Pyxis 27.09.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Do Pyxis (naprawdę się na Ciebie nie uwzięłam, ale wzbudzasz we mnie emocje;): Ja tez Cie lubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Przyznam się bez bicia, że byłam przekonana, że PYXIS do swoich obliczeń równiez podał kwotę za G11 (podał stawkę 0,54 ). Widze, ze "gosposi" trzeba pomoc w matmie. Jak bys miala pompe ciepla, to z 9k kWh na cele CO zrobilo by sie nagle tylko 2250 kWh (dla SPF=4 dla celow CO), czyli 6750kWh mniej. Jak do tego doliczysz jeszcze CWU, to sie okaze, ze masz na liczniku mniej o jakies 7,5k kWh co dla pradu w taniej taryfie daje 2325 zl rocznie czyli miesiecznie prawie 200 zl a nie jak Tobie wyszlo 100 zl. Jak Ty wszystko tak dokladnie liczysz, to nie dziwota, ze prad saute Cie zadowala (jakkolwiek to "zadowala" tutaj brzmi). Teraz jeszcze co do ceny. kWh Jesli 2325 zl podzielimy na 7500kWh to cena kWh wyjdzie 0,31gr (0,31x7500=2325) wiec nie wiem skad Ci sie wzielo jakies 54gr, bo ja do obliczen bralem prad z taniej taryfy, ktory wlasnie te 31gr u mnie kosztuje. Czy nastepnej gos...kobietce musze pomagac w matmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.09.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Jeśli moc grzewcza pompy powietrznej jest odpowiednio dobrana to nie ma żadnych przeciwskazan do grzania w nocy w II taryfie. Wg producenta COP mojej pompy przy -15 st.C to 2,76,dla mnie więcej niż zadawalajaco. . To proponuje kupić taką pompę bo prawdziwy cud techniki. Pomyśl - można by ją rozłożyć, skraplacz rozwinąć i ułożyć w ziemi jako DZ. Przy średniej temp 3-4 stC uzyskałbyś COP na poziomie 4-5 ! Żadna renomowana pompa gruntowa tak nie ma!!! O tu proszę taka genialna technologia. Kiedyś pisałem na forum o tym: mam znajomą która sprzedawała PC. Dla ciekawości opomiarowali kilka swoich instalacji. Średnioroczny COP dla kolektora płaskiego oscylował w granicach 2. Dla odwiertów było to około 2,8 do 3. Powietrzne pompy po opomiarowaniu przestali sprzedawać. Fakt - było to jakieś 10 lat temu - nie wiem czy od tego czasu technika aż tak poszła do przodu. Na przykładzie Twojej pompy należy mniemać że nastąpił kosmiczny przełom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Kiedyś pisałem na forum o tym: mam znajomą która sprzedawała PC. Dla ciekawości opomiarowali kilka swoich instalacji. Średnioroczny COP dla kolektora płaskiego oscylował w granicach 2. Dla odwiertów było to około 2,8 do 3. To sie wyjasnilo, dlaczego sprzedawala a nie sprzedaje juz. Jak takie instalacje robili to nie dziwota. To tez trzeba umiec instalowac. Jesli moja gruntowka ma COP=2, to mam bardzo energooszczedzny domek. Pewnie oszukali mnie i zwiekszyli 3x gribosc izolacji wszedzie a facet od okien sprzedal mi jakies super cieple. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.09.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Na ten COP nie ma sensu zwracać większej uwagi - wyznacza sie go w warunkach laboratoryjnych, nie do końca wiadomo, jak wygląda sprawa defrostów, czy rozruchu.Moze jest to po prostu wartosc chwilowa, którą w pewnych, sprzyjających warunkach pompa jest w stanie osiagnać.Liczy sie SCOP, a ten za cały sezon sięgnie może z 2,5-2,8. Zresztą, wystarczy sobie sprawdzic koszt grzania CWU powietrznymi PC - latem, w teorii powinno byc 5x taniej, niż pradem, ale tak fajnie nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.09.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) To ile jest przy -5 oC, 0 oC. Ciekawe ze wg badan niemieckich srednioroczny COP dla pomp PW waha sie od 2,5 do 2,8. Czy Ty wierzysz w te bajki? Kiedyś pisałem na forum o tym: mam znajomą która sprzedawała PC. Dla ciekawości opomiarowali kilka swoich instalacji. Średnioroczny COP dla kolektora płaskiego oscylował w granicach 2. Dla odwiertów było to około 2,8 do 3. Powietrzne pompy po opomiarowaniu przestali sprzedawać. Fakt - było to jakieś 10 lat temu - nie wiem czy od tego czasu technika aż tak poszła do przodu. Na przykładzie Twojej pompy należy mniemać że nastąpił kosmiczny przełom. Dzisiejsze powietrzne pompy ciepła,zwłaszcza trójfazowe to nie to samo co kilka lat temu a co dopiero 10 lat temu... Także możesz koleżance napomknać,że nastąpił kosmiczny przełom jeśli chodzi o pompy p-w Dzisiaj powietrzne pompy ciepła utrzymują stałą moc grzewczą,nie zależnie od temperatury zewnętrznej,nie dawno nie było to do pomyślenia COP przy -7st.C zależy od temperatury zasilania,poniżej macie tabelkę jak przedstawia się to w mojej pompie czyli moc grzewcza,pobór prądu i COP zależnie od temperatury zasilania i temperatury zewnętrznej,z niej wychodzi,że COP przy temp.zewnętrznej -7st.C wynosi od 2-3,27 : Ja przy temperaturze zasilania max.35st.C przyjmuję COP sezonu na 2,5 a sądzę,że będzie wyższy. Tabela dotyczy pompy Panasa T-CAP 9kW,Atlantic ma podobną parametrowo Excelię,Daikin nie wiem jaki model ma trójfazowy. Edytowane 27 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.09.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Zresztą, wystarczy sobie sprawdzic koszt grzania CWU powietrznymi PC - latem, w teorii powinno byc 5x taniej, niż pradem, ale tak fajnie nie jest... Jeśli weźmiesz pod uwagę markowe pompy a nie tanie chińskie typowo do cwu to jednak tak będzie przy wysokich temperaturach na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 27.09.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Z elektrody " Jeden z Chińczyków przesłał wyniki badań certyfikacyjnych w TUV pompy powietrznej: A -15'C / W 35'C -> COP 2,26 A -7'C / W 55'C -> COP 1,93 A 7'C / W 35'C -> COP 4,26" Tam też są i ceny od 2,5 tys do 4,8 tys + transport http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic110203-4350.html Tym razem kablarze powinni być zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 27.09.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Pyxis, no kurczę, cytuję za Tobą: 3000 x 0,54 1620:- PLN To gdzie tu 31 gr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 To nie sa teksty do tych co juz maja kabelki! Ci maja juz pozamiatane i musza z tym zyc. jesteś tego pewien ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Pyxis, no kurczę, cytuję za Tobą: 3000 x 0,54 1620:- PLN To gdzie tu 31 gr? Masz cyctat z mojego posta. Specjalnie Ci przytoczylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 jesteś tego pewien ...? Tak. BTW: Czym dzisiaj grzejesz? Odkurzaczem czy mikserem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.09.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) ale ja nie pytam o tabelki. Ja pytam czy ktoś instalację PC rzetelnie opomiarował. I ma wyniki za cały rok. Edytowane 27 Września 2013 przez coulignon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Widocznie za krótko jesteś na tym wątku bo mnie wkurza nachalnosć kilku kablarzy,którzy robią wodę z mózgu inwestorom wprowadzając ich w błąd poprzez wymyslanie jakiegos NCO w akumulacyjnej wylewce,poprzez twierdzenie,że kable są najtańsze,poprzez lekceważenie i nie doszacowanie przyszłego zużycia cwu a wynikiem i pierwszą ofiarą jest tutaj... Ja nie promuje PC bo to jest sprawa każdego inwestora ale najwiecej do powiedzenia w tym temacie mają właśnie kablarze,zresztą nie mający pojęcia o tym. Co więcej nie tylko źle wypowiadają się o PC ale także o zwyklej wodnej podlogowce napedzanej kotlem elektrycznym. Czemu tak jest ? a ty masz pojęcie o kablach...? widziałeś ...? gdzie ...? w folderze reklamowym...? idź się leczyć chłopie ... a tak żeby nie było ja wiem co to jest podłogówka wodna i nawet dość często ją instaluję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 27.09.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) A teraz trochę faktów (zakładam, że piszemy tu prawdę), a nie prognoz czy wyliczeń. Fakt 1 RK ogrzewanie 1500 PLN za sezon 2012/2013 dom o pow. nie pamiętam, ale sporo większy od mojego, ogrzewanie czystym prądem Fakt 2 Budowlany_laik sezon 2012/2013 zużycie na co 4000 kWh dom o powierzchni 110 m2 ogrzewanie pradem, tyle że podłogówka wodna Fakt 3 reniutek sezon 2012/2013 zużycie na co ok.5000 kWh (ok. 1500 PLN) dom o powierzchni 124 m2, prad Fakt 4 Pyxis sezon 2012/2013 rachunek za co 1350 PLN dom 230 m2 pompa ciepła Z powyższego wynika, że Pyxis(owi?) opłaca się pompa ciepła bardzo, a mnie tak nie bardzo:) Nie wiadomo, czy arturo się opłaca, bo on na razie tylko prognozuje swój COP. Jak zużyje tyle ciepłej wody, ile planuje;), to mu się tak czy inaczej opłaci. To są konkrety, reszta dyskusji (w większości, nie w całości) to teoretyzowanie Edytowane 27 Września 2013 przez reniutek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Tak. a to niby dlaczego ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 27.09.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Pewna jestes ze to Pyxis napisal A te 0,54:- to srednia z II taryf... 24/7... caklowita cena za 1kWh wraz z oplatami stalymi... G11 to 0,64:- Energa... Pyxis, sorry:) się jednak uwzięłam na chopaka;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.09.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 zdradzccie ile wam idzie na grzałkach samo cwu?mam pompe to sie ciesze z kabli tez bym sie cieszyłjezeli olałbym cwu to zalozyłbym kospela albo nawet kable i dolozyłbym akumulacyjny kominek salzburga-700 kg czystej masy albo wstawilbym piec kw 5 i paliłbym co 2-3 dnii i z 2 razy w roku wynosil popiól- WIADOMO BRYKIETwyobrazam sobie tez piec eko i propan ILE WYCHODZI WAM NA CWU?JAPONCZYCY TAK POSZLI W ZYSKI BYTOWE zE ZMYWARKI MAJĄ SPECJALNE FILTRY -WODA WSTEPNIE PODGRZANA NADAJE SIE DO HERBATY[LICENCJA TOSCHIBY] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 zdradzccie ile wam idzie na grzałkach samo cwu? u mnie ok. 1200kwh rocznie... 100% w tanim ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 ale ja nie pytam o tabelki. Ja pytam czy ktoś instalację PC rzetelnie opomiarował. I ma wyniki za cały rok. Podawalem linka: http://www.portpc.pl/wizualizacje.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts