Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie dla posiadaczy wodnej podłogówki + kocioł. Jak grzejecie CWU? Grzałką w bojlerze czy przez zawór trójdrożny? Zdaje się, że w Kospelu dedykowanym do podłogówki nie ma opcji grzania CWU. Jeśli ktoś ma Kospela, to jaki model? jeśli Elterm czy jakiś inny to jaki model i w jakim układzie?

ok

jak mozna zinterpretowac to

123 m2 bez skosów

we wrzesniu może spale 20 kg brykietu za 12 zł

wejdzie w dom z kominka może z 70-80 kwh [marzenie:)] o sprawnosci kominka

a w domu raczej 24 stopnie niż ozcowe 20

a jak ja będę palił w kominku to zużycie na CO wyjdzie mi 0kwh...;)

pomimo nastawionych 22*...:p

to o to chodzi z tymi waszymi pompami ...???

Pytanie dla posiadaczy wodnej podłogówki + kocioł. Jak grzejecie CWU? Grzałką w bojlerze czy przez zawór trójdrożny? Zdaje się, że w Kospelu dedykowanym do podłogówki nie ma opcji grzania CWU. Jeśli ktoś ma Kospela, to jaki model? jeśli Elterm czy jakiś inny to jaki model i w jakim układzie?

bojler z grzałką ...:)

no chyba że ktoś lubi komplikować sobie życie ...;)

Oj sierotko :). Przeciez 2013 sie konczy, wiec zaliczaja caly poczatek roku, a wiec polowe zeszlorocznwej zimy.. To co zakreeslilas to ilosc energii a nie pradu. Pradu wyjdzie ponizej 2500kWh na CO+CWU bo to licza razem.

2575 kWh jest teraz a jeszcze nie wliczyli połowy zimy :) wiec jakie 2500? cop NA TĘ CHWILĘ wynosi 3.9

zobaczymy na koniec roku :) wyjdzie 4,5kkWh ws moich 9kkWh a ze dom minimalnie wiekszy, wiec COP = 2 :)

Edytowane przez Hippek

"czekaj psie aż kobyła zdechnie"...

żeby ci czasem chałupa która potrzebowała 9kkwh na CO przy kablach nie zeszła czasem do 2250kwh przy PC ...;)

Wiedzialem, ze bedzie dla Cibie "nieprawdopodobnie". :D Trudno Ci bedzie z taka perspektywa dalej marudzic komus o kablelkach, ale fizyki nie oszukasz. Choc by skaly sraly. ;)

Gość Arturo72

Ja także wszedłbym w osobny bojler z grzałką,kocioł zostaw sobie tylko na niską temperaturę zasilania do podłogówki.

Gość Arturo72
a jak ja będę palił w kominku to zużycie na CO wyjdzie mi 0kwh...;)

pomimo nastawionych 22*...:p

to o to chodzi z tymi waszymi pompami ...???

Uczciwość przede wszystkim,mam nadzieję,że poważnie rozmawiamy i przedstawiamy fakty,chociaż pewnie zdarzy/zdarzyła się jakaś czarna owca.

Przed sezonem kupiłem 2mp buku,zdjęcie zrobione,ile zostanie po sezonie też przedstawie zdjęcie.

Nie mam aspiracji do najcieplejszego domu na forum,nie mam żadnego interesu zniekształcać zużycia,wali mnie to czy ktoś będzie wierzył lub nie,przedstawię dane,pokaże zdjęcia i tyle :)

Edytowane przez Arturo72

Poogladaj lata poprzednie. Nie musisz czekac :)

przyjmijmy 3,9 - tak, jak jest ale:

nie ma informacji, ze pompa działa w dwutaryfowym systemie - a przy tak niskiej temp. zasilania na bank nie, bo potrzeby domu są duże, więc zapewne chodzi w taryfie całodobowej.

my, kablarze ten COP = 3,9 dzielimy prawie przez pół, bo dokładnie w tych proporcjach rożni się cena kWh w taryfie I a II

poniał? dokładnie tego dowodzą wasze faktury, tylko trzeba się pochylić nad problemem troszkę głębiej....

przyjmijmy 3,9 - tak, jak jest ale:

nie ma informacji, ze pompa działa w dwutaryfowym systemie - a przy tak niskiej temp. zasilania na bank nie, bo potrzeby domu są duże, więc zapewne chodzi w taryfie całodobowej.

my, kablarze ten COP = 3,9 dzielimy prawie przez pół, bo dokładnie w tych proporcjach rożni się cena kWh w taryfie I a II

poniał?

Gosposiu droga. W definicji SPF czy COP nie ma nic o taryfach czy pieniadzach. To jest tylko bezwymiarowy wspolczynnik sprawnosci maszyny cieplnej. Mozesz go uzywac do konkretnych obliczen.

Nawet nie smiem pytac, czy pojelas, ale moze jutro, pojutrze. ;)