Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U nas listopad 860,5 kWh nCO. W zeszłym roku 785,3 kWh. Na razie temperatura wewnątrz ok. 22,5* (średnia na wyrzutni), w połowie grudnia zjedziemy do 21* :) Średnia temperatura dobowa to 5,3* a w zeszłym roku 8,3* a więc sporo chłodniej. Dni słonecznych w tym roku 3 a w zeszłym 8.

To wspolczuje tych dni-tygodnia kiedy temp spadnie do 21 C. Chyba lepiej okna otworzyc :-)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Devi parter 10 kWh + PC Jula 460 kWh (24/7)

Devi piętro 252 kWh

PC p-p 5 kWh

CWU 238 kWh

najbardziej energożerny listopad w mojej historii ale to chyba przez niedomagającą PC Jula która chodziła na okrągło 24/7 na niskich parametrach albo po prostu zimniejszy miesiąc

Pyxis nazwałby to pudrowaniem trupa :p

Przynajmniej u mnie takiego zimnego listopada nie pamiętam.

http://www.andretti.pl/wxtempsummary.php

jako punkt odniesienia.....

jeśli chodzi o średnie temperatury, to tylko w Listopadzie 2011 było niżej...(od 2008)

http://www.andretti.pl/wxtempsummary.php

jako punkt odniesienia.....

jeśli chodzi o średnie temperatury, to tylko w Listopadzie 2011 było niżej...(od 2008)

No to mamy w tym roku i październik i listopad dużo gorszy niż lata ubiegłe. Gdzie to ocieplenie klimatu?

No to mamy w tym roku i październik i listopad dużo gorszy niż lata ubiegłe. Gdzie to ocieplenie klimatu?

Chodzi Ci chyba o skutki podniesienia temperatury na ziemi, więc może to być także ekstremalna zima :)

Chodzi Ci chyba o skutki podniesienia temperatury na ziemi, więc może to być także ekstremalna zima :)

O to to to to :)

A poza tym prawdziwej zimy w tym roku ma nie być. Taka bryndza jak teraz podobno aż do wiosny.

Od 10 listopada

220kwh taryfa 1 = 150zł

630kwh taryfa 2 = 214 zł

To jest zużycie za cały prąd w domu, Trochę dużo, miałem źle podłączoną suszarkę do prania i musiałem suszyć po 4 h, teraz poprawiłem i suszę wsad w 1.5h. Dzięki temu jedno suszenie nie połknie mi już 8kWh prądu :)

Swoją drogą może ktoś mi pomoże, mam sterowniki dotykowe termofol i kiedy jest włączona funkcja grzania, to sterowniki same się od siebie nagrzewają, przez co przekłamują pomiar i nie dochodzi do zadanej temperatury, ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać?

Swoją drogą może ktoś mi pomoże, mam sterowniki dotykowe termofol i kiedy jest włączona funkcja grzania, to sterowniki same się od siebie nagrzewają, przez co przekłamują pomiar i nie dochodzi do zadanej temperatury, ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać?

To bolączka większości sterowników. Ja mam wyciągnięte czujniki temperatury, przelutowane na dłuższy kabelek i wsadzone w ścianę.

Możesz też "oszukiwać" zadając wyższą temp. ale musisz wyczaić jak bardzo podnieść temp. zadaną żeby odpowiadała pożadanej.

To chyba będę musiał o 10 stopni podnieść, bo ten idiotyczny sterownik grzeje się w środku do 36 stopni. Jakbym wiedział to bym wywalił sondę z podłogi na ścianę, a tak dupa. Mogę oddać na gwarancję, ale co mi z tego ,jak mam dwa obok siebie i puszki obsadzone na ten rozmiar sterowników. Może pomyślę o lutowaniu, dużo z tym roboty? Brałeś zwykły kabel, czy jakiś specjalny?
Od 10 listopada

220kwh taryfa 1 = 150zł

630kwh taryfa 2 = 214 zł

To jest zużycie za cały prąd w domu, Trochę dużo, miałem źle podłączoną suszarkę do prania i musiałem suszyć po 4 h, teraz poprawiłem i suszę wsad w 1.5h. Dzięki temu jedno suszenie nie połknie mi już 8kWh prądu :)

Co to znaczy zle podlaczona suszarka ?

Nie chciało mi się kuć sciany do komina, więc trzasnąłem redukcję i wpiąłem ją do zlewu :) Ale tak jak obstawiałem, za mały przekrój nie nadążał odprowadzić powietrza i pranie nie schło. Znalazłem trochę czasu, przekułem się do komina i teraz jest luz malina. I wszsytko suche jak pieprz :)

Dzięki, nie mogę dojrzeć na zdjęciu, jak to zrobiłeś? Dwa miedziane przewody zwarte ze sobą na końcu?

Ja póki co napchałem wełny mineralnej do sterownika, żeby ograniczy ciepłe powietrze, myślę też o wycieńciu góry puszki, żeby powietrze mogło ulecieć

Edytowane przez scrabie
To bolączka większości sterowników. Ja mam wyciągnięte czujniki temperatury, przelutowane na dłuższy kabelek i wsadzone w ścianę.

Czy te sterowniki macie podłączone przez styczniki czy bezpośrednio do kabli ?

Nie chciało mi się kuć sciany do komina, więc trzasnąłem redukcję i wpiąłem ją do zlewu :) Ale tak jak obstawiałem, za mały przekrój nie nadążał odprowadzić powietrza i pranie nie schło. Znalazłem trochę czasu, przekułem się do komina i teraz jest luz malina. I wszsytko suche jak pieprz :)

Suszarka niekondensacyjna?

Mój sterownik w pomieszczeniu t/z referencyjnym ma możliwość kalibracji o 10*C. Było przekłamanie o 3*C, które zniwelowałem porównując temperaturę z legalizowanym termometrem.

Pozdrawiam

Cezary