Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Problem jest, że kasy nigdy nie za dużo i trzeba się kredytem posiłkować dlatego ja osobiście wolę zrobić większa izolacje (i tak się ją robi więc zrobienie większej to w zasadzie nie problem) i zrobię sobie NCO - komfortowo, łatwo, bezobsługowy i bezawaryjnie - tyle.

Czy ty naprawde myslisz, ze zrobienie solidnego ocieplenia domu prawie nic nie kosztuje i jest "przy okazji"? :)

Ja to sie przy mojej PCi to musze naprawde "napracowac". Tyle tam obslugowosci.... ;)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mic na 100% jesteś pewny że nigdy?

wystarczy że ktoś wpadnie na pomysł że taryfy na prąd będą pełzać jak przy gazie zależnie od zużycia.

itp.

hehe nigdy nie mów nigdy, ale przy takim popycie jak jest teraz i dalszym jego wzroście to II taryfa dla elektrowni jest zawsze jakimś rozwiązaniem na pozbycie się prądu wtedy gdy nie ma na niego zapotrzebowania, czytałem że w Niemczech ( nie wiem na ile to jest prawda) za korzystanie z prądu w nocy ceny są minimalne bliskie zera.

Gość Arturo72
Nie obawiał bym się tak o ceny prądu, nie mogą się naglę oderwać od rzeczywistości i być 7 razy droższe od gazu czy 5 od węgla w porównaniu z chwila obecną.

Jesteś dorosły,wiesz co czynisz ;)

Ja stawiam,że ceny prądu za 10 lat,ba nawet za 5 lat nie będą takie same jak dziś i na pewno nie niższe :)

Pytanie czy wtedy Twoje 9000kWh będzie akceptowane finansowo.

Też się zastanawiam, do czego zmierza ten wątek i o co chodzi? :) Jak ktoś wcześniej pisał, każdy podejmuje decyzje w oparciu o różne dane(powierzchnia domu, liczba osób, a nawet wiek dzieci:) i priorytety (wydatek teraz/ wydatek później). I nie rozumiem, czemu niektórzy martwią się m.in. o moje czy innych przyszłe rachunki za prąd? :)

Budując dom brałam pod uwagę wiele wariantów, również przyszłość, którą trochę przewidzieć można ... np to, że dzieci wyrosną i pójdą w świat, bedzie mniejsze zapotrzebowanie na co, cwu, oświetlenie, komputer i telewizję :), że na emeryturze będę miała czas palić w kominku, jak mnie rachunki przygniotą:) , że dojdę w końcu, o co chodzi w ogniwach fotowoltaicznych i takie sobie zafunduję.

Ostatecznie mogę też kupić jakąś pompę w przyszłości, jak mnie przypili. Taką tanią jak piszecie - za 4 kPLN:) A jak się mówi: pieniądz wydany dzisiaj jest droższy niż ten wydany jutro:)

Tak więc dla tych kablarzy, co grają głupa (za Pyxis) jest całkiem dużo alternatyw.

To piszę ja - gospodyni, która wybudowała dom (gospodyni też za Pyxis, nie wiem, czemu uważa, ze one głupsze są od Was - gospodarzy. Kompleks jakiś czy co? :)

Czy ty naprawde myslisz, ze zrobienie solidnego ocieplenia domu prawie nic nie kosztuje i jest "przy okazji"? :)

Ja to sie przy mojej PCi to musze naprawde "napracowac". Tyle tam obslugowosci.... ;)

Ciężki typ z Ciebie ale ok problem Twojej rodziny nie mój. Budowałeś dom robiłeś izolację ( w Twoim przypadku lichą ale jednak) ? Można było pododawać tu i ówdzie te centymetry czy nie ? Ty wolisz PC, której żywotność jest policzona, ja wolę izolację która wytrzyma znaczne więcej niż Twoje 3 kolejne pompy.

Jak jeszcze czegoś nie rozumiesz wal śmiało postaram się przełożyć na Twoje.

Pokaż w którym miejscu napisałem ze przy PCi trzeba się "napracować"

Ale się kotłujecie a powiedzcie czy 13000 KWh rocznie na wszystko to dużo w 140 m domu?

Na co jeszcze wydajecie kasę w domu? woda + ścieki i tyle. Za prąd bez starania sie to jest ok 5000 zł, za wodę i ścieki licząć juz bardzo dużo (jak dla mnie ) czyli 10 m3 /miesiac to jest 120m3 x 11zł (moja stawka woda+ścieki)= 1320zł + śmieci powiedzmy niesegregowane (niech będzie drożej , u mnie) 13 zł x 3 osoby x 12 miesiecy = 468zł.

Czyli mieszcze sie z wszystkimi opłatami w 7000 zł. Podatek pomijam bo to grosze (kilka stów)

Czy wg. Was to tak wiele? A ile płąciliście w bloku? Większość z Was sie przeprowadziła z bloku. 50 m2 w bloku średnio wychodzi podobnie do tych kwot i ludzie żyją.

A pompiarze czy wy na wycieczki np. jeździcie czy cały czas tylko pompami się zajmujecie?

Värmepumpsägare a tobie po co dom w Polsce jak siedzisz w Malezji? Nie obawiasz się, że jak tam dłużej posiedzisz to zamiast pompy ktoś inny będzie Ci dom podgrzewał? Żony nie lubią być zbyt długo samotne.

No to moze trzeba przemyslec PRZED budowa czy potrzebujemy dom, albo czy potrzebujemy taki duzy dom, albo czy w drogiej lokalizacji, albo czy jest jeszcze jakis inny sposob, zeby wybudowac dom na ktory NAS STAC. "Postaw sie, a zastaw sie" - jakze czesto to jedyne motto inwestora. A pozniej jak przychodzi do instalacji CO i w perspektywie "koszmar ekonomiczny" wykonczeniowki, to coz - teraz jakies badziewie, a poniej sie zobaczy. Moze klimatyzator, moze kotlownia w salonie, moze na bytowym sie przyoszczedzi. A jak ktos sobie to wszystko poplanowal i policzyl, ze kupno PCi sie oplaci, to frajer jest, bo kable "rulez". Dorobi sie "filozofie woznicy" do tego i nie nie wyjdziemy (przed samym soba co najwyzej) na ........ (mozna sobie cos wpisac). ;)

Masz dużo racji w tym co napisałeś. Wiele osób buduje zbyt duże, zbyt wypasione "chawiry" nie wiadomo dla kogo. Słysze często a dzieci będą potem mieszkać, a guzik prawda prawie nigdy nie mieszkają a poza tym to dopiero za 20 lat a za 20 lat to wiele sie moze zdarzyć. Należy budować dom pod swoje aktualne potrzeby i zamiary, jeśli ktoś planuje 2 dzieci to powinien uwzględnić dla nich pokoje jeśli więcej to odpowiednio więcej ale jeśli nie chce wiele dzieciaczków to 300m2 napewno do szczęscia mu nie jest potrzebne. Rodzina 2+2 spokojnie mieści sie na 120 m2 + garaż najlepiej 2 stanowiskowy.

Oczywiscie jak ktoś śpi na kasie to nawet 1000m2 niech buduje, napędzi PKB przynajmniej :)

Budowa na kredyt 30 lat to też dla mnie idiotyczny pomysł. Kredytem to sie można co najwyżej wspomóc na 5 lat powiedzmy a nie budować całość za kredyt.

Jak mnie na coś nie stać to tego nie kupuje, proste, przecież nie musze mieć tego co sąsiad.

Gość Arturo72

Czyli mieszcze sie z wszystkimi opłatami w 7000 zł. Podatek pomijam bo to grosze (kilka stów)

Czy wg. Was to tak wiele? A ile płąciliście w bloku? Większość z Was sie przeprowadziła z bloku. 50 m2 w bloku średnio wychodzi podobnie do tych kwot i ludzie żyją.

Nie możesz tak porównywać bo większość buduje na kredyt i do tych opłat z budżetu rodzinnego dochodzi kwota raty miesięcznej i choćby urwane 2 tys.zł rocznie to dla mnie bardzo dużo,bez pogorszenia komfortu życia w porównaniu do mieszkania.

Nie możesz tak porównywać bo większość buduje na kredyt i do tych opłat z budżetu rodzinnego dochodzi kwota raty miesięcznej i choćby urwane 2 tys.zł rocznie to dla mnie bardzo dużo,bez pogorszenia komfortu życia w porównaniu do mieszkania.

więc co będzie taniej...?

postawić prostą ale dobrze wykonaną chałupę z kablami za 200tys. bez kredytu czy łyknąć 300tys z banku i bawić się w pompy, rekuperatory, cud okna i inne duperele...;)

Kto realnie ma zyski z tego co wyleje do kanalizy... Normalne ze czesc sprzetu odda jakis %... ale to co tutaj jest wypisywane to

Science Fiction... aby poprawic samopoczucie ludzi z kablami... nie wszyskim... bo niektorzy podchodza do tego rozsadnie...

I potrafia rozdzielic % zyskow bytowych i CO potrzebne dla utrzymania chcianej temp w domu....

zmierzyłeś temp. ścieków opuszczających budynek...?

obserwowałeś / mierzyłeś ile, na jakim etapie zmywarka pobiera tą energię i co się z nią dzieje...?

tak się składa że większość energii ze zmywarki czy nawet CWU zostawiamy w chałupie ...

no chyba że ktoś ma te sprzęty na podwórku ...:cool:

twierdzicie że zyski nie mają znaczenia to powyłączajcie wszystko co niby nie jest CO a zobaczycie o ile wydłuży się okres grzewczy ...:yes:

Wiesz... zmywarka ma grzalki wewnatrz... podgrzewa wode wewnatrz... aby umyc naczynia wewnatrz... wode spuszcza w kanalize... a nie w podloge...

i nie oddaje tego ciepla przez 20 min... tylko idzie w rure... w ziemi... a wiec co... jak zuzyje 500kWh / rok ro 100% idzie w dom? taka sprawnosc mamy...

A pralka w pomieszczeniu gospodarczym ktore i tak ma kaloryfer grzeje mi salon...

Jeszcze powiedz ze lodowka to bardzo istotne zrodlo CO...I wentylatory ktore wyciagaja cieplo z domu ... tez grzeja...

A zyski bytowe z calego lata sie akumuluja i teraz mi dom grzeja ... bo CO jeszcze sie nie zalonczylo...

:stirthepot: 100% zyskow bytowych... 24/7 365... fajny jestes :)

nawet nie wiesz jak zbudowana jest zmywarka...;)

też fajny jesteś ...:)