malux20 26.09.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 JASIU żebyś sie nie zdziwił z tymi oszczędnościami na sciekachi innych bytowych.ścieki to ściema z zyskamidlaczego ?bo wiem:)mic -robisz trochę sobie kukuzakladam że te 7000kwh wynikają z ozc uważaj na to , zakładam że chałupę postawisz ok natomiast watpie żebys 20 stop-u mnie 23 -24 w domu musi byc i koniecie będę udawał źe 20,5 to komfortdopale z tego powodu z 400kg brykietu za 240 zltak przy okazji stoję pod bukaresztem prawie 21 a tu jeszcze 18 stopnii pokazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Wiem ze nie ma grzalek na zewnatrz obudowy aby grzac dom...i nie oddaje ciepla do domu podczas mycia gdyz by nie utrzymala 60*C wewnatrz.... przy rozsadnym zuzyciu. Temp w kuchni czy pokoju obok mi nie rosnie jak zmywarka chodzi... dziwne nie? rozbierz zmywarkę to pogadamy ... a tak w ogóle to wiesz ile energii pobiera na jeden cykl ...? wiesz ile tej wody grzeje do tych 60* ...? jak się tego dowiesz to będziesz wiedział dlaczego ci temperatura w kuch ni nie skacze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 JASIU żebyś sie nie zdziwił z tymi oszczędnościami na sciekach i innych bytowych. ścieki to ściema z zyskami dlaczego ? bo wiem:) no to zamieniam się w słuch... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.09.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 z tych 1500 -1800 kwh na cwu ile u siebie zaoszczędze?prosze podziel swoje obliczenia przez 2[pół roku w leju mam ogrzewanie]cały sezon utrzymywałem w domu 22-23 stop i nie mieszka łem wiem ile mnie to kosztowalo dokladnie bez zysków bytowychi to nie wszystko:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 więc po co się produkujesz ... Bo mnie to bawi. Obstawiam sobie jaka niedorzecznosc bedziesz pociskal tutaj kolejnego wieczou. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 z tych 1500 -1800 kwh na cwu ile u siebie zaoszczędze? prosze podziel swoje obliczenia przez 2[pół roku w leju mam ogrzewanie] cały sezon utrzymywałem w domu 22-23 stop i nie mieszka łem wiem ile mnie to kosztowalo dokladnie bez zysków bytowych i to nie wszystko:p jak ja napalę co dzień w kominku to też w "leju" będę miał zyski ... zgadnij dlaczego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Bo mnie to bawi. Obstawiam sobie jaka niedorzecznosc bedziesz pociskal tutaj kolejnego wieczou. żadnej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Po co mamja rozbierac... ona jest do mycia naczyn nie... do ogrzewania... i nie nie wiem ile pobiera na jeden cykl... 1, 2 moze 3kW Niech bedzie 1... to jest 365kWh/rok.... i 100% idzie w CO... Pralka oswietlenie... CWU tak samo...zwlaszcza w miesiace kiedy sie nie grzeje... Powiedz... zeszlego lata przez 5 miesiecy bez CO, zuzylem 2427kWh.... to tez mam zaliczyc do CO... zakumulowalo sie w scianach... i oddawane jest przez zime? Czy wylecialo przez pootwierane okna.... i co to ma wspolnego z moja PC i jej SCOP... Dawaj jakas fajna teorie... bo rozumiem ze te 2 co Ci podsunolem to sa na tak... a dlaczego w te miesiące się nie grzeje ...? który miesiąc ma temperaturę średnią wyższą niż masz w chałupie ...? jaka jest średnia temp. z lata ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.09.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 PONIEWAŻ w te miesiące jak ktoś chce nagrzać to np podnosi rolety i takie tamjasiu nie brnij z tymi zyskami w lipcu ok jak mozna zinterpretowac to123 m2 bez skosówwe wrzesniu może spale 20 kg brykietu za 12 złwejdzie w dom z kominka może z 70-80 kwh [marzenie:)] o sprawnosci kominkaa w domu raczej 24 stopnie niż ozcowe 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.09.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 jasiu ma wiele ciekawych spostrzezenale obawiam się ze bez komiji miedzynarodowej sie nie dogadamy:no:czy 1 kg brykietu przy 23-24 stop na 123m2 to na wrzesien ok? czy ktos moze podac idzie na cwu przy pradzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 26.09.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Moja zmywarka bierze 0,86 kWh i 10 litrów wody na pranie w temp 50st. Granitowy blat nad zmywarką fajnie się podgrzewa, że ciasto na pizzę rewelacyjnie wyrasta, mięso i masło super się rozmraża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.09.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 To u mnie zmywarka jest chyba skopana bo nigdy nie odczułem różnicy w temperaturze blatu( co prawda blat jest drewniany).A tak z innej beczki, w Norwegii prąd z przesyłem 1,01 korony/kWh i kolejny rok mają taniej bo za dużo prądu produkują. Swoją drogą co to dzieje się w Europie że coraz więcej krajów nie ma co robić z nadwyżkami energii elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Czy inwestor w sile wieku ktory ma naprawde szmal i "go stac", to buduje 150metrowy domek dla emerytow grzany pradem a pozniej sie zastanawia jak tu przyoszczedzic te 9k kWh na CO szukajac jakis taniuchnich "protez"? Stac ta gosposie co najwyzej na prymitywne dowcipy, a Ty paprasz sobie licznik taka "dyskusja". Po kiego... ale ja nie napisałam, że chcę przyoszczędzić - to twój w doopę uprzejmy kolega się troszczy o mój portfel, polecając Poco Cito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.09.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Hipka, ładną masz czapeczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Masz racje ... nie wiem... moze masz dom z 90' zaprojektowany przez TB z kablami.... tyle ze izolacja nie do konca wyszla. I gdzie jeszcze tak grubo przesadzilem... z mimi 13005kWh... no coz tak wyszlo... ale wiesz... jest szansa na <13005kWh I to bez pyk pyk 2200, 0600, 1300, 1500 itd. Alez Hipciu... ja nie stekam... i nic o cenach nie mowie...napisalem ze w miedzyczasie jak czekasz az Emura osiagnie cene Twojej lodowki do CO, to sobie kup ten za 699:- tak dla komfortu... i moze zejdziesz z tych 13111kWh Ale to ty chyba cierpisz na niezdecydowanie... to moze pozwol ze Cie zacytuje "ale jak sama nazwa mówi - po co mi to? ja kocham prąd saute i tak zostanie!" A wiec raz Emurka, raz nie... prawda nic nie kumasz, więc posłuchaj starszych i madrzejszych: - emurka bedzie wtedy, kiedy bedzie kosztowac tyle, co lodówka, bo klasy lodówki to urzadzenie jest - kiedy? nie wiem, ale producenci nie spieszą się z obniżaniem cen, bo po co, skoro nakręcony artykułem sponsorowanym w muratorze klient czeka pod sklepem w poniedziałek od 8 rano, by zakupić ten cudowny wynalazek typu Poco Cito; - emurka - nie emurka - to, co powieszę na ścianie, to jest mało ważne - ważniejsze są parametry tego, co na zewnątrz; red dot przyznawany jest co roku chyba, więc jest jeszcze czas - a może castorama a la qubic wygra w 2014? - prąd saute w 100% mnie zadowala juz teraz - więc o co kaman? - gdybym miala zapotrzebowanie na poziome 4500kWh, to placilabym jakies 1300pln mniej rocznie czyli 100 mniej miesięcznie... to jest 1/4 baku ropy i rownie dobrze moge ja zaoszczedzic, idac pieszo do osiedlowego sklepiku (350m) - a i zdrowiej będzie - czego oczywiscie nie robię. Oczywiscie moznaby to przeliczac na fajki, rudą czy 4 rośliny do ogrodu - każdy niech sobie wstawi, co tam chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.09.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 JASIU żebyś sie nie zdziwił z tymi oszczędnościami na sciekach i innych bytowych. ścieki to ściema z zyskami dlaczego ? bo wiem:) mic -robisz trochę sobie kuku zakladam że te 7000kwh wynikają z ozc uważaj na to , zakładam że chałupę postawisz ok natomiast watpie żebys 20 stop- u mnie 23 -24 w domu musi byc i koniec ie będę udawał źe 20,5 to komfort dopale z tego powodu z 400kg brykietu za 240 zl tak przy okazji stoję pod bukaresztem prawie 21 a tu jeszcze 18 stopnii pokazuje malux20 przyjacielu o co kaman z tymi 7000 kwh bo ja nic nigdzie takiego nie pisałem ( masz jakiś powrót ?? czy pomóc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 - gdybym miala zapotrzebowanie na poziome 4500kWh, to placilabym jakies 1300pln mniej rocznie czyli 100 mniej miesięcznie... to jest 1/4 baku ropy i rownie dobrze moge ja zaoszczedzic, idac pieszo do osiedlowego sklepiku (350m) - a i zdrowiej będzie - czego oczywiscie nie robię. Oczywiscie moznaby to przeliczac na fajki, rudą czy 4 rośliny do ogrodu - każdy niech sobie wstawi, co tam chce Widze, ze "gosposi" trzeba pomoc w matmie. Jak bys miala pompe ciepla, to z 9k kWh na cele CO zrobilo by sie nagle tylko 2250 kWh (dla SPF=4 dla celow CO), czyli 6750kWh mniej. Jak do tego doliczysz jeszcze CWU, to sie okaze, ze masz na liczniku mniej o jakies 7,5k kWh co dla pradu w taniej taryfie daje 2325 zl rocznie czyli miesiecznie prawie 200 zl a nie jak Tobie wyszlo 100 zl. Jak Ty wszystko tak dokladnie liczysz, to nie dziwota, ze prad saute Cie zadowala (jakkolwiek to "zadowala" tutaj brzmi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Widze, ze "gosposi" trzeba pomoc w matmie. Jak bys miala pompe ciepla, to z 9k kWh na cele CO zrobilo by sie nagle tylko 2250 kWh (dla SPF=4 dla celow CO), czyli 6750kWh mniej. Jak do tego doliczysz jeszcze CWU, to sie okaze, ze masz na liczniku mniej o jakies 7,5k kWh co dla pradu w taniej taryfie daje 2325 zl rocznie czyli miesiecznie prawie 200 zl a nie jak Tobie wyszlo 100 zl. Jak Ty wszystko tak dokladnie liczysz, to nie dziwota, ze prad saute Cie zadowala (jakkolwiek to "zadowala" tutaj brzmi). zobacz, co masz na czapce napisane - COP=2, więc jednak 100 a nie 200pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 zobacz, co masz na czapce napisane - COP=2, więc jednak 100 a nie 200pln Nie wymagam od Ciebie znajomosci rachunkow w tym zakresie liczbowym, wiec musisz mi wierzyc na slowo. To jak bys musiala 4x krocej zupe gotowac. Taki "szybkowar do CO". Teraz jasniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Nie wymagam od Ciebie znajomosci rachunkow w tym zakresie liczbowym, wiec musisz mi wierzyc na slowo. To jak bys musiala 4x krocej zupe gotowac. Taki "szybkowar do CO". Teraz jasniej? strasznie pewnie zakładasz ten COP = 4 za dużo czytasz folderów producentów Poco Cito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts