Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gosposiu droga. W definicji SPF czy COP nie ma nic o taryfach czy pieniadzach. To jest tylko bezwymiarowy wspolczynnik sprawnosci maszyny cieplnej. Mozesz go uzywac do konkretnych obliczen.

Nawet nie smiem pytac, czy pojelas, ale moze jutro, pojutrze. ;)

masz rację, ale diesel też ma wyższą sprawność, niż benzyna;

podstaw sobie do tego równania

a) o polowe nizsza cene diesla niz benzyny

b) o polowe wyzsza cene diesla niz benzyny

w przypadku b) wszystko bierze w łeb - pomimo doskonalszego urzadzenia :)

co ty...

kominek jest jak zyski bytowe, tego się nie wlicza ...;)

Jesli ktos wspomaga sie kominkiem w grzaniu domu a nie pali raz na 2 tyg w sobotni wieczor dla "atmosfery", to powinien oszacowac zyski z tego tytulu i je dodac do kosztow CO. Z tym nie ma co dyskutowac. Dodajemy wszystko, czego uzywamy W CELU podniesienia temperatury w domku w okresie grzewczym.

Jasne jasko, ze nie zejdziesz. Caly swiat to konfabulanci. Robia te pomiary i wykresy a Ty i tak wiesz lepiej, wiec smaruj swoj wozek i wio koniku! ;)

ale ja poważnie ...:)

wchodzisz ...??

ja nie mam oporów rozwalić wylewki i zrobić od nowa ...:p

mam tylko pytanie czy was stać na takie zakłady ...;)

masz rację, ale diesel też ma wyższą sprawność, niż benzyna;

podstaw sobie do tego równania

a) o polowe nizsza cene diesla niz benzyny

b) o polowe wyzsza cene diesla niz benzyny

w przypadku b) wszystko bierze w łeb - pomimo doskonalszego urzadzenia :)

Gosposiu, ponownie Ci mowie, ze SPF nie ma nic wspolnego z cenami nosnika. To tylko bezwymiarowy wspolczynnik sprawnosci.

On bedzie taki sam dla drogiego i taniego pradu. Po prstu koszta beda ZAWSZE 4x mniejsze przy tym samym profilu zuzycia w taryfach. Jaki by on nie byl.

przyjmijmy 3,9 - tak, jak jest ale:

nie ma informacji, ze pompa działa w dwutaryfowym systemie - a przy tak niskiej temp. zasilania na bank nie, bo potrzeby domu są duże, więc zapewne chodzi w taryfie całodobowej.

my, kablarze ten COP = 3,9 dzielimy prawie przez pół, bo dokładnie w tych proporcjach rożni się cena kWh w taryfie I a II

poniał? dokładnie tego dowodzą wasze faktury, tylko trzeba się pochylić nad problemem troszkę głębiej....

Gosposiu droga. W definicji SPF czy COP nie ma nic o taryfach czy pieniadzach. To jest tylko bezwymiarowy wspolczynnik sprawnosci maszyny cieplnej. Mozesz go uzywac do konkretnych obliczen.

Nawet nie smiem pytac, czy pojelas, ale moze jutro, pojutrze. ;)

ale chyba ona ma rację..

owszem COP macie wyższy od jednego na pewno.. (jako sprawność samego ustrojstwa) ale skoro powiedzmy że potrzebujesz do nagrzania czegoś 4kWh.. niech ten COP będzie 4 czyli pompa weźmie 1kWh.. i przy jednej taryfie która kosztuje u mnie 60 groszy brutto zapłacisz za to właśnie tyle..

jeśli kablarz weźmie 4kWh w tańszej taryfie (u mnie 36gr brutto) to zapłaci za to 1.44 zł..

jeśli na to nałożyć jeszcze dyscyplinę w pilnowaniu tanich godzin na pranie czy zmywanie w tańszej taryfie to faktycznie może to być wyjaśnienie bardzo podobnych rachunków rozpatrywanych jako całość zużycia dla domu..

edit:

poszło zanim napisałem o akumulacyjności:

jeśli pompiarz będzie ten 1kW pobierał przez 24h to zapłaci 14.4 zł..

jak kablarz "nabije" posadzkę lub bufor tymi 24kWh w taniej taryfie to zapłaci 8.6 złotego..

jakieś błędne oblicznie popełniłem..?

Edytowane przez _artur_