Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Koorwa, zawsze toretyzuje. :) Z danych ktore podales nie policzysz ceny pradu w taryfach. Jedno rownanie i 2 miewiadome. Nie da sie.

Oczywiście, że teoretyzujesz - ja podaję dane z faktury, spisane dokładnie co do kWh i zł (sory gr) - skoro to takie proste, to policz. Wg mnie to rzeczywiście bardzo proste i tego się trzymam, tak liczę i do takiego liczenia zachęcam wszystkich, dlatego na Twoje 1350zł ze stopki patrzę z przymrużeniem oka, lepiej podaj w kWh. Swoją drogą to na ile się znam na matematyce to przynajmniej w przybliżeniu (również z 4 miejscami po przec) policzyłbym koszt energii tańszej i droższej w tym konkretnym przypadku, ale wg Ciebie

"nie da się"?!

Bierzesz kalkulator i sumujesz. Potem dzielisz oplaty aponamentowe na sume kWh na fakturze i dodajesz ja do kazdej kWh. Ja mam FV z Taurona i tam przy odrobienie samozaparcia i kalkulatorze mozna to wszystko policzyc. Jak masz lenia, to dzwonisz do dziewuchy na BOK do swojego dostawcy pradu. One tam maja tabelke z aktualnymi cenami, tylko nie doliczaja rozbitej oplaty abonamentowej.

Trochę to skomplikowane, wolę swój sposób, o wiele prostszy i bezdyskusyjny.

Jak nie znasz rzeczywistych proporcji tania/droga, to sie mozesz przewiezc.

UPSSS - nawet tego nie policzysz???

pomogę droga/tania = 0,3149/0,6851

Edytowane przez kbab

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:) Nic sie nie martw... Akurat w tym watku Wszyscy placa tak samo....

Na koniec dnia jedziemy na tym samym wozku.., jak to sie tu przyjelo twierdzic :D :D ;)

a masz jakieś wątpliwości...?

ja dokładnie rozumiem te wasze przeliczenia i udowadnianie tego czy tamtego ale przyjrzyj się rachunkom...;)

rzuciłem tekst z tym wozem dla "otwarcia oczu" a wy się z tym kotłujecie już kilkadziesiąt stron...

można sobie pisać jakie to debilne i tak dalej a jak przyjrzeć się opłatom to jakimś dziwnym trafem praktycznie wszyscy mieszczą się w bardzo wąskim przedziale, nie ważne czy grzeją kablami, pompami, gazami itd ...

ludzie cudaczą z wszelakimi możliwymi rozwiązaniami, materiałami, układami grzewczymi czy wentylacyjnymi a na samym końcu okazuje się że i tak płacą podobnie ...

wyzszych COP

Max Cop wyliczyłem na .... - poszukaj - podałem w tamtym temacie, jak również opisałem swoje wątpliwości co do sprawności klimy. Odnośnie mocy to producent podał moc chłodzenia, ogrzewania się nie doszukałem. Najprawdopodobniej więcej danych z działającej nadal bezproblemowo klimy nie podam, domyśl się dlaczego?

jak przyjrzeć się opłatom to jakimś dziwnym trafem praktycznie wszyscy mieszczą się w bardzo wąskim przedziale, nie ważne czy grzeją kablami, pompami, gazami itd ...

Koszty z nośników energii liczę dość skrupulatnie - najtaniej mi wypada kominek, ale przy cenie dębiny ponad 200zł/mp przejdę na gaz.

Edytowane przez kbab

Oczywiście, że teoretyzujesz - ja podaję dane z faktury, spisane dokładnie co do kWh i zł (sory gr) - skoro to takie proste, to policz. Wg mnie to rzeczywiście bardzo proste i tego się trzymam, tak liczę i do takiego liczenia zachęcam wszystkich,

akurat ten sposób już dawno rozpracowaliśmy jako dobry ale niestety problemy z jego zrozumieniem mają COP - owcy ...;)

dla większości jest jak najbardziej logiczny, dostajemy kwita z "elektrowni" na którym jest kwota do zapłaty i ilości nakręcone na licznikach ...:)

A wiec najlepiej G robic...nie interesowac sie izolacja, systemami grzewczymi... wentylacja

Wyjdzie jak wyjdzie... wstawi sie piecyki elektryczne i bedzie tak samo... fajnie ;)

nie p... jak potłuczony bo wiadomo że nie chodzi o zbudowanie szałasu z farelką w środku ale o normalny przeciętnej wielkości budynek eksploatowany przez kilkuosobową rodzinę ...

każdy buduje według siebie najlepiej jak może czy umie a na końcu okazuje się że płaci jak większość...:p

nie zastanawia cie to ...:)

Trochę to skomplikowane, wolę swój sposób, o wiele prostszy i bezdyskusyjny.

Nie bede sie powtarzal o jadrach i jajnikach i ile ich masz stosujac Twoj sposob. Bezyskusyjnie zapewne po sztuce. ;)

Wrzuc jakis skan tej FV, to sam zobacze czy Twoj dostawca cos przed toba ukrywa, bo to co podales to tylko kwota ogolna i zuzycia w danej taryfie a nie ma tabelek z kosztami pradu w kazdej z taryf. Raczej tych danych nie powinno sie ukrywac przed klientem i one tam na pewno sa.

można sobie pisać jakie to debilne i tak dalej a jak przyjrzeć się opłatom to jakimś dziwnym trafem praktycznie wszyscy mieszczą się w bardzo wąskim przedziale, nie ważne czy grzeją kablami, pompami, gazami itd ...

ludzie cudaczą z wszelakimi możliwymi rozwiązaniami, materiałami, układami grzewczymi czy wentylacyjnymi a na samym końcu okazuje się że i tak płacą podobnie ...

Jakims "dziwnym" trafem kablarze maja duzo lepiej izolowane i mniejsze domki. Nie zastanawiaja Cie czasem ststystyczne implikacje takiej sytuacji.

Zrob sobie kalkulacje kosztow i "COP" dla namiotu. tez Ci pewnei wyjdzie to samo. ;)

ale to nie koszty wygenerowane przez system CO, bez systemu "bytowego" ?! :)

a nie sądzisz że te dwa "systemy" się uzupełniają ...;)

dlaczego usilnie próbujecie je rozdzielić ...???

tylko nie wyskakujcie znowu z hydroforami, kosiarkami i innymi dyrdymałami bo to akurat są promile przy całości zużytej energii

no ale tak to można policzyć koszty ogólne zużycia energii w domu, i czemu to ma dowodzić ? poznamy jakie są koszty całościowe... i uśredniona cena jednostkowa energii (dla 2/3 taryfowców)

ale to nie koszty wygenerowane przez system CO, bez systemu "bytowego" ?! :)

Sprawa oczywista, ale kablarze ocieraja lzy starajac sie "zgubic" koszt CO w calym domowym pradzie, a majac kable w podlodze podswiadomie sciska sie zadek z pradem bytowym. Ilez w koncu mozna bulic do tej energetyki? ;)

a nie sądzisz że te dwa "systemy" się uzupełniają ...;)

dlaczego usilnie próbujecie je rozdzielić ...???

tylko nie wyskakujcie znowu z hydroforami, kosiarkami i innymi dyrdymałami bo to akurat są promile przy całości zużytej energii

A ten swoja mantre. BO MAMY ODWAGE. To sa 2 rozne systemy i ogladanie TV nie jest tym samym co zalaczenie kabla w podlodze w salonie. Z TV grzeje Ci odpad. Roznica dla niektorych oczywista, ale dla Ciebie to tajemnica Trocy Swietaj conajmniej.

Jakims "dziwnym" trafem kablarze maja duzo lepiej izolowane i mniejsze domki. Nie zastanawiaja Cie czasem ststystyczne implikacje takiej sytuacji.

Zrob sobie kalkulacje kosztow i "COP" dla namiotu. tez Ci pewnei wyjdzie to samo. ;)

jakimś dziwnym trafem czy lepiej czy gorzej zaizolowane, lepiej czy gorzej wykonane a rachunki dalej podobne...

dlaczego jeden nie wyskoczy z 3,5k a drugi z 8-10k ...???

Sprawa oczywista, ale kablarze ocieraja lzy starajac sie "zgubic" koszt CO w calym domowym pradzie, a majac kable w podlodze podswiadomie sciska sie zadek z pradem bytowym. Ilez w koncu mozna bulic do tej energetyki? ;)

powiedz kto tu ściska zadek ...?

śledząc różne wątki z PC to raczej wy wypłakujecie się nad dziesiątymi częściami swoich COP-ów i kombinujecie jak tu coś jeszcze wycisnąć i zaoszczędzić z 10zł rocznie ...;)

jakimś dziwnym trafem czy lepiej czy gorzej zaizolowane, lepiej czy gorzej wykonane a rachunki dalej podobne...

dlaczego jeden nie wyskoczy z 3,5k a drugi z 8-10k ...???

Bo ciezko znalezc debila ktory do domu o zapotrzebowaniu 15k kWh zaklada kable i jeszcze sie do tego publicznie przyznaje. Trafia do ciebie ten argument?

powiedz kto tu ściska zadek ...?

śledząc różne wątki z PC to raczej wy wypłakujecie się nad dziesiątymi częściami swoich COP-ów i kombinujecie jak tu coś jeszcze wycisnąć i zaoszczędzić z 10zł rocznie ...;)

Ale moje zuzycie na bytowy to 75% ogolnego a Twoje tylko 25% ogolnego, przy podobnym uzyciu calkowitym. Wiec ja sie pipie w szczype z bytowym, czy jednak Ty?

Nie bede sie powtarzal o jadrach i jajnikach i ile ich masz stosujac Twoj sposob.

Ok zapytam konkretnie, czy podana przez Ciebie kwota ze stopki zawiera również akcyzę na prąd?

Ilez w koncu mozna bulic do tej energetyki?

Ja tyle

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5902196&viewfull=1#post5902196

A Ty?

Edytowane przez kbab

A ten swoja mantre. BO MAMY ODWAGE. To sa 2 rozne systemy i ogladanie TV nie jest tym samym co zalaczenie kabla w podlodze w salonie. Z TV grzeje Ci odpad. Roznica dla niektorych oczywista, ale dla Ciebie to tajemnica Trocy Swietaj conajmniej.

a TV to nie grzeje ...?

jak ci baba koszule prasuje to żelazko nie grzeje...?

prawie wszystko w chałupie grzeje czy ci się podoba czy nie i cały pic polega na tym aby te zyski wyłapać przez sterowanie systemem grzewczym a nie pierdololo jak to w okresie grzewczym promyczek słońca robi kilkustopniowy skok temperatury w salonie, a jakimś dziwnym trafem w upalny letni dzień już go nie widać ...;)