Gość Arturo72 26.11.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) czy pompa , zapomniałeś ...... A jakie znaczenie ma to czym dostarczymy ciciepło w posadzkę i zakończymy grzać o 6.00 ? Żadne. A jaska słuchajcie dalej... U niego są inne prawa fizyki i inaczej odczuwa się temperaturę w domu po 7 czy 10 godzinach bez ogrzewania. Nie ma siły,G11 albo grzanie w drogiej. Z drugiej strony nie ma tragedii,tak jak pisałem,żonie jest za gorąco a jedynie mi chłodno bo ja zmarzluch Edytowane 26 Listopada 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.11.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Dodam tylko Wziąść kilka termometrów i przekonać się że tak naprawdę nie wiadomo jak jest temperatura , a wilgotność to już w ogóle. Ale tutaj się powtarzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.11.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) A jakie znaczenie ma to czym dostarczymy ciciepło w posadzkę i zakończymy grzać o 6.00 ? . Oj Artur , wiesz o co chodzi . Ma znaczenie .Spróbuj ekogrochem , albo gazem przy całej ułomności obu systemów. Wiadomo o co chodzi : syf , abonament , własna praca, dodatkowe kominy , obróbki ,problemy z kalorycznościa , w tym roku ten lepszy ,ten bardziej wilgotny , ten sraki . portier na etacie Edytowane 26 Listopada 2014 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 26.11.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 zaczekaj .może to prawda .Próbuje . Najwyżej odszczekam. Jest jeszcze COPfarelka. 14 dni mam na to I opcja nr 2 dzisiaj robię testy z farelkami . Mam miejsca gdzie bedą niewidoczne . Regulacja termostatem .....zobacze czy pompa , zapomniałeś ...... Załaduj w popoludniowe okienko 24 kwh i co sie bedzie dziac? Jest dyskomfort o 19? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.11.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 założyć dechy można, bo kto zabroni potem będzie "jedynie" problem słabszego grzania podłogi i ewentualnie wysychania desek Z WŁASNYCH obserwacji - odpowiednia deska i zero problemu z wysychaniem parkiet z podłogówką to miodzio w porównaniu z płytką pozdrawiam słuchacz rm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.11.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Załaduj w popoludniowe okienko 24 kwh i co sie bedzie dziac? Jest dyskomfort o 19? załaduje , tylko o efektach mozna mówić po 3 dniach , niech to się wyreguluje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 26.11.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Z WŁASNYCH obserwacji - odpowiednia deska i zero problemu z wysychaniem parkiet z podłogówką to miodzio w porównaniu z płytką pozdrawiam słuchacz rm W tym się zgodzę, pozdrawiam słuchacz TokFM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.11.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Z WŁASNYCH obserwacji - odpowiednia deska i zero problemu z wysychaniem parkiet z podłogówką to miodzio w porównaniu z płytką pozdrawiam słuchacz rm A jaka to deska ? Panel tez moze byc ? Radia brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 26.11.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 załaduje , tylko o efektach mozna mówić po 3 dniach , niech to się wyreguluje.... Ustaw na kotle 35 st max pojdzie pewnie ok 20 kwh max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.11.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) Naprawdę odczuwasz różnicę 0,2 czy 0,4st.C ? Delikatną masz skórkę Po godz. 6.00 ustawiasz na sterowniku pokojowym 19st.C a o 13 np.22st.C i pomiędzy 6 a 13 ogrzewanie nie drgnie ani na sekundę. Jaką masz ustawioną moc grzewczą ?Zmniejszyłes temp.zasilania ? Wydaje mi się że nie chodzi o te 0,2 C tutaj chodzi o zależność tem podlogi a temp w pokoju - na sterowniku zauważ że przy 22 C powietrza masz temperature podlogi X a przy 22,2 masz temp podłogi X + coś inaczej .Na swoim sterowniku mam 2 temperatury powietrza i podlogi. Kilkanaście razy co 1 h spisywałem temp , w okresie grzania , poza , monitorowałem spadek temp podłogi vs temp zewnętrzna , i takie tam nie rozumie , co to znaczy jak masz ustawioną moc grzewczą ??? nie zmieniłem temp zasilania , na razie nie zmieniam .Nie można tak wte i wewte .trzeba dać czas układowi. Trzeba doprowadzić do cyklu , to ma być rytm EDIT 1 zdarza sie , że ze temperat. w oknie dziennym nawet nie drgnie , ale......sprawdzcie co się dzieje z temp podłogi . To jest własnie to wianie po garbie. I wydaje się ze , niby rozwiązaniem byłoby turbodoładowanie np na 1h przed grzaniem - jesliby temp nie była komfortowa . ALE NIE ! to nic nie da . Pudrowanie trupa. Bezwład Zróbcie próby z podbiciem na godzinę .... Tutaj potrzebna jest a)nagrzewnica powietrzna b)farelka c)cop farelka Edytowane 26 Listopada 2014 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 26.11.