Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do zdobycia (w jakimś stopniu) wiedzy , w jakich warunkach lepiej korzystać z pompy, ponieważ akurat ta sprawa mnie zaciekawiła i zamiast ewentualnie poświęcać w przyszłości całe miesiące na obserwacje, wolałem zapytać doświadczonych użytkowników ;)

Pozdrawiam

to raczej w dziale PC warto zapytać, ale 99% użytkowników powietrznych pomp na forum grzeje ile się da w taniej taryfie.

Minął Luty więc czas na liczniki ...

Od 1,02 do 1,03 - 1410,64kwh ( 29 dni ...)

Od początku sezonu 7311,86kwh

Ubiegłym sezon...

Luty 1638,7kwh

Od początku sezonu 7740,71kwh

aaaa 1 marca stan licznika ...

16 868,6 kwh

co oznacza .....

nCo za luty 597,9 kWh

16868,6-13597,2= 3271,4 kWh - od początku sezonu

...hmmm

dobrze jest .....?????

chyba nie ..... Twoj durszlak a zawsze 1/2

zadziwiające ..... co ???

16 868,6 kwh

co oznacza .....

nCo za luty 597,9 kWh

...hmmm

dobrze jest .....?????

To oznacza, ze Jasiek wstawiajac PC schodzi o 1/6 ponizej Twoich rachunkow przy COP=3 ..., zadziwiajace...

czy ktos moglby mi wyjasnic co przedstawiaja te tabelki (Heating Capacity dla klim LG), bo nie wiem czy je dobrze interpretuje. Dla mnie to jest posrednio podany COP. Wezmy np. klime P09RL( chyba to co ma miloszenko) i dla temp. wew 20°C i zew 6°C mamy COP=3,2/0,84=3,8 wiec odpowiada temu co podaje producent w danych technicznych, ale juz np. dla temp. wew 20°C i zew -15°C mamy COP=2,37/0,71=3,4 co wydaje mi sie nierealnie wysokim wspolczynnikiem. Dobrze rozumiem ta tabelke czy nie?

klima_lg.jpg

czy ktos moglby mi wyjasnic co przedstawiaja te tabelki (Heating Capacity dla klim LG), bo nie wiem czy je dobrze interpretuje. Dla mnie to jest posrednio podany COP. Wezmy np. klime P09RL( chyba to co ma miloszenko) i dla temp. wew 20°C i zew 6°C mamy COP=3,2/0,84=3,8 wiec odpowiada temu co podaje producent w danych technicznych, ale juz np. dla temp. wew 20°C i zew -15°C mamy COP=2,37/0,71=3,4 co wydaje mi sie nierealnie wysokim wspolczynnikiem. Dobrze rozumiem ta tabelke czy nie?

Możesz dać dokładniejsze zdjęcie?

Nie wiem, bo nic nie widać z załącznika. Na gołe oko, coś nie jest tak. Szczególnie miejsce dyskusji :p --> http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi&p=7088189#post7088189

Ze względu na komfort ? bo chyba nie opłacalność. Taka pompa p-p mogłaby dość skutecznie obniżyć Ci rachunki i szybko się zwrócić.

A liczyłeś kiedyś po jakim czasie by sie zwróciła pompa w energoszczędnym domu? Mnie jakiś nikt nie potrafi tego przekonywująco policzyć. Będą mniejsze rachunki. Zgoda ale za jaką cenę. U mnie przy moim zużyciu gra kompletnie nie warta zachodu. U Jaśka pewnie to samo przy jego zużyciu

Jakieś założenia ustanowiłeś? Gdzieś można przeczytać i się ustosunkować?

Do mnie to? Jeżeli tak to założenia, choć bardziej warunki bo domu już stoi, są proste.

W tym momencie zużywam ok 13.500kWh/rk na grzanie . 100% w taniej co po obecnej mojej cenie (0,20) dalej ok 2700 PLN/rocznie

Na razie dla uproszczenia nie mieszam w to fotowoltaiki.

Kubatura, bo ciężko u mnie liczyć powierzchnię, to ok 950-1000m3

Ile taka pompa ciepła? Na jakie realnie rachunki mogę liczyć?

Minął Luty więc czas na liczniki ...

Od 1,02 do 1,03 - 1410,64kwh ( 29 dni ...)

Od początku sezonu 7311,86kwh

Ubiegłym sezon...

Luty 1638,7kwh

Od początku sezonu 7740,71kwh

16 868,6 kwh

co oznacza .....

nCo za luty 597,9 kWh

...hmmm

dobrze jest .....?????

To oznacza, ze Jasiek wstawiajac PC schodzi o 1/6 ponizej Twoich rachunkow przy COP=3 ..., zadziwiajace...

Jaśku na ile wyceniasz pompę ciepła pod takie obciążenie? Na zewnątrz zrobisz za 30k?

Dla R&K zrobisz za 30k tylko ile to się będzie zwracać ;)

Trzeba te 3271kWh przeliczyć na złotówki. Wtedy więcej widać

Gość Arturo72
Do mnie to? Jeżeli tak to założenia, choć bardziej warunki bo domu już stoi, są proste.

W tym momencie zużywam ok 13.500kWh/rk na grzanie . 100% w taniej co po obecnej mojej cenie (0,20) dalej ok 2700 PLN/rocznie

Na razie dla uproszczenia nie mieszam w to fotowoltaiki.

Kubatura, bo ciężko u mnie liczyć powierzchnię, to ok 950-1000m3

Ile taka pompa ciepła? Na jakie realnie rachunki mogę liczyć?

13500kWh/COP3=4500kWh*0,2zl=900zl-2700zl=-1800zl.

Na samo grzanie a z cwu rocznie będzie zdrowo ponad 2000zl.

Szczerze mówiąc, to jeszcze nie spotkałem się z ceną za prąd 0.20 zł /kWh (oczywiście wykluczając FV). U mnie dla przykładu kosztuje 0,35 a najniższy jaki tutaj na forum raportowano, to 0.26 bodajże. Przy 13.5 MWh/rok jakiej mocy potrzeba w zimie? 6-7kW? Przy PC PW wyszłoby około 2000 zł/rok (COP3 i 30% 1T i 70% 2T). Przy PC GW (przy średnim raportowanym przez "opomiarowanych" COP4) około 1500 zł/rok. Edit: Liczę oczywiście dla kosztu prądu 0.33zł/kWh, bo oczywiście zakładając 0.20 wyjdzie znacznie mniej. Inwestycja na PC to w zależności od poziomu wkładu własnego, to 18-30 tys. zł. Ale można także kupić jakąś marketową PC PW typu Julka, która kosztuje tylko 14 tys. zł brutto z instalacją. Edytowane przez Myjk

Jaśku na ile wyceniasz pompę ciepła pod takie obciążenie? Na zewnątrz zrobisz za 30k?

Dla R&K zrobisz za 30k tylko ile to się będzie zwracać ;)

Trzeba te 3271kWh przeliczyć na złotówki. Wtedy więcej widać

Przy takim zużyciu prądu i mizernych stratach jak u R&K, to by pewnie wystarczył klimatyzator za 3 tys. zł.