Przewas 02.03.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Koszt ? Nie znam Twojego obciążenia stawiam jak u jaska 9kW czyli jakieś 20tys.zl Ponad 2tys.zł rocznie oszczędności łącznie z cwu i liczysz kilkanaście lat ? Fajna matematyka A mozesz przeczytać post do którego sie odniosłem a potem darować sobie idiotyczne uwagi? Różnice roczne wyszły odpowiednio na poziomie 1700 i 1200 zł (z uwzględnieniem zarywania droższej taryfy z tytułu "małej" mocy chwilowej urządzenia grzewczego). Można średnio założyć koszt PC na poziomie 22 tys. (np. PC PW Panasonic 9kW). Potrafisz podzielić 20 koła na 1200PLN/1700PLN ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.03.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 A mozesz przeczytać post do którego sie odniosłem a potem darować sobie idiotyczne uwagi? Potrafisz podzielić 20 koła na 1200PLN/1700PLN ? Ale te 20 koła to jest łącznie z możliwością grzania cwu,jak doliczysz zużycie cwu do tego to nie będzie 1200/1700. Bo w takim razie jak chcesz liczyć to licz też PV a wtedy nie będzie idiotycznego liczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.03.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Austria Email 1000l, kupiłem chyba nieco poniżej 2tys. + najprostsze grzałki 3 x 120 pln? Wychodzi lekko licząc kilkanaście lat zwrotu. 11/16. Ale to przy założonym mizernym COP. Zależy więc na ile dom wybudowałeś/remontowałeś. Ja buduję na 20 lat (więc mnie się to opłaci, szczególnie że z pomocą PC będę jeszcze chłodzić dom i ew. grzać basen -- a tego buforem i grzałkami nijak bym nie zrobił, tylko musiałbym inwestować w kolejne urządzenia) -- potem będę budował coś małego już na starość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 02.03.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Ale te 20 koła to jest łącznie z możliwością grzania cwu,jak doliczysz zużycie cwu do tego to nie będzie 1200/1700. Bo w takim razie jak chcesz liczyć to licz też PV. PV celowo nie wliczam bo to juz kompletnie rozwali kalkulację. Za cenę niewiele wyższą niż proponowana przez Was PC mam, PV na 10kWp, która rocznie wygeneruje mi "przychód" na poziomie ok 3 tys. (wrzuciłem do jednego worka samokonsupcję, bilansowanie, zysk ze sprzedaży) Nie poruszam tematu żywotności. Na CWU zużywam ok 70 PLN /mc czyli 850 PLN/rk, pompa zaoszczędziła by mi z tego pewnie z 500? Dwa, Jasiek pisał że miał zużycie w tym sezonie na poziomie 7 tys kWh/rok. Ja mam prawie 2 x wieksze. Nie wiem czy pompa 9kW jaka piszecie , ze jest u niego, by wystarczyla. Ale ok, mam wyobrażenie co do kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 02.03.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 11/16. Ale to przy założonym mizernym COP. Zależy więc na ile dom wybudowałeś/remontowałeś. Ja buduję na 20 lat (więc mnie się to opłaci, szczególnie że z pomocą PC będę jeszcze chłodzić dom i ew. grzać basen -- a tego buforem i grzałkami nijak bym nie zrobił, tylko musiałbym inwestować w kolejne urządzenia) -- potem będę budował coś małego już na starość. No chłodzenie ok ale u mnie chłodzenie przez podłogówkę odpada. Żona by się rozwiodła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.03.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 No chłodzenie ok ale u mnie chłodzenie przez podłogówkę odpada. Żona by się rozwiodła. Oczywiście, dla mnie chłodzenie podłogą jest także niedopuszczalne. Będzie chłodnica w WM albo klimakonwektory -- nie wiem jeszcze co wybrać. Ile kosztowały Cię panele FV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 02.03.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Oczywiście, dla mnie chłodzenie podłogą jest także niedopuszczalne. Będzie chłodnica w WM albo klimakonwektory -- nie wiem jeszcze co wybrać. Ile kosztowały Cię panele FV? Te amorficzne, które mam w stopce były tanie, ok 28tys za całość. Nad chłodzeniem właśnie się zastanawiałem. Mój GWC nie daje rady w takie upały jak poprzednio. Dramatu nie było ale komfortowo miałem tylko w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 02.03.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Te amorficzne, które mam w stopce były tanie, ok 28tys za całość. zrobisz mi taką samą instalację za 30 tys. zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.03.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Pompa ciepła ma jeszcze jedną zaletę, zmniejsza ilość potrzebnych paneli PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 02.03.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Z przesyłem itd. czy samego prądu? Po przeliczeniu wg Twojej stawki byłoby odpowiednio 1000 i 1500 zł. u mnie poniżej 0,19 zł brutto za prąd + przesył, umowa do października 2017 r. reszta to opłaty stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.03.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 zrobisz mi taką samą instalację za 30 tys. zł? Mi też, mi też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 02.03.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 zrobisz mi taką samą instalację za 30 tys. zł? Taką samą już nie, co najwyżej podobną, o ile masz podobny dach oczywicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 02.03.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Taką samą już nie, co najwyżej podobną, o ile masz podobny dach oczywicie czekam na priv z konkretami masz do mnie znacznie mniej niż 100 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devilman123 02.03.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Imrahil w jakiej firmie masz prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafek11 02.03.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Cześć,Trochę z innej bajki. W domu letniskowym chcę zainstalować kable grzejne w podłodze pod kaflami i sterować nimi na odległość. Chodzi mi o to, że ogrzewanie w ciągu tygodnia jest wyłączone, a jak przychodzi mi ochota wyjazdu do domku, to włączam je parę godzin wcześniej przez internet. Czy są sterowniki, dzięki którym będę mógł to zrobić, i które nie powalą mnie ceną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.03.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 proszę o pomoc w domu jest 1 osoba starsza założę jakiś zasobnik 50 litrów z grzałką to na ile oceniacie zużycie kwh? ja tak oceniam na 4 kwh doba aha w domu 1 zmywarka czy możecie przestać się na chwilę przepychać jak w piaskownicy z tymi swoimi wynalazkami i cos tu odpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 02.03.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 czy możecie przestać się na chwilę przepychać jak w piaskownicy z tymi swoimi wynalazkami i cos tu odpowiedzieć? No przecież kolega jasiek Ci odpowiedział? i to w miare dokładnie? ok 2kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 02.03.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Cześć, Trochę z innej bajki. W domu letniskowym chcę zainstalować kable grzejne w podłodze pod kaflami i sterować nimi na odległość. Chodzi mi o to, że ogrzewanie w ciągu tygodnia jest wyłączone, a jak przychodzi mi ochota wyjazdu do domku, to włączam je parę godzin wcześniej przez internet. Czy są sterowniki, dzięki którym będę mógł to zrobić, i które nie powalą mnie ceną? Spróbuj GSM kontroler. Cena zjadliwa, obsłuży do 5 wyjść, ewentualnie LAN kontroler jak masz tam neta, cena połowę niższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 03.03.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Taką samą już nie, co najwyżej podobną, o ile masz podobny dach oczywicie Przewas - ja też chcę ale instalkę mniejszą 5 kW, masz do mnie bliziutko jaka cena by mogła być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 03.03.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Można też kupić odpowiedni termostat.http://pl-warmup.pl/sklep/pl/p/Termostat-dotykowy-WiFi-4iE-WARMUP-kremowy/220https://www.youtube.com/watch?v=NtaukOJJgGUhttp://www.warmup.com/products/thermostats/4ie-thermostat/ Tak naprawdę jeżeli to niewielki domek to wszystko można podpiąć pod jeden.Ja mam dwa. Jeden lepiej działa pod wifi drugi gorzej, Muszę znaleźć trochę czasu i to opanować. Potrzebne jest wifi aby podłączyć termostat. Ja mam z plusa kartę i jakiś modem do tego. Później logujesz się z poziomu przeglądarki internetowej i masz możliwość wprowadzenia swoich nastaw.Nastawy temp. są 3. Temp. stała, temp. wg kalendarza tygodniowego, tryb przeciw zamrożeniowy, Poza tym jest cała obsługa termostatu. PozdrawiamPrzemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts