości

u ciebie były wyrażnie wyższe temp i pełno słonca

u nas ostatnimi tygodniami słonca jak kot napłakał.

oddzielnym tematem [choć czasem pomijanym ] jest równoczesne zużycie na cwu.

Konrad a jak listopad ....

już sobie chyba niepodyskutujecie

Ja stad sladem JJ i Lobo znikam

Nic tu po mnie

Dziennik tez by wypadało skasowac...

to był moj ostatni post na FM

żegnam Państwa

MYJEMY W STAWIE , PRANIE W RZECZCE , same świeczki[ byli tu tacy zachwyceni jak to skutecznie grzeje]

i takie tam ,

nie mam zamiaru się tłumaczyć

nie jestem jedynym na forum z takim bytowym.

w domu 1 komp

2 telewizory , płyta indukcyjna , zmywarka [używamy ją choć ona nabija nam dodatkowy koszty na cwu.

czyli jak brakuje argumentów to obśmiać i zasugerować że pisowiec w dodatku .

podłączyłbyś sobie chociaż do prądu te swoje zabawki bo jak wyskakujesz z 700kwh w dziennej rocznie to naprawdę nie wiem czy śmiać się czy ubolewać że wybudowałeś sobie fajny domek a nawet nie potrafisz się nim cieszyć i z niego korzystać...

Dla mnie to SF 60kwh na miesiac.... Mam w domu 2 tv tylko kompa lodowe pralke zmywarke i wszedzie ledy.. PC dziennie kreci ok 2kwh cwu dwoje domownikow.. Zdradzi ktos przepis na takie zużycie poza odlaczeniem pradu? :p

Bo to wszystko zależy od zawartości prądu w prądzie .Weź się nie smiej miałem mieszkanie szło 200 kWh na bytowy mam dom idzie podobnie .Co robię źle ?

COP pompy ciepła gruntowej ?

Teraz jarzysz ?

Sądzę,że niektórych to bardzo boli...

P.S

malux ma COP1 i 1000zł za c.o i cwu ;)

To też niektórych boli ;)

Ręka do góry,kto z COP1 czyli z kablami ma 1000zł za rok za c.o i cwu ?

R&K z domem pasywnym z COP1 miał ok.3000zł,ktoś będzie lepszy ?

Jeśli nie to gdzie sens negowania Pococito ?

Zawiść jedynie i duposcisk ?

A ja właściwie podnoszę rękawicę i tej zimy planuje spalić 200m3 gazu na co i cwu i ...

5mp buka w kozie.