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Nie chce mi sie kolejny raz cytowac przepisow nakazujacych okresowe czyszczenie WM. Oczywiscie nie dotyczy to domkow, bo tam ani legionelli tepic nie musisz ani wody badac, ani WM czyscic. Twoj cyrk, Twoje malpy - takie jest zalozenie ustawodawcy. Jak na moje oko warunki pracy WM np w biurowcu czy hotelu i w domu niewiele sie roznia parametrami, a jednak ta pierwsza czyscic MUSISZ. Pyxis a są przepisy nakazujące czyszczenie kanałów WG?? Ciekawe jak i czy będziesz czyścił swoje kanały WG które od początku są brudne.... No ale w Twoim durszlaku pewno WG działa zawsze idealnie i nigdy nie pizga z krateczki.... PS. Już Ci kiedyś pisałem: mój Janek (350ka) pobiera: wentylacja 25% 15W wentylacja 50% 17W wentylacja 75% 32W wentylacja 100% 78W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.11.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Jakiś czas temu spisałem ten wątek na straty. Dzisiaj jakoś tak z przypadku się tu zaplatałem i oczom nie wierze brak wyzwisk pełna kultura i merytoryczne wypowiedzi nawet w przewadze. Cuda cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.11.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 owp- dzięki za zwrotkę[pełen wersal]karolek -zwykły 15 mm merbau , szerokość 8cmpanele też mogą byćszczerze mówiąc zamiast wynalazków typu barlinek z 4 mm drewna wolałbym panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vulcanorwp.pl 28.11.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 WitamCzy przy grzaniu kablami ogrzewanie i ciepła woda z elektrycznym przepływowym podgrzewaczem spełni się wymagania energii pierwotnej Ep 120kWh/m2/rok które weszły od 2014 roku, bo prąd ma współczynnik nakładu 3 czyli taki dom może max 40 kWh/m2/rok energii końcowej mieć na ogrzewanie, wentylację i ciepłą wodę użytkową? Chodzi mi głównie o bardzo małe domy max 50-60m2 takie projekty jak Z11 czy Justyna. Bo z wyliczeń na stronie Z11 mają kalkulator spalania nie ma opcji przy ogrzewaniu elektrycznym i bojlerze spełnić te wymagania wychodzi przy maksymalnym ociepleniu 30cm wszystkich ścian podłóg i stropu i wentylacji z rekuperatorem Ek=około 60kWh/m2/rok i Ep=około 200/kWh.rok/m2 czyli dom nie spełnia wymagań tych od 2014 roku gdzie max Ep=120kWh/m2/rok. Czyli albo trzeba pompę ciepła wstawić tylko sens ekonomiczny jest żaden przy takim domu, nie wiem jak liczone jest ozc jak wstawimy kominek z DGP może sam kominek wystarczy do ogrzewania chociaż według przepisów kominek nie może być jedynym źródłem ciepła nie wiem jak z DGP bo to już w sumie system ogrzewania jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Witam Czy przy grzaniu kablami ogrzewanie i ciepła woda z elektrycznym przepływowym podgrzewaczem spełni się wymagania energii pierwotnej Ep 120kWh/m2/rok które weszły od 2014 roku, bo prąd ma współczynnik nakładu 3 czyli taki dom może max 40 kWh/m2/rok energii końcowej mieć na ogrzewanie, wentylację i ciepłą wodę użytkową? Chodzi mi głównie o bardzo małe domy max 50-60m2 takie projekty jak Z11 czy Justyna. Bo z wyliczeń na stronie Z11 mają kalkulator spalania nie ma opcji przy ogrzewaniu elektrycznym i bojlerze spełnić te wymagania wychodzi przy maksymalnym ociepleniu 30cm wszystkich ścian podłóg i stropu i wentylacji z rekuperatorem Ek=około 60kWh/m2/rok i Ep=około 200/kWh.rok/m2 czyli dom nie spełnia wymagań tych od 2014 roku gdzie max Ep=120kWh/m2/rok. Czyli albo trzeba pompę ciepła wstawić tylko sens ekonomiczny jest żaden przy takim domu, nie wiem jak liczone jest ozc jak wstawimy kominek z DGP może sam kominek wystarczy do ogrzewania chociaż według przepisów kominek nie może być jedynym źródłem ciepła nie wiem jak z DGP bo to już w sumie system ogrzewania jest? Nie ma szans aby przy ogrzewaniu kablowym i przygotowaniu czystym pradem spełnic ten warunek. Chyba ze to bedzie dom pasywny zamieszkały przez 1-2 osoby. Sytuacje na papierze uratuje kominek i wysoki procent jego wykorzystania (tez na papierze). Innej mozliwosci przy czystym prądzie nie ma. OZC liczy tylko zapotrzebowanie na ciepło i projektowe obciązenie cieplne, sprawy doboru zródla i systemu grzewczego to w audycie, ozc nie do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.11.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 lub biokominek ten duzo tanszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vulcanorwp.pl 28.11.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Nie ma szans aby przy ogrzewaniu kablowym i przygotowaniu czystym pradem spełnic ten warunek. Chyba ze to bedzie dom pasywny zamieszkały przez 1-2 osoby. Sytuacje na papierze uratuje kominek i wysoki procent jego wykorzystania (tez na papierze). Innej mozliwosci przy czystym prądzie nie ma. OZC liczy tylko zapotrzebowanie na ciepło i projektowe obciązenie cieplne, sprawy doboru zródla i systemu grzewczego to w audycie, ozc nie do tego. Czyli jeżeli będę miał kominek z DGP i kable grzejne to się zmieszczę, to się samemu podaje jaki procent ma ogrzewanie dane budynek wykorzystywać? Ale w ozc się podaje jakie budynek ma ogrzewanie czy na prąd, gaz, węgiel i z tego liczą Ep a prąd ma największy mnożnik współczynnika nakładu. Czyli z tego wynika że grzanie kablami grzejnymi będzie zabronione bo budynek nie spełni wymagań. Czy budynek może mieć 2 systemy grzewcze i który się podaje jako podstawowy a może sam kominek wystarczy z dgp tylko zaś jest problem bo w przepisach: § 132. 1. Budynek, który ze wzgledu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien byc wyposa zony w instalacje ogrzewcza lub inne urzadzenia ogrzewcze, niebedące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. ale jest też to: 2. Instalacje ogrzewcza powietrzna stanowi uklad połączonych kanalów i przewodów powietrznych wraz z nawiewnikami i wywiewnikami oraz elementami regulacji strumienia powietrza, znajdujacy sie pomiedzy zródlem ciepla podgrzewajacym powietrze a ogrzewanymi pomieszczeniami. Funkcje ogrzewania powietrznego moze takze pelnic instalacja wentylacji mechanicznej. czyli masło maślane bo z tego wynika że kominek z dgp albo z płaszczem wodnym może być instalacją grzewczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Czyli jeżeli będę miał kominek z DGP i kable grzejne to się zmieszczę, to się samemu podaje jaki procent ma ogrzewanie dane budynek wykorzystywać? Ale w ozc się podaje jakie budynek ma ogrzewanie czy na prąd, gaz, węgiel i z tego liczą Ep a prąd ma największy mnożnik współczynnika nakładu. Czyli z tego wynika że grzanie kablami grzejnymi będzie zabronione bo budynek nie spełni wymagań. Czy budynek może mieć 2 systemy grzewcze i który się podaje jako podstawowy a może sam kominek wystarczy z dgp tylko zaś jest problem bo w przepisach: § 132. 1. Budynek, który ze wzgledu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien byc wyposa zony w instalacje ogrzewcza lub inne urzadzenia ogrzewcze, niebedące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. ale jest też to: 2. Instalacje ogrzewcza powietrzna stanowi uklad połączonych kanalów i przewodów powietrznych wraz z nawiewnikami i wywiewnikami oraz elementami regulacji strumienia powietrza, znajdujacy sie pomiedzy zródlem ciepla podgrzewajacym powietrze a ogrzewanymi pomieszczeniami. Funkcje ogrzewania powietrznego moze takze pelnic instalacja wentylacji mechanicznej. czyli masło maślane bo z tego wynika że kominek z dgp albo z płaszczem wodnym może być instalacją grzewczą Kominek nie moze byc systemem podstawowym, układ dgp z kominkiem tez nie. W ozc sie nie podaje rodzaju systemu grzewczego, te dane podaje sie do wykonania charakterystyki energetycznej lub swiadectwa, do obliczen ozc one są zbedne. Budynek moze miec kilka systemów grzewczych, jeden z nich musi byc podstawowy (ale nie kominek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vulcanorwp.pl 28.11.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Ok. Jeżeli mam 2 systemy grzewcze, kable grzejne i kominek z dgp to jaki maksymalny stopień wykorzystania można podać dla kominka w audycie żeby nie przekroczyć tych 120kWh/m2/rok? Czy jak mam kilka systemów grzewczych 2-3 to proporcjonalnie po połowie się wykorzystuje oba czy podstawowy czyli kable grzejne muszą być więcej wykorzystane chodzi o wyliczenie Ep dla audytu i tych norm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.11.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Budynek moze miec kilka systemów grzewczych, jeden z nich musi byc podstawowy (ale nie kominek) Jako podstawowy uważany jest ten który zapewni przeszło 50%? Czy można podać kable jako 51%, kominek 49%? Można to jakoś inaczej obejść na papierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts