Pyxis 26.09.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 idziemy o zakład że jak zamontuję w swojej chałupie kompletny układ z PC nie zejdę do 2,5kkwh na CO Jasne jasko, ze nie zejdziesz. Caly swiat to konfabulanci. Robia te pomiary i wykresy a Ty i tak wiesz lepiej, wiec smaruj swoj wozek i wio koniku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 i jeszcze jedno - CWU nie zagrzał nigdy więcej, niż 50stC - czyli problem legionelli TAM nie istnieje Jedni wlaczaja program antylegionella inni to olewaja. To sa jakies promilowe zuzycia w skali calej energii na CO+CWU. To chyba bardziej ignorancja niz swiadome oszczednosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Gosposiu droga. W definicji SPF czy COP nie ma nic o taryfach czy pieniadzach. To jest tylko bezwymiarowy wspolczynnik sprawnosci maszyny cieplnej. Mozesz go uzywac do konkretnych obliczen. Nawet nie smiem pytac, czy pojelas, ale moze jutro, pojutrze. masz rację, ale diesel też ma wyższą sprawność, niż benzyna; podstaw sobie do tego równania a) o polowe nizsza cene diesla niz benzyny b) o polowe wyzsza cene diesla niz benzyny w przypadku b) wszystko bierze w łeb - pomimo doskonalszego urzadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.09.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 idziemy o zakład że jak zamontuję w swojej chałupie kompletny układ z PC nie zejdę do 2,5kkwh na CO Jeśłi nie zużywasz przy COP 1 więcej niż 6500kWh to przyjmuję zakład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Przyjmuję zakład przegrasz Arturo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 co ty... kominek jest jak zyski bytowe, tego się nie wlicza ... Jesli ktos wspomaga sie kominkiem w grzaniu domu a nie pali raz na 2 tyg w sobotni wieczor dla "atmosfery", to powinien oszacowac zyski z tego tytulu i je dodac do kosztow CO. Z tym nie ma co dyskutowac. Dodajemy wszystko, czego uzywamy W CELU podniesienia temperatury w domku w okresie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Jasne jasko, ze nie zejdziesz. Caly swiat to konfabulanci. Robia te pomiary i wykresy a Ty i tak wiesz lepiej, wiec smaruj swoj wozek i wio koniku! ale ja poważnie ... wchodzisz ...?? ja nie mam oporów rozwalić wylewki i zrobić od nowa ... mam tylko pytanie czy was stać na takie zakłady ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Jeśłi nie zużywasz przy COP 1 więcej niż 6500kWh to przyjmuję zakład zużywam 10kkwh... przy COP - 4 jak w mordę daje 2,5kkwh ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Jeśłi nie zużywasz przy COP 1 więcej niż 6500kWh to przyjmuję zakład haaaaaa! ales się zabezpieczył stawiasz na COP = 2,6? przecież kolega miętowy pokazuje 3.9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.09.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 przegrasz Arturo Jeśli po tym co edytowałem: Jeśłi nie zużywasz przy COP 1 więcej niż 6500kWh to przyjmuję zakład Przyjmuję zakład z zamkniętymi oczami,nawet przy powietrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 ale ja poważnie ... wchodzisz ...?? ja nie mam oporów rozwalić wylewki i zrobić od nowa ... mam tylko pytanie czy was stać na takie zakłady ... przecież oni faktury nie mogą wyciągnąć a co dopiero założyć się i honorowo przegrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.09.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 zużywam 10kkwh... przy COP - 4 jak w mordę daje 2,5kkwh ... Nie doczytałem,przy powietrznej nie wchodzę,gruntowych nie studiowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 diesel też ma wyższą sprawność, niż benzyna; o ile ...??? ty też w te bajeczki o jeżdżeniu na oparach w stosunku do benzyny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.09.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Nie doczytałem,przy powietrznej nie wchodzę,gruntowych nie studiowałem jasiek - dołóz im 250kWh (w sumie 2750kWh) i niech wchodzi ten w czapeczce z COP = 3,9 o ile ...??? ty też w te bajeczki o jeżdżeniu na oparach w stosunku do benzyny... jasiu - jeżdzę, więc widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Dodajemy wszystko, czego uzywamy W CELU podniesienia temperatury w domku w okresie grzewczym. czyli zyski z wszelkich urządzeń elektrycznych w chałupie też ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 masz rację, ale diesel też ma wyższą sprawność, niż benzyna; podstaw sobie do tego równania a) o polowe nizsza cene diesla niz benzyny b) o polowe wyzsza cene diesla niz benzyny w przypadku b) wszystko bierze w łeb - pomimo doskonalszego urzadzenia Gosposiu, ponownie Ci mowie, ze SPF nie ma nic wspolnego z cenami nosnika. To tylko bezwymiarowy wspolczynnik sprawnosci. On bedzie taki sam dla drogiego i taniego pradu. Po prstu koszta beda ZAWSZE 4x mniejsze przy tym samym profilu zuzycia w taryfach. Jaki by on nie byl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 ale ja poważnie ... wchodzisz ...?? ja nie mam oporów rozwalić wylewki i zrobić od nowa ... mam tylko pytanie czy was stać na takie zakłady ... Wchodze, ale od jutra musisz zaczynac rozwalke. Nie wiem czy masz na tyle odwagi, zeby wejsc w taki zaklad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 czyli zyski z wszelkich urządzeń elektrycznych w chałupie też ... Ze wszyskich WLACZANYCH W CELU PODNIESIENIA TEMPEARTURY W DOMU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.09.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) przyjmijmy 3,9 - tak, jak jest ale: nie ma informacji, ze pompa działa w dwutaryfowym systemie - a przy tak niskiej temp. zasilania na bank nie, bo potrzeby domu są duże, więc zapewne chodzi w taryfie całodobowej. my, kablarze ten COP = 3,9 dzielimy prawie przez pół, bo dokładnie w tych proporcjach rożni się cena kWh w taryfie I a II poniał? dokładnie tego dowodzą wasze faktury, tylko trzeba się pochylić nad problemem troszkę głębiej.... Gosposiu droga. W definicji SPF czy COP nie ma nic o taryfach czy pieniadzach. To jest tylko bezwymiarowy wspolczynnik sprawnosci maszyny cieplnej. Mozesz go uzywac do konkretnych obliczen. Nawet nie smiem pytac, czy pojelas, ale moze jutro, pojutrze. ale chyba ona ma rację.. owszem COP macie wyższy od jednego na pewno.. (jako sprawność samego ustrojstwa) ale skoro powiedzmy że potrzebujesz do nagrzania czegoś 4kWh.. niech ten COP będzie 4 czyli pompa weźmie 1kWh.. i przy jednej taryfie która kosztuje u mnie 60 groszy brutto zapłacisz za to właśnie tyle.. jeśli kablarz weźmie 4kWh w tańszej taryfie (u mnie 36gr brutto) to zapłaci za to 1.44 zł.. jeśli na to nałożyć jeszcze dyscyplinę w pilnowaniu tanich godzin na pranie czy zmywanie w tańszej taryfie to faktycznie może to być wyjaśnienie bardzo podobnych rachunków rozpatrywanych jako całość zużycia dla domu.. edit: poszło zanim napisałem o akumulacyjności: jeśli pompiarz będzie ten 1kW pobierał przez 24h to zapłaci 14.4 zł.. jak kablarz "nabije" posadzkę lub bufor tymi 24kWh w taniej taryfie to zapłaci 8.6 złotego.. jakieś błędne oblicznie popełniłem..? Edytowane 26 Września 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 26.09.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Taaa ciekawe jak to wszystko posprawdzacie... pisac do muratora niech wam wszystko najpierw poblombują i termometry wszędzie pozakładają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts