Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czasami różnice w bytówce są duuuże, )

ale mi z obserwacji wynika że tak nie jest . Dla konkretnego domu - okres 7 lat. Srednia dobowa za rok , zbliżona. Czyli wpływ zysków caly czas ten sam -zblizony

zimą więcej , latem mniej , ale srednia za rok podobna

Edytowane przez noname2

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wg Ciebie to brak logiki, natomiast wg tego, co wiele i roznych instalacji wykonal i obserwowal to logika.

Twoja sytuacje, czyli szacowanie COP bez uwzglednienia zyskow bytowych uwazam za conajmniej nieprecyzyjne, jako ze mam dom energooszczedny dobrze wiem jak zyski bytowe w domu mozna zaobserwowac.

i znowu mylisz pojęcia, definicje, chcesz liczyć jakiś KOP dla domu, a wiadomym jest że COP to parametr określający niejako sprawność PC

więc kolega robi dobrze że nie uwzględnia zysków bytowych przy szacowaniu COP bo po co ?! COP to stosunek (nie mylić przypadkiem pojęć :) ) energii wyprodukowanej przez PC do energii zużytej... po co tu do cholery mieszać zyski bytowe do parametru PC ?

przestańta odwracać kota ogonem - dla was zyski bytowe to główny trzon CO, a system CO to... zyski bytowe 2 ;)

wystarczy już tego dorabiania teorii

Gość Arturo72

ale mi z obserwacji wynika że tak nie jest . Dla konkretnego domu - okres 7 lat. Srednia dobowa za rok , zbliżona. Czyli wpływ zysków caly czas ten sam -zblizony

Bo w gruncie rzeczy jedna rodzina 3 osobowa nie różni się znacznie od innej rodziny 3 osobowej,bo jedna i druga musi coś jeść,jedna i druga nie używa 10 zelazek na raz,jedna i druga nie używa 10 TV czy 10 kompow na raz,jedna i druga rodzina nie odkurza domu 10-cioma odkurzaczami,używa jednej lodówki czy pralki a nie 10 na raz a więc zyski bytowe z urządzeń elektrycznych będą podobne a przynajmniej nie będą drastycznie różne. Edytowane przez Arturo72

Bo w gruncie rzeczy jedna rodzina 3 osobowa nie różni się znacznie od innej rodziny 3 osobowej,bo jedna i druga musi coś jeść,jedna i druga nie używa 10 zelazek na raz,jedna i druga nie używa 10 TV czy 10 kompow na raz,jedna i druga rodzina nie odkurza domu 10-cioma odkurzaczami na raz a więc zyski bytowe z urządzeń elektrycznych będą podobne a przynajmniej nie będą drastycznie różne.

a co za tym idzie ich wplyw na CO bedzie zblizony

A tak w ogóle, to powyzsza teza jest błędna.

Bo dla dwóch osób więcej wzrasta tez zuzycie CWU i z całą pewnoscia bians energetyczny jest ujemny - energii z zewnatrz trzeba dostarczyc WIECEJ, a więc posiadaczowi PC zwróci się ona w jeszcze krotszym przedziale czasu ,

no chyba że ludzi przerobi się na bateryjki jak w Matrix-ie.. to wtedy same zyski bytowe wystarczą .. bez CO ... hehe ;)

tu nie chodzi o bytowe dla 1 domu, tylko dla domów różnych i różnych rodzin :)

sam wiem po sobie że można energii elektr miesięcznie zużywać za 70 zł, 100 zł albo i 150 zł i więcej

więc te zyski bytowe nigdy nie będą takie same

Bo w gruncie rzeczy jedna rodzina 3 osobowa nie różni się znacznie od innej rodziny 3 osobowej,bo jedna i druga musi coś jeść,jedna i druga nie używa 10 zelazek

Moim zdaniem różni się i to bardzo, ale nawyki a tym samym zuzycie bedziew na podobnym poziomie .Dajmy na to że jedna ma średnią dobowa 8 kWh inna 12 kwh , ale dla konkretnego domu srednia dobowa za rok jest podobna

a srednia dobowa za rok jaka będzie ?

tj były to 3 odrębne przypadki ... 3 inne mieszkania/domy.. chciałem pokazac że można mieć drastycznie różne zużycie energii na bytówkę

w ramach 1 domu/mieszkania ta średnia będzie podobna, wiadomo nawyki nie zmieniają się szybko

choć po sobie zauważyłem że czasami wystarczy wyłączyć 1 urządzenie (komputer) w domu i zużycie per miesiąc spada w dół mocno

tj były to 3 odrębne przypadki ... 3 inne mieszkania/domy.. chciałem pokazac że można mieć drastycznie różne zużycie energii na bytówkę

w ramach 1 domu/mieszkania ta średnia będzie podobna, wiadomo nawyki nie zmieniają się szybko

choć po sobie zauważyłem że czasami wystarczy wyłączyć 1 urządzenie (komputer) w domu i zużycie per miesiąc spada w dół mocno

a mi chodzi o to ze (uogólniajac) że trasę 600 km w polskich warunkach pokonujesz w 10 godzin. Średnia wychodzi 60 km/h choćbys nie wiem co robił. Chyba że robisz cały czas wio , prry i zawyzasz zuzycie. A po tygodniu dostajesz pozdrowienia od rostowskiego z jego prywatnego zakladu fotograficznego

A tak w ogóle, to powyzsza teza jest błędna.

Bo dla dwóch osób więcej wzrasta tez zuzycie CWU i z całą pewnoscia bians energetyczny jest ujemny - energii z zewnatrz trzeba dostarczyc WIECEJ, a więc posiadaczowi PC zwróci się ona w jeszcze krotszym przedziale czasu ,

Teza jest prawidlowa dla zalozenia, iz zysk bytowy per osoba > koszt CWU per osoba :)

zastanów się co napisałeś ...;)

a co stanie się jak do tego licznika mierzącego energię na CO podepniemy piekarnik, żelazko, suszarkę do włosów, TV i inne urządzenia elektryczne zainstalowane w chałupie ...???

ja obstawiam że wam COP spadnie ...:p

:lol:

ZAPOMNIAŁEŚ o kosiarce dzwonku przy furtce. o kaczuszkach podświetlanych w stawie

Kleiber by wymiękł z nami.

Drogba brawo za konkrety

w starym domu mam telewizor 36 cali [200 w]

w nowym 47 cali [50 w]

i jednak widać różnice w wydzielaniu ciepła

no ale teraz się zastanawiam czy to dobrze dla mojego copu?

MOŻE KTOŚ podać ile mu idzie samą grzałką cwu ?

teraz i w największe mrozy.

Edytowane przez malux20

ale zobacz o jakiej skali oszczędności mówimy.każdy chce zaoszczędzić budując z głową. największe oszczędności zrobisz jak nie wydasz na niewspółmierne drogie rzeczy. 6000kWh przy drugiej taryfie to 2k . na rok. i teraz chcesz zrobić sobie instalację PC za min. 30k żeby "oszczędzać" ?? ile? dodatkowo robisz też super ocieplenie za konkretną kasę i potem się okazuje że płacisz podobnie. przykład Arturo72 jest dobitnym przykładem super ocieplił,zainwestował dużo w PC i płaci(płacze) ....sam możesz sobie dopowiedzieć. gdzie tu jest sens i logika. o ile jeszcze mogę zrozumieć w domach "typu" pyxis to w nowoczesnych to jest tylko rozrzutnością i nie ma nic wspólnego z oszczędnością.ale Arturo jest nie pierwszą i nie ostatnią ofiarą manipulacji marketingu.

No to popatrz na dom R&K. CO i CWU kosztuja go ponad 3 tys zł...

Nie wiem, dlaczego dla takiegi domu chcialbyc wstawiac pompe za 30 tyś zł ?

Ale moze chińczyka P-W za 8 tys ? Nie jest to szczyt techniki, ale przez wieksza częśc sezonu powinien pracowac z COP > 2.

Mamy oszczednosc 1500zl przy inwestycji 8000-10000 zł

Akurat R&K zamknał sobie tu droge, nie robiac wodnej podłogowki, ale podalem ten dom, jako przykład doskonale ocieplonego, gdzie mimo wszystko PC mialaby sens.

Edytowane przez fotohobby

Witam

Osobiście zakładałem podłogówkę wodną na Eltermie. / dom 140 m2/

Kocioł Elterm 2400 PLN,

Rury 650 mb 1625 PLN

Rozdzielacz 8 obwodów + szafla 1000 PLN

Rury do podłączenia kotła z rozdzielaczem 150 PLN

Termostat pokojowy 150 PLN

RAZEM 5325,00 PLN BRUTTO / robocizna swoja,

kurde, opedziles podlogowke z kotlownia w cenie materialow mojej podlogowki :(

Mam fakture na wszystkie materialy na 8% vatu, bo tak sie dogadywalem z wykonawca, tylko ja mam 2 poziomy, 2 rozdzielacze, przejscie miedzy pietrami, 2 lazienki...

Generalnie gratuluje, ja poki co bym sie sam zrobienia taiej kotlowni nie podjal :(