Pyxis 26.09.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Hipka - a ten COP = 2 to liczysz w jaki sposób ? i to jest "COP" czego ? urządzeń bytowych, ludzi ? czy.. innych sprzętów półbytowych hehe Nie wymagaj od gosposi, zeby wiedziala co to jest COP. Jej sie to tylko z "kopaniem" kojarzy, wiec nie ma o czym gadac nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.09.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) To jest COP domu! Kablarze ( nie wszyscy mam nadzieje ) licza ze roczny rachunek za prad kWh ....calosc to CO! a co szkodzi żeby podawać dane ze słupa? oraz rachunek za bytowy w okresie pozagrzewczym ? i jesli korzystalo sie z kominka to Kwh z opału? upierdliwe ale przejrzyście Tylko ile osób to liczy? W przypadku węglowców jest to niepoliczalne .Tam się wypala wszystko (mi znane przypadki) Mogę Was ściemnić i podać stan podlicznika z kotła elektrycznego . I co to da , jak w każdym pomieszczeniu bede miał po "farelce" , jak ktoś będzie napierniczał codziennie w kominku. ? Ja go nie mam. Wchodzę do jednego domu . - Nie , nie my jeszcze nie grzejemy A farelka napiernicza aż milo. I później przyjmiesz ich zuzycie gazu za wiarygodne? Edytowane 26 Września 2013 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Nie wymagaj od gosposi, zeby wiedziala co to jest COP. Jej sie to tylko z "kopaniem" kojarzy, wiec nie ma o czym gadac nawet. a ciebie ta czapeczka to nie uwiera czasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Nie migaj sie tylko podawaj faktury na AGD, TV itp i moce pobierane przez wszelkie urzadzenia w domu... ja fakturke przedstawilem... Pokaz jaki masz ten zestaw CO w swoim domku... nie wstydz sie... Zabawki na baterie sobie odpusc... chociaz pewnie tez sie grzeja... przełoncz się na inny wątek, bo już nudny jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.09.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Przecież w tym wszytkim nie chodzi o to żeby każdy każdego kopał i chwalił się jakie to ma niskie zuzycie.IMHO chodzi o to żeby szukać przyczyn . Jesli średnio chałupa zuzywa (4 os )np 3500 bytowe 4000-4500 CWUX ogrzewanie to mając te informacje szukać optymalizacji u siebie lub cieszyć sie że " u mnie jest" lepiej Lub dany dom zuzywa X PLN'ow . Dlaczego mój tyle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.09.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 I chyba nie twierdzisz ze jak rocznie twoj rachunek wyniesie 12000kWh to 100% trzeba zaliczyc do CO pyk Nie twierdzę . Trzeba odjąć od tego bytowe z okresu pozagrzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 26.09.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Wchodzę do jednego domu . - Nie , nie my jeszcze nie grzejemy A farelka napiernicza aż milo. I później przyjmiesz ich zuzycie gazu za wiarygodne? wiesz to już kwestia uczciwości, czy ktoś chce przekazać swoje dane rzetelnie, czy też chce pościemniać żeby pokazać że jest gość sam znam sąsiada który podaje mi odczyt licznika gazu i cieszy się że mało m3 zużywa... ale ile drewna spalił to nie podaje i tak wychodzi mu super energo-dom, choć naprawdę jest średni odczytywanie kWh z licznika głównego też nic nie da.. bo i tak ktoś może zafałszować dane, byleby pochwalić się że on zużywa mniej jedyne to FV i skan zostaje - tylko co to pokaże - kto ile zużywa energii elektr w sumie bez podziału na poszczególne "podsystemy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.09.