Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
I teraz chcesz do tego podłączyć najdroższą i najbardziej skomplikowaną rozmrażarkę ...?

Zwykła grzałka kanałowa z prostym termostatem wystarczy ...:yes:

Intryguje mnie ,po jakim czasie nastąpi eksploatacja złoża pod domem.Potwierdzę też tezę,że ładowanie gruntu pod domem solarem-to bezsens :)

Intryguje mnie ,po jakim czasie nastąpi eksploatacja złoża pod domem.Potwierdzę też tezę,że ładowanie gruntu pod domem solarem-to bezsens :)

Widzisz, masz eksperymentalno- może i jeszcze hobbistyczne podejście jak ja :) Jeżeli tak to śmiało możesz różne rzeczy sprawdzać.

Gość TwojPan
Widzisz, masz eksperymentalno- może i jeszcze hobbistyczne podejście jak ja :) Jeżeli tak to śmiało możesz różne rzeczy sprawdzać.

Byle te eksperymenty nie skończyły się węglem w nowym domu :)

poczytaj posty mariusza http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209140-Wentylacja-hybrydowa-WMG&p=7344289#post7344289

Gość TwojPan
Właśnie myślę o czymś podobnym bo mam w planach podłogówkę na pompie powietrznej i poddasze na kanałówce. Najlepiej jakby to załatwiło jedno urządzenie, szczególnie jednostka zewnętrzna by była jedna.

Model Samsunga EHS TDM załatwi sprawę :)

Modele Split i Mono także,braknie jedynie funkcję auto rozgrzewania podłogówki wodnej i dmuchania ciepłym powietrzem jednocześnie.

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
Ile taki zestaw (i ile kW) kosztował wraz z montażem jeśli można zapytać

Montaż odbędzie się niebawem,mam nadzieję.Koszt PC 8kW+ dwa splity kanałowe slim 3,6kW,zbiornik CWU+montaż i osprzęt 24kpln.

W czasach kiedy na nic nie ma czasu :) to może być super rozwiązanie. Mieszkanie staje się hotelem to co się dziwić. Po co grzać to non stop.

To może od razu przenieść się do hotelu ...:yes:

Po co pieprzenie o kablach skoro na starcie zakłada się klimatyzację i nią grzeje chałupę ...

Kabla w razie "W" ...?

Jak klima nie daje rady to prościej i taniej farelkami...:D ( przynajmniej dalej będzie na żądanie kiedy i gdzie potrzeba ...:rotfl:)

Jak to koowa jest jak wentylację coś tam słychać to od razu płakanie ...

Ale jak klimatyzator szumi to już Ok ...?

Edytowane przez jasiek71

To może od razu przenieść się do hotelu ...:yes:

Po co pieprzenie o kablach skoro na starcie zakłada się klimatyzację i nią grzeje chałupę ...

Kabla w razie "W" ...?

Jak klima nie daje rady to prościej i taniej farelkami...:D ( przynajmniej dalej będzie na rządanie kiedy i gdzie potrzeba ...:rotfl:)

Nie no z wentylacja pełna zgoda. Jak firma to co do milimetra i nagle pojawia się w ręku przypadkowo reflektor przeciwlotniczy, poziomica laserowa, łata od 1 do 4 metrów oraz znajomy przechodził akurat przypadkiem który się na tym zna.

A jak samemu to zwykle tolerancja do metra

i 30 decybeli.

Życie...

Kabla w razie "W" ...?

Tak, w razie W.

W tym sezonie grzewczym, od momentu kiedy działa mi klima nie było potrzeby, abym odpalał kable. Nie odczuwałem dyskomfortu zimnej podłogi nawet przy -5 oC na zewn. Może dlatego, że mam wszędzie panele i ciepły dom. Nie wiem jak byłoby przy niższych temperaturach. Może załączyłbym kable i ustawił stałe np. 20-21oC. Reszta uzupełniłaby klima.

Jak klima nie daje rady to prościej i taniej farelkami...:D ( przynajmniej dalej będzie na rządanie kiedy i gdzie potrzeba ...:rotfl:)

*żadanie

A dlaczego nie? Skoro to komuś wystarcza i jest komfortowe...

W domach dobrze izolowanych nie ma takiego dyskomfortu przy ogrzewaniu powietrzem jak w domach z nędzną izolacją.

jasiek, dzisiejsze splity są ciche. W salonie kompletnie niesłyszalne.