kbab 24.09.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 (edytowane) Koorwa, zawsze toretyzuje. Z danych ktore podales nie policzysz ceny pradu w taryfach. Jedno rownanie i 2 miewiadome. Nie da sie. Oczywiście, że teoretyzujesz - ja podaję dane z faktury, spisane dokładnie co do kWh i zł (sory gr) - skoro to takie proste, to policz. Wg mnie to rzeczywiście bardzo proste i tego się trzymam, tak liczę i do takiego liczenia zachęcam wszystkich, dlatego na Twoje 1350zł ze stopki patrzę z przymrużeniem oka, lepiej podaj w kWh. Swoją drogą to na ile się znam na matematyce to przynajmniej w przybliżeniu (również z 4 miejscami po przec) policzyłbym koszt energii tańszej i droższej w tym konkretnym przypadku, ale wg Ciebie "nie da się"?! Bierzesz kalkulator i sumujesz. Potem dzielisz oplaty aponamentowe na sume kWh na fakturze i dodajesz ja do kazdej kWh. Ja mam FV z Taurona i tam przy odrobienie samozaparcia i kalkulatorze mozna to wszystko policzyc. Jak masz lenia, to dzwonisz do dziewuchy na BOK do swojego dostawcy pradu. One tam maja tabelke z aktualnymi cenami, tylko nie doliczaja rozbitej oplaty abonamentowej. Trochę to skomplikowane, wolę swój sposób, o wiele prostszy i bezdyskusyjny. Jak nie znasz rzeczywistych proporcji tania/droga, to sie mozesz przewiezc. UPSSS - nawet tego nie policzysz??? pomogę droga/tania = 0,3149/0,6851 Edytowane 24 Września 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Nic sie nie martw... Akurat w tym watku Wszyscy placa tak samo.... Na koniec dnia jedziemy na tym samym wozku.., jak to sie tu przyjelo twierdzic :D a masz jakieś wątpliwości...? ja dokładnie rozumiem te wasze przeliczenia i udowadnianie tego czy tamtego ale przyjrzyj się rachunkom... rzuciłem tekst z tym wozem dla "otwarcia oczu" a wy się z tym kotłujecie już kilkadziesiąt stron... można sobie pisać jakie to debilne i tak dalej a jak przyjrzeć się opłatom to jakimś dziwnym trafem praktycznie wszyscy mieszczą się w bardzo wąskim przedziale, nie ważne czy grzeją kablami, pompami, gazami itd ... ludzie cudaczą z wszelakimi możliwymi rozwiązaniami, materiałami, układami grzewczymi czy wentylacyjnymi a na samym końcu okazuje się że i tak płacą podobnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.09.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 (edytowane) wyzszych COP Max Cop wyliczyłem na .... - poszukaj - podałem w tamtym temacie, jak również opisałem swoje wątpliwości co do sprawności klimy. Odnośnie mocy to producent podał moc chłodzenia, ogrzewania się nie doszukałem. Najprawdopodobniej więcej danych z działającej nadal bezproblemowo klimy nie podam, domyśl się dlaczego? jak przyjrzeć się opłatom to jakimś dziwnym trafem praktycznie wszyscy mieszczą się w bardzo wąskim przedziale, nie ważne czy grzeją kablami, pompami, gazami itd ... Koszty z nośników energii liczę dość skrupulatnie - najtaniej mi wypada kominek, ale przy cenie dębiny ponad 200zł/mp przejdę na gaz. Edytowane 24 Września 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Oczywiście, że teoretyzujesz - ja podaję dane z faktury, spisane dokładnie co do kWh i zł (sory gr) - skoro to takie proste, to policz. Wg mnie to rzeczywiście bardzo proste i tego się trzymam, tak liczę i do takiego liczenia zachęcam wszystkich, akurat ten sposób już dawno rozpracowaliśmy jako dobry ale niestety problemy z jego zrozumieniem mają COP - owcy ... dla większości jest jak najbardziej logiczny, dostajemy kwita z "elektrowni" na którym jest kwota do zapłaty i ilości nakręcone na licznikach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 24.09.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 no ale tak to można policzyć koszty ogólne zużycia energii w domu, i czemu to ma dowodzić ? poznamy jakie są koszty całościowe... i uśredniona cena jednostkowa energii (dla 2/3 taryfowców) ale to nie koszty wygenerowane przez system CO, bez systemu "bytowego" ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 A wiec najlepiej G robic...nie interesowac sie izolacja, systemami grzewczymi... wentylacja Wyjdzie jak wyjdzie... wstawi sie piecyki elektryczne i bedzie tak samo... fajnie nie p... jak potłuczony bo wiadomo że nie chodzi o zbudowanie szałasu z farelką w środku ale o normalny przeciętnej wielkości budynek eksploatowany przez kilkuosobową rodzinę ... każdy buduje według siebie najlepiej jak może czy umie a na końcu okazuje się że płaci jak większość... nie zastanawia cie to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Trochę to skomplikowane, wolę swój sposób, o wiele prostszy i bezdyskusyjny. Nie bede sie powtarzal o jadrach i jajnikach i ile ich masz stosujac Twoj sposob. Bezyskusyjnie zapewne po sztuce. Wrzuc jakis skan tej FV, to sam zobacze czy Twoj dostawca cos przed toba ukrywa, bo to co podales to tylko kwota ogolna i zuzycia w danej taryfie a nie ma tabelek z kosztami pradu w kazdej z taryf. Raczej tych danych nie powinno sie ukrywac przed klientem i one tam na pewno sa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 można sobie pisać jakie to debilne i tak dalej a jak przyjrzeć się opłatom to jakimś dziwnym trafem praktycznie wszyscy mieszczą się w bardzo wąskim przedziale, nie ważne czy grzeją kablami, pompami, gazami itd ... ludzie cudaczą z wszelakimi możliwymi rozwiązaniami, materiałami, układami grzewczymi czy wentylacyjnymi a na samym końcu okazuje się że i tak płacą podobnie ... Jakims "dziwnym" trafem kablarze maja duzo lepiej izolowane i mniejsze domki. Nie zastanawiaja Cie czasem ststystyczne implikacje takiej sytuacji. Zrob sobie kalkulacje kosztow i "COP" dla namiotu. tez Ci pewnei wyjdzie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 ale to nie koszty wygenerowane przez system CO, bez systemu "bytowego" ?! a nie sądzisz że te dwa "systemy" się uzupełniają ... dlaczego usilnie próbujecie je rozdzielić ...??? tylko nie wyskakujcie znowu z hydroforami, kosiarkami i innymi dyrdymałami bo to akurat są promile przy całości zużytej energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 no ale tak to można policzyć koszty ogólne zużycia energii w domu, i czemu to ma dowodzić ? poznamy jakie są koszty całościowe... i uśredniona cena jednostkowa energii (dla 2/3 taryfowców) ale to nie koszty wygenerowane przez system CO, bez systemu "bytowego" ?! Sprawa oczywista, ale kablarze ocieraja lzy starajac sie "zgubic" koszt CO w calym domowym pradzie, a majac kable w podlodze podswiadomie sciska sie zadek z pradem bytowym. Ilez w koncu mozna bulic do tej energetyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 a nie sądzisz że te dwa "systemy" się uzupełniają ... dlaczego usilnie próbujecie je rozdzielić ...??? tylko nie wyskakujcie znowu z hydroforami, kosiarkami i innymi dyrdymałami bo to akurat są promile przy całości zużytej energii A ten swoja mantre. BO MAMY ODWAGE. To sa 2 rozne systemy i ogladanie TV nie jest tym samym co zalaczenie kabla w podlodze w salonie. Z TV grzeje Ci odpad. Roznica dla niektorych oczywista, ale dla Ciebie to tajemnica Trocy Swietaj conajmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.09.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 w ten sposób to nie dowiedziłabym się że istnieją tańsi dostawcy. ja mam srednią 0,46 zł Kwh za 9 miesiecy. stosunek prawie 90% do 10 %wykorzystania II taryfy.Bez napinania,ale taryfa weekendowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Jakims "dziwnym" trafem kablarze maja duzo lepiej izolowane i mniejsze domki. Nie zastanawiaja Cie czasem ststystyczne implikacje takiej sytuacji. Zrob sobie kalkulacje kosztow i "COP" dla namiotu. tez Ci pewnei wyjdzie to samo. jakimś dziwnym trafem czy lepiej czy gorzej zaizolowane, lepiej czy gorzej wykonane a rachunki dalej podobne... dlaczego jeden nie wyskoczy z 3,5k a drugi z 8-10k ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Sprawa oczywista, ale kablarze ocieraja lzy starajac sie "zgubic" koszt CO w calym domowym pradzie, a majac kable w podlodze podswiadomie sciska sie zadek z pradem bytowym. Ilez w koncu mozna bulic do tej energetyki? powiedz kto tu ściska zadek ...? śledząc różne wątki z PC to raczej wy wypłakujecie się nad dziesiątymi częściami swoich COP-ów i kombinujecie jak tu coś jeszcze wycisnąć i zaoszczędzić z 10zł rocznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 jakimś dziwnym trafem czy lepiej czy gorzej zaizolowane, lepiej czy gorzej wykonane a rachunki dalej podobne... dlaczego jeden nie wyskoczy z 3,5k a drugi z 8-10k ...??? Bo ciezko znalezc debila ktory do domu o zapotrzebowaniu 15k kWh zaklada kable i jeszcze sie do tego publicznie przyznaje. Trafia do ciebie ten argument? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.09.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 jakimś dziwnym trafem czy lepiej czy gorzej zaizolowane, lepiej czy gorzej wykonane a rachunki dalej podobne... dlaczego jeden nie wyskoczy z 3,5k a drugi z 8-10k ...??? jak nie zmienie dostawcy , to wyskocze :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 powiedz kto tu ściska zadek ...? śledząc różne wątki z PC to raczej wy wypłakujecie się nad dziesiątymi częściami swoich COP-ów i kombinujecie jak tu coś jeszcze wycisnąć i zaoszczędzić z 10zł rocznie ... Ale moje zuzycie na bytowy to 75% ogolnego a Twoje tylko 25% ogolnego, przy podobnym uzyciu calkowitym. Wiec ja sie pipie w szczype z bytowym, czy jednak Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.09.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 (edytowane) Nie bede sie powtarzal o jadrach i jajnikach i ile ich masz stosujac Twoj sposob. Ok zapytam konkretnie, czy podana przez Ciebie kwota ze stopki zawiera również akcyzę na prąd? Ilez w koncu mozna bulic do tej energetyki? Ja tyle http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5902196&viewfull=1#post5902196 A Ty? Edytowane 24 Września 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Ok zapytam konkretnie, czy podana przez Ciebie kwota ze stopki zawiera również akcyzę na prąd? Tak, bo FV ktora oplacam tez ja zawiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 A ten swoja mantre. BO MAMY ODWAGE. To sa 2 rozne systemy i ogladanie TV nie jest tym samym co zalaczenie kabla w podlodze w salonie. Z TV grzeje Ci odpad. Roznica dla niektorych oczywista, ale dla Ciebie to tajemnica Trocy Swietaj conajmniej. a TV to nie grzeje ...? jak ci baba koszule prasuje to żelazko nie grzeje...? prawie wszystko w chałupie grzeje czy ci się podoba czy nie i cały pic polega na tym aby te zyski wyłapać przez sterowanie systemem grzewczym a nie pierdololo jak to w okresie grzewczym promyczek słońca robi kilkustopniowy skok temperatury w salonie, a jakimś dziwnym trafem w upalny letni dzień już go nie widać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts