Jacekss 27.09.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 to wy mając drogie pompy żeby oszczędzić włączacie w 2 taryfie? to jest już naprawdę śmieszne dlaczego to ma być śmieszne? to normalne... jest taryfa nocna, jest tańsza, da się skorzystać to w czym problem chyba tylko w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 27.09.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 imrahil, ja do CWU mam bojler Galmet Heros. A Kospel to LN2p 6 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) imrahil, ja do CWU mam bojler Galmet Heros. A Kospel to LN2p 6 kW. powtórzę, bo nie słyszysz bodowlany_laiku: a cała energia elektryczna zużyta przez Twój dom przez rok? pewnie standardowo 10kkWh Edytowane 27 Września 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 27.09.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) Jak ktoś jest z Kielc to nie dziwota,przecież to najbardziej rozwinięty region w Polsce Przepraszam, że Wam spamuje byłeś kiedyś w Kielcach ? Artur jesteś zwykłym bucem. Najlepiej gadać o czymś czego się nigdy nie miało, nie widziało to samo dotyczy Twoich wypowiedzi w wątkach kotłów na paliwo stałe, kabli również. Jesteś kolejnym gawędziarzem, który nie ma co ze swoim życiem zrobić i spamuje w każdym wątku, co widać po ilości postów. Poświęciłbyś czas dla żony i syna. Śmiem twierdzić, że jesteś uzależniony i musisz zacząć się leczyć- bo to jest uzależnienie. http://strims.pl/s/Kielce/tb/jrogyb/kielce-obalanie-stereotypu-blog-fotoelzbieta3 Edytowane 27 Września 2013 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 27.09.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Przepraszam, że Wam spamuje byłeś kiedyś w Kielcach ? Artur jesteś zwykłym bucem. sorry ale to twoje zachowanie jest bucowate zauważ że twoja odpowiedź jest niewspółmierna do tego co napisał Arturo zauważasz różnice? zerknij też co było na końcu zdania.... znaczek co oznacza żart - nieprawdaż no ale cóż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.09.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Artur jesteś zwykłym bucem]To ja wiem ale przyznaj,że jest u Was zimniej niż w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.09.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 [bMic[/b]nie dziękuję , gonie do domu z tymi 7000kwh to chyba liczyłem co+cwu potwierdzam słowa ARTURA że pompa i to nawet powietrzna u mnie w dnii kiedy spadało do -17 pracowała maksymalnie 8h na dobę i to z modulacją 16%czyli był zapas i w czasie i mocy.u mnie wrzesien zamkne w 20 kg brykietu za 12 zł + podpałka [3zł]plus gałęziówka z brzozy [2-3 kg]- 1,5 zł temp w domu to około 23-24 JA artura nie wyśmiewałbym za 1 taryfęprzy jego małym zużyciu na ciepło większe znaczenie będzie miała cała reszta w przeciwienstwie do np 10000kwh u innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 JA artura nie wyśmiewałbym za 1 taryfę przy jego małym zużyciu na ciepło większe znaczenie będzie miała cała reszta w przeciwienstwie do np 10000kwh u innych Przy pradzie dwutaryfowym trzeba naprawde chciec, zeby wyjsc drozej niz na jednotaryfowym. Mowie o pradzie bytowym. U nie przez rok na bytowym z tytulu dwoch taryf to wyszlo 455 zl mniej. Wystarczy pralke, suszarke i zmywarke zalaczac w tanim pradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 27.09.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 To ja wiem ale przyznaj,że jest u Was zimniej niż w Polsce Musisz wejść w link, który podałem to się dowiesz czy jest zimniej niż w Pyszowicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 27.09.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Przy pradzie dwutaryfowym trzeba naprawde chciec, zeby wyjsc drozej niz na jednotaryfowym. Mowie o pradzie bytowym. U nie przez rok na bytowym z tytulu dwoch taryf to wyszlo 455 zl mniej. Wystarczy pralke, suszarke i zmywarke zalaczac w tanim pradzie. Czesto sie tu kablarzom zarzuca, ze musza zycie pod taryfy ukladac, co dla kazdego bedzie akurat zadnym problemem kwestii organiacji tego zycia. Nie mam nic przeciwko temu, zeby wszystkim wyszlo jak najmniej, tylko ze juz wiekszosc z nas sproawdzila zuzycie na CO/CWU na dalsze miejsca w budzecie domowym, staramy sie wycisnac jeszcze ale to juz malo daje. Dlatego tez ta cala dyskusja o pradzie "bytowym" moze nie byc wcale taka bez sensu. Ja poki co sprawdzilem 805 urzadzen w domu i po niewielkich zmianach zmniejszylem rachunek na prad o 30 PLN/mc. Moja KWh z pradu to ponad 70 gr wiec mi sie grzanie telewizorem nie oplaca Ale juz uzytkownik PC warto, zeby wylapal kazde zbedne KWh zuzyte przez urzadzenia codziennego uzytku bo dla niego bedzie to 2-3 bardziej oplacalne (jego KWh jest tansze niz moja przy COP > 2 i grzaniej w taniej). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 27.09.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 cyt za Pyxis: Wez sobie policz twoje 9000kWh w taniej taryfie... 0,35...3150:- PLN... PC 24/7 0,54:- z COP 3 , 3000 x 0,54 1620:- PLN 1530:- PLN roznicy... Można też tak: 9000 kWh x 0,284 2556 PLN PC z COP3 3000 kWk x 0,5585 1675,50 PLN różnica: 880,50 PLN/rok pod warunkiem, ze ta "tania" pompa ciepła uzyska COP3 (bo to chyba zależy od rodzaju pompy? Stawki ENEA aktualne: http://www.enea.pl/3/energia-dla-domu/oferta-sprzedazy/taryfa-cieply-dom-87.html Jak widać, wszystko zależy, jakie dane podstawimy. COP 2 czy 3 czy 5, cena kWh 0,28 czy 0,35:) Za pomocą liczb wszystko się da przedstawić i ZINTERPRETOWAĆ na tę czy inną stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Dlatego tez ta cala dyskusja o pradzie "bytowym" moze nie byc wcale taka bez sensu. Ja poki co sprawdzilem 805 urzadzen w domu i po niewielkich zmianach zmniejszylem rachunek na prad o 30 PLN/mc. Moja KWh z pradu to ponad 70 gr wiec mi sie grzanie telewizorem nie oplaca Prad bytowy to oczywiscie temat na osobny bogaty watek. Tutaj tego nie roztrzasamy. Jak sobie w kinkietach do lazienki kupowalem zarowki ledowe zamiast zarowych, to probowalem liczyc ich "czas zwrotu". Powiem tylko, ze one tyle nie poswieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 cyt za Pyxis: Wez sobie policz twoje 9000kWh w taniej taryfie... 0,35...3150:- PLN... PC 24/7 0,54:- z COP 3 , 3000 x 0,54 1620:- PLN 1530:- PLN roznicy... Można też tak: 9000 kWh x 0,284 2556 PLN PC z COP3 3000 kWk x 0,5585 1675,50 PLN różnica: 880,50 PLN/rok pod warunkiem, ze ta "tania" pompa ciepła uzyska COP3 (bo to chyba zależy od rodzaju pompy? Stawki ENEA aktualne: http://www.enea.pl/3/energia-dla-domu/oferta-sprzedazy/taryfa-cieply-dom-87.html Jak widać, wszystko zależy, jakie dane podstawimy. COP 2 czy 3 czy 5, cena kWh 0,28 czy 0,35:) Za pomocą liczb wszystko się da przedstawić i ZINTERPRETOWAĆ na tę czy inną stronę Ja podstawialem dane SPF, ktore masz np w linku z opomiarowanych instalacji pomp ciepla oraz swoja cene pradu dwutaryfowego. To chyba rozsadne podejscie, zamiast fatazjowania o cenach i o SPFach. A juz napewno rozsadnym nie jest miesznie cen taryf w jednych obliczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 27.09.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Mieszanie taryf w kalkulacji czemu nie, zwlaszcza, ze pokazuje iz nawet bez utrzymywania 2 taryf przejscie na PC moze sie komus oplacac. Niestety i tak nie bedzie sie tak samo oplacac jak izolowanie bo wtedy nie potrzeba drogiej pc wystarczy taka za 3k PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 27.09.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Hej, ja nie mieszałam taryf, podałam je dokładnie tak jak Pyxis:) dla COP1 (kable) cena II taryfy, dla COP3 (pompa) cena taryfy G11Pyxis zdaje się też tak policzył? Liczyłam stawki, które obowiązują u mnie, nie z powietrza. Ja mam G12 i stawki odpowiednio: 0,284 i 0,668, przy G11 stawki w Enea to 0,5585.To tylko gwoli ścisłości:)Dodam, że wcale nie jestem przeciwniczką pomp ciepła. Wkurza mnie tylko nachalność użytkowników pomp i - niestety - piszę to pierwszy raz na forum - ich brak kultury i lekceważenie innych (debile, gosposie, głupy?? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.09.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) Dodam, że wcale nie jestem przeciwniczką pomp ciepła. Wkurza mnie tylko nachalność użytkowników pomp i - niestety - piszę to pierwszy raz na forum - ich brak kultury i lekceważenie innych (debile, gosposie, głupy?? ) A od kiedy Hipka jest wzorem kulturalnej dyskutantki (bo gosposia to własnie ona), szkoda ze moderator wykasował wiele jej wulgarnych wypowiedzi. Jak mozna bronić takie chamskie zachowania? Wydaje mi sie kultura osobista nie zalezy od faktu posiadania kabli czy pc Edytowane 27 Września 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.09.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) Wkurza mnie tylko nachalność użytkowników pomp Widocznie za krótko jesteś na tym wątku bo mnie wkurza nachalnosć kilku kablarzy,którzy robią wodę z mózgu inwestorom wprowadzając ich w błąd poprzez wymyslanie jakiegos NCO w akumulacyjnej wylewce,poprzez twierdzenie,że kable są najtańsze,poprzez lekceważenie i nie doszacowanie przyszłego zużycia cwu a wynikiem i pierwszą ofiarą jest tutaj... Ja nie promuje PC bo to jest sprawa każdego inwestora ale najwiecej do powiedzenia w tym temacie mają właśnie kablarze,zresztą nie mający pojęcia o tym. Co więcej nie tylko źle wypowiadają się o PC ale także o zwyklej wodnej podlogowce napedzanej kotlem elektrycznym. Czemu tak jest ? Edytowane 27 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 27.09.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Na wątku jestem długo, dzięki jego lekturze podjęłam taką a nie inna decyzję o ogrzewaniu. I spotkałam się z ogromną pomocą niektórych z użytkowników tego forum:) I w dodatku jestem zadowolona.Z tą nachalnością to trochę pojechałam, ale od kilku stron to głównie użytkownicy pomp są w ataku:) Powinnam użyć słowa natarczywośc:) Niektórzy próbują tu udowodnić, że pompa to jedyne słuszne rozwiązanie, a Ci co jej nie mają to .... popełnili błąd;) i muszą ją natychmiast montować. Taki jest wydźwięk ostatnich kilku stron wątku:)Do asolt: Hipka operuje dość soczystym językiem, to prawda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 27.09.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 no teraz to już nie wiadomo kto zaczął "jazdę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 27.09.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Skoro moja plazma pożera 350-450W to jaką część z tego mogę zaliczyć do co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts