gawel 16.03.2019 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 U mnie w tym sezonie grzewczym poszło do dzisiaj 7657 kWh... Czytam opis w stopce parametry i patrząc na lokalizację to koszmarne zużycie. Ile osób korzysta z cuw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.03.2019 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Ja byłem ich klientem 3,5 roku i zwiałem z końcem umowy bo ofertę od stycznia br. mieli sorry za kolokwializm hujową. Też zmieniłem dostawcę - to ostatnia faktura - ten wzrost ceny to prawie 250%, strach się bać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.03.2019 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Też zmieniłem dostawcę - to ostatnia faktura - ten wzrost ceny to prawie 250%, strach się bać. I jakiego masz obecnie dostawce? Ja ZEWT w-wa teren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.03.2019 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 (edytowane) Tauron W-w, dali jakąś promocję na powrót - chyba 5%, umowa na 2 lata Edytowane 16 Marca 2019 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.03.2019 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 U mnie w tym sezonie grzewczym poszło do dzisiaj 7657 kWh... Normanie masz 10k kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.03.2019 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Czytam opis w stopce parametry i patrząc na lokalizację to koszmarne zużycie. Ile osób korzysta z cuw? Normalnie ma około 10 tys. Nie pamiętam dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.03.2019 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Normalnie ma około 10 tys. Nie pamiętam dokładnie. Może i normalnie, ale mając PV i reku to jakis koszmar, ja mam zdecydowanie mniej bez tych bajerów na zwykłych konwektorach. Może duzo osób korzysta z cuw bo nie widze innego wytłumaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.03.2019 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Może i normalnie, ale mając PV i reku to jakis koszmar, ja mam zdecydowanie mniej bez tych bajerów na zwykłych konwektorach. Może duzo osób korzysta z cuw bo nie widze innego wytłumaczenia. Może byłoby koszmarne przy pompie ciepła... Nie wiem co ciebie tak dziwi...? Co mają konwektory do zużycia energii...? Co ma PV do zużycia energii na CO...? Co ma zużycie CWU do zużycia energii na CO...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.03.2019 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 (edytowane) Może byłoby koszmarne przy pompie ciepła... Nie wiem co ciebie tak dziwi...? Co mają konwektory do zużycia energii...? Co ma PV do zużycia energii na CO...? Co ma zużycie CWU do zużycia energii na CO...? Też nie wiem co cię dziwi . Mam konwektory porównywalne Kosztowo z kablami i podobny dom a zużywam znacznie mniej prądu. Pv zmniejsza ilość prądu za która płacisz a ilość cuw ogrzewanej prądem bezpośrednio wpływa na poziom jego zużycia. Mam nadzieje że tylko udajesz osobę mało rozgarniętą żeby prowokować. BTW. Jak by podane zużycie prądu miało dotyczyć tylko ogrzewania to masakra , Ja potraktowałem to jako całkowite za sezon grzewczy. Ja mieszczę się w zużyciu rocznym całkowitym na wszelkie cele w 7000 kwh bo mam teraz pc cuw, kiedyś było to 9000 kwh / rok do 10 000 w 2005 roku bo były mrozy. Edytowane 16 Marca 2019 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.03.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Też nie wiem co cię dziwi . Mam konwektory porównywalne Kosztowo z kablami i podobny dom a zużywam znacznie mniej prądu. Pv zmniejsza ilość prądu za która płacisz a ilość cuw ogrzewanej prądem bezpośrednio wpływa na poziom jego zużycia. Mam nadzieje że tylko udajesz osobę mało rozgarniętą żeby prowokować. To że masz podobny metrażem dom to o niczym nie świadczy... Koszty zrobienia instalacji grzewczej nie mają wpływu na ilość energii potrzebnej na ogrzewanie w danym budynku... A gdzie ja coś napisałem o zużyciu energii na głównym liczniku z elektrowni...? Podałem tylko zużycie energii na ogrzewanie które jest mierzone indywidualnie w każdym pomieszczeniu... Moje CWU chociaż jest pędzone energią elektryczną to praktycznie wcale nie kręci głównym licznikiem tak samo jak jeszcze parę innych odbiorników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 16.03.2019 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 To że masz podobny metrażem dom to o niczym nie świadczy... Koszty zrobienia instalacji grzewczej nie mają wpływu na ilość energii potrzebnej na ogrzewanie w danym budynku... A gdzie ja coś napisałem o zużyciu energii na głównym liczniku z elektrowni...? Podałem tylko zużycie energii na ogrzewanie które jest mierzone indywidualnie w każdym pomieszczeniu... Moje CWU chociaż jest pędzone energią elektryczną to praktycznie wcale nie kręci głównym licznikiem tak samo jak jeszcze parę innych odbiorników... Jak było w grubniu u. br. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.03.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 To że masz podobny metrażem dom to o niczym nie świadczy... Koszty zrobienia instalacji grzewczej nie mają wpływu na ilość energii potrzebnej na ogrzewanie w danym budynku... A gdzie ja coś napisałem o zużyciu energii na głównym liczniku z elektrowni...? Podałem tylko zużycie energii na ogrzewanie które jest mierzone indywidualnie w każdym pomieszczeniu... Moje CWU chociaż jest pędzone energią elektryczną to praktycznie wcale nie kręci głównym licznikiem tak samo jak jeszcze parę innych odbiorników... Ok rozumiem ale jezeli podane zuzycie jest tylko na cele grzewcze to pomijając że pokryte jest z produkcji własnej to jest jednak bardzo duże. Czy PV dały radę w listopadzie-lutym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.03.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Akurat grudzień był u mnie zasilany bezpośrednio z sieci energetycznej bez wspomagania fotowoltaiką tak samo jak część listopada...Dla mnie liczy się skala roku ...Kiedyś zużywaliśmy ok 15kkWh na wszystko na posesji w skali roku a obecnie powinno zmieścić się w ok 11kkWh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 16.03.2019 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Akurat grudzień był u mnie zasilany bezpośrednio z sieci energetycznej bez wspomagania fotowoltaiką tak samo jak część listopada... Dla mnie liczy się skala roku ... Kiedyś zużywaliśmy ok 15kkWh na wszystko na posesji w skali roku a obecnie powinno zmieścić się w ok 11kkWh... No właśnie. Z tym grudni9em była lipa. Chyba dwa dni słońca. No ale ładne zejście. 4MWh. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.03.2019 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Ok rozumiem ale jezeli podane zuzycie jest tylko na cele grzewcze to pomijając że pokryte jest z produkcji własnej to jest jednak bardzo duże. Czy PV dały radę w listopadzie-lutym? Jakoś nie przeszkadza mi to zużycie energii na CO... Chałupa jest jaka jest i zamiast odwalać jakieś cuda wianki z termomodernizacjami itp to łatwiej jest dokładać fotowoltaiki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 16.03.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Jakoś nie przeszkadza mi to zużycie energii na CO... Chałupa jest jaka jest i zamiast odwalać jakieś cuda wianki z termomodernizacjami itp to łatwiej jest dokładać fotowoltaiki... No ale w nieskończoność nie dasz rady. Szczególnie, że nie jesteś on-grid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.03.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 No ale w nieskończoność nie dasz rady. Szczególnie, że nie jesteś on-grid. Sprzęt do on grid już się gromadzi... Część będzie OFF a część ON... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 16.03.2019 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Sprzęt do on grid już się gromadzi... Część będzie OFF a część ON... Aha. Taka hybryda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 17.03.2019 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 W polskim biegunie zimna do dnia dzisiejszego mam zużycie 4900kwh na CO, jest to mój trzeci sezon, i tendencja spadkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 17.03.2019 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 W polskim biegunie zimna do dnia dzisiejszego mam zużycie 4900kwh na CO, jest to mój trzeci sezon, i tendencja spadkowa. A grzejecie jeszcze czy to koniec sezonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts