dlt7 24.09.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 ... Pompa vs. kable jest moim zdanie prosta jak drut. Masz dom do 120 m przyzwoicie ocieplony instalujesz kable, masz więcej jak 150 m instalujesz w rozsądnej cenie PC lub gaz a pomiędzy to trzeba przekalkulować w zależności od trybu życia. Co to jest 2000 zł za ogrzewanie 100 m mieszkania? Z tej kwoty to ludzie w bloku za 50 m2 nie schodzą i co mają jakiś wybór? Prąd przez 10 lat na pewno nie zdrożeje wiecej jak inne nośniki i na pewno nie więcej jak 100%, zakładając że zdrożeje. Co do kosztów ogrzewania mieszkań w mieście: kamienica, 37m2 - 12x93zł = 1116 zł rocznie wielka płyta, ok. 70m2 - 2000 zł rocznie (z rozliczenia). Co do pierwszej części postu, to co kto lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.09.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Wysokie wody gruntowe? dlaczego nie przydomowa oczyszczalnia???Kanalizacja miała być już gotowa a szambo docelowo będzie przeznaczone na deszczowke dlatego takie małe.Nie jestem przekonany do oczyszczalni,jeśli nie muszę to nie robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.09.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Ostatnio zrobiłem sondę wśród ....nieważne .Większość ludzi nawet nie wie jakie mają rachunki - CAŁOŚCIOWE.Najczęściej wiedzą ile płacą za prąd. Wiedzą ile kupują węgla , zużywają gazu - ale nie w m3 a w PLN-ach. Wnioski są takie że wszyscy jadą na tym samym wózku jeśli chodzi o koszty bytowe. Jest to średnio 4000 -4500 kwh/rok co daje 10-12 kwh /doba .Inne rzeczy są na szybko niepoliczalne (u nich) tzn nie chce mi się grzebać, bo to jak ludzie kombinują z opałem jest po prostu porażające. wycinają jakieś gałezie , drzewa i bez sezonowania tym opalają w okresach przejściowych. No bo później to wiadomo - tręsciwie -węgiel.Dla nich CWU zimą jest ZA DARMO - bo przy okazji grzania CO . MASAKRA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.09.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Dla nich CWU zimą jest ZA DARMO - bo przy okazji grzania CO . MASAKRA Typowe:) Kolega ociepla rodzicom elewacje. 10 cm na sciany, fundamenty podobnie tam gdzie sie jeszcze da wcisnac, n oi doszlo do dachu prawie plaskiego wentylowanego ,sie pyta ile tam czego dac, to ja na to a ile za ten gaz placi i ile liczy, ze zaoszczedzi, na to kolega, ze rodzice nie pamietaja ale dobrze docieplic Jesli ktos ma rachunek za CO za miesiac ponizej 200 zl to jest i tak duzo do przodu przed wiekszoscia domow starszych. Na modernizacje kotlowni prawie nikogo nie stac. Na izolacje niektorzy sie szarpia, ale tylko niektorzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 24.09.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 ..........Jesli ktos ma rachunek za CO za miesiac ponizej 200 zl to jest i tak duzo do przodu przed wiekszoscia domow starszych. ....... nie bardzo rozumie te 200 PLN / msc jak licząc tylko w okresie zimowym czy cało rocznie ? bo jak tylko CO = czyli zimą to rachunek jest ~ 1200 PLN to w tenczas jest rachunek bardzo mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.09.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 (edytowane) Nie chce mieszać , ale wejdźcie na kalkulator taryf http://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php ten link już się tu chyba pojawił.Kiedy podajecie stawki swoich taryf , to myślałem że coś Wam się kićka i podajecie np stawki netto. Albo gołą stawkę za energię itp , bo jakoś nie wierzyłem że można płacić np 0,33 zł za II taryfe. Bo ? bo ja płacę kooorwa 0,40 Zł , a za I taryfę było już 0,85 zł .Zmiana dostawcy w moim przypadku to około 2K PLN oszczędnościTak sobie myślę - jakie pompy . Jeden ruch i jakie oszczędności . Ktoś z Was zmieniał? Jakieś problemy , komplikacje , niespodzianki ., ukryte koszty ? Kurt 76 , gdzie jesteś ??????Ty zmieniałeś ? Edytowane 24 Września 2013 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 U mnie po uwzglednieniu wszelkich oplat "dodatkowych" tani prad wychodzi 31gr (po delikatnym zaokragleniu w gore dla 800kWh liczone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.09.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 U mnie po uwzglednieniu wszelkich oplat "dodatkowych" tani prad wychodzi 31gr (po delikatnym zaokragleniu w gore dla 800kWh liczone) dla mnie szok. EWIDENTNIE walą mnie w rogi. Nosił wilk razy kilka...... Tylko nie piszcie że owce trzeba strzyc itd Bo pracuję w takiej branży (legalnej) - zeby nie było - i tu każdy każdego wykręca. "Szanse na przetrwanie mają tylko paranoicy " po edycji : che wykręcić - i jest to męczące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.09.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Do ceny prądu dla wyliczeń nie doliczam opłat stałych typu opłata za licznik. Tylko stawka za kWh + przesył. Dlaczego?Każdy ten prąd ma i opłaty które KAŻDY musi zapłacić. Niezależnie czy grzeje pompą, prądem, węglem, solarami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Mozna, ale to sa grosze. Ja licze tez prad bytowy wg taryf, wiec gdzies ta oplate trzeba umiescic, zeby sie rachunki zgadzaly. Najwygodniej jest ja dodac do kazdej zuzywanej kWh bez ogladania sie czy to pompa czy cos innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.09.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Do ceny prądu dla wyliczeń nie doliczam opłat stałych typu opłata za licznik. . Uważam to za bład . Ale to tylko moje zdanie. Chciałem zwrócić uwagę tylko , że przenosząc się można poczynić spore oszczędności , bez kombinowania . oczywiście ktoś powie że zmieniając i montując dodatkowo jeszcze np (po edycji) POCo ci to - oszczędności bedą jeszcze większe. Tak , tylko ta kwota inwestycji ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 24.09.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 (edytowane) Mozna, ale to sa grosze. Ja licze tez prad bytowy wg taryf, wiec gdzies ta oplate trzeba umiescic, zeby sie rachunki zgadzaly. Najwygodniej jest ja dodac do kazdej zuzywanej kWh bez ogladania sie czy to pompa czy cos innego. no tu sie z Toba nie zgodze jeśli jeden zużyje 1000 kWh i opłata stała powiedzmy 5 PLN wyjdzie inaczej niż temu co zużyje 100 i tez 5 PLN. Opłaty policzmy tylko energia + dystrybucja w Tauronie mam noc 0,2904 dzień 0,7058 a dziś miałem f-vat i dla G11 potaniała z 0,62 do 0,60 PLN Edytowane 24 Września 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Uważam to za bład . Ale to tylko moje zdanie. Chciałem zwrócić uwagę tylko , że przenosząc się można poczynić spore oszczędności , bez kombinowania . oczywiście ktoś powie że zmieniając i montując dodatkowo jeszcze np (po edycji) POCo ci to - oszczędności bedą jeszcze większe. Tak , tylko ta kwota inwestycji ..... Jest wiele sposobow na zmniejszenie zuzycia, czy kosztow energii. Sa "zeroinwestycyjne" i takie ktore wymagaja jakiegos nakladu. Wszystko trzeba po prostu policzyc. Prosta matematyka a nie gdybanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 no tu sie z Toba nie zgodze jeśli jeden zużyje 1000 kWh i popłata stała powiedzmy 5 PLN wyjdzie inaczej niż tez co zużyje 100 i tez 5 PLN opłaty policzmy tylko energia + dystrybucja w Tauronie mam noc 0,2988 dzień 0,69 a dziś miałem f-vat i dla G11 potaniała z 0,62 do 0,60 PLN Napisalem Ci, ze licze dla 800kWh sredniego miesiecznego zuzycia i to dodaje do kosztow kWh. Wychodza mi kwoty takie jak na fakturach, wiec to jest poprawny matematycznie model. Nie bede sie zastanawial nad tym, ze do pompy dodaje sobie w ten sposob 40zl rocznie, bo to juz sa aptekarskie rozwazania. IMHO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.09.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 czy na tym wątku (z góry przepraszam że tutaj) może ktoś poradzić co dać pod panele - pianomat czy xps w rolkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 A jaka roznica w cenie? I kiedy sie to zwroci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.09.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 A jaka roznica w cenie? nieistotna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.09.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 (edytowane) Wszystko trzeba po prostu policzyc. Prosta matematyka a nie gdybanie. Zawsze tylko teoretyzujesz, ale przejdźmy do konkretów - podam dane z faktury z tar G12g Zapłacono 3044,68zł Zużycie energii w kWh droga - 2237 tania - 4866 razem 7103 Jak z takich danych z faktury policzysz cenę energii, bo dla mnie proste Z/Z daje 0,4286zł/kWh, jestem zwolennikiem właśnie takiego prostego liczenia kosztu jednostkowego energii. Proszę wykaż się jak policzysz w tym konkretnym przypadku (faktura ewentualnie do wglądu). Mnie nie interesuje kilkanaście pozycji z faktury, tym bardziej liczenie kosztu tylko wg wybranych pozycji, dla mnie najważniejsze jest proste policzenie Z/Z (zapłaciłem/zużyłem), oczywiście podane z danych faktury. Edytowane 24 Września 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Zawsze tylko teoretyzujesz, ale przejdźmy do konkretów - podam dane z faktury z tar G12g Zapłacono 3044,68zł Zużycie energii w kWh droga - 2237 tania - 4866 razem 7103 Jak z takich danych z faktury policzysz cenę energii, bo dla mnie proste Z/Z daje 0,4286zł/kWh, jestem zwolennikiem właśnie takiego prostego liczenia kosztu jednostkowego energii. Proszę wykaż się jak policzysz w tym konkretnym przypadku (faktura ewentualnie do wglądu). Mnie nie interesuje kilkanaście pozycji z faktury, tylko proste Z/Z (zapłaciłem/zużyłem) Koorwa, zawsze toretyzuje. Z danych ktore podales nie policzysz ceny pradu w taryfach. Jedno rownanie i 2 miewiadome. Nie da sie. Usrednianie mozesz stosowac do jakis szacunkowych obliczen, ale tylko na podstawie realnego profilu zuzycia dla danego obiektu/rodziny. Jak nie znasz rzeczywistych proporcji tania/droga, to sie mozesz przewiezc. Obliczenia czesto sa podstawa do zmiany taryfy z calodobowej, a tutaj nigdy nie znasz proporcji i musisz je tez szacowac. Wtedy lepiej opierac sie na konkretnych cenach pradu w taryfach a nie jakis "srednich". Na fakturze masz podane wszystkie skladniki ceny kWh w kazdej z taryf (utswowy wymog zdaje sie). Bierzesz kalkulator i sumujesz. Potem dzielisz oplaty aponamentowe na sume kWh na fakturze i dodajesz ja do kazdej kWh. Ja mam FV z Taurona i tam przy odrobienie samozaparcia i kalkulatorze mozna to wszystko policzyc. Jak masz lenia, to dzwonisz do dziewuchy na BOK do swojego dostawcy pradu. One tam maja tabelke z aktualnymi cenami, tylko nie doliczaja rozbitej oplaty abonamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.09.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Wątek sie spodobał. Ponownie przyklejony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts