scrabie 20.02.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 a dystrybucja ile kosztuje? Kolega, ma rację. Podaj nam ceny z dystrybucją to wtedy zobaczymy. U mnie brutto realna kWh kosztuje 59 gr w jednej taryfie oraz 34gr/68gr w dwóch, wiec wybór jest dość prosty. Jeżeli ponad połowę będziesz robić w 2 taryfie to się opłaci, ale ile zaoszczędzisz to kwestia indywidualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 20.02.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) Nie za bardzo wiem, jak tę dystrybucję policzyć, jestem u Stoen Operator, tu ich cennik, jakiś skomplikowanyhttp://www.rwestoenoperator.pl/web/cms/pl/1638188/dla-domu/taryfy/ Na stronie urzędu regulacji energetyki wyliczyli, że koszty dystrybucji to 1 taryfa - 150 zł, 2 taryfy - 83 zł. Może tak być?Podałam 8 500 kwh zużycia 75/25 Edytowane 20 Lutego 2016 przez enedue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 20.02.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 mam pytanie o minimum chodzi o twój LG bo widzę, że drugi sezon pracuje. napiszesz jak teraz głównie używasz? na "automacie" czy na minimalnym ustawieniu? do jakiego momentu jest niesłyszalny jeśli jest? jaki ma pobór na najniższym biegu i na jakiej nastawie temperatury chodzi ciągle? czy użytkujesz w taniej czy nie ma to znaczenia? ile godzin przepracował w ostatnim sezonie 14/15 ? W tym sezonie ze wzgledu na nowego czlonka rodziny chodzi juz podlogowka po calosci, klima dosc dosc rzadko (2-3 razy w tygodniu do godziny czasu). Mam prad jednotaryfowy. NIe ma chyba czegos takiego jak nieslyszalnosc klimy, slychac ruch powietrza zawsze, ale po 2-3 pierwszych dniach czlowiek sie przyzwyczaja Co do poborow - gdzies juz tu pisalem, ale generalnie do 0 stopni grzejac do 23 zuzywa 400-700, przy ujemnych temperaturach podciaga pod 900. Chlodzenie to tak z 30% mniej. Na ta chwile mam na tyle duzo zajec domowych, ze podlogowka na 1 sterowniku jest dla mnie wybawieniem - nie ruszalem sterownika od wrzesnia, i tak to powinno wygladac. Za to klima jest rewelacyjnym rozwiazaniem, jesli: - slonce przyswieci i szybko chce sie schlodzic (nawet w pazdzierniku tak bywa), - wracamy z dzieciakami do salonu po kapieli, to sie na chwile przygrzeje i jest mega komfortowo - na wigili chlodzilismy caly wieczor zeby sie nie przegrzalo i dalal rade przy 16 osobach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 20.02.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 W tym sezonie ze wzgledu na nowego czlonka rodziny chodzi juz podlogowka po calosci, klima dosc dosc rzadko (2-3 razy w tygodniu do godziny czasu). Mam prad jednotaryfowy. NIe ma chyba czegos takiego jak nieslyszalnosc klimy, slychac ruch powietrza zawsze, ale po 2-3 pierwszych dniach czlowiek sie przyzwyczaja Co do poborow - gdzies juz tu pisalem, ale generalnie do 0 stopni grzejac do 23 zuzywa 400-700, przy ujemnych temperaturach podciaga pod 900. Chlodzenie to tak z 30% mniej. Na ta chwile mam na tyle duzo zajec domowych, ze podlogowka na 1 sterowniku jest dla mnie wybawieniem - nie ruszalem sterownika od wrzesnia, i tak to powinno wygladac. Za to klima jest rewelacyjnym rozwiazaniem, jesli: - slonce przyswieci i szybko chce sie schlodzic (nawet w pazdzierniku tak bywa), - wracamy z dzieciakami do salonu po kapieli, to sie na chwile przygrzeje i jest mega komfortowo - na wigili chlodzilismy caly wieczor zeby sie nie przegrzalo i dalal rade przy 16 osobach mam takie same spostrzeżenia jak ty. klima rzeczywiście jest systemem szybkiego reagowania przy bezwładnej podłogówce chociaż może też być podstawowym najtańszym źródłem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.02.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 mam takie same spostrzeżenia jak ty. klima rzeczywiście jest systemem szybkiego reagowania przy bezwładnej podłogówce chociaż może też być podstawowym najtańszym źródłem ciepła. Podstawowym może nie koniecznie bo według mnie szkoda to przewymiarowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 23.02.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 mam takie same spostrzeżenia jak ty. klima rzeczywiście jest systemem szybkiego reagowania przy bezwładnej podłogówce chociaż może też być podstawowym najtańszym źródłem ciepła. jaka masz klime? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 23.02.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 (edytowane) jaka masz klime? BLYSS najzwyklejszy chińczyk on/off http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=6039056&viewfull=1#post6039056 do Wivaldi - do tej pory działa i ma się dobrze http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=6039579&viewfull=1#post6039579 Edytowane 23 Lutego 2016 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 23.02.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 BLYSS najzwyklejszy chińczyk on/off http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=6039056&viewfull=1#post6039056 jak to sie sprawdza do grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devilman123 23.02.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Witam. Mieszkam pierwszy sezon w swoim nowym domu i chciałbym się podzielić z Wami moim zużyciem prądu. ( pierwszy sezon grzewczy, tynki były robione w zeszłym roku w lutym, posadzka w marcu, wygrzewanie posadzki w lipcu. Grzanie rozpocząłem od początku października ) Dom parterowy bez użytkowego poddasza , pow. użytkowa 110m2. Ściana Poroterm 25cm + 20cm styropianu grafitowego (0,31). Strop drewniany ocieplony wełną 50cm (0,38). Podłoga - styropian biały 15cm (0,38)Okna-3 szyby "U"-szyby około 0,6 a "U" całego okna podobno około 1 ( dodam że okna nie są wstawione bezpośrednio na pustaki lecz w ramkę styropianu o grubości 5cm) W całym domu wodne ogrzewanie podłogowe. Używam Bufora 1000l którego ogrzewam oczywiście w taryfie nocnej ( Tauron : Taryfa Nocna 0,29gr/kwh w następnym sezonie zmieniam taryfę i Nocna będzie wynosic 0,26gr/kwh) Temperatura średnia to 20 stopni ( po nagrzaniu 20,7. Startuje przy około 19,3) Październik -724kwhlistopad - 827 kwhGrudzień - 897 kwhStyczeń ( podniesienie temperartury o 1 stopień , zaczynam mieszkać) - 1241kwhLuty wyniesie około - 880 kwh Jak oceniacie to zużycie ? Ja prawdę mówiąc liczylem na trochę lepszy wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.02.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Ja ogrzewam dom 230 m2 w budowie klimą za ostatni tydzień poszło 81 kWh Temperatura w budynku 18 *C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.02.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Temperatura średnia to 20 stopni ( po nagrzaniu 20,7. Startuje przy około 19,3) Październik -724kwh listopad - 827 kwh Grudzień - 897 kwh Styczeń ( podniesienie temperartury o 1 stopień , zaczynam mieszkać) - 1241kwh Luty wyniesie około - 880 kwh Jak oceniacie to zużycie ? Ja prawdę mówiąc liczylem na trochę lepszy wynik. a ile wychodzi z OZC? luty - sporo, ale to jeszcze zależy gdzie mieszkasz i jaka w końcu temperatura wewnątrz. reszta niewiele mówi, jeśli dom nie był zamieszkany. zagadką są też straty tego bufora. ma on też służyć do grzania CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.02.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Ja ogrzewam dom 230 m2 w budowie klimą za ostatni tydzień poszło 81 kWh Temperatura w budynku 18 *C jaki klimatyzator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 23.02.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Odnosnie dogrzewania tania klima i COP jaki mozna realnie uzyskac znalzlem cos takiego: http://www.bhkw.der-elektronikbastler.de/html/warmepumpe_b.html Calosc to przerobka zwyklego najtanszego supermarketowego splita on-off ( takiego http://www.amazon.de/Klimaanlage-Split-Klimager%C3%A4t-Splitger%C3%A4t-9000/dp/B001BLAIS6 ) na pompe powietrze-woda. Sama przerobka nie jest spektakularna i byla swego czasu dosyc popularna.Interesujace sa dwie tabelki na stronie: -COP przy grzaniu CWU do 50°C jest wyzszy niz przy grzaniu CO do 40°C (nie powinno teoretycznie byc odwrotnie?) -COP ogolnie przy 3°C wynosi prawie 3 co wydaje mi sie calkiem niezylm wynikiem -przy 3°C system nie osiag pelnej mocy jaki podawal producent dla orginalu powietrze-powietrze (2780W) Patrzac na wyniki wydaje mi sie ze przy ujemnych temp. tania klima moze sobie tez calkiem sensownie radzic z ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.02.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Dokładnie nie pamiętam symbolu ale to MITSU maksymalny pobór prądu 1,9 ( z tabliczki znamionowej).kosztował około 3500 zł.układ domu pozwala na rozprowadzenie powietrza prawie wszędzie przy otwartych drzwiach.Klimatyzator to taki potaniacz ogrzewania.Każdego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devilman123 23.02.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Obliczenia które wyszły na papierku akurat niezbyt mnie interesowały bo odrazu coś za pięknie to wyglądało ( albo projektant tak fajnie to policzył, ogólnie wyszło mu że bedzie to budynek pasywny) W styczniu podniosłem temperaturę o 1 stopień. Mieszkam około 70km od wrocławia praktycznie w lini prostej na wschód. Od początku lutego mieszkają 2 osoby. Bufor służy tylko do grzania domu. Bojler jest osobno. Na CWU wg tego co widzę wyjdzie w lutym około 80zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.02.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Obliczenia które wyszły na papierku akurat niezbyt mnie interesowały bo odrazu coś za pięknie to wyglądało ( albo projektant tak fajnie to policzył, ogólnie wyszło mu że bedzie to budynek pasywny) W styczniu podniosłem temperaturę o 1 stopień. Mieszkam około 70km od wrocławia praktycznie w lini prostej na wschód. Od początku lutego mieszkają 2 osoby. Bufor służy tylko do grzania domu. Bojler jest osobno. Na CWU wg tego co widzę wyjdzie w lutym około 80zł do jakiej temperatury grzejesz bufor? wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła (mój kolega ma nieizolowane kilka m rury z czerpni do reku przez grzane pomieszczenie niemal bez izolacji - traci na tym setki kWh)? mój dom w zeszłym roku spalił więcej niż obecnie, pomimo temperatury wewnątrz niższej o 5-6°C - głównie przez brak mieszkańców i drzwi do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devilman123 23.02.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Bufor grzeje w zależności od temperatur na zew. Obecnie do 60* + dogrzewa się 2h Między 13.00 a 15.00. W większe mrozy do 80*. Wentylacja bez odzysku ciepła. Jest jakaś mała szansa że ten sezon jako pierwszy sezon grzewczy jest droższy niż np drugi sezon w takich samych warunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Bufor grzeje w zależności od temperatur na zew. Obecnie do 60* + dogrzewa się 2h Między 13.00 a 15.00. W większe mrozy do 80*. Wentylacja bez odzysku ciepła. Jest jakaś mała szansa że ten sezon jako pierwszy sezon grzewczy jest droższy niż np drugi sezon w takich samych warunkach? Wentylacja ci rozwala wszystko ... Jak chcesz się bawić w grube izolację to zacznijmy od WM z rekuperatorem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 23.02.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Bufor grzeje w zależności od temperatur na zew. Obecnie do 60* + dogrzewa się 2h Między 13.00 a 15.00. W większe mrozy do 80*. Wentylacja bez odzysku ciepła. Jest jakaś mała szansa że ten sezon jako pierwszy sezon grzewczy jest droższy niż np drugi sezon w takich samych warunkach? A możesz zdradzić ile ten system ogrzewania i CWU bez podłogówki Cię kosztował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devilman123 23.02.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Oczywiscie że mogę tyle że tak na szybko ciężko mi podać dokładniejszą kwotę. Całość z buforem i bojlerem 15 tys. ( Za robociznę nie płaciłem nic) Od tego trzebaby odjąć ( w przybliżeniu) 2 tys za rurki, 2 tys rozdzielacz to tak na szybko.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts