Pyxis 26.09.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 strasznie pewnie zakładasz ten COP = 4 za dużo czytasz folderów producentów Poco Cito Bo sledze wyniki z opomiarowanych instalacji. Sa publikowane. Nie opieram sie na tym, co napisane na naklejce. Ponizej link. Zadziw czyms swojego malza! http://www.portpc.pl/wizualizacje.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.09.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Pytanie dla posiadaczy wodnej podłogówki + kocioł. Jak grzejecie CWU? Grzałką w bojlerze czy przez zawór trójdrożny? Zdaje się, że w Kospelu dedykowanym do podłogówki nie ma opcji grzania CWU. Jeśli ktoś ma Kospela, to jaki model? jeśli Elterm czy jakiś inny to jaki model i w jakim układzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 ok jak mozna zinterpretowac to 123 m2 bez skosów we wrzesniu może spale 20 kg brykietu za 12 zł wejdzie w dom z kominka może z 70-80 kwh [marzenie:)] o sprawnosci kominka a w domu raczej 24 stopnie niż ozcowe 20 a jak ja będę palił w kominku to zużycie na CO wyjdzie mi 0kwh... pomimo nastawionych 22*... to o to chodzi z tymi waszymi pompami ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Bo sledze wyniki z opomiarowanych instalacji. Sa publikowane. Nie opieram sie na tym, co napisane na naklejce. Ponizej link. Zadziw czyms swojego malza! http://www.portpc.pl/wizualizacje.html czym? 10kkWh? już teraz? [ATTACH=CONFIG]214808[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Pytanie dla posiadaczy wodnej podłogówki + kocioł. Jak grzejecie CWU? Grzałką w bojlerze czy przez zawór trójdrożny? Zdaje się, że w Kospelu dedykowanym do podłogówki nie ma opcji grzania CWU. Jeśli ktoś ma Kospela, to jaki model? jeśli Elterm czy jakiś inny to jaki model i w jakim układzie? bojler z grzałką ... no chyba że ktoś lubi komplikować sobie życie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 czym? 10kkWh? już teraz? Oj sierotko . Przeciez 2013 sie konczy, wiec zaliczaja caly poczatek roku, a wiec polowe zeszlorocznwej zimy.. To co zakreeslilas to ilosc energii a nie pradu. Pradu wyjdzie ponizej 2500kWh na CO+CWU bo to licza razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Jak bys miala pompe ciepla, to z 9k kWh na cele CO zrobilo by sie nagle tylko 2250 kWh (dla SPF=4 dla celow CO), czyli 6750kWh mniej. "czekaj psie aż kobyła zdechnie"... żeby ci czasem chałupa która potrzebowała 9kkwh na CO przy kablach nie zeszła czasem do 2250kwh przy PC ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) Oj sierotko . Przeciez 2013 sie konczy, wiec zaliczaja caly poczatek roku, a wiec polowe zeszlorocznwej zimy.. To co zakreeslilas to ilosc energii a nie pradu. Pradu wyjdzie ponizej 2500kWh na CO+CWU bo to licza razem. 2575 kWh jest teraz a jeszcze nie wliczyli połowy zimy wiec jakie 2500? cop NA TĘ CHWILĘ wynosi 3.9 zobaczymy na koniec roku wyjdzie 4,5kkWh ws moich 9kkWh a ze dom minimalnie wiekszy, wiec COP = 2 Edytowane 26 Września 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 "czekaj psie aż kobyła zdechnie"... żeby ci czasem chałupa która potrzebowała 9kkwh na CO przy kablach nie zeszła czasem do 2250kwh przy PC ... Wiedzialem, ze bedzie dla Cibie "nieprawdopodobnie". Trudno Ci bedzie z taka perspektywa dalej marudzic komus o kablelkach, ale fizyki nie oszukasz. Choc by skaly sraly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.09.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Pytanie dla posiadaczy wodnej podłogówki + kocioł. Jak grzejecie CWU? Grzałką w bojlerze czy przez zawór trójdrożny? Zdaje się, że w Kospelu dedykowanym do podłogówki nie ma opcji grzania CWU. Jeśli ktoś ma Kospela, to jaki model? jeśli Elterm czy jakiś inny to jaki model i w jakim układzie? Ja także wszedłbym w osobny bojler z grzałką,kocioł zostaw sobie tylko na niską temperaturę zasilania do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 2575 kWh jest teraz a jeszcze nie wliczyli połowy zimy wiec jakie 2500? cop NA TĘ CHWILĘ wynosi 3.9 Poogladaj lata poprzednie. Nie musisz czekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.09.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) a jak ja będę palił w kominku to zużycie na CO wyjdzie mi 0kwh... pomimo nastawionych 22*... to o to chodzi z tymi waszymi pompami ...??? Uczciwość przede wszystkim,mam nadzieję,że poważnie rozmawiamy i przedstawiamy fakty,chociaż pewnie zdarzy/zdarzyła się jakaś czarna owca. Przed sezonem kupiłem 2mp buku,zdjęcie zrobione,ile zostanie po sezonie też przedstawie zdjęcie. Nie mam aspiracji do najcieplejszego domu na forum,nie mam żadnego interesu zniekształcać zużycia,wali mnie to czy ktoś będzie wierzył lub nie,przedstawię dane,pokaże zdjęcia i tyle Edytowane 26 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Poogladaj lata poprzednie. Nie musisz czekac przyjmijmy 3,9 - tak, jak jest ale: nie ma informacji, ze pompa działa w dwutaryfowym systemie - a przy tak niskiej temp. zasilania na bank nie, bo potrzeby domu są duże, więc zapewne chodzi w taryfie całodobowej. my, kablarze ten COP = 3,9 dzielimy prawie przez pół, bo dokładnie w tych proporcjach rożni się cena kWh w taryfie I a II poniał? dokładnie tego dowodzą wasze faktury, tylko trzeba się pochylić nad problemem troszkę głębiej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 26.09.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 A pytanie do pompiarzy.Ile drewna do kominka poszło i czy to też uwzględniacie w COPie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Wiedzialem, ze bedzie dla Cibie "nieprawdopodobnie". Trudno Ci bedzie z taka perspektywa dalej marudzic komus o kablelkach, ale fizyki nie oszukasz. Choc by skaly sraly. idziemy o zakład że jak zamontuję w swojej chałupie kompletny układ z PC nie zejdę do 2,5kkwh na CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 przyjmijmy 3,9 - tak, jak jest ale: nie ma informacji, ze pompa działa w dwutaryfowym systemie - a przy tak niskiej temp. zasilania na bank nie, bo potrzeby domu są duże, więc zapewne chodzi w taryfie całodobowej. my, kablarze ten COP = 3,9 dzielimy prawie przez pół, bo dokładnie w tych proporcjach rożni się cena kWh w taryfie I a II poniał? Gosposiu droga. W definicji SPF czy COP nie ma nic o taryfach czy pieniadzach. To jest tylko bezwymiarowy wspolczynnik sprawnosci maszyny cieplnej. Mozesz go uzywac do konkretnych obliczen. Nawet nie smiem pytac, czy pojelas, ale moze jutro, pojutrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 A pytanie do pompiarzy. Ile drewna do kominka poszło i czy to też uwzględniacie w COPie? co ty... kominek jest jak zyski bytowe, tego się nie wlicza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 i jeszcze jedno - CWU nie zagrzał nigdy więcej, niż 50stC - czyli problem legionelli TAM nie istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 26.09.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Uczciwość przede wszystkim :lol2: hehe no fakt z twoją ucziwościa... ale akurat na tym wątku wszyscy Cie znają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Nie mam aspiracji do najcieplejszego domu na forum,nie mam żadnego interesu zniekształcać zużycia,wali mnie to czy ktoś będzie wierzył lub nie,przedstawię dane,pokaże zdjęcia i tyle ja cały czas to robię a jakoś nikt temu nie daje wiary ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts