Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

napewno nie.. choćby płukanie naczyń, ciepła woda podgrzana energią elektr ucieknie do kanalizacji, a to większa część energii zużywanej przez zmywarkę

to samo w pralce.. no chyba że ktoś ma odzysk ciepła z wody odpadowej (szarej) to dodatkowo zawsze coś odzyska

Ale po co odzysk takiego ciepla w domu, w ktorym jest PCI i przygotowanie kubika CWU kosztuje 3,5-4 PLN ;)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

napewno nie.. choćby płukanie naczyń, ciepła woda podgrzana energią elektr ucieknie do kanalizacji, a to większa część energii zużywanej przez zmywarkę

to samo w pralce.. no chyba że ktoś ma odzysk ciepła z wody odpadowej (szarej) to dodatkowo zawsze coś odzyska

zresztą to samo podczas kąpieli, spora część ciepła "zlatuje" do kanalizy :)

czyli dla urządzeń bytowych COP < 1

Ty tez nie kumasz? tak samo ucieknie Hipce, jak i Tobie czy innemu posiadaczowi Poco Cito...

czyli tak, jakby tego nie było u nikogo albo było u wszystkich domyślnie

O baterie znalazlas... od razu lepiej widzisz... z tonu troszke zeszlas... :)

A wiec Emura to tylko taki bajer... no coz... powodzenia z tymi 13111kWh... troche wstyd dla domu z 2008... no ale stac cie.

:)

a skad wiesz, ze dom jest z 2008? ja mieszkam od 2008, wiec sam widzisz, ze takze tutaj grubo przestrzeliłes :)

A wiec Emura to tylko taki bajer...

:)

emura źle, qubic za 699 żle - czyli ile trzeba wydać, żebyś nie stękał?

Edytowane przez Hippek

tutaj raczej producent wydymał posiadaczy Poco Cito za pomocą zwiniętego w rulon folderu reklamowego...

mało ponętna pozycja - przyznaj sam...

spojrzałem na gruby i sztywny katalog Nibe i aż mi się niemiło zrobiło...

Choć z drugiej strony można było gorzej trafić - obok stoi cały segregator basfa. Wprawdzie o styrodurze. Ale to dopiero mogłaby być przygoda..

spojrzałem na gruby i sztywny katalog Nibe i aż mi się niemiło zrobiło...

Choć z drugiej strony można było gorzej trafić - obok stoi cały segregator basfa. Wprawdzie o styrodurze. Ale to dopiero mogłaby być przygoda..

dobre :)

Tak się zastanawiam jak się ten watek rozwinie.

Prawda jest taka, że zdecydowanych na opcję nikt raczej nie przekona a niezdecydowani odpadli po paru stronach czytania tego bełkotu.

Ja czytam bo lubię się pośmiać taka forma rozrywki.

I tak dla podtrzymania tematu: CO - mały dobrze zaizolowany dom kable duży (>150) na bakier z izolacja PC

, CWU - małe zużycie boiler elektryczny, duże lub nad wyraz przesadne PC co tu więcej pier....ć.

Gość Arturo72

I tak dla podtrzymania tematu: CO - mały dobrze zaizolowany dom kable duży (>150) na bakier z izolacja PC

, CWU - małe zużycie boiler elektryczny, duże lub nad wyraz przesadne PC co tu więcej pier....ć.

I wszystko w temacie,dodam tylko,że jest to myślenie tylko na dzisiejsze ceny prądu i z wielką niewiadomą co do zużycia zużycia energii na ogrzewanie.

Jeśli ktoś lubi ryzyko to wchodzi w kable jeśli ktoś rozsądny to wchodzi w wodną podlogowke i kociołek elektryczny skoro nie chce pompy.

Cwu to osobna kwestia,jeśli komuś wystarczy wiaderko wody na osobę nie przejmuje się zuzyciem,jeśli ktoś używa normalnie to powinien liczyć min.10kWh/dzień*365

Pompy ciepła pp i do cwu to protezy,które w ogólnym rozrachunku wyjdą drożej niż jedna pompa do całości.

Edytowane przez Arturo72

No i tych z malym dobrze zaizowanym domkiem z kablami zakluly nagle w oczka moje ksozta CO podane w stopce. I zaczela sie jazda, jak to pompa ciepla jest "be", bo przeciez ona "zabiera" tez prad z TV i zelazka. Taki tutejszy "folklor". ;)

I wszystko w temacie,dodam tylko,że jest to myślenie tylko na dzisiejsze ceny prądu i z wielką niewiadomą co do zużycia zużycia energii na ogrzewanie.

Nie obawiał bym się tak o ceny prądu, nie mogą się naglę oderwać od rzeczywistości i być 7 razy droższe od gazu czy 5 od węgla w porównaniu z chwila obecną.

No i tych z malym dobrze zaizowanym domkiem z kablami zakluly nagle w oczka moje ksozta CO podane w stopce. I zaczela sie jazda, jak to pompa ciepla jest "be", bo przeciez ona "zabiera" tez prad z TV i zelazka. Taki tutejszy "folklor". ;)

Wiesz nikt nikomu nie broni kupować PC. Kto wie czy jak bym miał więcej kasy to bym nie zadzwonił do firmy X poprosił o kompleksową usługę i miał że tak powiem wyjeb...e na wszystko. Problem jest, że kasy nigdy nie za dużo i trzeba się kredytem posiłkować dlatego ja osobiście wolę zrobić większa izolacje (i tak się ją robi więc zrobienie większej to w zasadzie nie problem) i zrobię sobie NCO - komfortowo, łatwo, bezobsługowy i bezawaryjnie - tyle.

powodzenia z tymi 13111kWh... troche wstyd dla domu z 2008... no ale stac cie.

)

Czy inwestor w sile wieku ktory ma naprawde szmal i "go stac", to buduje 150metrowy domek dla emerytow grzany pradem a pozniej sie zastanawia jak tu przyoszczedzic te 9k kWh na CO szukajac jakis taniuchnich "protez"? Stac ta gosposie co najwyzej na prymitywne dowcipy, a Ty paprasz sobie licznik taka "dyskusja". Po kiego... ;)