Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ta najtansza pompa okaze sie ze ma COP max 1,2 i cały misterny plan w pi...du :D

Ale po co te kombinacje...

Siedzę sobie w domu , piję kawę, lodówka chłodzi, wentylacja kręci się na max, grzeje się woda w bojlerze elektrycznym a licznik energii stoi jak wryty...

To jest kierunek rozwoju budownictwa...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Żebym miał pci to za CO CWU był placil 550-600zl przy nędzny COP3(do czasu kiedy miałem 152m2), chciałbym to zobaczyć.

Ciekawe czemu nikt kto ma PCI, nie ma pomiernika ciepła z podręcznikiem, tylko ślepo wierzy w dane katalogowe, które są tak samo wiarygodne jak dane o spalaniu podawane przez producentów aut...

Miało być podlicznika , a nie podrecznika, tylko mi słownik w telefonie zmienił

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

Żebym miał pci to za CO CWU był placil 550-600zl przy nędzny COP3(do czasu kiedy miałem 152m2), chciałbym to zobaczyć.

Ciekawe czemu nikt kto ma PCI, nie ma pomiernika ciepła z podręcznikiem, tylko ślepo wierzy w dane katalogowe, które są tak samo wiarygodne jak dane o spalaniu podawane przez producentów aut...

Oczywiście ,że bardzo dużo użytkowników PC ma pełne opomiarowanie , czyli pod licznik i ciepłomierz . Jak by cop 3 przy pc gruntowej wychodził średni

to istny dramat by był .Cop 4 ( lekko powyżej ) przy pc on/of grunt i cop 5~6 przy pc inwerter grunt to normalne wyniki .

Tutaj się z tobą nie zgodzę...

Zamontowałem trochę instalacji z pompami ciepła i jeżeli chodzi o wydajność to nie ma się czego czepić...

Jedynie mogę czepiać się cen całych kompletnych instalacji jakimi tu się udowadnia ten czas zwrotu...

A z innej beczki to ja lubię proste i przejrzyste układy a niestety system grzewczy oparty na pompie ciepła do takich nie należy...

Naprawdę bawi mne udowadnianie jak to samemu można zrobić system na PC aby udowadniać sensowny zwrot poniesionych kosztów...

Najpierw zrobić samemu dokładnie i na rozsądnych materiałach całą instalację, podliczyć koszty i dopiero mędrkować...

Kable jest w stanie ułożyć dziecko z podstawówki więc nie wiem jak można porównać jedno do drugiego...

60 k za pompę, górne i dolne żródło. W sezonie grzewczym COP 4.75

Wyższy COP, bo około 6 był przed wprowadzeniem się. Temperaturę w domu utrzymywałem na poziomie 19 oC.

Jasiek swego czasu w innym wątku ładnie wytłumaczył skąd taki wysoki COP? Nie osiągalny po wprowadzce.

Edytowane przez Tomaszs131

przecież na FM są użytkownicy z opomiarowanymi instalacjami. na powietrznych pompach ciepła SCOP 3 to żaden wyczyn przy tak ciepłych zimach jak ostatnio.

u mnie PC się nie opłaciła, ale mam otwartą furtkę w postaci wodnej podłogówki i takie rozwiązanie polecam znajomym.

60 k za pompę, górne i dolne żródło. W sezonie grzewczym COP 4.75

Wyższy COP, bo około 6 był przed wprowadzeniem się. Temperaturę w domu utrzymywałem na poziomie 19 oC.

Jasiek swego czasu w innym wątku ładnie wytłumaczył skąd taki wysoki COP? Nie osiągalny po wprowadzce.

COPem mnie że tak powiem uciszyłeś, przyznaję rację i więcej nie polemizuję.

Jak widać posiadacze pomp też mają w domu 19stopni, ja od tego roku po sześciu latach walki z żoną, wygrałem, za sprawą pediatry naszych dzieci, który to powiedział, że przez to że za ciepło w domu, to dzieci często chorują, teraz mamy w sypialniach 19, w części dziennej 20,5 łazienki 21/21,5. (Niecentralne ogrzewanie zapewnia to bez problemu).

Mógłbym zapytać ironicznie, dlaczego nie zrobiłeś instalacji sam, jak twierdzą co poniektórzy, jest to tak samo proste jak ułożenie kabli na posadzce, które odpowiada zawieszeniu lampek na choince. No i skąd 60tyś? Mnie cena nie zaskoczyła. Kablarze w 99% instalują kable NAJWYŻSZEJ jakości z pełnym rozbudowanym niecentralnym sterowaniem, które to potem jest porównywane do instalacji PCI na pompach Ansluta.

COPem mnie że tak powiem uciszyłeś, przyznaję rację i więcej nie polemizuję.

Jak widać posiadacze pomp też mają w domu 19stopni, ja od tego roku po sześciu latach walki z żoną, wygrałem, za sprawą pediatry naszych dzieci, który to powiedział, że przez to że za ciepło w domu, to dzieci często chorują, teraz mamy w sypialniach 19, w części dziennej 20,5 łazienki 21/21,5. (Niecentralne ogrzewanie zapewnia to bez problemu).

Mógłbym zapytać ironicznie, dlaczego nie zrobiłeś instalacji sam, jak twierdzą co poniektórzy, jest to tak samo proste jak ułożenie kabli na posadzce, które odpowiada zawieszeniu lampek na choince. No i skąd 60tyś? Mnie cena nie zaskoczyła. Kablarze w 99% instalują kable NAJWYŻSZEJ jakości z pełnym rozbudowanym niecentralnym sterowaniem, które to potem jest porównywane do instalacji PCI na pompach Ansluta.

Za takie temperatury to by mnie żona z domu wyrzuciła