Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bledy w zalozeniach i to grube.

A jak kablarz bedzie nabijal ]w taniej i pompiarz tez bedzie nabijal w taniej (ja mam zuzycia na CO 100% w taniej np). Jak to wtedy wyjdzie? Bo niby dlaczego majac pompe mam byc debilem i jechac w drogiej? :)

Z ZALOZENIA u mnie pompa pracuje TYLKO w tanim pradzie, chyba ze musi, to wychodzi w droga.

no comments

Gość Arturo72

1. ilu z Was pompiarzy nawracających wszystkich na pompy ma dwutaryfowe rozliczanie (mile widziana faktura z taryfą)

Tylko nie liczni z pompą ciepła mają I taryfę a w nich ja,narazie tylko jeden sezon dla sprawdzenia.

Większośc pompowców pracuję w II taryfach.

Widzisz jak nic nie wiesz w temacie...

Gdybym grzał tylko w II taryfie to oszczedności byłyby rzędu ok.300-400zł,dla mnie nie warte narazie kłopotu i jadę tylko w I.

Przy -15st,C pompa pracowała tylko 5-7h/dobę w godzinach 22-6 zużywając przy tym 2,2-24kWh/godzinę

Edytowane przez Arturo72

i trzecie, fundamentalne :

o co wam w zasadzie chodzi?

Arturo72 pompy sprzedaje jako jakiś klon czy wspólnik czyjś, a reszta? co w zasadzie chcecie udowodnić?

robią zasłonę dymną, bo nie chcą pokazać doopy, która jest czerwona i ktorą pierdzą jak więżniowie - (paf paf) - po wydymaniu przez lokalnego dystrybutora...

PYK!

A jaki jest problem,żeby pompa chodziła tylko w II taryfie ?

Żaden i wtedy przy gruntowej kablarz zapłaci za 4kWh 1,44zł a pompiarz 0,36zł,jeśli kablarz przez 24h nabije 24kWh to zapłaci 8,6złotego a pompiarz przez 24h nabije w tym samymy domu nie 24kWh tylko 6kWh i zapłaci 2,16zł

Przecież to jest proste jak du...e i dziwie się,że niektórzy nie mogą pojąc.

Bledy w zalozeniach i to grube.

A jak kablarz bedzie nabijal w taniej i pompiarz tez bedzie nabijal w taniej (ja mam zuzycia na CO 100% w taniej np). Jak to wtedy wyjdzie? Bo niby dlaczego majac pompe mam byc debilem i jechac w drogiej? :)

bo jest debilem? retoryka na Twoim wcześniej pokazanym poziomie..

Arturo, przeciez tu co niektorzy kablarze pomdleja . Nie rob im tego. ;)

ale dlaczego? w dwóch taryfach przy takich róznicach kosztów jakie podałem dla grzania kablami czy kospelem to już w ogóle czas zwrotu PC będzie jakiś kosmicznie długi..

Z ZALOZENIA u mnie pompa pracuje TYLKO w tanim pradzie, chyba ze musi, to wychodzi w droga.

fakurę masz? a ile musi? i dlaczego musi? COP się kończy? nie wyrabia z mocą?

tego nie neguję.. ale pojawiło sięmjuż tu magiczne słowo FAKTURA..

to dwa proste pytania:

1. ilu z Was pompiarzy nawracających wszystkich na pompy ma dwutaryfowe rozliczanie (mile widziana faktura z taryfą)

2. o ile musi być mocniejsza (droższa) pompa ciepła żeby to ciepło zmagazynować w czasie trwania taniej taryfy?

i trzecie, fundamentalne :

o co wam w zasadzie chodzi?

Arturo72 pompy sprzedaje jako jakiś klon czy wspólnik czyjś, a reszta? co w zasadzie chcecie udowodnić?

1. Z czytania forum prad dwutaryfowy wsrod pompiarzy ma wiekszosc.

2. D wykorzystania w 100% taniej na CO wystarczy 25.30% wiecej mocy pompy.

3. O sposob licznie kosztow CO. Nie wliczanie do kosztow CO pradu bytowgo wdatkowanego na inne cele niz CO.

Tylko nie liczni z pompą ciepła mają I taryfę a w nich ja,narazie tylko jeden sezon dla sprawdzenia.

Większośc pompowców pracuję w II taryfach.

Widzisz jak nic nie wiesz w temacie....

No nie wiem.. dlatego spytałem.. i okazuje się że największy oredownik pompy ciepła (Ty) grzeje w jednej taryfie a do tego:

Gdybym gzrał tylko w II taryfie to oszczedności byłyby rzedu ok.300-400zł,dla mnie nie warte narazie kłopotu i jadę tylko w I.

haha.. no co Ty? tu sie kłócicie o parę nienwaszych złotych a piszesz że 4stówki nie warte kłopoty.. sorry.. hahahaha

Edytowane przez _artur_