Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale chyba ona ma rację..

owszem COP macie wyższy od jednego na pewno.. (jako sprawność samego ustrojstwa) ale skoro powiedzmy że potrzebujesz do nagrzania zbiornika 3kWh.. niech ten COP będzie 3 czyli pompa weźmie 1kWh.. i przy jednej taryfie która kosztuje u mnie 60 groszy brutto zapłacisz za to właśnie tyle..

jeśli kablarz weźmie 3kWh w tańszej taryfie (u mnie 36gr brutto) to zapłaci za to 1.08 zł..

jeśli na to nałożyć jeszcze dyscyplinę w pilnowaniu tanich godzin na pranie czy zmywanie w tańszej taryfie to faktycznie może to być wyjaśnienie bardzo podobnych rachunków rozpatrywanych jako całość zużycia dla domu..

wszyscy rozumieją, tylko krzykacz nie :)

ale chyba ona ma rację..

owszem COP macie wyższy od jednego na pewno.. (jako sprawność samego ustrojstwa) ale skoro powiedzmy że potrzebujesz do nagrzania zbiornika 3kWh.. niech ten COP będzie 3 czyli pompa weźmie 1kWh.. i przy jednej taryfie która kosztuje u mnie 60 groszy brutto zapłacisz za to właśnie tyle..

jeśli kablarz weźmie 3kWh w tańszej taryfie (u mnie 36gr brutto) to zapłaci za to 1.08 zł..

jeśli na to nałożyć jeszcze dyscyplinę w pilnowaniu tanich godzin na pranie czy zmywanie w tańszej taryfie to faktycznie może to być wyjaśnienie bardzo podobnych rachunków rozpatrywanych jako całość zużycia dla domu..

Czlowieku, ale gdzie jest powiedziane w tych badaniach, ze oni grzeja w drogiej taryfie. To jest dla liczenia COP czy SPF czynnik NIEISTOTNY. Kumasz? NIEISTOTNY. Ty mozesz u siebie zakladac jakis profil zuzycia. Rownie dobrze mozesz zalozyc, ze kablami jediesz w drogiej a pompa w taniej. Wtedy wyjdzie "SPF=8," czyli tez bez sensu.

Przeciez to sa koorwa podstawy w takich obliczeniach. Elemantarzyk. :)

no właśnie siedzę w pokoju a komputer mi podnosi temperaturę ...

wcześniej kolacja się robiła w kuchni i też się podniosła...

w łazience po kąpieli też jest 0,7* więcej ...:yes:

Zarles kolacje, zeby podniesc temperature w domu? Kompa odpalasz, bo Ci zimno? Jesli tak, to licz to do CO i nie jojcz.:)

ale chyba ona ma rację..

owszem COP macie wyższy od jednego na pewno.. (jako sprawność samego ustrojstwa) ale skoro powiedzmy że potrzebujesz do nagrzania czegoś 4kWh.. niech ten COP będzie 4 czyli pompa weźmie 1kWh.. i przy jednej taryfie która kosztuje u mnie 60 groszy brutto zapłacisz za to właśnie tyle..

jeśli kablarz weźmie 4kWh w tańszej taryfie (u mnie 36gr brutto) to zapłaci za to 1.44 zł..

edit:

poszło zanim napisałem o akumulacyjności:

jeśli pompiarz będzie ten 1kW pobierał przez 24h to zapłaci 14.4 zł..

jak kablarz "nabije" posadzkę lub bufor tymi 24kWh w taniej taryfie to zapłaci 8.6 złotego..

jakieś błędne oblicznie popełniłem..?

w końcu ktoś rozsądnie policzył bo już męczące to biadolenie pompiarzy

Czlowieku, ale gdzie jest powiedziane w tych badaniach, ze oni grzeja w drogiej taryfie. To jest dla liczenia COP czy SPF czynnik NIEISTOTNY. Kumasz? NIEISTOTNY. Ty mozesz u siebie zakladac jakis profil zuzycia. Rownie dobrze mozesz zalozyc, ze kablami jediesz w drogiej a pompa w taniej. Wtedy wyjdzie "SPF=8," czyli tez bez sensu.

dlatego, baranku, powtarzam magiczne słowo: FAKTURA

a czy cop 2 czy 22, to mi wsio radno

Zarles kolacje, zeby podniesc temperature w domu? Kompa odpalasz, bo Ci zimno? Jesli tak, to licz to do CO i nie jojcz.:)

Mozesz sobie tlumaczyc to jak chcesz, ale powod wykonania dowolnej czynnosci przynoszacej zysk bytowy obniza zuzycie CO.

I nic to nie da, ze to sie CO nie nazywa, grzeje i sie musisz z tym pogodzic.

Generalnie PC uzywana tylko w taniej taryfie to moze byc mega oszczednosc, PC uzywana w zwyklej to juz jest mocno dyskusyjna oszczednosc biorac pod uwage, ze wartosc COP albo da szanse zbilansowac inwestycje albo nie da.

Jesli SCOP jest 4 to ten od PC bedzie mial 2 razy taniej na zwyklej taryfie.

wszyscy rozumieją, tylko krzykacz nie :)

a Ty rozumiesz że ja do elektrowni płacę ZŁOTÓWKI ciężko zarobione a nie jakieś wydumane wirtualne COPy??

tyle że to o czym piszesz ma sie nijak do rzeczywistości bo mimo Twoich szczerych chęci nie wszyscy kablarze to idioci czy debile jak byłeś uprzejmy napisać..

to może tak:

jak kablarz "nabije" posadzkę lub bufor tymi 24kWh w taniej taryfie to zapłaci 8.6 złotego..

Edytowane przez _artur_

to wy mając drogie pompy żeby oszczędzić włączacie w 2 taryfie? to jest już naprawdę śmieszne

Gość Arturo72
ale chyba ona ma rację..

owszem COP macie wyższy od jednego na pewno.. (jako sprawność samego ustrojstwa) ale skoro powiedzmy że potrzebujesz do nagrzania czegoś 4kWh.. niech ten COP będzie 4 czyli pompa weźmie 1kWh.. i przy jednej taryfie która kosztuje u mnie 60 groszy brutto zapłacisz za to właśnie tyle..

jeśli kablarz weźmie 4kWh w tańszej taryfie (u mnie 36gr brutto) to zapłaci za to 1.44 zł..

edit:

poszło zanim napisałem o akumulacyjności:

A jaki jest problem,żeby pompa chodziła tylko w II taryfie ?

Żaden i wtedy przy gruntowej kablarz zapłaci za 4kWh 1,44zł a pompiarz 0,36zł,jeśli kablarz przez 24h nabije 24kWh to zapłaci 8,6złotego a pompiarz przez 24h nabije w tym samymy domu nie 24kWh tylko 6kWh i zapłaci 2,16zł

Przecież to jest proste jak du...e i dziwie się,że niektórzy nie mogą pojąc.

Edytowane przez Arturo72

Bledy w zalozeniach i to grube.

A jak kablarz bedzie nabijal w taniej i pompiarz tez bedzie nabijal w taniej (ja mam zuzycia na CO 100% w taniej np). Jak to wtedy wyjdzie? Bo niby dlaczego majac pompe mam byc debilem i jechac w drogiej? :)

Bledy w zalozeniach i to grube.

A jak kablarz bedzie nabijal w taniej i pompiarz tez bedzie nabijal w taniej (ja mam zuzycia na CO 100% w taniej np). Jak to wtedy wyjdzie? Bo niby dlaczego majac pompe mam byc debilem i jechac w drogiej? :)

tego nie neguję.. ale pojawiło sięmjuż tu magiczne słowo FAKTURA..

to dwa proste pytania:

1. ilu z Was pompiarzy nawracających wszystkich na pompy ma dwutaryfowe rozliczanie (mile widziana faktura z taryfą)

2. o ile musi być mocniejsza (droższa) pompa ciepła żeby to ciepło zmagazynować w czasie trwania taniej taryfy?

i trzecie, fundamentalne :

o co wam w zasadzie chodzi?

Arturo72 pompy sprzedaje jako jakiś klon czy wspólnik czyjś, a reszta? co w zasadzie chcecie udowodnić?