Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pojęcie o grzaniu wylewki i Wasze NCO w wylewce akumulacyjnej(6-9cm) to sciema i bałamucenie inwestorów.Kilku już się na to nabrało.

wsadź doopę w samochód i przyjedź do mnie to sobie sprawdzisz jak działa takie ogrzewanie ...;)

zdobędziesz trochę praktyki to przestaniesz pierd... takie farmazony ...:p

kto się nabrał ...?

A teraz trochę faktów (zakładam, że piszemy tu prawdę), a nie prognoz czy wyliczeń.

Fakt 1 RK ogrzewanie 1500 PLN za sezon 2012/2013 dom o pow. nie pamiętam, ale sporo większy od mojego, ogrzewanie czystym prądem

Fakt 2 Budowlany_laik sezon 2012/2013 zużycie na co 4000 kWh dom o powierzchni 110 m2 ogrzewanie pradem, tyle że podłogówka wodna

Fakt 3 reniutek sezon 2012/2013 zużycie na co ok.5000 kWh (ok. 1500 PLN) dom o powierzchni 124 m2, prad

Fakt 4 Pyxis sezon 2012/2013 rachunek za co 1350 PLN dom 230 m2 pompa ciepła

Z powyższego wynika, że Pyxis(owi?) opłaca się pompa ciepła bardzo, a mnie tak nie bardzo:)

Nie wiadomo, czy arturo się opłaca, bo on na razie tylko prognozuje swój COP. Jak zużyje tyle ciepłej wody, ile planuje;), to mu się tak czy inaczej opłaci.

To są konkrety, reszta dyskusji (w większości, nie w całości) to teoretyzowanie :)

RENIUTEK no mało nie placisz w swej chałupce i dodaj do tego koszty dodatkowe cwu jestes w plecy rocznie 15oozł

Maja problem bo jak wytlumaczysz, ze mozna miec dobrze ocieplony dom, nie miec alternatywy, grzac najdrozsza mozliwa metoda i jeszcze smiesz sie porownywac z tymi, ktorzy za kociol dali 15-20 tys PLN..., wiec na pewno ich wnuki jeszcze beda z jego dobroci korzystac...

Jak mozesz nie miec reku, PC, 150 m2 dom i trzymac rachunki pod kontrola grzejac kablami?

Jeszcze powiedz, ze dom stoi ponad 8 lat, ta jasne :p

Czy to jest mozliwe? Jesli nie to bylem w domu widmo i mialem haluny :p

przerabialiśmy już ten temat więc nie bardzo wiem po co to pierdololo ...???

dlaczego tylko właściciele / instalatorzy / sprzedawcy PC mają problem ze zrozumieniem ...?

A gdzie emotka na koncu wypowiedzi? (;))

Ty nie wydajesz tyle grzejac samym pradem, tylko grzejac pradem i odzyskujac cieplo ze sciekow. Takie Twoje celowe niedopowiedzonka sa wkoorwiajace po prostu. :)

A od kiedy Hipka jest wzorem kulturalnej dyskutantki (bo gosposia to własnie ona), szkoda ze moderator wykasował wiele jej wulgarnych wypowiedzi. Jak mozna bronić takie chamskie zachowania? Wydaje mi sie kultura osobista nie zalezy od faktu posiadania kabli czy pc

moderator nic nie wykasował.

Panie, COPan!

A gdzie emotka na koncu wypowiedzi? (;))

Ty nie wydajesz tyle grzejac samym pradem, tylko grzejac pradem i odzyskujac cieplo ze sciekow. Takie Twoje celowe niedopowiedzonka sa wkoorwiajace po prostu. :)

będzie jeszcze ciekawiej jak uruchomię jeszcze jedno "drobne" rozwiązanie ...

obstawiam nie więcej jak 800kwh / rok za CWU przy takim samym zużyciu wody jak obecnie ...

CO też coś z tego skubnie ...;)

ale nie wiem kiedy bo mi się nie chce ...:p