Pyxis 24.09.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 a TV to nie grzeje ...? jak ci baba koszule prasuje to żelazko nie grzeje...? Ze cos grzeje, to nie znaczy jeszcze, ze jest systemem CO. Mylisz przyczyne ze skutkiem. CO wlaczamy po to zeby grzalo, a TV zeby obejrzec kolejnna denna sieczke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Bo ciezko znalezc debila ktory do domu o zapotrzebowaniu 15k kWh zaklada kable i jeszcze sie do tego publicznie przyznaje. Trafia do ciebie ten argument? "debile"... i to są właśnie argumenty pompiarzy ... czy ja też jestem według ciebie debilem bo mam kable w przeciętnie wybudowanym domu ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.09.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Liwko , kiedyś podał ciekawy przykład .wyjeżdzasz zimą na narty całą rodziną . Nic w ustawieniach CO nie zmieniasz. Rachunek za ogrzewanie w tym czasie bedzie większy czy mniejszy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.09.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Wątek sie spodobał. Ponownie przyklejony http://forum.muratordom.pl/showthread.php?215764-Ankieta-ruszt-awaryjny&p=6139223&viewfull=1#post6139223 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Ze cos grzeje, to nie znaczy jeszcze, ze jest systemem CO. Mylisz przyczyne ze skutkiem. CO wlaczamy po to zeby grzalo, a TV zeby obejrzec kolejnna denna sieczke. to dlaczego system grzewczy jest potrzebny dopiero poniżej pewnej znacznie niższej temperatury niż wewnątrz budynku ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.09.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Ze cos grzeje, to nie znaczy jeszcze, ze jest systemem CO. Mylisz przyczyne ze skutkiem. CO wlaczamy po to zeby grzalo, a TV zeby obejrzec kolejnna denna sieczke. Zacznij czytac ksiazki zamiast ogladac TV i obserwuj zachowanie swojej PC. OZC uwzglednia zyski bytowe, caly swiat je uwzglednia, tylko uzytkownicy PC nie uwzgledniaja ich w swoich BILANSIE ENRGETYCZNYM DOMU. Czy Ci sie to podoba czy nie, ten wlaczony TV ma wplyw na nizszy rachunek za CO, tak samo jak Ty go ogladajacy. I nie ma to nic wspolnego kto i jakie w domu ma CO. Tylko w domach "cieplych" te zyski stanowia ogrom w bilansie, a w durszlaku raczej ta mniejsza czesc, co nie znaczy ze nic nie znacza... No chyba, ze masz taki TV co nie emituje ciepla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.09.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Trochę to skomplikowane, wolę swój sposób, o wiele prostszy i bezdyskusyjny. UPSSS - nawet tego nie policzysz??? pomogę droga/tania = 0,3149/0,6851 nasz, kochanie, nasz... a posiadacze Poco Cito boją się tego sposobu liczenia, jak kabli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Liwko , kiedyś podał ciekawy przykład . wyjeżdzasz zimą na narty całą rodziną . Nic w ustawieniach CO nie zmieniasz. Rachunek za ogrzewanie w tym czasie bedzie większy czy mniejszy/ ja to u siebie kiedyś testowałem... dom zużywał ogólnie tyle samo energii a zmieniły się tylko proporcje taniej z drogą ... podobny efekt obserwuję w każdą sobotę i niedzielę gdy wszyscy w chałupie siedzą, więcej jest zużycia bytowego a mniej na CO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.09.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 no ale tak to można policzyć koszty ogólne zużycia energii w domu, i czemu to ma dowodzić ? poznamy jakie są koszty całościowe... i uśredniona cena jednostkowa energii (dla 2/3 taryfowców) ale to nie koszty wygenerowane przez system CO, bez systemu "bytowego" ?! ale kazdy z nas żyje podobnie, swieci, gdy ciemno i gotuje, gdy robi obiad... wiem, wiem... niektorzy mają hydrofor i to on zaciemnia wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 No chyba, ze masz taki TV co nie emituje ciepla... wyłączony ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.09.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Bo ciezko znalezc debila ktory do domu o zapotrzebowaniu 15k kWh zaklada kable i jeszcze sie do tego publicznie przyznaje. Trafia do ciebie ten argument? bo lodówka ma stać w kuchni a nie w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.09.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 A ten swoja mantre. BO MAMY ODWAGE. To sa 2 rozne systemy i ogladanie TV nie jest tym samym co zalaczenie kabla w podlodze w salonie. Z TV grzeje Ci odpad. Roznica dla niektorych oczywista, ale dla Ciebie to tajemnica Trocy Swietaj conajmniej. włącz, sobie, baranku, projektor i obejrzyj jeden normalny film, to zobaczysz, czy się ogrzewanie załączy... kable nie ale Poco Cito oczywiście bezmyślnie tak i wkotłuje dodatkowe kW w pokój, w którym nagrzał projektor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.09.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 w ten sposób to nie dowiedziłabym się że istnieją tańsi dostawcy. ja mam srednią 0,46 zł Kwh za 9 miesiecy. stosunek prawie 90% do 10 %wykorzystania II taryfy. Bez napinania,ale taryfa weekendowa. Dane podałem z faktury wiosennej, jesiennej jeszcze nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 "debile"... i to są właśnie argumenty pompiarzy ... czy ja też jestem według ciebie debilem bo mam kable w przeciętnie wybudowanym domu ...? Jesli by Ci nakrecily na liczniku 15k kWh, to bys byl bardzo bliski zalapania sie na taka definicje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.09.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Nie wydaje sie Wam że jednak te koszty domowe wszyscy mamy podobne , w miarę podobne ? te poza CO i CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Jesli by Ci nakrecily na liczniku 15k kWh, to bys byl bardzo bliski zalapania sie na taka definicje. przecież ja mam tyle nakręcone ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 to dlaczego system grzewczy jest potrzebny dopiero poniżej pewnej znacznie niższej temperatury niż wewnątrz budynku ...? Jest potrzebny wtedy, kiedy trzeba ustrzymac zadana temperature w domu i to jest jego rola. Sa domy w ktorych jest zupelnie zbedny. Zapytaj wlasciciela domu "zeroenergetycznego" bez systemu CO ile wydaje w sezonie na cele CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.09.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 U mnie co do zyskow bytowych to jest nastepujaca: 3 osoby mieszkajace, dom jak w stopce. Zuzycie pradu: 250 KWh/mc, czyli 3000 KWh/rok Zuzycie gazu: ok 930 m3, czyli 9300 KWh (CO i CWU razem). Wychodzi lacznie jak w morde strzelil ponad 12k KWh oplacone plus ciezko mierzalne zyski bytowe 3 osob. Jasiek ma znacznie slabiej ocieplony dom, ale bez hiper przeszlen, ktore to zima daja mi giga straty (jesli bylo 7-8 dni slonecznych jak ostatnio), Jasiek ma troche wiekszy dom i juz jakis czas 1 mieszkanca wiecej. Mimo tych gigantycznych roznic miedzy domami bilans energetyczny jest niemal identyczny !!! Jaska roczne mierzone zuzycia kreca sie caly czas wokol tych 12k. Kto nie ma oporow niech przedstawi swoje dane w podobny sposob, bedziemy pewni czy te wozki sa podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.09.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Nie wydaje sie Wam że jednak te koszty domowe wszyscy mamy podobne , w miarę podobne ? te poza CO i CWU no coś Ty.. Moje koszty są najlepsze. Żeby nie powiedzieć że są mojsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.09.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 U mnie co do zyskow bytowych to jest nastepujaca: 3 osoby mieszkajace, dom jak w stopce. Zuzycie pradu: 250 KWh/mc, czyli 3000 KWh/rok Zuzycie gazu: ok 930 m3, czyli 9300 KWh (CO i CWU razem). Wychodzi lacznie jak w morde strzelil ponad 12k KWh oplacone plus ciezko mierzalne zyski bytowe 3 osob. Jasiek ma znacznie slabiej ocieplony dom, ale bez hiper przeszlen, ktore to zima daja mi giga straty (jesli bylo 7-8 dni slonecznych jak ostatnio), Jasiek ma troche wiekszy dom i juz jakis czas 1 mieszkanca wiecej. Mimo tych gigantycznych roznic miedzy domami bilans energetyczny jest niemal identyczny !!! Jaska roczne mierzone zuzycia kreca sie caly czas wokol tych 12k. Kto nie ma oporow niech przedstawi swoje dane w podobny sposob, bedziemy pewni czy te wozki sa podobne ja mam 13kkWh i zdanie o Poco Cito wyrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts