Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Dołaczam do grzejacych pradem, /przepraszam za brak polskich znakow ale ten laptop tak ma/

Zuzywam obecnie 3h x3x1,5kw x 3 grzalki /na CO/ czyli 40,5kwh na dobe - prad po 0,1906zl brutto /g12as/

Temperatura w domu 19,8

Bez obnizenia nocnego /za duza bezwladnosc budynku/

Tylko podlogowka 28 stopni zasilanie podlogowki

Budynek 3 litrowy z ozc 630m3

Tylko Bufor z grzalkami pomyslu Adama

Mam jedno pytanie do was

Dotyczy zabezpieczenia przed przegrzaniem bufora

Mam osobna roznicowke na grzalki do tego na kazda grzalke styczniki

Mam zamiar zalozyc do roznicowki wyzwalacz podnapieciowy ktory wylaczy roznicowke

Przy przekroczeniu x stopni - sterowanie z odrebnego termostatu

/ Oczywiscie przy termostacie sterujacym zalaczanie grzalek jest sterownik ktory wylacza

grzalki przy osiagnieciu x stopni - to zabezpieczenie bedzie dotyczylo sytuacji zgrzania stykow/

Co wy na to ?

w Tauron w cenniku niedawno było 25 gr, a teraz jest 32 gr.

Daj linka.

Nie potrafię znaleźć.

Jest tylko dla g12 niespełna 28gr, co i tak jest taniej niż było początkiem 2014 r. Wtedy wołali ponad 30 gr. Nie wiem czy nawet 33gr.

Wiem, bo podpisywałem umowę w październiku na g12w, która właśnie wchodziła od tego miesiąca i ceny poleciały mocno w dół.

Byłem pierwszy w Rybniku, co to chciał. Tak te panie mówiły mi wtedy/ Jeszcze w realu mieli przedstawicieli.

Edytowane przez klaudiusz_x

Daj linka.

https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/prad-solo

Trzeba wybrać naszą strefę. Taka cena jest dla G12. G12W jeszcze się trzyma. Zobaczymy co będzie w 2019. Ale to o czym piszesz, to chyba prawda, bo kojarzę, że jak zaczynałem budowę, to ceny chyba były wyższe niż mam obecnie (ale pewien nie jestem).

https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/prad-solo

Trzeba wybrać naszą strefę. Taka cena jest dla G12. G12W jeszcze się trzyma. Zobaczymy co będzie w 2019. Ale to o czym piszesz, to chyba prawda, bo kojarzę, że jak zaczynałem budowę, to ceny chyba były wyższe niż mam obecnie (ale pewien nie jestem).

Były. Chciałem g12.

U nas złodziejski vatenfall, w bielskim mieli znacznie niższe ceny.

Teraz mam 17KW, przyłącze na 25A zabezpieczeniu z vatenfala.

Aktualnie dają 32A.

Typowy przekręt AWS ze sprzedażą elektrowni.

Gajowy w rządzie z tego okresu :p

Edytowane przez klaudiusz_x

Ale nie możesz zgłosić, aby Ci dali 32A? Próbowałeś?

Mogę.

Muszę jednak poszukać aktualnych warunków i na nie się powołać..

Wtedy mi dadzą.

Pytałem o to, ale w ich placówkach mi nie pomogą. Bo są sami nie są w temacie, tak mówią o sobie.

Więc muszę poszukać ich warunków, napisać własne pismo, pismo.

Czy jakieś taryfy na 2019 są już zatwierdzone? bo ostatni miesiąc z fortum/duonem na preferencyjnych warunkach a nowa oferta jest do d...

ktoś/coś podpowie?

ostatni, czyli do końca grudnia?

wiesz, że jak nie wypowiesz umowy (z duon/fortum) miesiąc przed jej końcem, to zostanie ona automatycznie przedłużona na kolejne 12 miesięcy??

Nie wiem czy nie jest coś lepszego, niż powrót do "oryginalnego" dostawcy. Dziwię się, że tak późno o tym myślisz. Ja umowę końcę 31.12.18 i pod koniec września podpisałem nową na 2 lata, na całkiem dobrych warunkach. Teraz już są gorsze warunki o kilka gr.

Czy jakieś taryfy na 2019 są już zatwierdzone? bo ostatni miesiąc z fortum/duonem na preferencyjnych warunkach a nowa oferta jest do d...

ktoś/coś podpowie?

Ja już jestem po zabiegu i mam wypowiedziany duon i wróciłem do PGE ZEWT Warszawa Teren . Warunki Duonu z tymi 20% upustu na żądanie może by były i ok choć udowodnienie złożenie w czasie tego wniosku w ciągu stycznia to jest wątpliwe. Ale te preferencyjne warunki są limitowane do 2500 Kwh/rok. Ja zużywałem 9000 kwh a obecnie będzie to 7000 bo mam pccuw.

Dlatego dla grzejących prądem to sa warunki nie do przyjęcia

ostatni, czyli do końca grudnia?

wiesz, że jak nie wypowiesz umowy (z duon/fortum) miesiąc przed jej końcem, to zostanie ona automatycznie przedłużona na kolejne 12 miesięcy??

Nie wiem czy nie jest coś lepszego, niż powrót do "oryginalnego" dostawcy. Dziwię się, że tak późno o tym myślisz. Ja umowę końcę 31.12.18 i pod koniec września podpisałem nową na 2 lata, na całkiem dobrych warunkach. Teraz już są gorsze warunki o kilka gr.

Nie umowa przechodzi na czas niokreslony