Gość Arturo72 23.11.2016 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Normalny koleś poszedłby se na browca, na dyskotekę, potańczył z dupeczkami.. No wiesz,na dupeczki na browca chodzą jedynie bez zobowiązań rodzinnych wąsko myślacy "suweren" i kablarze widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 24.11.2016 02:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Panowie jaką macie temperaturę płyty fundamentowej przy temperaturze powietrza w domu np 22-24 stopnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 24.11.2016 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Panowie jaką macie temperaturę płyty fundamentowej przy temperaturze powietrza w domu np 22-24 stopnie ? 19,56*C - dane sprzed minuty. W domu od kilku dni utrzymuje się 23-26* praktycznie bez ogrzewania (jedynie łazienka). Dodam że podbudowa pod płytą w tym miejscu ma 13,00*C a styro 17,37*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 24.11.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Temeperatura płyty 21,5oC Temperatura powietrza 23,5oCPo południu temperatura powietrza wzrasta o 1 - 1,5 oCWbrew pozorom temperatur płyty też wzrasta chociaż czujniki mam umieszczone poza promieniowaniem słońca PozdrawiamPrzemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.11.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 No wiesz,na dupeczki na browca chodzą jedynie (..) kablarze (..) Po takich wypowiedziach ciężko uwierzyć, że jesteś dorosły ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.11.2016 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Po takich wypowiedziach ciężko uwierzyć, że jesteś dorosły ... Odpowiedzialem w podobnym stylu na wczesniejszy zarzut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 24.11.2016 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 (edytowane) 19,56*C - dane sprzed minuty. W domu od kilku dni utrzymuje się 23-26* praktycznie bez ogrzewania (jedynie łazienka). Dodam że podbudowa pod płytą w tym miejscu ma 13,00*C a styro 17,37*C. Dzięki myślałem że mam czujnik uszkodzony bo pokazuje 21 stopni a w domu od 22 do 24. W ciagu dnia wczoraj o 16 w salonie prawie 26 ale tu mam 16m2 szkła od poludniowego zachodu i zachodu. W listopadzie chodzi tylko drabinka w łazience 700W i przepalane jest w kominku deskami po budowie które od roku pociete leżą w garażu. Muszę się ich pozbyć ale wolno to idzie bo jedna 5m wystarczy żeby w salonie było 27stopni a w sypianiach po 23,5. Jak liczyć deski ile kW/m3 bo gdzieś tyle ich miałem. Edytowane 24 Listopada 2016 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 24.11.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Ja mam przećwiczone temperatury podłogi. Temperatura wewnątrz jest niższa od temp. podłogi w przypadku innego źródła energii ( klima, kominek, słoneczko). Są takie sytuacje, że to temp. podłogi rośnie pomimo braku załączonego ogrzewania. Gdy zabraknie dodatkowego źródła kwh to podłoga potrzebuje więcej kwh co jest logiczne. Chłód od podłogi nie jest odczuwalny ale gołą stopą doskonale da się wyczuć czy podłoga ma 22, 24 czy 26. Odpowiednio 22- zimna; 24-obojętna; 26 ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 24.11.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 A jakie u was teraz temperatury? U mnie podłogowe w salonie się załącza, ale na chwilę. Dziś o 7 był u mnie 1 stopień. Ten tydzień na początku trochę nas rozpieścił, 13 stopni w dzień, wspaniale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 24.11.2016 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Teraz 12 i słońce w nocy było 3 stopnie o 3 rano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 24.11.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Strasznie naśmiecone w wątku o prądzie przez Arturo72, to jakiś allegrowy sprzedawca chińskich pomp czy jest to swoisty sposób na reperowanie poczucia własnej wartości poprzez rodzaj centralnego ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.11.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 (edytowane) Strasznie naśmiecone w wątku o prądzie przez Arturo72, to jakiś allegrowy sprzedawca chińskich pomp czy jest to swoisty sposób na reperowanie poczucia własnej wartości poprzez rodzaj centralnego ogrzewania? Jedne z moim pierwszych postów sto lat temu tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=4388989&viewfull=1#post4388989 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=4290854&viewfull=1#post4290854 Grunt to nie zmieniać swoich światopoglądów Edytowane 24 Listopada 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 24.11.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 To tak bezinteresownie produkujesz tyle postów? Trochę ciężko się czyta wątek o prądzie, który zamienił się w przepychanki, kto ma mniejsze rachunki. Tak patrząc z dystansu trochę to muszę powiedzieć, że tyle zachodu by płacić kilkaset zł za ogrzewanie to przesada. Przy budżetach domowych, rodzinnych czy będzie to 500 zł czy 2500 rocznie to kropa w morzu raczej. A jeszcze spędzać po 12h na dobę pisząc o tym to już ociera się o absurd Nie zrozum mnie źle, sam na 90% będę szedł w pompę powietrza ale niech forum będzie bardziej przejrzyste i merytoryczne, za dużo czasu się traci na przewalanie się po kolejnych stronach, szczególnie przy takim czasie ładowania strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.11.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 To tak bezinteresownie produkujesz tyle postów? Trochę ciężko się czyta wątek o prądzie, który zamienił się w przepychanki, kto ma mniejsze rachunki. Tak patrząc z dystansu trochę to muszę powiedzieć, że tyle zachodu by płacić kilkaset zł za ogrzewanie to przesada. Przy budżetach domowych, rodzinnych czy będzie to 500 zł czy 2500 rocznie to kropa w morzu raczej. A jeszcze spędzać po 12h na dobę pisząc o tym to już ociera się o absurd Nie zrozum mnie źle, sam na 90% będę szedł w pompę powietrza ale niech forum będzie bardziej przejrzyste i merytoryczne, za dużo czasu się traci na przewalanie się po kolejnych stronach, szczególnie przy takim czasie ładowania strony celnie trafione w punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 24.11.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Jakie to było tanio skoro dzisiaj ta pompa jaką miałem mieć założoną zgodnie z umową czyli Atlantic 8kW kosztuje dzisiaj 13tys.zł z 8% a przypominam,ze przez te 4 lata były podwyżki w Atlanticu ? Gdzie to "tanio" widzisz ? W swojej głowie ? http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-atlantic-extensa-8kw-i6605388944.html Jak zobaczyłem,że firma,z którą podpisałem umowę na realizację robi mnie w ch... to od złozyłem papiery o rezygnację w CD i moja kariera trwała tam "aż" miesiac. Aktualne oferty handlowe ? Do Twojego domu podawałem Ci linka z allegro za 16tys.zl z 23% VAT,z montazem i 8% VAT wyjdzie te 16tys.zl+zasobnik 1,5tys.zl i masz 17,5tys.zl bez protez i z COP3 nie tylko do c.o ale i do cwu. To tylko o ok.13tys.zl więcej niż Kospel+bojler czy kable ale do "odrobienia" w przeciągu 6-7lat dla domów z zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok i większym i ze zuzyciem Czy zrobilem lepiej ? Nie wiem wysłałem zapytanie ofertowe do tej firmy z linka - pytałem o koszt podłączenia całości, że mam wszędzie podłogówke, nie chcę bufora, mam już kupiony zasobnik, rozdzielacz z podłogówki jest w "kotłowni" - pytałem o cenę końcową za całość najpierw dostałem pytanie w odpowiedzi, że mam podać jaka będzie pojemność zasobnika CWU i jakiej firmy. Wymyśliłem sobie Galmet SGW(S) Tower 300 - można go kupić za około 1600+przesyłka, w przybliżeniu 1700zł. Potem dostałem odpowiedź z firmy Przesyłam wycenę na powietrzną pompę ciepła z montażem oraz podłączeniem do instalacji oraz zbiornika. - Pompa Ciepła Atlantic EXTENSA+ 8 kW - Przewody chłodnicze, elektryczne - Materiały podłączeniowe do pompy wg. zużycia – do rozliczenia - Materiały podłączeniowe do zbiornika oraz instalacji CO - Montaż Cena zestawu: 20 250,00 zł brutto ( w tym VAT 8% ) Dodatkową opcją są grzałki 6 kW - opcja wspomagająca pompę przy temp. poniżej – 15 st. C: 1 000,00 zł brutto reasumując - pompa która miała być za 16tys, nagle kosztuje 23tys. I tak to jest z tym liczeniem.... Przepraszam, że nie w temacie wątku, ale bardzo nie lubię takich manipulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 24.11.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Zaraz zostaniesz zbesztany, że nie umiesz negocjować/ jesteś niezaradny. Wszędzie Cię strzygą. U mnie wyceny wyglądały podobnie. Cóż jeżeli stwierdzę, że grzanie z COP=1 jest dla mnie za drogie to zainwestuję. Pewnie nie kupię jej u byle pierwszego sprzedawcy z allegro, który być może będzie montował pompę ciepła 3 raz w życiu i nie zapłacę 23 tysięcy PLN a drożej ale cóż budowa nauczyła mnie, że za głupie oszczędności płaci się dwa razy. Na etapie budowy ofertowałem pompy wszystkie były wg mnie drogie. Kable to bezobsługowość, nie powiem, że to bezcenne jednak w tej chwili stać mnie na ten luksus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.11.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 (edytowane) No cóż........ w poście który zacytowałem by inni mogli do niego szybko dotrzeć klikając na niebieska strzałeczkę nadal mijasz się z prawdą i na dodatek manipulujesz moim wypowiedziami pozwolę sobie więc wstawić pełny wpis z dziennika budowy ZX35 - dodam że to nie mój dom w którym mieszkam tylko "modelowy dom" w dodatku na sprzedaż dodam jeszcze że uważasz\ mnie za kablarza - a odwołujesz się do dziennika budowy ZX35 w którym są rurki i będą grzałki - relacja już niebawem - o ile jasiek dojedzie przed zimą a więc Rozumiem ze nadal chcesz kablami grzac,a ile mozna zejsc z zuzyciem pradu w takim domu z najgrubszych klockow izodomu ? ile kosztowaloby ogrzewanie takiego pompa ciepla? prądem tak, kablami nie - była już o tym mowa wcześniej jeśli wyjdzie 30kWh/1m2 to roczne CO 3300 = 1050 zł w grę wchodzi raczej tania klima na lato + okresy przejściowe jak widać dzinks0 zapytał mnie ile ogrzewanie takiego domu by kosztowało przy użyciu PC z mojej wypowiedzi jasno wynika że PC do grzania nie będzie !!! jeżeli już to do chłodzenia latem potwierdzę inne wypowiedzi które już tu się pojawiły wczeniej - PC w moim domu o ile się pojawi to również tylko do chłodzenia - mieszkam już 4-ty rok - tego lata udało nam się domu nie przegrzać - domownicy nabyli pewnych nawyków i przyzwyczajeń np opuszczanie rolet gdy wychodzi się z domu by słońce nie nagrzewało wnętrza - jeśli utrzyma się tendencja i dom nie będzie się przegrzewał (bo lato latu nie równe) - klimy (PC) nie będzie NIGDY !!!!!! ponadto mnie ubiegły sezon kosztował 17 630,8 -13597,2= 4033,6 kWh - od początku sezonu 4033,6 *18,5 gr brutto z dystrybucją = 746,22 gr dla temperatury 21*C bo taką lubimy wiemy że 1*C to ok 8% więc gdybym miał 23*C (tak jak TY lubisz) sezon kosztował by mnie 870 zł Artur - po co mi PC !?!?!?!??!?!?!? PS. znowu pijesz po nocy w samotnoci ??? Edytowane 24 Listopada 2016 przez R&K literowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 24.11.2016 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Jest gorzej w dzień też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.11.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 A jeśli może być jeszcze taniej to czemu nie ?Jak ceny PCi będą na poziomie 6-8ys.zł to nie widzę przeszkód montażu ich pod podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 24.11.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 w poście który zacytowałem by inni mogli do niego szybko dotrzeć klikając na niebieska strzałeczkę nadal mijasz się z prawdą i na dodatek manipulujesz moim wypowiedziami pozwolę sobie więc wstawić pełny wpis z dziennika budowy ZX35 - dodam że to nie mój dom w którym mieszkam tylko "modelowy dom" w dodatku na sprzedaż dodam jeszcze że uważasz\ mnie za kablarza - a odwołujesz się do dziennika budowy ZX35 w którym są rurki i będą grzałki - relacja już niebawem - o ile jasiek dojedzie przed zimą a więc jak widać dzinks0 zapytał mnie ile ogrzewanie takiego domu by kosztowało przy użyciu PC z mojej wypowiedzi jasno wynika że PC do grzania nie będzie !!! jeżeli już to do chłodzenia latem potwierdzę inne wypowiedzi które już tu się pojawiły wczeniej - PC w moim domu o ile się pojawi to również tylko do chłodzenia - mieszkam już 4-ty rok - tego lata udało nam się domu nie przegrzać - domownicy nabyli pewnych nawyków i przyzwyczajeń np opuszczanie rolet gdy wychodzi się z domu by słońce nie nagrzewało wnętrza - jeśli utrzyma się tendencja i dom nie będzie się przegrzewał (bo lato latu nie równe) - klimy (PC) nie będzie NIGDY !!!!!! ponadto mnie ubiegły sezon kosztował 4033,6 *18,5 gr brutto z dystrybucją = 746,22 gr dla temperatury 21*C bo taką lubimy wiemy że 1*C to ok 8% więc gdybym miał 23*C (tak jak TY lubisz) sezon kosztował by mnie 870 zł Artur - po co mi PC !?!?!?!??!?!?!? PS. znowu pijesz po nocy w samotnoci ??? Te 18 groszy to chyba już ostatni rok i raczej już takiej promocji nie będzie teraz to raczej 30 groszy i więcej. Ile idzie Ci na CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts