noname2 25.09.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Fajnie się czyta ale z rzeczywistoscią ma niewiele wspolnego, nie dlatego ze panstwo jest uczciwe w stosunku do obywateli. Problem jest w strukturze zuzycia energii elektrycznej: http://assets.wwfpl.panda.org/downloads/energia.pdf gazu ziemnego: http://www.inig.pl/inst/nafta-gaz/nafta-gaz/Nafta-Gaz-2011-02-06.pdf podobnie jest z węglem kaminnym. I tak zuzycie energii przez gospodarstwa domowe to ok 18%, gazu 28%, wegiel podobnie, zmniejszenie zuzycia energii i jej nosników przez włascicieli domów energoszczednych ma niewielki wpływ na ich ceny. Najwiekszym odbiorcą jest i pozostanie energetyka, przemysł, wytwórczosc i usługi, Za ceny de facto odpowiada panstwo poprzez podatki, akcyzę, Vat itd. To mówisz , że mają gdzieś ile zużywamy .Mozliwe . Ty dzialasz w tej branży.Niemniej jakiekolwiek zmniejszenie popytu pociągnie za sobą wzrost cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.09.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Jeśli uważasz, że Twoje zyski bytowe w okresie przejściowym nie mają żadnego znaczenia (te z COP=1), a najważniejsze jest CO=zero złotych, to wszystkie piekarnie i cukiernie są budynkami pasywnymi:bash: Faktem jest, ze nie ponosza dodatkowych kosztow CO. O tym tutaj wlasnie jest mowa i podales swietny przyklad. Zapytaj piekarza ile placi za CO w pomieszczeniu z piecem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.09.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 mają znaczenie , ale rok do roku maja taką sama , przybliżoną wartość. Nie sadzisz ? Masz takie dane ? To, ze one wplywaja na zapotrzebowanie na cieplo, to jest sprawa OCZYWISTA. Ale nie mozna ich zaliczyc do kosztow CO, bo grzeje nas energetyczny odpad. Za ten odpad nie nalezy sobie nic liczyc. Tak podpowiada logika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.09.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 (edytowane) To, ze one wplywaja na zapotrzebowanie na cieplo, to jest sprawa OCZYWISTA. Ale nie mozna ich zaliczyc do kosztow CO, bo grzeje nas energetyczny odpad. Za ten odpad nie nalezy sobie nic liczyc. Tak podpowiada logika. Wliczać czy nie .Nie ważne Przez 7 lat u mnie były na tym samym zbliżonym poziomie , oczywiście kwoty były z roku na rok wyższe . Czyli miały taki sam udział w "pracy" CO Najsensowniej byłoby podawać nie m2 a m3 powierzchni grzanej , śr temp w okresie grzewczym , dane z ciepłomierzy przy ....., ogólne zużycie kwh dom , bytowe kwh , cwu kwh . Czyli post powinien sie zaczynać od : jestem nowy , wybudowałem dom o powierzchni , bla bla, bla Zadłużenie wobec banku na dzień dzisiejszy to ...... Dobra jesteś przyjęty ....ale pojedziemy sprawdzić . Kontrola podstawą zaufania. Edytowane 25 Września 2013 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.09.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Czyli post powinien sie zaczynać od : jestem nowy , wybudowałem dom o powierzchni , bla bla, bla Zadłużenie wobec banku na dzień dzisiejszy to ...... Dobra jesteś przyjęty Mozna jeszcze dodac pare innych rzeczy. Np "Robie instalacje na kablach za grosze kademu kto da sie nabrac" (sa tutaj tacy - nawet bym sie nie spodziewal ), albo cos w tym stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.09.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 (edytowane) Mozna jeszcze dodac pare innych rzeczy. Np "Robie instalacje na kablach za grosze kademu kto da sie nabrac" . No ,nie , nie . pewnie że można zrobić za grosze . Dane ileś postów wyżej , Domka? co do ceny instalacji są jak najbardziej wiarygodne. Co z tego jak średnia rynkowa jest inna. Ale można Z kazdej cytryny da się coś jeszcze wycisnąc . Nie słyszeliście tego od Prezesa. Zrób coś niemożliwego a zaliczą to do Twoich obowiązków Edytowane 25 Września 2013 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.09.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 No ,nie , nie . pewnie że można zrobić za grosze . Dane ileś postów wyżej , Domka? co do ceny instalacji są jak najbardziej wiarygodne. Co z tego jak średnia rynkowa jest inna. Ale można Z kazdej cytryny da się coś jeszcze wycisnąc . Nie słyszeliście tego od Prezesa. Zrób coś niemożliwego a zaliczą to do Twoich obowiązków Ale ja tylko mowie, ze sa tutaj kablowi skrytoinstalatorzy. To naprawde wiele wyjasnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.09.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Ale ja tylko mowie, ze sa tutaj kablowi skrytoinstalatorzy. To naprawde wiele wyjasnia. A Ty o tym. Przejechałem sie na "instalatorze" z Forum . Tak że ja dziękuję , ale fachowców jak coś szukam w zasięgu gazety lokalnej , wzroku.Bazuje na opiniach., poleceniach.Czyli robię sam Doświadczenie 10 letnie mówi mi tyle że bład był powtarzany przez 10 lat........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.09.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 To mówisz , że mają gdzieś ile zużywamy .Mozliwe . Ty dzialasz w tej branży.Niemniej jakiekolwiek zmniejszenie popytu pociągnie za sobą wzrost cen. W przypadku gazu najwiekszy wpływ na ceny ma kontrakt podpisany przez Pawlaka i/oraz suskcesy w poszukiwaniu i wydobyciu gazu łupkowego. W przypadku energii elektr. koniecznosc inwestycji w modernizację sieci przesyłowych i budowy nowych bloków energetycznych. W przypadku wegla kaminnego ządania płacowe, opłacalnosc importu. A nad tym wszystkim polityka fiskalna rządu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 25.09.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Czyli post powinien sie zaczynać od : jestem nowy , wybudowałem dom o powierzchni , bla bla, bla Zadłużenie wobec banku na dzień dzisiejszy to ...... Dobra jesteś przyjęty ....ale pojedziemy sprawdzić . Kontrola podstawą zaufania. hahaha.. dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.09.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 No to popatrz na dom R&K. CO i CWU kosztuja go ponad 3 tys zł... Nie wiem, dlaczego dla takiegi domu chcialbyc wstawiac pompe za 30 tyś zł ? Ale moze chińczyka P-W za 8 tys ? Nie jest to szczyt techniki, ale przez wieksza częśc sezonu powinien pracowac z COP > 2. Mamy oszczednosc 1500zl przy inwestycji 8000-10000 zł Akurat R&K zamknał sobie tu droge, nie robiac wodnej podłogowki, ale podalem ten dom, jako przykład doskonale ocieplonego, gdzie mimo wszystko PC mialaby sens. dlatego napisałem o skali . dla mnie oszczedności "mimo wszystko" - jak napisałeś, przy takich kwotach są lekko naciągane. nie mam pewności co do takiej sumy oszczędności,nie mam przekonania do wywalania 10k albo lepiej po to tylko żeby lekko zaoszczędzić.to samo mogę zrobić klimą za 699. a nalepsze na koniec jak chińczyk za 10k padnie w 5 lat i z oszczędzania robi sie inwestycja długoterminowa.przerabiałem to z piecem gazowym (wartość napraw przewyższała zakup) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.09.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 .to samo mogę zrobić klimą za 699. mnie to zastanawia ta klima .Jak ktos ma system dwutaryfowy , to ta klima bedzie chodzic raczej w 1 taryfie .Niech pracuje nawet z COP 3 to ja od wichury wolę akumulacje . Ale może się mylę , coś źle liczę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.09.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Ale ja tylko mowie, ze sa tutaj kablowi skrytoinstalatorzy. To naprawde wiele wyjasnia. jasne ... każdy co sobie sam zainstalował nim jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.09.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Hm... wiesz...taka klima... i.e PC P/P nawet jezeli chodzi 24/7 w II taryfach to srednia wypadnie ca 0,54:- PLN Ma ta zalete ze calkiem szybko nagrzewa dane pomieszczenie... przy takiej pogodzie jak teraz ( zakladam ze taka jest ) srednio +7*C w zaleznosci od uzadzenia masz COP 3-6... Wiekszosc "normalnych" ludzi pracuje 8-16 czy podobnie... PC mozna sobie rano wylonczyc ... a po powrocie z pracy wlonczyc... W niektorych modelach mozna sobie to zaprogramowac..... Takze wtedy praca bedzie jednak w wiekszosci w II taryfie A co do wichury.. nie wiem... masz jakies zle doswiadczenia z takim urzadzeniem czy zakladasz ze wieje 8 w skali B? Takze wszystko zalezy od tego jak to tego podchodzisz... i co chcesz osiagnac... A wybor urzadzenia takze zalezy od zalozen i formy korzystania ... Przekonałeś mnie .Po ile masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.09.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 (edytowane) .to samo mogę zrobić klimą za 699. a nalepsze na koniec jak chińczyk za 10k padnie w 5 lat i z oszczędzania robi sie inwestycja długoterminowa.przerabiałem to z piecem gazowym (wartość napraw przewyższała zakup) Po pierwsze, nie zrobisz "tego samego" klimą za 699zł. Zobaczymy, jak to się sprawuje przy minusowych temperaturach. W taniej taryfie będzie ciężko się zmieścić... Poza tym komfort użytkowania ogrzewania punktowego nadmuchowego nijak ma się do komfortu podlogowki. Rozkład ciepła, hałas... CWU też ci ta klima nie przygotuje... A to tu są spore oszczędnosci do wziecia Nie wiem tez, dlaczego twierdzisz, ze pompa "padnie" po 5 latach ? Jasne, masz pecha, to sprężarka poleci. Resztę naprawi pan od lodówek Edytowane 25 Września 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.09.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/Smileys/nya/72.gif A ile chcesz dac za 3 letnie Mitsubishi.... wiszace u mnie na pietrze... Bo innych P/P nie mam.... kto pierwszy wychodzi z ofertą , przegrywa. a poważnie , dajże spokój. Nie żebym coś miał do Twojej czy w ogóle do P/P i wersja druga jak bym Ci powiedział ile to byś sobie palca mógł odgryźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żytko skarżypytko 25.09.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 PC mozna sobie rano wylonczyc ... a po powrocie z pracy wlonczyc... a można też sobie tę PC włączyć, a później wyłączyć .... litooości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 25.09.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 a można też sobie tę PC włączyć, a później wyłączyć .... litooości dokładnie tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.09.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 a można też sobie tę PC włączyć, a później wyłączyć .... litooościo ja pie.....czy to ten Żytko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żytko skarżypytko 25.09.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 o ja pie.....czy to ten Żytko ? z nadmiaru emocji wzrosną ci zyski bytowe to nie ten Żytko, jego Alter Ego ... bo kiedy rozum śpi to budzą się demony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts