Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie do użytkowników kabli ;). Mamy dwa te same domy, oba o zapotrzebowaniu na CO 5000 kWh, CWU 3000 kWh, bytowy 3000 kWh. Różnice:

Nr 1 - grzany czystym prądem

Nr 2 - grzany pompą ciepła

Załóżcie sobie jakiś COP pompy, powiedzmy 2, skoro taki Wam wychodzi. Cena energii elektrycznej niech będzie 0,4 zł.

Policzy mi ktoś różnice w kosztach energii elektrycznej? Najlepiej z podziałem na CO, CWU i bytowy.

Mam pytanie do użytkowników kabli ;). Mamy dwa te same domy, oba o zapotrzebowaniu na CO 5000 kWh, CWU 3000 kWh, bytowy 3000 kWh. Różnice:

Załóżcie sobie jakiś COP pompy, powiedzmy 2, skoro taki Wam wychodzi. Cena energii elektrycznej niech będzie 0,4 zł.

Policzy mi ktoś różnice w kosztach energii elektrycznej? Najlepiej z podziałem na CO, CWU i bytowy.

Witam

Nie było mnie kilka dni. Czytam i nie mogę wyjść ze zdumienia, do jakich absurdalnych wniosków mogą prowadzić próby dowiedzenia, że "moje jest najmojsze".

Moje doświadczenia w telegraficznym skrócie.

Przed 15 laty zamieszkałem w domu ok. 220 m2 , 770m3, zbudowanego z kształtek styropianowych Thermomur - takich jak u Jaśka. Okna standardowe dwuszybowe, styropian w podłodze tylko 6 cm. Według dzisiejszych standardów DURSZLAK. Dom w całości ogrzewany elektrycznie, nie chciałem gazu, choć był w ulicy.

Do 2006 roku grzałem częściowo podłogówką, częściowo - tam gdzie mam drewniane podłogi, grzejnikami ściennymi płytami marmurowymi. Moc ogrzewania ok. 20 kW. Ciepła woda z podgrzewaczy przepływowych.

Do 2006 roku średnie roczne zużycie energii wynosiło łącznie 20 - 23 MWh ( w tym bytowej, w zależności od tęgości zimy. Nie miałem i nie mam żadnego podlicznika. Taryfa G 12 W, dostawca Tauron.

W lutym 2006 zamontowałem 3 inverterowe jednostki PP o łącznej mocy nominalnej 16,9 kW, nominalny COP ~ 4, którymi zasadniczo grzeję cały dom. oprócz dwóch stryszków i pralni (nieogrzewane). Są skuteczne do -12 C*, poniżej ogrzewanie tradycyjne.

Ilość i zwyczaje domowników nie uległy istotnym zmianom,a średnie zużycie prądu na cele bytowe - szacowane na podstawie zużycia letniego wynosi ok. 4,8 MWh rocznie.

Od 7 lat zużywam rocznie 10 -12 MWh, znów w zależności od temperatur zimowych.

W tym samym domu, z podobnym zużyciem na cele bytowe, zużywam ok. 10 MWh mniej, co przy średniej cenie prądu 0,43 za kW daje oszczędność 4300 zł w stosunku rocznym.

Zaznaczam; ten sam dom, te same warunki użytkowania.

Jeśli przyjąć, że poprzednio na ogrzewanie wychodziło 16 - 19 MWh, a obecnie 5 - 7 można policzyć, że faktycznie osiągany średnioroczny COP przekracza 2,7.

Inwestycja kosztowała mnie ok. 13 tys zł ( z montażem ). Kto chce niech liczy czas "zwrotu"

edit podłogówka kablowa

Pozdrawiam

Pratchawiec

Edytowane przez Pratchawiec
dopisek

Witam!

Podstaw dane swojego domu i ceny energii w twoim rejonie pod ten arkusz:

https://www.dropbox.com/s/p433vcqsv7yinwz/Por%C3%B3wnanie_koszt%C3%B3w__system%C3%B3w_grzewczych_2.xls

Pozdrawiam!

do imrahil:

w przypadku domu grzanego kablami nie będę teoretyzować odnośnie rachunku za prąd, bo przedstawię konkretne dane (moje) - podchodzę pod podany w Twoim przykładzie dom:)

Zużycie od 21.05.2012 do 22.05.2013: 11086 kWh (na całość - cele grzewcze, cwu, bytowe - gotowanie, zmywanie, oświetlenie, rekuperator itd.)

w tym: 2489 kWh I taryfa (zakładam, że tylko na cele bytowe) i 8597 kWh II taryfa (cele bytowe: ok.900 kWh, reszta CO i CWU)

Rachunek za prąd ZA 2012/2013: 4315,05 PLN, prognozowane zużycie za 2013/2014 : 722,00 PLN co 2 miesiące, czyli 361,00 PLN miesięcznie na WSZYSTKO

Nie zabija:)

W przypadku pompy z COP ok.2 rachunek CAŁOŚCIOWY byłby mniejszy, ale tylko w przypadku korzystania z wyśmiewanych tu przez niektórych 2 taryf (czyli utrzymywania tego strasznego reżimu:)

W przypadku taryfy G11 przy cenie ok.0,58 kWh, przy COP 2 cena prądu na cele grzewcze to 0,29 PLN, czyli jak u mnie przy 2 taryfach.

Edytowane przez reniutek

Drogba, jaki masz termostat pokojowy do kotła?

U mnie Insbud IB-Tron. Wady to możliwość ustawienia tylko 4 stref czasowych grzania (o jedną za mało) i regulacja temperatury zadanej co 0,5K (to już w ogóle porażka).

Termostat jeszcze leży gdzieś w kartonie nie podłącznony od starego kotła gazowego.

Ale o ile pamiętam to ma ustawienie temperatury co 0,25 stopnia a stref czasowych? nie pamiętam;-) Nie jest pierwszej młodości.

Jak go znajdęto napiszę. Ten Twój się nie sprawdza?

:) A wiec jednak nie tak samo ;) I to na PC P/P z 2006... dzis bys za te pieniadze mial 3 ktore by Ci grzaly do -20*C bez problemu :) A wiec jeszcze wieksza oszczednosc kWh

Ale zaraz bedzie ze pewnie masz "wietrznie" w domu jak na Helu jesienia... :)

PS, moze nie tak zaraz... wiekszosc jeszcze spi w cieple II taryfy ;) Ale za 2.3h bedzie ... PYK :)

Pratchawiec opisał swój system i zużycie a ty mu masz do powiedzenia że dzisiaj miałby 3 pompy-lekka paranoja , jeszcze rozumiem że sprzedajesz ale nie, ty tylko "doradzasz`" w pompach.

jak mu chodzą te pompy do -12*C to mogę spokojnie zakładać że u mnie PC za 699 "chińczyk" z Casto też da radę dogrzać w okresach przejściowych ;) czyli cały sezon z COP powyżej 2 :)

...i po co wywalać 20k na pompę ? nie lepiej mieć kabelki jak koledzy wyżej i PC699?

dla osób w energooszczędnych domach lepiej założyć kable i zawsze można się skusić na PC699 dla poprawy "komfortu" ;)

... i tak na jednym wozie ;) jak mawia mistrz ;) a nie będziesz musiał wymieniać co parę lat za kolejne 20k

do qubic:

Ktoś tam się śmiał:) że dziecku ciasta mama nie upiekła :)

Przy G/W COP z pewnością wyższy, ale koszt też i to znacznie.

Jasne, że grzanie pompą (P/W) może być tańsze/bywa tańsze/jest tańsze, ale nie są to tak oszałamiające różnice, żeby sen z powiek miały spędzać. Na cele bytowe wydamy tyle samo.

do qubic:

Ktoś tam się śmiał:) że dziecku ciasta mama nie upiekła :)

Przy G/W COP z pewnością wyższy, ale koszt też i to znacznie.

Jasne, że grzanie pompą (P/W) może być tańsze/bywa tańsze/jest tańsze, ale nie są to tak oszałamiające różnice, żeby sen z powiek miały spędzać. Na cele bytowe wydamy tyle samo.

my to rozumiemy ale powiedz to komuś kto wywalił kilkadziesiąt k ,nic nie dociera. musi to sam przed sobą jakoś uzasadnić. no i najczęściej przed żoną ;) a tu już trzeba wyższej matematyki ;)

że zrobi to samo miałem na myśli COP 2

w taniej taryfie jak najbardziej da się zmieścić

hałas?? hmmm musisz posłuchać

to że moja pompa padnie po 2 latach to nie ja napisałem tylko pompiarze a co twoja jest inna? też chińczyk

"pan od lodówek" jak ostatnio przyszedł coś naprawić to skończyło się na kupnie nowej

Czyli to samo, ale nie to samo :)

Nadal pozostaję przy stanowisku, że zamiast inwestowac w kable, a zaraz potem ratowac sie protezą w postaci taniej PC PP, lepiej byłoby od razu postawic na tanią PC PW

Komfort zupelnie nie tem, zimna podloga, dźwięk pracujacej jednostki i problematyczna akumulacja, aby nie grzac za dnia.

Możesz mi powiedzieć, jakiej amplitudy temperatury spodziewasz sie przy grzaniu pompa PP tylko w taniej taryfie ?

EDIT: wiesz, jednak przyznaje Ci rację, dobrze, ze nie kupiłes tej PC.

Strasznego masz pecha do lodówek, kotłów itp... Wszystko Ci sie rozpada...

:)

Edytowane przez fotohobby

Gość Arturo72

Być może przy dzisiejszej cenie prądu oszczędność ok.5500-6000kWh przy COP2,5 dla kogoś nie jest oszalamiajaca ale przyszłość jest nie znana :)

Czyli to samo, ale nie to samo :)

Nadal pozostaję przy stanowisku, że zamiast inwestowac w kable, a zaraz potem ratowac sie protezą w postaci taniej PC PP, lepiej byłoby od razu postawic na tanią PC PW

Komfort zupelnie nie tem, zimna podloga, dźwięk pracujacej jednostki i problematyczna akumulacja, aby nie grzac za dnia.

Możesz mi powiedzieć, jakiej amplitudy temperatury spodziewasz sie przy grzaniu pompa PP tylko w taniej taryfie ?

amplitudy? trochę opatrznie to rozumiesz,ja zamierzam używać PC do dogrzewania i poprawy komfortu.

głównym źródłem będą kable . całego domu nie musisz ogrzewać w ten sam sposób ponieważ zazwyczaj np. w sypialniach przebywamy stosunkowo krótko . więc po co ogrzewać sypialnię tak jak np. salon ?

poza tym jeśli wstajesz rano , jesz śniadanie i wychodzisz do pracy a wracasz po południu to można aż tak mocno nie grzać parteru w nocy w czasie 2 taryfy.można szybko podgrzać rano PC ,podnieść temperaturę o stopień i będzie ok.

jak mam mieć tanie urządzenie grzewcze to wolę takie za 699 niż 9999

Nie ma wiekszego problemu z utrzymaniem komfortu grzejac rzadziej, ale jednak grzejac.

W tych tanich taryfach te 2 godziny w ciagu dnia sa jak znalazl i zalatwiaja wszelkie problemy komfortu.

Te najcieplejsze domy straca niewiele (mysle ze max 1,5 stopnia) przy najwiekszych mrozach) takze nie ma sie czym martwic.

Tylko jak kto lubi na bosaka caly dzien to zadna akumulacja nie pomoze :p

Vamper, jak juz tak o PC PP tutaj, to daj na priv najlepsza mozliwoa cene na klime dajaca COP 3 przy -7 :)

wiesz, jednak przyznaje Ci rację, dobrze, ze nie kupiłes tej PC.

Strasznego masz pecha do lodówek, kotłów itp... Wszystko Ci sie rozpada...

:)

ja nie rozpatruję tego jako pecha tylko błędnej decyzji,dlatego teraz mam kable.

np. piec zepsuł mi się w największe mrozy -20,powodem był sterownik.na nowy musiałem czekać tydzień.

z kablami opłaty podobne do gazu,bezawaryjność,bezobsługowość- tzw. "spokojna głowa"

nie chcę już wyliczać bo to moja indywidualna decyzja.

tak dla porównania to koszty kabli są śmieszne w porównania do np. kominka który teraz obudowuję .

kominek stawiam trochę na siłę bo w pewnym momencie zrezygnowałem ale jak pomyślałem o remoncie za jakis czas jak będę go chciał zamontować to jednak montuję.

kupiłem bardzo tani wkład za 1600zł,wkład do komina 1.4404 za 1600zł,obudowa z płyt silca około 1100zł i inne duperele za 600zł plus kominiarz 450zł

i teraz jak porównam te ceny do kabli to śmiesznie się robi a już nawet nie wspominam o PC699 ;)

Witam

Nie było mnie kilka dni. Czytam i nie mogę wyjść ze zdumienia, do jakich absurdalnych wniosków mogą prowadzić próby dowiedzenia, że "moje jest najmojsze".

Do 2006 roku średnie roczne zużycie energii wynosiło łącznie 20 - 23 MWh ( w tym bytowej, w zależności od tęgości zimy. Nie miałem i nie mam żadnego podlicznika. Taryfa G 12 W, dostawca Tauron.

W lutym 2006 zamontowałem 3 inverterowe jednostki PP o łącznej mocy nominalnej 16,9 kW, nominalny COP ~ 4, którymi zasadniczo grzeję cały dom. oprócz dwóch stryszków i pralni (nieogrzewane). Są skuteczne do -12 C*, poniżej ogrzewanie tradycyjne.

Ilość i zwyczaje domowników nie uległy istotnym zmianom,a średnie zużycie prądu na cele bytowe - szacowane na podstawie zużycia letniego wynosi ok. 4,8 MWh rocznie.

Od 7 lat zużywam rocznie 10 -12 MWh, znów w zależności od temperatur zimowych.

COP = 2 :)

nie neguję, że jest taniej i kiedy się zwróci - ale COP 2 z groszami to wciąż 2 :)

Edytowane przez Hippek

To jest COP domu!

Kablarze ( nie wszyscy mama nadzieje ) licza ze roczny rachunek za prad kWh ....calosc to CO!

Bo sa zyski bytowe 100% z wszelakich urzadzen.... grzeja pralkami, lodowkami, kosiarkami, zelaskami, wentylatorami...

Nawet cieplem z PC PP ktore wytwarza sprezarka na zewnatrz :)

przecież napisał, ze żyje tak samo :)