Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

JASIU żebyś sie nie zdziwił z tymi oszczędnościami na sciekach

i innych bytowych.

ścieki to ściema z zyskami

dlaczego ?

bo wiem:)

mic -robisz trochę sobie kuku

zakladam że te 7000kwh wynikają z ozc

uważaj na to , zakładam że chałupę postawisz ok natomiast watpie żebys 20 stop-

u mnie 23 -24 w domu musi byc i koniec

ie będę udawał źe 20,5 to komfort

dopale z tego powodu z 400kg brykietu za 240 zl

tak przy okazji stoję pod bukaresztem prawie 21 a tu jeszcze 18 stopnii pokazuje

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiem ze nie ma grzalek na zewnatrz obudowy aby grzac dom...i nie oddaje ciepla do domu podczas mycia gdyz by nie utrzymala 60*C wewnatrz.... przy rozsadnym zuzyciu. Temp w kuchni czy pokoju obok mi nie rosnie jak zmywarka chodzi... dziwne nie?

rozbierz zmywarkę to pogadamy ...

a tak w ogóle to wiesz ile energii pobiera na jeden cykl ...?

wiesz ile tej wody grzeje do tych 60* ...?

jak się tego dowiesz to będziesz wiedział dlaczego ci temperatura w kuch ni nie skacze ...;)

z tych 1500 -1800 kwh na cwu ile u siebie zaoszczędze?

prosze podziel swoje obliczenia przez 2[pół roku w leju mam ogrzewanie]

cały sezon utrzymywałem w domu 22-23 stop i nie mieszka łem wiem ile mnie to kosztowalo dokladnie bez zysków bytowych

i to nie wszystko:p

jak ja napalę co dzień w kominku to też w "leju" będę miał zyski ...

zgadnij dlaczego ...;)

Po co mamja rozbierac... ona jest do mycia naczyn nie... do ogrzewania... i nie nie wiem ile pobiera na jeden cykl... 1, 2 moze 3kW

Niech bedzie 1... to jest 365kWh/rok.... i 100% idzie w CO... Pralka oswietlenie... CWU tak samo...zwlaszcza w miesiace kiedy sie nie grzeje...

Powiedz... zeszlego lata przez 5 miesiecy bez CO, zuzylem 2427kWh.... to tez mam zaliczyc do CO... zakumulowalo sie w scianach... i oddawane

jest przez zime? Czy wylecialo przez pootwierane okna.... i co to ma wspolnego z moja PC i jej SCOP...

Dawaj jakas fajna teorie... bo rozumiem ze te 2 co Ci podsunolem to sa na tak... :)

a dlaczego w te miesiące się nie grzeje ...?

który miesiąc ma temperaturę średnią wyższą niż masz w chałupie ...?

jaka jest średnia temp. z lata ...?

PONIEWAŻ w te miesiące jak ktoś chce nagrzać to np podnosi rolety i takie tam

jasiu nie brnij z tymi zyskami w lipcu

ok

jak mozna zinterpretowac to

123 m2 bez skosów

we wrzesniu może spale 20 kg brykietu za 12 zł

wejdzie w dom z kominka może z 70-80 kwh [marzenie:)] o sprawnosci kominka

a w domu raczej 24 stopnie niż ozcowe 20

To u mnie zmywarka jest chyba skopana bo nigdy nie odczułem różnicy w temperaturze blatu( co prawda blat jest drewniany).

A tak z innej beczki, w Norwegii prąd z przesyłem 1,01 korony/kWh i kolejny rok mają taniej bo za dużo prądu produkują.

Swoją drogą co to dzieje się w Europie że coraz więcej krajów nie ma co robić z nadwyżkami energii elektrycznej.

Czy inwestor w sile wieku ktory ma naprawde szmal i "go stac", to buduje 150metrowy domek dla emerytow grzany pradem a pozniej sie zastanawia jak tu przyoszczedzic te 9k kWh na CO szukajac jakis taniuchnich "protez"? Stac ta gosposie co najwyzej na prymitywne dowcipy, a Ty paprasz sobie licznik taka "dyskusja". Po kiego... ;)

ale ja nie napisałam, że chcę przyoszczędzić - to twój w doopę uprzejmy kolega się troszczy o mój portfel, polecając Poco Cito :)

Masz racje ... nie wiem... moze masz dom z 90' zaprojektowany przez TB z kablami.... tyle ze izolacja nie do konca wyszla.

I gdzie jeszcze tak grubo przesadzilem... z mimi 13005kWh... no coz tak wyszlo... ale wiesz... jest szansa na <13005kWh

I to bez pyk pyk 2200, 0600, 1300, 1500 itd.

Alez Hipciu... ja nie stekam... i nic o cenach nie mowie...napisalem ze w miedzyczasie jak czekasz az Emura osiagnie cene Twojej lodowki do CO,

to sobie kup ten za 699:- tak dla komfortu... i moze zejdziesz z tych 13111kWh

Ale to ty chyba cierpisz na niezdecydowanie...

to moze pozwol ze Cie zacytuje

"ale jak sama nazwa mówi - po co mi to?

ja kocham prąd saute i tak zostanie!"

A wiec raz Emurka, raz nie... prawda

:D

nic nie kumasz, więc posłuchaj starszych i madrzejszych:

- emurka bedzie wtedy, kiedy bedzie kosztowac tyle, co lodówka, bo klasy lodówki to urzadzenie jest - kiedy? nie wiem, ale producenci nie spieszą się z obniżaniem cen, bo po co, skoro nakręcony artykułem sponsorowanym w muratorze klient czeka pod sklepem w poniedziałek od 8 rano, by zakupić ten cudowny wynalazek typu Poco Cito;

- emurka - nie emurka - to, co powieszę na ścianie, to jest mało ważne - ważniejsze są parametry tego, co na zewnątrz; red dot przyznawany jest co roku chyba, więc jest jeszcze czas - a może castorama a la qubic wygra w 2014?

- prąd saute w 100% mnie zadowala juz teraz - więc o co kaman?

- gdybym miala zapotrzebowanie na poziome 4500kWh, to placilabym jakies 1300pln mniej rocznie czyli 100 mniej miesięcznie... to jest 1/4 baku ropy i rownie dobrze moge ja zaoszczedzic, idac pieszo do osiedlowego sklepiku (350m) - a i zdrowiej będzie - czego oczywiscie nie robię. Oczywiscie moznaby to przeliczac na fajki, rudą czy 4 rośliny do ogrodu - każdy niech sobie wstawi, co tam chce

JASIU żebyś sie nie zdziwił z tymi oszczędnościami na sciekach

i innych bytowych.

ścieki to ściema z zyskami

dlaczego ?

bo wiem:)

mic -robisz trochę sobie kuku

zakladam że te 7000kwh wynikają z ozc

uważaj na to , zakładam że chałupę postawisz ok natomiast watpie żebys 20 stop-

u mnie 23 -24 w domu musi byc i koniec

ie będę udawał źe 20,5 to komfort

dopale z tego powodu z 400kg brykietu za 240 zl

tak przy okazji stoję pod bukaresztem prawie 21 a tu jeszcze 18 stopnii pokazuje

malux20 przyjacielu o co kaman z tymi 7000 kwh bo ja nic nigdzie takiego nie pisałem ( masz jakiś powrót ?? czy pomóc)

- gdybym miala zapotrzebowanie na poziome 4500kWh, to placilabym jakies 1300pln mniej rocznie czyli 100 mniej miesięcznie... to jest 1/4 baku ropy i rownie dobrze moge ja zaoszczedzic, idac pieszo do osiedlowego sklepiku (350m) - a i zdrowiej będzie - czego oczywiscie nie robię. Oczywiscie moznaby to przeliczac na fajki, rudą czy 4 rośliny do ogrodu - każdy niech sobie wstawi, co tam chce

Widze, ze "gosposi" trzeba pomoc w matmie. ;)

Jak bys miala pompe ciepla, to z 9k kWh na cele CO zrobilo by sie nagle tylko 2250 kWh (dla SPF=4 dla celow CO), czyli 6750kWh mniej. Jak do tego doliczysz jeszcze CWU, to sie okaze, ze masz na liczniku mniej o jakies 7,5k kWh co dla pradu w taniej taryfie daje 2325 zl rocznie czyli miesiecznie prawie 200 zl a nie jak Tobie wyszlo 100 zl. Jak Ty wszystko tak dokladnie liczysz, to nie dziwota, ze prad saute Cie zadowala (jakkolwiek to "zadowala" tutaj brzmi). ;)

Widze, ze "gosposi" trzeba pomoc w matmie. ;)

Jak bys miala pompe ciepla, to z 9k kWh na cele CO zrobilo by sie nagle tylko 2250 kWh (dla SPF=4 dla celow CO), czyli 6750kWh mniej. Jak do tego doliczysz jeszcze CWU, to sie okaze, ze masz na liczniku mniej o jakies 7,5k kWh co dla pradu w taniej taryfie daje 2325 zl rocznie czyli miesiecznie prawie 200 zl a nie jak Tobie wyszlo 100 zl. Jak Ty wszystko tak dokladnie liczysz, to nie dziwota, ze prad saute Cie zadowala (jakkolwiek to "zadowala" tutaj brzmi). ;)

zobacz, co masz na czapce napisane - COP=2, więc jednak 100 a nie 200pln