Pyxis 26.09.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 napewno nie.. choćby płukanie naczyń, ciepła woda podgrzana energią elektr ucieknie do kanalizacji, a to większa część energii zużywanej przez zmywarkę to samo w pralce.. no chyba że ktoś ma odzysk ciepła z wody odpadowej (szarej) to dodatkowo zawsze coś odzyska Ale po co odzysk takiego ciepla w domu, w ktorym jest PCI i przygotowanie kubika CWU kosztuje 3,5-4 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 napewno nie.. choćby płukanie naczyń, ciepła woda podgrzana energią elektr ucieknie do kanalizacji, a to większa część energii zużywanej przez zmywarkę to samo w pralce.. no chyba że ktoś ma odzysk ciepła z wody odpadowej (szarej) to dodatkowo zawsze coś odzyska zresztą to samo podczas kąpieli, spora część ciepła "zlatuje" do kanalizy czyli dla urządzeń bytowych COP < 1 Ty tez nie kumasz? tak samo ucieknie Hipce, jak i Tobie czy innemu posiadaczowi Poco Cito... czyli tak, jakby tego nie było u nikogo albo było u wszystkich domyślnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 26.09.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 no ale przez to DomCOP spada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 26.09.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Ale żeście się rozpisali:)straciłem wątek na 1005 stronie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Ale żeście się rozpisali:) straciłem wątek na 1005 stronie... Caly czas jest o tym samym: "Kablarze" graja glupa a "pompiarze" im tlumacza dlaczego to robia. Generalnie klasyczne rzucanie grochem o sciane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 26.09.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Caly czas jest o tym samym: "Kablarze" graja glupa a "pompiarze" im tlumacza dlaczego to robia. Generalnie klasyczne rzucanie grochem o sciane. Albo typowa pozycja 69, tylko jedna strona barsziej się przykłada, a druba bardziej o... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 no ale przez to DomCOP spada FakturaCOP raczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Albo typowa pozycja 69, tylko jedna strona barsziej się przykłada, a druba bardziej o... tutaj raczej producent wydymał posiadaczy Poco Cito za pomocą zwiniętego w rulon folderu reklamowego... mało ponętna pozycja - przyznaj sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Takze wez prosze kup sobie ta PC P/P... za ile tam chcesz... dla komfortu.... i ciesz sie nizszymi rachunkami.... miód na moje ucho, kiedy posiadacz Poco Cito prosi mnie, żeby sprawić sobie pompę... ale jak sama nazwa mówi - po co mi to? ja kocham prąd saute i tak zostanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) O baterie znalazlas... od razu lepiej widzisz... z tonu troszke zeszlas... A wiec Emura to tylko taki bajer... no coz... powodzenia z tymi 13111kWh... troche wstyd dla domu z 2008... no ale stac cie. a skad wiesz, ze dom jest z 2008? ja mieszkam od 2008, wiec sam widzisz, ze takze tutaj grubo przestrzeliłes A wiec Emura to tylko taki bajer... emura źle, qubic za 699 żle - czyli ile trzeba wydać, żebyś nie stękał? Edytowane 26 Września 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.09.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 tutaj raczej producent wydymał posiadaczy Poco Cito za pomocą zwiniętego w rulon folderu reklamowego... mało ponętna pozycja - przyznaj sam... spojrzałem na gruby i sztywny katalog Nibe i aż mi się niemiło zrobiło... Choć z drugiej strony można było gorzej trafić - obok stoi cały segregator basfa. Wprawdzie o styrodurze. Ale to dopiero mogłaby być przygoda.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.09.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 spojrzałem na gruby i sztywny katalog Nibe i aż mi się niemiło zrobiło... Choć z drugiej strony można było gorzej trafić - obok stoi cały segregator basfa. Wprawdzie o styrodurze. Ale to dopiero mogłaby być przygoda.. dobre Tak się zastanawiam jak się ten watek rozwinie. Prawda jest taka, że zdecydowanych na opcję nikt raczej nie przekona a niezdecydowani odpadli po paru stronach czytania tego bełkotu. Ja czytam bo lubię się pośmiać taka forma rozrywki. I tak dla podtrzymania tematu: CO - mały dobrze zaizolowany dom kable duży (>150) na bakier z izolacja PC , CWU - małe zużycie boiler elektryczny, duże lub nad wyraz przesadne PC co tu więcej pier....ć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.09.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) I tak dla podtrzymania tematu: CO - mały dobrze zaizolowany dom kable duży (>150) na bakier z izolacja PC , CWU - małe zużycie boiler elektryczny, duże lub nad wyraz przesadne PC co tu więcej pier....ć. I wszystko w temacie,dodam tylko,że jest to myślenie tylko na dzisiejsze ceny prądu i z wielką niewiadomą co do zużycia zużycia energii na ogrzewanie. Jeśli ktoś lubi ryzyko to wchodzi w kable jeśli ktoś rozsądny to wchodzi w wodną podlogowke i kociołek elektryczny skoro nie chce pompy. Cwu to osobna kwestia,jeśli komuś wystarczy wiaderko wody na osobę nie przejmuje się zuzyciem,jeśli ktoś używa normalnie to powinien liczyć min.10kWh/dzień*365 Pompy ciepła pp i do cwu to protezy,które w ogólnym rozrachunku wyjdą drożej niż jedna pompa do całości. Edytowane 26 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 I tak dla podtrzymania tematu: CO - mały dobrze zaizolowany dom kable duży (>150) na bakier z izolacja PC , CWU - małe zużycie boiler elektryczny, duże lub nad wyraz przesadne PC co tu więcej pier....ć. No i tych z malym dobrze zaizowanym domkiem z kablami zakluly nagle w oczka moje ksozta CO podane w stopce. I zaczela sie jazda, jak to pompa ciepla jest "be", bo przeciez ona "zabiera" tez prad z TV i zelazka. Taki tutejszy "folklor". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.09.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 I wszystko w temacie,dodam tylko,że jest to myślenie tylko na dzisiejsze ceny prądu i z wielką niewiadomą co do zużycia zużycia energii na ogrzewanie. Nie obawiał bym się tak o ceny prądu, nie mogą się naglę oderwać od rzeczywistości i być 7 razy droższe od gazu czy 5 od węgla w porównaniu z chwila obecną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.09.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 mic na 100% jesteś pewny że nigdy?wystarczy że ktoś wpadnie na pomysł że taryfy na prąd będą pełzać jak przy gazie zależnie od zużycia.itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.09.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 No i tych z malym dobrze zaizowanym domkiem z kablami zakluly nagle w oczka moje ksozta CO podane w stopce. I zaczela sie jazda, jak to pompa ciepla jest "be", bo przeciez ona "zabiera" tez prad z TV i zelazka. Taki tutejszy "folklor". Wiesz nikt nikomu nie broni kupować PC. Kto wie czy jak bym miał więcej kasy to bym nie zadzwonił do firmy X poprosił o kompleksową usługę i miał że tak powiem wyjeb...e na wszystko. Problem jest, że kasy nigdy nie za dużo i trzeba się kredytem posiłkować dlatego ja osobiście wolę zrobić większa izolacje (i tak się ją robi więc zrobienie większej to w zasadzie nie problem) i zrobię sobie NCO - komfortowo, łatwo, bezobsługowy i bezawaryjnie - tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.09.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 kolejne strony a wszyscy na jednym wozie.......:lol2: Arturo czy PC pp jest taka bezsensowna to czas pokaże ,mam już założony podlicznik w tablicy specjalnie dla testów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 powodzenia z tymi 13111kWh... troche wstyd dla domu z 2008... no ale stac cie. ) Czy inwestor w sile wieku ktory ma naprawde szmal i "go stac", to buduje 150metrowy domek dla emerytow grzany pradem a pozniej sie zastanawia jak tu przyoszczedzic te 9k kWh na CO szukajac jakis taniuchnich "protez"? Stac ta gosposie co najwyzej na prymitywne dowcipy, a Ty paprasz sobie licznik taka "dyskusja". Po kiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.09.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 popieram izolacjęuwierz że W TAKIM twoim domku WODNE też tak będzie działać.i właściwie też może być nco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts