Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla grzejacych z COP roznica kosztu pracy TV bedzie minimalna w porownaniu do tego, co musialyby dorzucic kable gdyby go nie bylo.

Rozbija sie o ilosc ciepla emitowanego przez TV, czyli ile % pogranej wyemituje jako cieplo no i tej sredniej stawki z 2 taryf, wieksze doplacanie za TV dla malej roznicy w zuzyciu przez niego pradu nie ma sensu, chyba, ze tak jak moj obecny TV LCD 32 cale bierze 150W, a pierwszy lepszy LED 32 nowy wezmie 40W, to juz jest w 1 taryfie prawie 20 PLN roznicy..., stopa zwrotu inwestycji w nowy TV (nawet jesli starego nie sprzedam tylko wyrzuce na smieci) 4 lata :p

no taaak.. tylko dla TV troche bez polotu liczyć stopę zwrotu, bo jak sie go kupuje to:

- nie traktujemy go przede wszystkim jako grzejnik a jako TV

- jak zmieniamy na nowy to z innego powodu niż zużycie kWh

ale oczywiście jak kupuje sie nowe TV to często bierze się pod uwagę klasę energetyczną urządzenia

nie tylko TV ale i pralka, zmywarka, i inne sprzęty

a trzeba też zauważyć że COP-owcy=1 jak już to grzeją przede wszystkim w taryfie tańszej, a TV na ogół pracuje w tej droższej (choć to zależy od własnych osobistych preferencji ;) ) więc jednak z niego grzejnik trochę drogi. wole więcej grzać systemem CO niż TV-kiem :)

Hej, ja nie mieszałam taryf, podałam je dokładnie tak jak Pyxis:) dla COP1 (kable) cena II taryfy, dla COP3 (pompa) cena taryfy G11

Pyxis zdaje się też tak policzył?

No wlasnie pokazalas, ze mieszasz G11 z G12. Licz dla tej samej i dla pompy gruntowej na cele CO przyjmij SPF=4.

Ja liczylem TYLKO dla jednej ceny 0,31PLN dla taniego pradu.

Edytowane przez Pyxis

Niektórzy próbują tu udowodnić, że pompa to jedyne słuszne rozwiązanie, a Ci co jej nie mają to .... popełnili błąd;) i muszą ją natychmiast montować.

Taki jest wydźwięk ostatnich kilku stron wątku:)

To nie sa teksty do tych co juz maja kabelki! Ci maja juz pozamiatane i musza z tym zyc. To teksty do "czytaczy" ktorzy dopiero sie zastanawiaja co wybrac. O nich chodzi w tych wszelkich sprostowaniach bredni i pesudowyliczen (jak Twoje z pomieszaniem taryf).

Przyznam się bez bicia, że byłam przekonana, że PYXIS do swoich obliczeń równiez podał kwotę za G11 (podał stawkę 0,54 ). Jeżeli to nie była stawka G11, tylko jakaś inna, to nie wiem, skąd ją wziął:) Może coś uśrednił, ale tego JASNO nie napisał. W sumie niezależnie od tego wykazałam i tak, że różnica miedzy pompą a grzaniem czystym prądem nie musi (choć może) wynieść w przypadku Hipki 1500 PLN, a np.880 PLN. Jak wyliczamy sobie złotówki i setki, to też mogę:)

No i nie wiem co SPF:) Jaka ja głupia jestem :)

asolt: wskaż mi proszę choć jedno zdanie, słowo, w którym BRONIĘ CHAMSKIE ZACHOWANIA (Hipki czy kogokolwiek)?????

No i jak się już przyznałam do tej mojej niewiedzy (ja praktyk jestem, nie teoretyk), to powiedzcie mi, czy każda pompa działa tak samo? Piszecie tu COP 3 czy 4. Pyxis pisze o gruntowej (tu nakłady są znaczne), inni o P/W, jeszcze inni o P/P. Czy taki czytacz, co to dopiero wybiera system grzewczy, wyciągnie coś z tej pomieszanej dyskusji?

Jak dobrze rozumiem, pompa gruntowa może spokojnie chodzić w II taryfie (noc/zimno) - ale ona/ta pompa jest droga bardzo:). Czy pompy powietrzne również mogą tak pracować? One są tańsze, ale czy faktycznie jak optymistycznie piszecie, wyciągnie COP 3 czy nawet 2 pracując tylko w II taryfie? Czyli nocą, przy niższych temperaturach?

Czy to nie jest istotne, skoro już tak troszczymy się, co ten nowy skołatany inwestor wybierze jako źródło ciepła w swoim nowym domku?;)

I Pyxis, masz jakiś problem z kobietami?;) Solidarnośc jajników, ta nieszczęsna gosposia?:)

Gość Arturo72
Czy pompy powietrzne również mogą tak pracować? One są tańsze, ale czy faktycznie jak optymistycznie piszecie, wyciągnie COP 3 czy nawet 2 pracując tylko w II taryfie? Czyli nocą, przy niższych temperaturach?
Jeśli moc grzewcza pompy powietrznej jest odpowiednio dobrana to nie ma żadnych przeciwskazan do grzania w nocy w II taryfie. Wg producenta COP mojej pompy przy -15 st.C to 2,76,dla mnie więcej niż zadawalajaco. Ja wybrałem grzanie w I taryfie tylko ze względu na komfort życia w domu a nie z konieczności i uwarunkowań technicznych pompy. Jak pisałem wcześniej,testowalem pompę w nocy w warunkach mocno mroznych i spokojnie dała radę nie wykorzystując nawet pełnego nocnego okresu II taryfy. Zatem pierwszy sezon dla sprawdzenia jadę w G11,dla kilku stow oszczędności rocznie nie mam ciśnienia na przestawienie trybu życia z mieszkania do domu. Edytowane przez Arturo72

A czemu ? Pierwszy wielki kablowiec na forum,który zamilkł po pierwszych rachunkach i który nie wie co pisze ?

Niech będzie przykładem i ostrzeżeniem dla naiwnych...

ostrzeżeniem przed czym? mam kable, jestem zadowolony, niczego nie ukrywam, wiem co jej, wiem co pisze ...rachunek za CO w II tar mam na poziomie 1500 zł

Do Pyxis (naprawdę się na Ciebie nie uwzięłam, ale wzbudzasz we mnie emocje;):

"To nie sa teksty do tych co juz maja kabelki! Ci maja juz pozamiatane i musza z tym zyc. To teksty do "czytaczy" ktorzy dopiero sie zastanawiaja co wybrac. O nich chodzi w tych wszelkich sprostowaniach bredni i pesudowyliczen (jak Twoje z pomieszaniem taryf)"

Sam zacząłeś pseudowyliczenia, ja je tylko pociągnęłam. Nie chodzi o to, jakie taryfy przyjęłam, tylko o to, że w zależności CO przyjmiemy (G11 czy G12 czy Twoje 0,54 nadal nie wiem skąd), mogą wyjść różne wyniki. Zależy, co kto chce uzyskać;).

Ja podałam kilka stron wstecz konkretne dane zużycia mojego domu, a nie żadne bzdury czy pseudowyliczenia. Mam pozamiatane i jestem zadowolona:)

I Pyxis, masz jakiś problem z kobietami?;) Solidarnośc jajników, ta nieszczęsna gosposia?:)

Jak jest kobeita-chamus, to mnie to bardzo razi. Zreszta ja nie jestem przekonany do konca, ze Hip(okryt)ka to kobieta. To mi zupelnie nie pasuje do mojego obrazu delikatnej slodkiej istotki jaka powinna byc kobietka. ;)

To dlaczego Hipka dla tych kilku stów rocznie (miedzy 880 PLN a 1500 PLN) ma kupować sobie pompę? ;) Zaznaczam - tylko żartuję:)

Sama jestem bardzo ciekawa, jaki wyjdzie Ci faktyczny COP i jak się sprawdzi Twój system. Swego czasu bardzo poważnie rozważałam pompe ciepła P/W.

Rachunki pokazaly, ze to kwota ponad 2 tys zl oszczednosci, wiec skad taka kreatywna matematyka u Ciebie i ten dziwny przedzial?