fotohobby 25.09.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 A ile KWh kosztuje podgrzanie 15-20 litrow wody do temp 38 stopni? (nie wiem ile ma ta pod prysznicem, pewnie troche mniej) Po pierwsze,może Tobie wystarcza 15litrów. U mnie to raczej 25-30, przy słuchawce 6-8l/min Po drugie, 38 stopni, to moze, jak masz grzałke przy prysznicu, bo jak bojler kilka\nascie metrów dalej to jakies 42-44C Taki wiec, dla ww podanych wartosci ilosc energii to 1,2 kwh Dla wanny 4k kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.09.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 No to popatrz na dom R&K. CO i CWU kosztuja go ponad 3 tys zł... Nie wiem, dlaczego dla takiegi domu chcialbyc wstawiac pompe za 30 tyś zł ? Ale moze chińczyka P-W za 8 tys ? Nie jest to szczyt techniki, ale przez wieksza częśc sezonu powinien pracowac z COP > 2. Mamy oszczednosc 1500zl przy inwestycji 8000-10000 zł Akurat R&K zamknał sobie tu droge, nie robiac wodnej podłogowki, ale podalem ten dom, jako przykład doskonale ocieplonego, gdzie mimo wszystko PC mialaby sens. Tyle ze u Konrada spadek zapotrzebowania na co jest pewny tak samo jak wzrost zapotrzebowania na cwu. I w jego przypadku to raczej mała pompa do cwu zmniejszyła by znacznie koszty. Spadek na co wynika z dokonczenia robót ociepleniowych, oraz drugiego sezonu grzewczego sezonu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.09.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Po pierwsze,może Tobie wystarcza 15litrów. U mnie to raczej 25-30, przy słuchawce 6-8l/min Po drugie, 38 stopni, to moze, jak masz grzałke przy prysznicu, bo jak bojler kilka\nascie metrów dalej to jakies 42-44C Taki wiec, dla ww podanych wartosci ilosc energii to 1,2 kwh Dla wanny 4k kwh Ok, czyli od 0,8 do 1,2 KWh, a zysk bytowe per osoba jaki sie srednio szacuje? No bo ona tez sobie wody w czajniku zagotuje, komputer wlaczy, a moze i ma wlasny TV w pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 25.09.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 kurde, opedziles podlogowke z kotlownia w cenie materialow mojej podlogowki Mam fakture na wszystkie materialy na 8% vatu, bo tak sie dogadywalem z wykonawca, tylko ja mam 2 poziomy, 2 rozdzielacze, przejscie miedzy pietrami, 2 lazienki... Generalnie gratuluje, ja poki co bym sie sam zrobienia taiej kotlowni nie podjal NIe ma tu nic szczególnego aby się bać. Rurki układa się banalnie prosto, podłączone do rozdzielacza złączkami. Do tego wieszasz kocioł na ścianie i zgrzewasz z rozdzielaczem /ja tak zrobiłem. Podpinasz do zasilania i to wszystko. Teraz tylko czekać na pierwsze rachunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 25.09.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 NIe ma tu nic szczególnego aby się bać. Rurki układa się banalnie prosto, podłączone do rozdzielacza złączkami. Do tego wieszasz kocioł na ścianie i zgrzewasz z rozdzielaczem /ja tak zrobiłem. Podpinasz do zasilania i to wszystko. Teraz tylko czekać na pierwsze rachunki Drogba ,mysle ze sie podzielisz swoimi f-r na forum? ,tez mysle o zmianie mojego gazowca na piecyk elektryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 25.09.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 (edytowane) Drogba, jaki masz termostat pokojowy do kotła? U mnie Insbud IB-Tron. Wady to możliwość ustawienia tylko 4 stref czasowych grzania (o jedną za mało) i regulacja temperatury zadanej co 0,5K (to już w ogóle porażka). Edytowane 25 Września 2013 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.09.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 A widzisz. Ja tu mowie o jakims dniu z okresu grzewczego. Tego dnia Twoje ogrzewanie zuzylo 0 KWh, a jednak w domu cieplo, wiec co grzalo dom? To mnie nie interesuje. Dla moich rachunkow wazne jest jedynie, ze dla tego okresu zuzycie na cele CO = 0zl. Tak to nalezy traktowaxc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.09.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 (edytowane) Wszyscy jedziemy na tym samym wózku bo ??bo walczymy o jak najmniejsze OPŁATY. nawet nie zużycie, chociaż jest to powiązane .Wszyscy jedzi......... bo ?bo mamy kredyty , nie ważne czy na dom czy inne . A ONI robią tak :- Heniu ?- Tu Wiesiek z Tauronu . Ty k....a widziałeś ? - Co ?- No słupki spadają ? Domów k....a energoszczędnych im się zachciało .Jutro u mnie . jedziemy wiesz do kogo i przepychamy wiesz co . - A jak na to nie pójdą ?- To im sie powie że niedługo będą mieć na rynku dodatkowo 50 tyś bezrobotnych . A co ze staruszkami , matkami wych. samotnie dzieci , bla bla - Zrobią dopłaty . A zapłacą za to Ci od energoszędnych w podatkach.Coś wymyślą .Nie martw sie Po edycji .Następnie :zakłady wodociągowe , słucham- Co tam k...a u Was się dzieje .Dlateczego to zużycie takie małe - Panie Prezesie , to wszystko przez te pieprzone perlatory - Dobra , dobra . Trza działac Kompania Weglowa , słucham ?- Łącz mnie z naczelnym ......itd itd Edytowane 25 Września 2013 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.09.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Wszyscy jedziemy na tym samym wózku bo ?? bo walczymy o jak najmniejsze OPŁATY. nawet nie zużycie, chociaż jest to powiązane . Popytaj znajomych ilu z nich na wdomu CO zasilane pradem. To sa nikle procenty i dla energetyki tacy detalisci z CO na prad to jest granica bledu ststystycznego. Wegiielowcy i gazowcy - to jest target! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.09.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Popytaj znajomych ilu z nich na wdomu CO zasilane pradem. To sa nikle procenty i dla energetyki tacy detalisci z CO na prad to jest granica bledu ststystycznego. Wegiielowcy i gazowcy - to jest target! Miło że przeczytałeś .Myślałem że każdy przeleci . Już dorabiam "PEGENIGE" .....ale każdy bytowe ma ? zachciało Wam się Ledów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.09.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Popytaj znajomych ilu z nich na wdomu CO zasilane pradem. To sa nikle procenty i dla energetyki tacy detalisci z CO na prad to jest granica bledu ststystycznego. Wegiielowcy i gazowcy - to jest target! Miło że przeczytałeś .Myślałem że każdy przeleci . Już dorabiam "PEGENIGE" .....ale każdy bytowe ma ? zachciało Wam się Ledów ? a i popytałem . farelkami się dogrzewają , w morde ich . Jest kogo rżnąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.09.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 z tym liczeniem kwh jest jak z reklamą o 5 latkach 90% z tych co je wysłali do 1 klasy są zadowolenirobi wrażenie te 90 % szkoda że to 90% z tych 10 % rodziców wysyłających 5-latków.procentami , kwotami można lawirować . no ale temat jest interesujący pompy nie są takie bezproblemowea czysty prąd taki taniutki.jeszcze jedno - przy większych mrozach dojdzie jeszcze jedna zmiennabędziemy się spierać o komfortową temp w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.09.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 jeszcze jedno - przy większych mrozach dojdzie jeszcze jedna zmienna będziemy się spierać o komfortową temp w domu Będzie to temat drażliwy dla niektórych U mnie narazie komfortowa 24h ustawiona jest na 22,5st.C w zimie będzie pewnie o 0,5st.C wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 25.09.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 A to o to chodzi.... kto ma lepszy.... bo co domojejgo... moje jest najmojsze.... najlepsze nie koniecznie doczyjegos tak jak do mojego. Czyjes moze byc ichsze i nie koniecznie zle bo nie moje... to tak jak tam jest tam a tu jest tu a tam tu nie bedzie nawet jak tu tam pojdzie... Dobre! Brzmi jak gorączka malezyjska lub choroba filipińska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 25.09.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 To mnie nie interesuje. Dla moich rachunkow wazne jest jedynie, ze dla tego okresu zuzycie na cele CO = 0zl. Tak to nalezy traktowaxc. Jeśli uważasz, że Twoje zyski bytowe w okresie przejściowym nie mają żadnego znaczenia (te z COP=1), a najważniejsze jest CO=zero złotych, to wszystkie piekarnie i cukiernie są budynkami pasywnymi:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 25.09.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Tyle ze u Konrada spadek zapotrzebowania na co jest pewny tak samo jak wzrost zapotrzebowania na cwu. I w jego przypadku to raczej mała pompa do cwu zmniejszyła by znacznie koszty. Spadek na co wynika z dokonczenia robót ociepleniowych, oraz drugiego sezonu grzewczego sezonu grzewczego ciekawe, czy pokaże drugą fakturę, druga fakturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.09.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 piekarnie nie mówią że za darmo mają ogrzewanie mówią że to klient w cenie rogali za to płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.09.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Jeśli uważasz, że Twoje zyski bytowe w okresie przejściowym nie mają żadnego znaczenia (te z COP=1), a najważniejsze jest CO=zero złotych, mają znaczenie , ale rok do roku maja taką sama , przybliżoną wartość. Nie sadzisz ? Masz takie dane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.09.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Będzie to temat drażliwy dla niektórych U mnie narazie komfortowa 24h ustawiona jest na 22,5st.C w zimie będzie pewnie o 0,5st.C wyższa. A u mnie będzie taka jaka będzie akceptowalna. Jak wyższe to źle ale trudno jak mniejsza to wiadomo. Nie mam zamiaru się napinac . Wentyle chodza non stop . Wychodząc nie wyłaczam CWU mam być i tyle . To normalne. Nie robię stref czasowych grzania bo nie widze takiej potrzeby. Dom dla mnie a nie ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.09.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Wszyscy jedziemy na tym samym wózku bo ?? bo walczymy o jak najmniejsze OPŁATY. nawet nie zużycie, chociaż jest to powiązane . Wszyscy jedzi......... bo ? bo mamy kredyty , nie ważne czy na dom czy inne . A ONI robią tak : - Heniu ? - Tu Wiesiek z Tauronu . Ty k....a widziałeś ? - Co ? - No słupki spadają ? Domów k....a energoszczędnych im się zachciało . Jutro u mnie . jedziemy wiesz do kogo i przepychamy wiesz co . - A jak na to nie pójdą ? - To im sie powie że niedługo będą mieć na rynku dodatkowo 50 tyś bezrobotnych . A co ze staruszkami , matkami wych. samotnie dzieci , bla bla - Zrobią dopłaty . A zapłacą za to Ci od energoszędnych w podatkach.Coś wymyślą .Nie martw sie Po edycji . Następnie : zakłady wodociągowe , słucham - Co tam k...a u Was się dzieje .Dlateczego to zużycie takie małe - Panie Prezesie , to wszystko przez te pieprzone perlatory - Dobra , dobra . Trza działac Kompania Weglowa , słucham ? - Łącz mnie z naczelnym ...... itd itd Fajnie się czyta ale z rzeczywistoscią ma niewiele wspolnego, nie dlatego ze panstwo jest uczciwe w stosunku do obywateli. Problem jest w strukturze zuzycia energii elektrycznej: http://assets.wwfpl.panda.org/downloads/energia.pdf gazu ziemnego: http://www.inig.pl/inst/nafta-gaz/nafta-gaz/Nafta-Gaz-2011-02-06.pdf podobnie jest z węglem kaminnym. I tak zuzycie energii przez gospodarstwa domowe to ok 18%, gazu 28%, wegiel podobnie, zmniejszenie zuzycia energii i jej nosników przez włascicieli domów energoszczednych ma niewielki wpływ na ich ceny. Najwiekszym odbiorcą jest i pozostanie energetyka, przemysł, wytwórczosc i usługi, Za ceny de facto odpowiada panstwo poprzez podatki, akcyzę, Vat itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts