Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Fajnie się czyta ale z rzeczywistoscią ma niewiele wspolnego, nie dlatego ze panstwo jest uczciwe w stosunku do obywateli.

Problem jest w strukturze zuzycia energii elektrycznej:

http://assets.wwfpl.panda.org/downloads/energia.pdf

gazu ziemnego:

http://www.inig.pl/inst/nafta-gaz/nafta-gaz/Nafta-Gaz-2011-02-06.pdf

podobnie jest z węglem kaminnym.

I tak zuzycie energii przez gospodarstwa domowe to ok 18%, gazu 28%, wegiel podobnie, zmniejszenie zuzycia energii i jej nosników przez włascicieli domów energoszczednych ma niewielki wpływ na ich ceny. Najwiekszym odbiorcą jest i pozostanie energetyka, przemysł, wytwórczosc i usługi,

Za ceny de facto odpowiada panstwo poprzez podatki, akcyzę, Vat itd.

To mówisz , że mają gdzieś ile zużywamy .Mozliwe . Ty dzialasz w tej branży.Niemniej jakiekolwiek zmniejszenie popytu pociągnie za sobą wzrost cen.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli uważasz, że Twoje zyski bytowe w okresie przejściowym nie mają żadnego znaczenia (te z COP=1), a najważniejsze jest CO=zero złotych, to wszystkie piekarnie i cukiernie są budynkami pasywnymi:bash:

Faktem jest, ze nie ponosza dodatkowych kosztow CO. O tym tutaj wlasnie jest mowa i podales swietny przyklad. Zapytaj piekarza ile placi za CO w pomieszczeniu z piecem. :)

mają znaczenie , ale rok do roku maja taką sama , przybliżoną wartość. Nie sadzisz ? Masz takie dane ?

To, ze one wplywaja na zapotrzebowanie na cieplo, to jest sprawa OCZYWISTA. Ale nie mozna ich zaliczyc do kosztow CO, bo grzeje nas energetyczny odpad. Za ten odpad nie nalezy sobie nic liczyc. Tak podpowiada logika.

To, ze one wplywaja na zapotrzebowanie na cieplo, to jest sprawa OCZYWISTA. Ale nie mozna ich zaliczyc do kosztow CO, bo grzeje nas energetyczny odpad. Za ten odpad nie nalezy sobie nic liczyc. Tak podpowiada logika.

Wliczać czy nie .Nie ważne

Przez 7 lat u mnie były na tym samym zbliżonym poziomie , oczywiście kwoty były z roku na rok wyższe :). Czyli miały taki sam udział w "pracy" CO

Najsensowniej byłoby podawać nie m2 a m3 powierzchni grzanej , śr temp w okresie grzewczym , dane z ciepłomierzy przy ....., ogólne zużycie kwh dom , bytowe kwh , cwu kwh .

Czyli post powinien sie zaczynać od :

jestem nowy , wybudowałem dom o powierzchni , bla bla, bla

Zadłużenie wobec banku na dzień dzisiejszy to ......

Dobra jesteś przyjęty

....ale pojedziemy sprawdzić . Kontrola podstawą zaufania.

Edytowane przez noname2

Czyli post powinien sie zaczynać od :

jestem nowy , wybudowałem dom o powierzchni , bla bla, bla

Zadłużenie wobec banku na dzień dzisiejszy to ......

Dobra jesteś przyjęty

Mozna jeszcze dodac pare innych rzeczy. Np "Robie instalacje na kablach za grosze kademu kto da sie nabrac" (sa tutaj tacy - nawet bym sie nie spodziewal ;)), albo cos w tym stylu.

Mozna jeszcze dodac pare innych rzeczy. Np "Robie instalacje na kablach za grosze kademu kto da sie nabrac" .

No ,nie , nie .

pewnie że można zrobić za grosze . Dane ileś postów wyżej , Domka? co do ceny instalacji są jak najbardziej wiarygodne. Co z tego jak średnia rynkowa jest inna. Ale można

Z kazdej cytryny da się coś jeszcze wycisnąc . Nie słyszeliście tego od Prezesa.

Zrób coś niemożliwego a zaliczą to do Twoich obowiązków

Edytowane przez noname2

No ,nie , nie .

pewnie że można zrobić za grosze . Dane ileś postów wyżej , Domka? co do ceny instalacji są jak najbardziej wiarygodne. Co z tego jak średnia rynkowa jest inna. Ale można

Z kazdej cytryny da się coś jeszcze wycisnąc . Nie słyszeliście tego od Prezesa.

Zrób coś niemożliwego a zaliczą to do Twoich obowiązków

Ale ja tylko mowie, ze sa tutaj kablowi skrytoinstalatorzy. ;)

To naprawde wiele wyjasnia.

Ale ja tylko mowie, ze sa tutaj kablowi skrytoinstalatorzy. ;)

To naprawde wiele wyjasnia.

A Ty o tym.

Przejechałem sie na "instalatorze" z Forum . Tak że ja dziękuję , ale fachowców jak coś szukam w zasięgu gazety lokalnej , wzroku.Bazuje na opiniach., poleceniach.Czyli robię sam :)

Doświadczenie 10 letnie mówi mi tyle że bład był powtarzany przez 10 lat........

To mówisz , że mają gdzieś ile zużywamy .Mozliwe . Ty dzialasz w tej branży.Niemniej jakiekolwiek zmniejszenie popytu pociągnie za sobą wzrost cen.

W przypadku gazu najwiekszy wpływ na ceny ma kontrakt podpisany przez Pawlaka i/oraz suskcesy w poszukiwaniu i wydobyciu gazu łupkowego.

W przypadku energii elektr. koniecznosc inwestycji w modernizację sieci przesyłowych i budowy nowych bloków energetycznych.

W przypadku wegla kaminnego ządania płacowe, opłacalnosc importu.

A nad tym wszystkim polityka fiskalna rządu

No to popatrz na dom R&K. CO i CWU kosztuja go ponad 3 tys zł...

Nie wiem, dlaczego dla takiegi domu chcialbyc wstawiac pompe za 30 tyś zł ?

Ale moze chińczyka P-W za 8 tys ? Nie jest to szczyt techniki, ale przez wieksza częśc sezonu powinien pracowac z COP > 2.

Mamy oszczednosc 1500zl przy inwestycji 8000-10000 zł

Akurat R&K zamknał sobie tu droge, nie robiac wodnej podłogowki, ale podalem ten dom, jako przykład doskonale ocieplonego, gdzie mimo wszystko PC mialaby sens.

dlatego napisałem o skali . dla mnie oszczedności "mimo wszystko" - jak napisałeś, przy takich kwotach są lekko naciągane. nie mam pewności co do takiej sumy oszczędności,nie mam przekonania do wywalania 10k albo lepiej po to tylko żeby lekko zaoszczędzić.to samo mogę zrobić klimą za 699. a nalepsze na koniec jak chińczyk za 10k padnie w 5 lat i z oszczędzania robi sie inwestycja długoterminowa.przerabiałem to z piecem gazowym (wartość napraw przewyższała zakup)

Hm... wiesz...taka klima... i.e PC P/P nawet jezeli chodzi 24/7 w II taryfach to srednia wypadnie ca 0,54:- PLN

Ma ta zalete ze calkiem szybko nagrzewa dane pomieszczenie... przy takiej pogodzie jak teraz ( zakladam ze taka jest ) srednio +7*C w zaleznosci

od uzadzenia masz COP 3-6...

Wiekszosc "normalnych" ludzi pracuje 8-16 czy podobnie... PC mozna sobie rano wylonczyc ... a po powrocie z pracy wlonczyc...

W niektorych modelach mozna sobie to zaprogramowac..... Takze wtedy praca bedzie jednak w wiekszosci w II taryfie ;)

A co do wichury.. nie wiem... masz jakies zle doswiadczenia z takim urzadzeniem czy zakladasz ze wieje 8 w skali B? :)

Takze wszystko zalezy od tego jak to tego podchodzisz... i co chcesz osiagnac... :)

A wybor urzadzenia takze zalezy od zalozen i formy korzystania ...

Przekonałeś mnie .Po ile masz ?:)

.to samo mogę zrobić klimą za 699. a nalepsze na koniec jak chińczyk za 10k padnie w 5 lat i z oszczędzania robi sie inwestycja długoterminowa.przerabiałem to z piecem gazowym (wartość napraw przewyższała zakup)

Po pierwsze, nie zrobisz "tego samego" klimą za 699zł. Zobaczymy, jak to się sprawuje przy minusowych temperaturach. W taniej taryfie będzie ciężko się zmieścić...

Poza tym komfort użytkowania ogrzewania punktowego nadmuchowego nijak ma się do komfortu podlogowki.

Rozkład ciepła, hałas...

CWU też ci ta klima nie przygotuje... A to tu są spore oszczędnosci do wziecia

Nie wiem tez, dlaczego twierdzisz, ze pompa "padnie" po 5 latach ? Jasne, masz pecha, to sprężarka poleci. Resztę naprawi pan od lodówek :)

Edytowane przez fotohobby

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/Smileys/nya/72.gif

A ile chcesz dac za 3 letnie Mitsubishi.... :confused: wiszace u mnie na pietrze...

Bo innych P/P nie mam.... ;)

kto pierwszy wychodzi z ofertą , przegrywa. a poważnie , dajże spokój. Nie żebym coś miał do Twojej czy w ogóle do P/P

i wersja druga

jak bym Ci powiedział ile to byś sobie palca mógł odgryźć