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Kablowcom chodzi o to aby udowodnic ze PC sa wyrzuconymi pieniedzmi... bo oni maja niiiiiiiiskie rachunki.. rachunki nie są niskie. Po prostu placa je w ratach 1-2 6 miesięcznych a nie wydaja 30 KPLN w górę, od razu. Przecież wielu liczy prosty okres zwrotu. W wielu przypadkach ta kalkulacja (zakup) Pci się po prostu nie oplaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 kominek stawiam trochę na siłę bo w pewnym momencie zrezygnowałem ale jak pomyślałem o remoncie za jakis czas jak będę go chciał zamontować to jednak montuję. kupiłem bardzo tani wkład za 1600zł,wkład do komina 1.4404 za 1600zł,obudowa z płyt silca około 1100zł i inne duperele za 600zł plus kominiarz 450zł i teraz jak porównam te ceny do kabli to śmiesznie się robi a już nawet nie wspominam o PC699 Czyli kable w podlodze bo sa super, klima PP zeby bylo komfortowo i kominek, zeby bylo tanio. Taki "qubicowo-kablarski" przepis na tanio ogrzany i komfortowy dom? Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 rachunki nie są niskie. Po prostu placa je w ratach 1-2 6 miesięcznych a nie wydaja 30 KPLN w górę, od razu. Przecież wielu liczy prosty okres zwrotu. W wielu przypadkach ta kalkulacja (zakup) Pci się po prostu nie oplaca Jasne, ale dla domu ktory bierze 9k kWh na cele CO to juz oplacalna inwestycja. Nikt tu nie mowi o domach pasywnych. Do tego dochodzi jeszcze tanie podgrzewanie CWU i tylko mniej wiecej 30% "wrazliwosc" budzetu na wzrost cen pradu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 26.09.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 z kominkiem to się zgadza - jeśli jest bez PW - to można go potraktować jako drogi gadżet, fakt ogrzać powietrzem nieco można dom ale nie jest to super ekonomiczne... po swoim przykładzie wiem że jakbym zrezygnował z kominka i kospela i dołożył ok 10k to miałbym PC PW i 2 razy tańsze CO+CWU no ale zachciało się kominka dla nastroju - widok ognia bezcenny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.09.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 GZ (chyba nie pomyliłe) każdy jakieś musi mieć .WOP czy kable czy grzejniki. Niech średnio wydajesz na nie (5,5 K -8 K) 6,7 K PLNzakup kotła to , w mim przypadku chyba 1830 zł . powiedzmy że kupujesz go za gotówke .Pci - to już większy koszt i dokonujesz zakupu z hipotecznego. To wiadomo że to już nie jest 30 czy 40 K PLN tylko 2x tyle.Tylko nie czepiajcie sie że ten za gotówke a ten z kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 wiesz to już kwestia uczciwości, czy ktoś chce przekazać swoje dane rzetelnie, czy też chce pościemniać żeby pokazać że jest gość sam znam sąsiada który podaje mi odczyt licznika gazu i cieszy się że mało m3 zużywa... ale ile drewna spalił to nie podaje i tak wychodzi mu super energo-dom, choć naprawdę jest średni odczytywanie kWh z licznika głównego też nic nie da.. bo i tak ktoś może zafałszować dane, byleby pochwalić się że on zużywa mniej jedyne to FV i skan zostaje - tylko co to pokaże - kto ile zużywa energii elektr w sumie bez podziału na poszczególne "podsystemy" Troche zufania do ludzi. Generalnie pisza tutaj w miare zrownowazeni dorosli a nie same gospodynie czy dzieci je podsiadajace. Instalatorow wczesniej czy pozniej tez sie "wyluska" z grona zachwalajacych. Zreszta wejdz na pompiarski watek o zuzyciu. Tam sa regularnie podawane dane przez cale stado "klamcow". Jaka oni musza miec swietna pamiec, zeby sie w tych klamstawach nie pogubic jak co niektorzy tutaj juz (przez Arturka zdaje sie) cytowani mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) Oj.... jak cos sie od Hipci chce to juz nie fajnie.... podaj ceny Twojego zlozonego systemu CO... no... czy mam tak prosic jak ty coniektorych o fakture... I zrob cos z tymi 13111kWh... wstyd troche w nowym domu takie zuzycie miec... przeciez nie bede Ci wyszczegolniac calego agd, bo goovno cie to obchodzi i tyle musisz tez przyjac do wiadomosci, ze skoro place te 6,5kpln/rok za prad, to stac tez mnie na to, by kupic chocby PPC a la qubic za 699,- pytanie takie: PO CO? zeby ciebie zadowolic? od tego masz rękę, chłopcze I zrob cos z tymi 13111kWh... wstyd troche w nowym domu takie zuzycie miec... to na pewno hydrofor Edytowane 26 Września 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.09.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Troche zufania do ludzi. Generalnie pisza tutaj w miare zrownowazeni dorosli a nie same gospodynie czy dzieci je podsiadajace. Instalatorow wczesniej czy pozniej tez sie "wyluska" z grona zachwalajacych. Zreszta wejdz na pompiarski watek o zuzyciu. Tam sa regularnie podawane dane przez cale stado "klamcow". Jaka oni musza miec swietna pamiec, zeby sie w tych klamstawach nie pogubic jak co niektorzy tutaj juz (przez Arturka zdaje sie) cytowani mieli. pochopnie oceniasz ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Pci - to już większy koszt i dokonujesz zakupu z hipotecznego. To wiadomo że to już nie jest 30 czy 40 K PLN tylko 2x tyle. Tylko nie czepiajcie sie że ten za gotówke a ten z kredytu No to moze trzeba przemyslec PRZED budowa czy potrzebujemy dom, albo czy potrzebujemy taki duzy dom, albo czy w drogiej lokalizacji, albo czy jest jeszcze jakis inny sposob, zeby wybudowac dom na ktory NAS STAC. "Postaw sie, a zastaw sie" - jakze czesto to jedyne motto inwestora. A pozniej jak przychodzi do instalacji CO i w perspektywie "koszmar ekonomiczny" wykonczeniowki, to coz - teraz jakies badziewie, a poniej sie zobaczy. Moze klimatyzator, moze kotlownia w salonie, moze na bytowym sie przyoszczedzi. A jak ktos sobie to wszystko poplanowal i policzyl, ze kupno PCi sie oplaci, to frajer jest, bo kable "rulez". Dorobi sie "filozofie woznicy" do tego i nie nie wyjdziemy (przed samym soba co najwyzej) na ........ (mozna sobie cos wpisac). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 pochopnie oceniasz ludzi Nie od dzisiaj wiadomo, ze za wszystkie NASZE bkedy odpowiadaja zawsze INNI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 No widzisz... to juz cos...jestes do przodu w porownaniu z niektorymi ale czy nadal myslisz ze zima zmywarka ci grzeje ze 100% sprawnoscia:) A nawet jesli, to wlaczajac zmywarke nie grzejesz CO, tylko zmywasz naczynia. Chyba to wystarczajaco logiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 26.09.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) No widzisz... to juz cos...jestes do przodu w porownaniu z niektorymi ale czy nadal myslisz ze zima zmywarka ci grzeje ze 100% sprawnoscia:) napewno nie.. choćby płukanie naczyń, ciepła woda podgrzana energią elektr ucieknie do kanalizacji, a to większa część energii zużywanej przez zmywarkę to samo w pralce.. no chyba że ktoś ma odzysk ciepła z wody odpadowej (szarej) to dodatkowo zawsze coś odzyska zresztą to samo podczas kąpieli, spora część ciepła "zlatuje" do kanalizy czyli dla urządzeń bytowych COP < 1 Edytowane 26 Września 2013 przez Jacekss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Ale rachunki innych to Ciebie juz obchodza... To wiesz co zastosujmy Twoje rozumowanie... jak to bylo " stac mnie na taki dom jak i na kable" czy cos podobnego... A wiec przyjmij do wiadomosci ze ludzi z PC stac i na domy i ewidentnie na ich PC... a wiec i Tobie G do tego.... Ale jak twierdzisz ze grzejesz calym AGD przez 365dni w roku to powinnac przedstawoic ceny...bo to kwestia obliczenia zwrotu systemu CO A teraz idz i wmiedzyczasie kup sobie ta PC za 699:- w trakcie czekania na obnizke tamtej... a nuz uda ci sie zejsc ponizej 13000:- przyjmij 30 000 - i co? tylko wtedy ty do swojej Poco Cito tez musisz doliczyc te 30 000, bo tez masz (chyba) lodowke czy sprzet grajacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts