1igor1 05.06.2017 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 dobra powiedzcie mi skad brac te doplaty bo slyszalem ze prosument sie skonczyl. do jakiego urzedu sie udac? ochrony srodowiska? Polkowice Dolnoslaskie jak cos to te okolice. moze ktos cos tu dzialal. moge sie przejsc w jakis dzien odpoczynku od budowy i pozalatwiac. jak mnie FV wyjdzie do 20 tys i mi pokryje 70-80% rocznego zapotrzebowania to biore ostatnio slyszalem o jakims nowym patencie ze w ogniwach nie ma krzemyu tylko cos innego i maja byc duzo tansze...cos wiecie? W tej chwili dopłaty rzędu 85% mają gminy i stowarzyszenia. Oni zbierają indywidualnych klientów, składają wniosek do UE, i jak dostaną dotację to robią instalację dla klienta. Mało gmin chce w to wchodzić, nie wiem czemu, jeśli chodzi o stowarzyszenia to temat dopiero raczkuje, ale już pierwsze wnioski poszły. Czekam na rozpatrzenie, bo mój wniosek też tam jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.06.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Witam, po długiej przerwie. Słuchajcie potrzebuję pomocy. Z tego co pamiętam ktoś z forum zrobił sobie taki patent, że wsadził grzałkę w jakąś rurę i tak ogrzewał kaloryfery, pamietacie kto to był? A może ktoś z was pamięta jak się nazywał ten temat, bo nie mogę znaleźć, a chcę wykonać podobną rzecz. Pozdrawiam Tu masz te patenty:) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?243244-tymczasowe-wodne-ogrzewanie-elektryczne-domu Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 06.06.2017 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Dziękuję za pomoc, będę myślał nad wykonaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 13.06.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Zatrzymałem się, na jednym problemie może pomożecie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?243244-tymczasowe-wodne-ogrzewanie-elektryczne-domu/page2 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 14.06.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Czy ktoś może zamiast fotowoltaiki używa wiatraka z generatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2017 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Czy ktoś może zamiast fotowoltaiki używa wiatraka z generatorem? Jakiś czas temu takie rozwiązanie chodziło mi po głowie ale jak na razie to fotowoltaika wylała mi kubeł zimnej wody na głowę więc wyluzowałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.06.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 W tej chwili dopłaty rzędu 85% mają gminy i stowarzyszenia. Oni zbierają indywidualnych klientów, składają wniosek do UE, i jak dostaną dotację to robią instalację dla klienta. Mało gmin chce w to wchodzić, nie wiem czemu, jeśli chodzi o stowarzyszenia to temat dopiero raczkuje, ale już pierwsze wnioski poszły. Czekam na rozpatrzenie, bo mój wniosek też tam jest U mnie 60% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.06.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Jakiś czas temu takie rozwiązanie chodziło mi po głowie ale jak na razie to fotowoltaika wylała mi kubeł zimnej wody na głowę więc wyluzowałem... Mój kolega buduje wiatraki i sam twierdzi, że to nie opłacalne. Ale skoro są klienci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.06.2017 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 ale jak na razie to fotowoltaika wylała mi kubeł zimnej wody na głowę więc wyluzowałem... Co się takiego wydarzyło? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.06.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Co się takiego wydarzyło? . Powiedzmy że oczekiwania były znacznie większe niż realne możliwości... OFF grid pod górę z magazynowaniem i oddawaniem energii, potrzebami w domu a możliwościami przetwornicy... ON grid pod górę z papierologią związaną z przyłączeniem instalacji do sieci za pomocą licznika dwukiernkowego... Ogólnie koszty , koszty i jeszcze raz koszty a w zamian energii tyle co kot napłakał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.06.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Powiedzmy że oczekiwania były znacznie większe niż realne możliwości... OFF grid pod górę z magazynowaniem i oddawaniem energii, potrzebami w domu a możliwościami przetwornicy... ON grid pod górę z papierologią związaną z przyłączeniem instalacji do sieci za pomocą licznika dwukiernkowego... Ogólnie koszty , koszty i jeszcze raz koszty a w zamian energii tyle co kot napłakał... Z tym on-gridem i papierkologią bym nie przesadzał. Jednak parę tysięcy ludzi przez to przebrnęło Z PV należy je traktować jako inwestycja na trudne lata, nie taka co ma się zwrócić, nie taka, która jest dodatkiem tylko taka, która od pierwszego dnia minimalizuje rachunek za prąd do minimum i daje spokój na lat nie ważne jaka cena prądu będzie. W przypadk rozważania prąd czy PC, czy może bufor, czy może gaz zawsze pozostaje wielka niewiadoma - cena energii w przyszłości. I oba scenariusze (wzrost i spadek) niestety źle wpływają na samopoczucie inwestora, gdyż: - szybki wzrost cen energii - żal, że czemu nie gruntówka i kto będzie płacił więcej za prąd bytowy, - stabilizacja czy nawet relatywny spadek cen energii - sprzęt, w który zainwestowaliśmy może się rozlecieć zanim przyniesie większe korzyści. Reasumując, spadająca cena za PV powinna być wodą na młyn dla kablarzy, bo PV z kablami ma zalety których nie znajdziemy w żadnym innym tandemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.06.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Z papierologią przy podłączaniu instalacji wykonanej przez firmę kiedy masz wszelkie papiery to nie ma jakiegoś większego problemu...( Chociaż tu też jest różnie bo np mojemu koledze zakładają licznik od lutego pomimo że instalacja legalnie z dotacją...)Schody zaczynają się kiedy chcesz podłączyć instalację którą sam sobie skleciłeś , generalnie to mam to daleko w doopie i naprawdę nie chce mi się z nikim kopać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.06.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Z papierologią przy podłączaniu instalacji wykonanej przez firmę kiedy masz wszelkie papiery to nie ma jakiegoś większego problemu...( Chociaż tu też jest różnie bo np mojemu koledze zakładają licznik od lutego pomimo że instalacja legalnie z dotacją...) Schody zaczynają się kiedy chcesz podłączyć instalację którą sam sobie skleciłeś , generalnie to mam to daleko w doopie i naprawdę nie chce mi się z nikim kopać... Może być parę miesięcy ale czym to jest w stosunku do tych nastu lat kiedy to będzie na Ciebie pracować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 20.06.2017 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Może być parę miesięcy ale czym to jest w stosunku do tych nastu lat kiedy to będzie na Ciebie pracować? Mi by się nie chciało mimo wszystko. To co mam ( dzięki jaśkowi71 ) całkowicie zaspokaja moje potrzeby a sezonowe rachunki za ogrzewanie na poziomie 1100 pln przy ogrzewaniu COP1 są do zaakceptowania. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 20.06.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Dla mnie inwestycja musi mieć przełożenie na zyski z niej.Nie robiłem PCi, mam prąd, bo PCi nie opłacałaby się. Tak samo przeliczyłem solary oraz zbiornik na deszczówkę - u mnie bez szans na zwrot inwestycji w akceptowalnym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 20.06.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Dla mnie inwestycja musi mieć przełożenie na zyski z niej. Nie robiłem PCi, mam prąd, bo PCi nie opłacałaby się. Tak samo przeliczyłem solary oraz zbiornik na deszczówkę - u mnie bez szans na zwrot inwestycji w akceptowalnym czasie. A ile wyszedł Ci koszt instalacji CO? Jakie rachunki za CO/CWU płacisz rocznie i ile do tego jest prądu bytowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 20.06.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Kocioł 2.400 zł, bojler 700 zł. Rozdzielacz 700 zł. CO ok. 1000 zł, łączny rachunek za cały rok za prąd ok. 3000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 20.06.2017 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Kocioł 2.400 zł, bojler 700 zł. Rozdzielacz 700 zł. CO ok. 1000 zł, łączny rachunek za cały rok za prąd ok. 3000 zł. Jeszcze powinieneś oddzielić prąd na potrzeby CWU, bo bytowy, to już wiadomo, zależy od osobistych upodobań dosyć mocno. Chociaż CWU też, no ale są jakieś w miarę określone normy. A mam jeszcze pytanie o deszczówkę, jak liczyłeś jej zwrot? Zastanawiam się właśnie czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 20.06.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Do zbadania CWU muszę wetknąć miernik prądu w gniazdko bojlera. Ostatnio już nie zajmuję się ciągłym badaniem zużycia energii w domu - po paru latach wiem mniej więcej na czym stoję. Co do deszczówki. Liczyłem opady w moim regionie oraz potrzebną ilość do podlewania ogrodu biorąc pod uwagę wielkość zbiornika (5 m3). To była teoria, bowiem teraz zużywam wodę tylko do podlania trawnika (60 m2) oraz skrzynek warzywnych. Reszta roślin sobie radzi. Później odniosłem oszczędności z magazynowania wody w zbiorniku do jego ceny. Zwrot bardzo odległy, coś koło >20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.06.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Później odniosłem oszczędności z magazynowania wody w zbiorniku do jego ceny. Zwrot bardzo odległy, coś koło >20 lat. Jakie przyjałes prognozy cen wody oraz prognozy opadów rocznych (klimat jak to niektórzy twierdzą zmienia sie) w ciągu 20 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts