oszczednyGrześ 24.02.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Przeciez tego sie nie liczy w skali dnia, czy tygodnia, tylko w skali sezonu. Czujesz roznice? Tym gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.02.2016 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Pewnie że jest to lipa, a nie rzetelne OZC. Pokazałem tylko skalę zjawiska, szacunkowo, bo przecież obliczeniami nazwać tego niemożna. Mój przekaz chyba nie był czytelny. Chodziło mi dosłownie o dzbanuszki - strona którą podałeś (choć też nie dosłownie bo z polskimi znakami) to raczej strona o innej tematyce, sprawdź sam: http://www.cieplowlasciwe.pl Pewnie chodziło Ci o nazwę z "i" w końcówce - bądźmy precyzyjni na tyle na ile się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devilman123 25.02.2016 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Imrahil masz "upatrzony"jakis klimatyzator? Jaką firma i jaką moc proponujesz? ( rozumiem że ten klimatyzator miałby być jako pompa ciepła ? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.02.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Imrahil masz "upatrzony"jakis klimatyzator? Jaką firma i jaką moc proponujesz? ( rozumiem że ten klimatyzator miałby być jako pompa ciepła ? ) Chcesz nieco poczytać to odwiedź http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=7084703#post7084703 Co do Twojego przypadku to zależy czy ta klima ma być tylko "dodatkiem" czy pełnić bardziej znaczącą funkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.02.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Imrahil masz "upatrzony"jakis klimatyzator? Jaką firma i jaką moc proponujesz? ( rozumiem że ten klimatyzator miałby być jako pompa ciepła ? ) ja nie mam, zobaczę jak mój dom będzie zachowywał się latam, bo z rachunków za ogrzewanie jestem zadowolony. kiedyś myślałem o jakimś LG czy Samsungu, ale modelu nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devilman123 25.02.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Dzięki za link. zapoznam się z tym tematem Może miał ktos do czynienia lub coś słyszał o tej pompie ? http://www.sklepcnc.pl/oferta/pompy-powietrze-woda/meeting-7kw-230v Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.02.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 ja nie mam, zobaczę jak mój dom będzie zachowywał się latam, bo z rachunków za ogrzewanie jestem zadowolony. kiedyś myślałem o jakimś LG czy Samsungu, ale modelu nie pamiętam No ja na 100% pakuje jakąś klime na lato Myślałem o kanalowce. Jakąś tanioche muszę wynaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.02.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 No ja na 100% pakuje jakąś klime na lato Myślałem o kanalowce. Jakąś tanioche muszę wynaleźć. Kurde, ale ty masz parterowke, bez jakis mega okien od poludnia, i te klima bylaby potrzebna? Pompiarze ci nie wybacza montazu "protezy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.02.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Kurde, ale ty masz parterowke, bez jakis mega okien od poludnia, i te klima bylaby potrzebna? Pompiarze ci nie wybacza montazu "protezy" no właśnie. klimatyzacja może nie być potrzebna ze względu na temperatury. problemem jest wilgotność, szczególnie że ostatnio zrobił nam się klimat tropikalny... każdego lata zdarza się kilka - kilkanaście takich burzowych dni, że jest strasznie duszno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.02.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Kurde, ale ty masz parterowke, bez jakis mega okien od poludnia, i te klima bylaby potrzebna? Pompiarze ci nie wybacza montazu "protezy" Starał się jak nigdy a wyszło jak zawsze ... Wszyscy na początku twierdzą że u nich to w upały 23* ..., a potem "rura miękkie..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.02.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 to zależy jaki kto ma próg bólu .. u nas było przy 36-40 na zewnątrz 25.5-26 i przyjemnie się siedziało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.02.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Kurde, ale ty masz parterowke, bez jakis mega okien od poludnia, i te klima bylaby potrzebna? Pompiarze ci nie wybacza montazu "protezy" Jaka tam proteza,toż to jedynie na lato Przyda się zdecydowanie dla komfortu,może jedynie na parę dni latem ale komfort jest bezcenny Starał się jak nigdy a wyszło jak zawsze ... Wszyscy na początku twierdzą że u nich to w upały 23* ..., a potem "rura miękkie..." Oj nie,najwyżej było chyba 26st.C ale to nie to samo co 23 a ja nie zacieniam okien a w lato zona otwiera drzwi tarasowe często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 26.02.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Mówiąc szczerze to na razie każda fachura która przyłazi mi do domu na kolejne etapy prac stanowczo puka się w głowę na informację czym będę grzał. "Panie popłyniesz pan na prądzie". Oj, sieją te ziarna niepewności. Ja mam tylko nadzieję, że OZC made by Asolt jest solidną podstawą do obliczenia pieniążków potrzebnych do przetrwania zimowego sezonu. Starałem się trzymać reżim budowlany wskazany w materiałach do OZC, ba nawet okna włożę cieplejsze, więc jest szansa, że nie przekroczę wyniku z obliczeń. Jakie są wasze doświadczenia w stosunku do wyników obliczeń z OZC, a późniejszej praktyki? Przy grzaniu prądem znak równości pomiędzy tymi dwoma sprawami nabiera dużego (drogiego) znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 26.02.2016 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 no właśnie. klimatyzacja może nie być potrzebna ze względu na temperatury. problemem jest wilgotność, szczególnie że ostatnio zrobił nam się klimat tropikalny... każdego lata zdarza się kilka - kilkanaście takich burzowych dni, że jest strasznie duszno. Dokładnie. Wilgotność potrafi zmęczyć bardziej niż temperatura. Co innego 23'C przy wysokiej wilgotnośći a 27'C przy niskiej. Podawałem już tutaj gdzieś przykład gdzie zeszłego lata mój znajomy miał 23'C w domu ale nie szło wytrzymać i lepiej było siedzieć na zewnątrz w cieniu przy 36'C. Ja tymczasem w domu miałem ustawione cały dzień 27'C na kanałówce i jak przyjechaliśmy do domu to żona wręcz twierdziła że za zmno jest. Co lepsze kanałówka zjadała od 300-350W. Nocami brała nawet i 220W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 26.02.2016 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 No ja na 100% pakuje jakąś klime na lato Myślałem o kanalowce. Jakąś tanioche muszę wynaleźć. Instalacja taniej kanałówki na 120m2 parterowyego domu to koszt w granicach 8-9 tys zł. Ale przecież rozprowadzenie można zrobić sobie samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2016 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Dokładnie. Wilgotność potrafi zmęczyć bardziej niż temperatura. Co innego 23'C przy wysokiej wilgotnośći a 27'C przy niskiej. Podawałem już tutaj gdzieś przykład gdzie zeszłego lata mój znajomy miał 23'C w domu ale nie szło wytrzymać i lepiej było siedzieć na zewnątrz w cieniu przy 36'C. Ja tymczasem w domu miałem ustawione cały dzień 27'C na kanałówce i jak przyjechaliśmy do domu to żona wręcz twierdziła że za zmno jest. Co lepsze kanałówka zjadała od 300-350W. Nocami brała nawet i 220W. Dokładnie taką samą robotę robi GWC ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.02.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 No ja na 100% pakuje jakąś klime na lato Myślałem o kanalowce. Jakąś tanioche muszę wynaleźć. ja od razu montowałem klimę "bez napinki" chińczyka i z tego co pamiętam to nieźle po tym pomyśle pojechałeś..... mija kilka lat i proszę , ciężko uwierzyć ....będziesz montował "protezę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 26.02.2016 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Mówiąc szczerze to na razie każda fachura która przyłazi mi do domu na kolejne etapy prac stanowczo puka się w głowę na informację czym będę grzał. "Panie popłyniesz pan na prądzie". Oj, sieją te ziarna niepewności. Ja mam tylko nadzieję, że OZC made by Asolt jest solidną podstawą do obliczenia pieniążków potrzebnych do przetrwania zimowego sezonu. Starałem się trzymać reżim budowlany wskazany w materiałach do OZC, ba nawet okna włożę cieplejsze, więc jest szansa, że nie przekroczę wyniku z obliczeń. Jakie są wasze doświadczenia w stosunku do wyników obliczeń z OZC, a późniejszej praktyki? Przy grzaniu prądem znak równości pomiędzy tymi dwoma sprawami nabiera dużego (drogiego) znaczenia. Standard... ja jak komuś mówię że grzeję taniej prądem niż gazem czy węglem to też patrzą na mnie jak na jakiegoś nawiedzonego. Ale co się dziwić jak niektórzy zatrzymali się z izolacjami czy rozwiązaniami technologicznymi lata świetlne temu. Dla niektórych liczyć się nadal węgiel lub gaz. Wczoraj spotkałem się z gościem, który planuje ciągnąc gazik i będzie go to kosztować łącznie 20 tys zł... Powoli zacząłem mu odradzać i ma przemyśleć po mojej argumentacji. Mówię, mu dołóż izolacji, uszczelnij dom i wpakuj tańszy system grzewczy opcji masz kilka i nie nakłaniam do tego co ja proponuje ale uświadamiam że można inaczej niż węgiel czy gaz. Da się jak widać po innych forumowiczach że grzanie prądem za przysłowiowe grosze jest realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 26.02.2016 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 ja od razu montowałem klimę "bez napinki" chińczyka i z tego co pamiętam to nieźle po tym pomyśle pojechałeś..... mija kilka lat i proszę , ciężko uwierzyć ....będziesz montował "protezę" Teraz w zasadzie wszystko chińczyk...U mnie chinczyk radzi sobie na razie świetnie a i u innych też nie narzekają. Niektóre chodzą od włączenia bez przerwy przez kilka lat i jest ok. A mały tani chinczyk w razie awarii może być za nieduże pieniądze czy to naprawiony czy też wymieniony. Nie jest źle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 26.02.2016 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Dokładnie taką samą robotę robi GWC ... Tylko ile chłodu będzie z tego GWC? Ja mając na myśli klimę wykorzystuję ją również do grzania. Nie da się tego porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts