Pyxis 03.12.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Dokładnie, możesz tak dać dla świętego spokoju. Niemniej jednak ważniejsze jest to czy bedziesz miał kumatego elektryka który odpowiednio rozłoży obciążenia na fazy aniżeli to czy będzie 25A zamiast 32A. Mnie moj elektryk pytal gdzie bedzie podlaczona pralka, zmywarka, mikrofala, suszarka do szmat, piekarnik i na te rzeczy robil specjalne gniazda na osobnych obwodach i zabezpieczeniach, wiec licze (chociaz nie sprawdzalem), ze rozlozyl to tez rozsadnie pomiedzy fazami. Poki co nie mialem przypadku zadzialania bezpiecznika a w stosunku do tego co wiedzial elektryk dolozylem 6kW grzale do dezynfekcji zasobnika CWU i 3,2kW podgrzewacz przeplywowy, wiec chyba byl "kumaty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 03.12.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Arturo72 Ja generalnie zawsze byłem za Wami, choć sam wybieram kable, ale tak jak już wcześniej pisałem, Wasze zdanie zawsze coś dobrego wnosi do dyskusji, daje do myślenia....ale też robi się od razu WIELKI SZUM - ale jak ostatnio czyta się ten wątek, nawet z Waszym udziałem jest jakoś spokojnie. Więc jak będzie jakiś WNIOSEK jak najbardziej jestem ZA:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.12.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Barth3z, czy klima ma wpływ na łazienki, wątpie, bo widzę to po odczytach z podliczników to salon kuchnia na tym zyskuje najwięcej, reszta szczątkowo. Racja. kszhu, też to wcześniej napisał i zgadzam się. Przy zamknietych drzwiach do łazienki wentylacja nie przeniesie wystarczającej energii. Ale akurat łazienka to chyba najmniejszy problem, bo tam zawsze jest jakieś dodatkowe źródło ciepła - np. grzejnik na ręczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 04.12.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Czy wystarczy moc przyłączeniowa 16 kW i zabezpieczenie 25A, aby pogonić kable (moc ok. 10kW - 140m2- akumulacyjnie), płyta indukcyjna i bojler 80L? Hanss: dobrze Ci koledzy mówią: 25A spokojnie Ci wystarczy no i porozdzielaj obwody... Zapytaj jaką minimalną moc musisz wykupić by mieć zabezp. 25A - u mnie w Enerdze wystarczyło 12,5 kW - oni (złodzieje) zawsze pytają się jaką chcesz moc bo płacisz za każdy KW.... a zabezpieczenie 25A jest dla danego przedziału mocy.... np. w Enerdze od12,5kW - do chyba 17 kW z tego co pamiętam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 04.12.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Ale akurat łazienka to chyba najmniejszy problem, bo tam zawsze jest jakieś dodatkowe źródło ciepła - np. grzejnik na ręczniki. Przy WM grzejnik na ręcznik zbyteczny po wieczornej kąpieli rano ręcznik suchy jak pieprz ,no chyba że ktoś chce wycierać się ciepłym ręcznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.12.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Przy WM grzejnik na ręcznik zbyteczny po wieczornej kąpieli rano ręcznik suchy jak pieprz ,no chyba że ktoś chce wycierać się ciepłym ręcznikiem. Obecnie mieszkam w bloku. Łazienka mała, wentylacja grawitacyjna wspomagana wentylatorkiem. Po kąpieli wentylator działa min. przez godzinę, później WG i niestety, ale ręczniki nie wysychają... Wentylator podobno działa ze strumieniem powietrza rzędu 60m3/h. Stąd ten zamysł o grzejniku aktywnym o którym pisał TB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 04.12.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Najniższą wilgotność zmierzona to 34% tyle że w salonie ile jest w łazience nie wiem,wiem za to że łatwiej nawilżyć niż wysuszyć np. grzybki na ścianie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.12.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Najniższą wilgotność zmierzona to 34% tyle że w salonie ile jest w łazience nie wiem,wiem za to że łatwiej nawilżyć niż wysuszyć np. grzybki na ścianie:) Z checia sie dowiem jak łatwo nawilżyć, bo jak łatwo wysuszyć to wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.12.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 po ponad 2 latach mieszkania i grzania prądem wczoraj w tanim okienku w ciągu dnia 13-15 brakło prądu na 1 z 3 faz zorientowałem się wieczorem po powrocie do domu, np w kuchni nie działało oświetlenie, na płycie grzewczej 2 z 4 pól miało błędy i nie działało - sprawdziłem tablice - wszystkie bezpieczniki OK, dzwonie do swojego elektryka - Dandiego - ten wypytał o parę spraw i stwierdził że przyjedzie - bo nieuzasadnione wezwanie ekipy na 991 to koszty sprawdził cos tam w skrzynce i dzwonimy , w zasadzie zabrał mi słuchawkę wszystko wyjaśnił człowiekowi z PGE Dystrybucja po godzinie od zgłoszenia awarii wieczorem po 20 przyjechała ekipa z PGE Dystrybucja , otworzyli skrzynkę, coś tam pomierzyli, posprawdzali , zadali kluczowe pytane "ma Pan dużo urządzeń na prąd? grzeje Pan prądem?" -to wszystko już jasne ... posprawdzali znów posprawdzali i mówią że bezpiecznik przedlicznikowy się przegrzał i nie puszcza fazy i że mam sobie go wymienić i zadzwonić po nich by go zaplombowali i tu czerwona lampka się zaświeciła - WTF ... bezpiecznik przedlicznikowy ... coś co do mnie nie należy ... coś na co nie mam wpływu ... coś co wstawiła firma która wygrała przetarg na wykonanie mojego przyłącza na zlecenie PGE Dystrybucja .... i ja mam za to płacić ? pytam się ich ile to kosztuje - oni że wg ich cennika 400 zł ale może to zrobić mój elektryk będzie taniej dzwonie z powrotem na 991 - pytam się o co chodzi - facet do mnie że to liczba urządzeń w domu i zbyt duży pobór prądu powodują uszkodzenie bezpiecznika - czyli z mojej winy czyli naprawa płatna miał ktoś taki przypadek u siebie? jak to jest w praktyce? jak się do tego ma zamówiona ilość kWh i ten bezpiecznik ? - bo nie cały się "popsuł" tylko na 1 z 3 faz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 05.12.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 jak to się bezpiecznik przegrzał ? chyba po to jest że jak pobór jest za duży to powinien się wyłączyć a jak się wyłączy to nie może się przegrzewać bo jest przerwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.12.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 powiedzieli cos w stylu "zapiekł się i nie puszcza 1 fazy" i z kontekstu rozmowy wyszło że to znana im dolegliwość przy domach grzanych prądem - zużywających więcej prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.12.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Sa 3 bezpieczniki. Na każdą fazę jeden.U mnie to chyba około 30 zł za wymiane, ale musiałbym sprawdzić.Dodatkowo można dokupić usługę "elektryk".Tauron Gliwice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 05.12.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 no to bardziej obwiniałbym za to wadę fabryczną zastosowanego bezpiecznika niż to że ktoś grzeje prądem czyli co te bezpieczniki wytrzymują prawie pełne obciążenie ale tylko chwilowo ?! bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.12.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Przy włączaniu masz skok poboru. Być może to doprowadza do uszkodzenia.Bezpiecznik wygląda inaczej. Widziałem u siebie w skrzynce.Tak jak w tym temacie:http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2635479.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.12.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Sa 3 bezpieczniki. Na każdą fazę jeden. Jak masz urzadzenia 3f w domu, to instalujesz na przedlicznikowym taki "zesplony" wylaczajacy na raz wszystkie 3 fazy. Wymieniasz calosc. To sa male pieniadze. A bezpiecznik jak kazde urzadzenie ma sie prawo zepsuc. Ja bym na miejscu R&K wymienil na nowy (innej marki?) i czekal. Jak sie znowu zepsuje, to zwiekszenie mocy w elektryce i wieksze zabezpieczenie przedlicznikowe. Z goowna bicza nie ukrecisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 05.12.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 to po to bezpieczniki automatyczne mają pewną zwłokę, żeby na krótkie piki nie reagowały.. takie piki nie powinny ich popalićwg mnie to wada bezpiecznika (może kiepski producent), energetyka o tym wie ale nic nie robi, zwalając winę na klienta :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.12.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 no to bardziej obwiniałbym za to wadę fabryczną zastosowanego bezpiecznika niż to że ktoś grzeje prądem czyli co te bezpieczniki wytrzymują prawie pełne obciążenie ale tylko chwilowo ?! bez sensu... Mi budowlancy tak zaltawili 2 szt roznicowopradowego stosujac swoje polepione tasma narzedzia elektryczne, ktire kopaly prdem. Bralem wtedy prad od sasiada i mu ta roznicowke wymienialem jak padla. Jak sie odpialem, to nie mial juz z nia wiecej problemow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 05.12.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Jak masz urzadzenia 3f w domu, to instalujesz na przedlicznikowym taki "zesplony" wylaczajacy na raz wszystkie 3 fazy. Wymieniasz calosc. To sa male pieniadze. to jest jakieś rozwiązanie, w praktyce elektrycy tak nie robią tylko co jak się okaże że ten twój wewnętrzny bezpiecznik wytrzyma a ten w skrzynce energetyki się spali ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.12.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Jak masz urzadzenia 3f w domu, to instalujesz na przedlicznikowym taki "zesplony" wylaczajacy na raz wszystkie 3 fazy. Wymieniasz calosc. To sa male pieniadze. A bezpiecznik jak kazde urzadzenie ma sie prawo zepsuc. Ja bym na miejscu R&K wymienil na nowy (innej marki?) i czekal. Jak sie znowu zepsuje, to zwiekszenie mocy w elektryce i wieksze zabezpieczenie przedlicznikowe. Z goowna bicza nie ukrecisz. Przed montażem licznika takie 3 sztuki leżały w skrzynce. Tak jak w temacie który zalinkowałem. Takie mam, tylko 25A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.12.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 to jest jakieś rozwiązanie, w praktyce elektrycy tak nie robią tylko co jak się okaże że ten twój wewnętrzny bezpiecznik wytrzyma a ten w skrzynce energetyki się spali ponownie Nie wiem czy sie dobrze rozumiemy. Ja mowie o tym bezpieczniku "energetyki" ktory jest na zabezpieczniu przedlicznikowym. On jest zwiekszany w zalenosci od zamowionej mocy przylaczeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts