Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moje zdanie takie :

Sama klima mało komfortowa w mroźne dni, jak jest powyżej 0 jak teraz, kable wystarczą w łazience

Same kable dają radę (od 2 tygodni tylko kable u mnie chodzą, i jeszcze parę tygodni to potrwa), brakuje natomiast szybkiego dogrzania na żądanie ! Same kable nie ochłodzą domu lecie.

A kable + klima jak może być gorsza od samych kabli ? kwestia rozsądnego ustawienia, to, że split dmucha w salonie, a niby nie dochodzi do sypialni, to nie znaczy, że tam nie można ustawić kabli :lol2: każdy ustawia jak mu pasuje, nie ma z tym kłopotu.

Ja najczęściej zamykałem drzwi do sypialni, żeby mi nie dowiewało ! (szczególnie w słoneczne dni)

Klima tylko w tandemie. No i split to ostateczność i w małych domach.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja bym to wyraził jeszcze inaczej - kable tylko w tandemie ;)

dobry kumpel grzeje gazem, podłogówka w całym domu, dom w miarę dobrze izolowany z WM, kupił klimę głównie na lato, powiedziałem mu, że przecież to dobrze i oszczędnie grzeje i tak jemu i żonie przypadło do gustu, że dogrzewają się teraz z zimie (nie w największe mrozy rzecz jasna), pomimo, że podłogówka chodzi cały czas...

aaa do oszczędnych nie należy, grzeje nawet duży garaż dwustanowiskowy z pralnią

dobra jak grzejemy kablami w 2 taryfie to posadzki 8-10cm na nie tak? a ile dac wowczas w lazience? dolozyc styropianu i zrobic mniej wylewki by sie tam szybciej nagrzewalo czy to bzdura i dac tyle samo wylewki? grzejnik lazienkowy wiadomo glownie dla recznikow

Nie cieńsza wylewka, a kable umieścić pod płytkami od razu w kleju.

dobra jak grzejemy kablami w 2 taryfie to posadzki 8-10cm na nie tak? a ile dac wowczas w lazience? dolozyc styropianu i zrobic mniej wylewki by sie tam szybciej nagrzewalo czy to bzdura i dac tyle samo wylewki? grzejnik lazienkowy wiadomo glownie dla recznikow

Po prostu daj gęściej kable. Dodatkowo możesz wstawić drabinkę elektryczną z nadmuchem, ale ja na przykład nie mam i jest dobrze, a ręczniki schną, bo jest dobra wentylacja.

Po prostu daj gęściej kable. Dodatkowo możesz wstawić drabinkę elektryczną z nadmuchem, ale ja na przykład nie mam i jest dobrze, a ręczniki schną, bo jest dobra wentylacja.

Potwierdzam, iż ręcznik powieszony nawet nie na drabince na ściance bocznej od prysznica rano jest suchy. Drabinki w łazienkach brak.

Ręczniki schną bez drabinki ale cierpię na niedobór wilgotności która wacha się od 27%-35% a reku chodzi na 35% 90m3

Niestety to nie wina reku ale warunków na zewnątrz. Jeżeli w domu masz wilogtność powyżej 40% w środku zimy to albo nawilżasz albo nie wietrzysz :) lub też dopiero co się wprowadziłeś.

Polecam nawilżacz lub jeśli mieszkasz w dużym mieście to od razu oczyszczacz/nawilżacz. Ja sobie bardzo chwalę, bo wilgotność spadała już poniżej 30% a teraz jest 38-40% - nawilżacz chodzi z 16-18 godzin/dobę.

Nie cieńsza wylewka, a kable umieścić pod płytkami od razu w kleju.

Mam kable w kleju i najgęściej właśnie łazience. Myślę, że to dobry pomysł (ale tylko w łazience) jakby wylewka była cieńsza i więcej styro, a jeszcze lepiej jakby była odizolowana od reszty pomieszczeń, chodzi o to, że w łazience z reguły jest temperatura o 3-4st wyższa niż w reszcie pomieszczeń, więc pożadane jest w moim przekonaniu, żeby energia którą przekażesz w II taryfie, została tam zmagazynowana jak najdłużej, tak żeby w drogiej taryfie uzupełnić ją właśnie tam szybciej i mniejszym kosztem.

Pytanie jakie masz możliwości jeszcze ? masz tradycyjnie fundamenty czy fundament płytowy ?

chyba, że należysz do tych ciepłolubnych, którzy grzeją non-stop całe domy do 24-26st.C to olej temat

tez mi sie wydaje ze jak dam kable tak gesto jak wszedzie i tak gleboko jak wszedzie to przez to ze to male pomieszczenie bedzie tam cieplej

Wystarczy matematyka z podstawówki. Policz stosunek powierzchni ścian i sufitu do podłogi. W łazience i osobno w salonie. A WC to już Syberia.

Pozdrawiam

Cezary