Gość Arturo72 06.02.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Oferta na montaż CO podłogowego, cały czas do tego samego domu: W metrach materiał 65 zł brutto, robocizna 32 zł brutto Materiały 11250 brutto plus robocizna 5640 brutto co daje na razem 16890 zł. Razem z tak bardzo polecanym źródłem (PC) daje nam kwotę 45k. Miód - malina. Na kable dostałeś ofertę na 22tys.zl,wodna podłogówka+Kospel to ok.20tys.zl.Obydwa źródła z COP1. Który system grzewczy jest tańszy ? kable czy wodna podłogówka z kospelem ? Gdzie te "tanie" kable ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 06.02.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 potrzebujesz napalić w kominku, żeby poczytać książkę? czytasz tylko w zimie? nie tylko zimą..... ale pora roku (zima) bardziej temu sprzyja..... no i w okresie zimowym nie pracuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 06.02.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Na kable dostałeś ofertę na 22tys.zl,wodna podłogówka+Kospel to ok.20tys.zl.Obydwa źródła z COP1. Który system grzewczy jest tańszy ? kable czy wodna podłogówka z kospelem ? Gdzie te "tanie" kable ? Nie raz już cztałem zarzut, że podajesz dane, które mogą udowodnić jakąś Twoją tezę. Teraz doświadczam tego sam. Przedstawiłem też ofertę kabli za 27 zł/m2, ale o tym cisza. Ponadto moją droższą ofertę powiększyłeś o 2 tysiace aby wykazać "droższość" kabli nad kospelem. Dziękuję że martwisz się o moje pieniądze. Zupełnie niepotrzebnie - wysłałem dziś LOTTO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 06.02.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Moje zuzycie całkowite od 08-02-14 do 06-02-15: droga 1596 kWh = 1190 zl bruttotania 7199 kWh = 1645 zl brutto dla porownania w zeszlym analogicznym okresie 2255/8569 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.02.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 albo transporterem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 06.02.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Moje zuzycie całkowite od 08-02-14 do 06-02-15: droga 1596 kWh = 1190 zl brutto tania 7199 kWh = 1645 zl brutto dla porownania w zeszlym analogicznym okresie 2255/8569 kWh. pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 06.02.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Nie ma jednego powodu takiej sytuacji. Żona twierdziła że w domu uest sucho przez klimę, więc jej wyłączyłem, wilgotność taka sama... No ale niech ma dla mojego świętego spokoju. W kominku palilem kilka razy bo tak jak pisaliście czasami fajnie popatrzył na ogień, no ale mój wełnowiec to tandeta, więc nie mogę długo palić bo zaczyna śmierdzieć.Faktycznie ciepła podłoga to podstawa dlatego u mnie w kuchni jest sterowanie wg czujki posadzk, żeby kafle zawsze były ciepłe. Myślę że klima od połowy marca wróci do łask. COPY I oszczedności mnie nie interesują, bo klima u mnie ma za zadanie latem utrzymywać komfort i to jest bezcenne. Coś czuje że ten sezon grzewczy i tak się zamknie <1kPLN Po majówce zaczynam adaptację poddasza, no i niestety znowu człowiek staje przed dylematami: ile i jak ocieplić połacie? Jakie okna połaciowe i jakie ogrzewanie?Strop mam drewniany więc odpada wylewka akumulacyjna, bajprawdopodobniej bedzie podłoga z podwójnych płyt 22mm na krzyż. Może przerobię kominek i zrobię wyjście na strych, ale to nie główne źródło, będzie też klima bo obawiam się przegrzewania poddasza, ona też może grzać, ale to nadal nie główne źródło.Mam pewien pomysł. Komin jest ocieplony, na niego dać siatka i w kleju zatopić kable, będzie to ok, 10m2, kable mogą być 25W/m2, komin obłożyć pełną cegłą. Strych będzie jednym pomieszczeniem z kominem w centrum. Który będzie działał jak piec akumulacyjny.. Musiałbym jeszcze wyliczyć straty tej kondygnacji żeby wiedzieć czego się spodziewać. Efekt będzie super, ale sama adaptacja coś czuje że mnie dobije, choć zamawiam ekipę od A do Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 06.02.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 to co wyciągamy rachunki ps mam nadpłatę ~ 600 PLN należy doliczyć 8 paczek brykietu po 9 PLN = + 72 PLN zostały mi 4 paczki Wynik naprawdę niezły. Ja teraz na sam bytowy zużywam 4500 rocznie. kWh, nie zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 06.02.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 masz jeden rachunek za rok?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 06.02.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 masz jeden rachunek za rok?? takie jest rozliczenie roczne.... prognozy są co 2 miechy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.02.2015 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Wynik naprawdę niezły. Ja teraz na sam bytowy zużywam 4500 rocznie. kWh, nie zł. Niezly? Za niecale 100m2 U mnie za poprzedni rok 3699,- zl wyszlo. Bytowy 4512kWh, wiec mamy podobny profil zuzycia (co mnie pociesza, bo juz myslalem, ze mi ktos podbiera energie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.02.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Po majówce zaczynam adaptację poddasza, no i niestety znowu człowiek staje przed dylematami: ile i jak ocieplić połacie? Jakie okna połaciowe i jakie ogrzewanie? zanim człowiek stanie przed tymi dylematami to wypada zadać pytanie jakie będzie przeznaczenie tego jednego wielkiego pomieszczenia z kominem? bardziej użytkowe czy bardziej rekreacyjne? ile w sumie m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.02.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 zanim człowiek stanie przed tymi dylematami to wypada zadać pytanie jakie będzie przeznaczenie tego jednego wielkiego pomieszczenia z kominem? bardziej użytkowe czy bardziej rekreacyjne? ile w sumie m2? Przeznaczenie różne, sofa, stolik do kawy, bujawka, wiec relaks. Z drugiej strony dwa miejsca komputerowe do pracy. Z trzeciej strony, trochę hantli, kettli, drążek itp. Więc jak widać multi zastosowanie. Powierzchnia po podłodze ok 100m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 07.02.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Niezly? Za niecale 100m2 U mnie za poprzedni rok 3699,- zl wyszlo. Bytowy 4512kWh, wiec mamy podobny profil zuzycia (co mnie pociesza, bo juz myslalem, ze mi ktos podbiera energie) widze że Twoje musi być najtwojsze zaraz pewnie ktoś zarzuci że sie nie myjemy i wogole w domu nie mieszkamy fakt zadnych zbednych blyskotek na zewnatrz nie mam, wode mam s sieci wiec brak hydrofora cale oświetlenie energo/led ........ nieważne kasuje #post z rachunkiem bo nie chce slyszec zaraz że oszukuje pokazałem i kto widział to wystarczy........ powiedz mi jeszcze (przecież wszystko wiesz) o ile wzrośnie mi zużycie jak doszczelnie góre i podniose temp która aktualnie tam panuje 13*C do temp 21*C oraz założe WM ..... wtedy po podłogach będzie 220m2 a kubatura ~ 700m3 Edytowane 7 Lutego 2015 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.02.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Przeznaczenie różne, sofa, stolik do kawy, bujawka, wiec relaks. Z drugiej strony dwa miejsca komputerowe do pracy. Z trzeciej strony, trochę hantli, kettli, drążek itp. Więc jak widać multi zastosowanie. Powierzchnia po podłodze ok 100m2 no to już trochę ciepło będzie... a to od kompów, a to od ćwiczeń , nawet po kawie ..... proponuję klimę lub dwa piece akumulacyjne. kable dla świętego spokoju bo to koszt niewielki będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.02.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 cale oświetlenie energo/led ........ nieważne kasuje #post z rachunkiem bo nie chce slyszec zaraz że oszukuje Chyba zrosumiales moj post na opak. Ja sie "dziwie", ze masz tak WYSOKIE zuzycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.02.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 A już się cieszył że Pyxio pochwalił cop 1 - naiwniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 07.02.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Chyba zrosumiales moj post na opak. Ja sie "dziwie", ze masz tak WYSOKIE zuzycie. tylko mnie całe OP kosztowało 4 200,- a nie 42 000,- wkleisz kiedyś swoj roczny rachunek za prąd ? czy tylko bedziesz pisał jak to nie masz wszystko idealne i naj naj A już się cieszył że Pyxio pochwalił cop 1 - naiwniak liczą się fakty a nie suche pisanie dawać karty na stół Edytowane 7 Lutego 2015 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 07.02.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Dawaliscie folie pod panelami na podlogowce ? co do tej taryfy budowlanej mozna zmienic dopiero po odbiorze budynku przez starostwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.02.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Dawaliscie folie pod panelami na podlogowce ? tak, żeby mieć na nie gwarancję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts