jasiek71 24.09.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Zapytaj wlasciciela domu "zeroenergetycznego" bez systemu CO ile wydaje w sezonie na cele CO. on już zapłacił z góry ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 włącz, sobie, baranku, projektor i obejrzyj jeden normalny film, to zobaczysz, czy się ogrzewanie załączy... kable nie ale Poco Cito oczywiście bezmyślnie tak i wkotłuje dodatkowe kW w pokój, w którym nagrzał projektor... Szkoda mi czasu bozakrowko na ogldanie sieczki dla gospodyn domowych. Nie bede Ci wrzucal na schaby tematu "samoregulacja wodnej podlogowki", bo to Cie pewnie sporo przerasta, chociaz to jest elementarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.09.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Nie wydaje sie Wam że jednak te koszty domowe wszyscy mamy podobne , w miarę podobne ? te poza CO i CWU Bzdura - porównaj pierwsze z brzegu np moje i Pyxisa - oczywiście zdecydowanie wolę swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 on już zapłacił z góry ... Kazdy zaplacil mniej lub wiecej w fazie budowy. Im wiecej zaplacil przy budowie, tym pozniej zalaczy mu sie CO i wygeneruje mniejsze koszty. teraz jasne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Nie bede Ci wrzucal na schaby tematu "samoregulacja wodnej podlogowki", bo to Cie pewnie sporo przerasta, chociaz to jest elementarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.09.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Kazdy zaplacil mniej lub wiecej w fazie budowy. Im wiecej zaplacil przy budowie, tym pozniej zalaczy mu sie CO i wygeneruje mniejsze koszty. teraz jasne? czyli na jednym wozie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.09.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Mimo tych gigantycznych roznic miedzy domami bilans energetyczny jest niemal identyczny !!! Jaska roczne mierzone zuzycia kreca sie caly czas wokol tych 12k. Kto nie ma oporow niech przedstawi swoje dane w podobny sposob, bedziemy pewni czy te wozki sa podobne Ja niestety potrzebuję nieco więcej kWh, oporów nie mam od wielu lat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 U mnie co do zyskow bytowych to jest nastepujaca: 3 osoby mieszkajace, dom jak w stopce. Zuzycie pradu: 250 KWh/mc, czyli 3000 KWh/rok Zuzycie gazu: ok 930 m3, czyli 9300 KWh (CO i CWU razem). Wychodzi lacznie jak w morde strzelil ponad 12k KWh oplacone plus ciezko mierzalne zyski bytowe 3 osob. Jasiek ma znacznie slabiej ocieplony dom, ale bez hiper przeszlen, ktore to zima daja mi giga straty (jesli bylo 7-8 dni slonecznych jak ostatnio), Jasiek ma troche wiekszy dom i juz jakis czas 1 mieszkanca wiecej. Mimo tych gigantycznych roznic miedzy domami bilans energetyczny jest niemal identyczny !!! Jaska roczne mierzone zuzycia kreca sie caly czas wokol tych 12k. Tylko ze ty nie masz urzadzenie pracujacego z SPF tylko kociolek gazowy. Wstaw zamiast kociolka pompe z SPF=4 a sie okaze, ze Twoje uzycie na cele CO to 2300 kWh zamiast ponad 9000. Wtedy sie poriwnaj z biednym jaskiem. Jak jasiek ma brazowe oczy i Ty masz brozowe oczy, to znaczy ce wszyscy mam oczy tego koloru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.09.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Szkoda mi czasu bozakrowko na ogldanie sieczki dla gospodyn domowych. Nie bede Ci wrzucal na schaby tematu "samoregulacja wodnej podlogowki", bo to Cie pewnie sporo przerasta, chociaz to jest elementarz. to jest wasz, mających żyłę wodną pod posadzką, wymysł dużo było pisane na ten temat i stanęło na tym, ze gówno się samoreguluje... jedyne, co gubi, to te parę stC po drodze i finito no ale u Ciebie zapewne jest inaczej i słońcem padającym na posadzkę w pokoju południowym ogrzewasz pomieszczenia północne a przy księżycu odwrotnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 O i jaska tez. Moze faktycznie ma jedn jajnik i jedno jadro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.09.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Tylko ze ty nie masz urzadzenie pracujacego z SPF tylko kociolek gazowy. Wstaw zamiast kociolka pompe z SPF=4 a sie okaze, ze Twoje uzycie na cele CO to 2300 kWh zamiast ponad 9000. Wtedy sie poriwnaj z biednym jaskiem. Jak jasiek ma brazowe oczy i Ty masz brozowe oczy, to znaczy ce wszyscy mam oczy tego koloru? tak, wszyscy macie kakaowe oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.09.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Bzdura - porównaj pierwsze z brzegu np moje i Pyxisa - oczywiście zdecydowanie wolę swoje. Porównuje Napisał miloszenko " Zuzycie pradu: 250 KWh/mc, czyli 3000 KWh/rok" Moje podobne ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 czyli na jednym wozie ... Twardy jestes na argumenty, jak zelki z Biedronki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 to jest wasz, mających żyłę wodną pod posadzką, wymysł dużo było pisane na ten temat i stanęło na tym, ze gówno się samoreguluje... jedyne, co gubi, to te parę stC po drodze i finito no ale u Ciebie zapewne jest inaczej i słońcem padającym na posadzkę w pokoju południowym ogrzewasz pomieszczenia północne a przy księżycu odwrotnie... Mowilem, ze Cie to przerasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.09.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Szkoda mi czasu bozakrowko na ogldanie sieczki dla gospodyn domowych. Nie bede Ci wrzucal na schaby tematu "samoregulacja wodnej podlogowki", bo to Cie pewnie sporo przerasta, chociaz to jest elementarz. Mozesz chociaz naswietlic skad moja podlgowka wie, ze sypialnia sie dopiero co nagrzala powiedzmy do 25 stopni? Zanim temp pomieszczenia wplynie na temp. wylewki podlogowka wpakuje, inaczej woda w niej plynaca odda troche energii i bez sensu przegrzeje pomieszczenie. Ja to obserwuje zawsze jak nie ma nas w domu na dzien czy 2. CO ustawionie na ta sama temp podczas naszego bytowania doprowadza do wzrostu temp. wtedy czasem ide ustawic z 0,5 czy caly stopien mniej. Jak nas nie ma bez problemu utrzymywana jest stala temp, ta zadana. Jesli ktos ma sterownik i czujnik temp na kazdy pokoj to tak, wtedy jest to sterowane, ale tym czujnikiem a nie samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 tak, wszyscy macie kakaowe oko Powiem matce, ze ja podsiadles przy kompie gowniarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.09.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Mowilem, ze Cie to przerasta. a ja mówiłąm, że nie trzeba było w szkołe kamieniami rzucać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.09.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Mozesz chociaz naswietlic skad moja podlgowka wie, ze sypialnia sie dopiero co nagrzala powiedzmy do 25 stopni? Zanim temp pomieszczenia wplynie na temp. wylewki podlogowka wpakuje, inaczej woda w niej plynaca odda troche energii i bez sensu przegrzeje pomieszczenie. Zanim Twoja wylewka sie nagrzeje od rurek, tez mija troszke czasu. Wymiana ciepla ustaje przy zrownaniu sie tych 2 temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.09.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 (edytowane) Pyxis, ile instalacji wykonales sam, jakiego typu byly, ile z nich opomiarowales i za ile z nich wziales odpowiedzialnosc? Tak latwo jest na FM obrzucac blotem kogo popadnie, bez wzgledu na to, z kim mamy do czynienia. Osobiscie to kablarzom zazdroszcze, bo moja KWh wychodzi niecale 10% taniej niz ich nocna KWh, biorac pod uwage koszt mojej instalacji to kazdy gazownik powinien byc tym "debilem" co popelnil zyciowy blad Edytowane 24 Września 2013 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.09.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 U mnie co do zyskow bytowych to jest nastepujaca: 3 osoby mieszkajace, dom jak w stopce. Zuzycie pradu: 250 KWh/mc, czyli 3000 KWh/rok Zuzycie gazu: ok 930 m3, czyli 9300 KWh (CO i CWU razem). Z obliczeń ozc wychodzi 7148 kWh na co. Czyli wynika ze zakładając 3000 kWh na cwu bład obliczen wyszedł na plus (przeszacowanie) ok 13 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts