Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

z tymi ok. 500kWh uwzgledniajac jakas 70% sprawnosc z drewna i okazjonalnym paleniem w kominku to przesadziles :)

więc wychodzi dziennie 16.6kwh z drewna.....piecokominek ma moc 5kwh czyli średnio około 3 godzinki dziennie, a jeden wkład licząc od rozpalenia do wygaśnięcia to około 5-6godzin oddawanego ciepła, czyli wszystko się zgadza bo piecokominek rozpalam średnio co drugi dzień wieczorkiem wypalając tylko to co do niego włożyłem, rzadko kiedy coś dokładam bo robi się za ciepło.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dopytam, kominek odpalony w tym okresie?

tak odpalony, ile poszło drewna, trudno powiedzieć, namiętnie raczej nie palę :)

nie wiem też czy ten kominek dużo daje, jak grzeje to grzeje, ale jak nie grzeje to generuje tylko dodatkowe straty (komin)... zysk z niego mały, ale na ogień fajnie się patrzy ;)

U mnie za listopad: 900 kWh na wszystko w tym na c.o. ok. 610 kWh. (wszystko na prąd)

Podający zużycie energii tylko na c.o. powinni również podawać całkowite zużycie, gdyż zyski bytowe również mają wpływ na wynik c.o.

no co ty ...

co niektórzy twierdzą że nawet kominek to zysków nie daje a ty o zyskach bytowych z prądu ...

U mnie za listopad: 900 kWh na wszystko w tym na c.o. ok. 610 kWh. (wszystko na prąd)

Podający zużycie energii tylko na c.o. powinni również podawać całkowite zużycie, gdyż zyski bytowe również mają wpływ na wynik c.o.

U mnie całkowite roczne zużycie prądu licząc od 27.11.2014 do 27.11.2015 wynioslo 6372kwh czyli 3440zł co daje 287zł na miesiąc - w domu wszystko na prąd włącznie z ciepłą i zimną wodą

Woda pompowana ze studni ?

wywierciłem własną studnię głębinową, mam automatyczne podlewanie ogrodu i latem idzie mi na to okolo 10m3 dziennie, w domu mam zainstalowany system, który dodatkowo filtruję tę wodę na zasadzie odwróconej osmozy, w efekcie woda z kranu smakuje jak ta butelkowana (pijemy ją prosto z kranu) w łazience nie mam absolutnie żadnych zacieków na sanitariatach, przy praniu idzie mniej chemii bo woda jest zmiękczona ogólnie same korzyści włącznie z tym że 1m3 kosztuje mnie okolo 20groszy

no co ty ...

co niektórzy twierdzą że nawet kominek to zysków nie daje a ty o zyskach bytowych z prądu ...

takie porównania zużycia energii dla różnych domów to należy traktować z przymrużeniem oka ;) dom domowi nierówny, zachowania domowników również (różne zyski bytowe).. a i w kominku można palić różnie.. :)

no tylko to niekoniecznie miarodajne będzie bo u mnie np. trochę maszyn chodzi, u mnie np. dwie lodówki, sporo innych "szpejów" które raczej nie grzeją a prąd ciągną

wywierciłem własną studnię głębinową, mam automatyczne podlewanie ogrodu i latem idzie mi na to okolo 10m3 dziennie,

10m3/dziennie to bardzo dużo. Masz dużą działkę ?

W takiej sytuacji studnia jest bardzo opłacalna.

w domu mam zainstalowany system, który dodatkowo filtruję tę wodę na zasadzie odwróconej osmozy, w efekcie woda z kranu smakuje jak ta butelkowana (pijemy ją prosto z kranu) w łazience nie mam absolutnie żadnych zacieków na sanitariatach, przy praniu idzie mniej chemii bo woda jest zmiękczona ogólnie same korzyści włącznie z tym że 1m3 kosztuje mnie okolo 20groszy

Prawie same korzyści. Wody z odwróconej osmozy nie powinno się spożywać, ponieważ jest to woda jałowa, bez żadnych minerałów. Taką wodę (do spożycia) należy wzbogacać.

Z czego masz zrobione ściany? Masz płytę? Prowadziłeś gdzieś dziennik?

Wiem że w tańszej taryfie jest tanio grzać ale jak przy tym ma się ogólny rachunek za resztę? Bo jakby nie patrzeć to wtedy gdy jesteśmy w domu nie ma tańszej taryfy a wtedy na użytkowanie bieżące więcej się wyda.

A co nie grzeje a prąd ciągnie?

kamery, pompka do akwarium 250l, wiertarka, frezarka, strugarka - robię sporo rzeczy elektronarzędziami na poddaszu albo na zewnątrz, mamy dwie lodówki, ładowarki wetknięte w gniazda, grajadło..

kamery, pompka do akwarium 250l, wiertarka, frezarka, strugarka - robię sporo rzeczy elektronarzędziami na poddaszu albo na zewnątrz, mamy dwie lodówki, ładowarki wetknięte w gniazda, grajadło..

Wszystko co używasz wewnątrz domu wpływa na zyski. Pompkę do akwarium masz na zewnątrz? Ciepło z tyłu lodówki wywalasz na zewnątrz?

Wszystko co używasz wewnątrz domu wpływa na zyski. Pompkę do akwarium masz na zewnątrz? Ciepło z tyłu lodówki wywalasz na zewnątrz?

to fakt. dla ścisłości:

- CO - 337 kWh

- CWU - 134 kWh

- bytowy I taryfa 97 =kWh, II taryfa 65 kWh, w sumie 163 kWh, w tym POŚ i przepompownia

- razem listopad 664 kWh

temperatura w domu 21*C, 3 osoby, przy czym jedna tylko w weekend, dwie przez 4-5 dni w tygodniu. delegacje i częste posiłki poza domem.

to fakt. dla ścisłości:

- CO - 337 kWh

- CWU - 134 kWh

- bytowy I taryfa 97 =kWh, II taryfa 65 kWh, w sumie 163 kWh, w tym POŚ i przepompownia

- razem listopad 664 kWh

temperatura w domu 21*C, 3 osoby, przy czym jedna tylko w weekend, dwie przez 4-5 dni w tygodniu. delegacje i częste posiłki poza domem.

Wynik rewelacyjny. Przypomnij, grzejesz kablami ?

10m3/dziennie to bardzo dużo. Masz dużą działkę ?

W takiej sytuacji studnia jest bardzo opłacalna.

Prawie same korzyści. Wody z odwróconej osmozy nie powinno się spożywać, ponieważ jest to woda jałowa, bez żadnych minerałów. Taką wodę (do spożycia) należy wzbogacać.

Ogród niewielki ale jak chce się mieć soczystą zieleń i angielski trawnik to te 10m3 dziennie idzie, oczywiście gdy nie pada.....

Wodę z odwróconej osmozy przepuszczam przez mineralizator - już nie pamiętam wyników badań bo cały układ robiła mi jedna firma ale woda nie rożni się od tej butelkowanej, jeszcze mam w zały układ wpjęty jonizator więc woda jest naprawdę super....

no tylko to niekoniecznie miarodajne będzie bo u mnie np. trochę maszyn chodzi, u mnie np. dwie lodówki, sporo innych "szpejów" które raczej nie grzeją a prąd ciągną

akurat lodówki grzeją najbardziej, też mam dwie i jedna z nich stoi w pomieszczeniu 4,5m2 (pralnio-spirzarnia) i tam utrzymuje się zimą stała temperatura około 15st, grzejnik się w ogóle nigdy nie włączył.