Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli weźmiesz pod uwagę markowe pompy a nie tanie chińskie typowo do cwu to jednak tak będzie przy wysokich temperaturach na zewnątrz.

Nawet malux zauważył, że coś z tym CWU w okresie letnim nie tak, bo aż tak daleko od kablarzy nie jest.

W teorii COP 4,5 ale w praktyce.... .

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

malux, mało czy dużo to nie wiem. jak dla kogo. Dla mnie ok, bo takie miałam założenia.

Wychodzi mi 1500 PLN na ogrzewanie i ok. 800 PLN rocznie na cwu (czyli jakieś67 PLN miesięcznie za cwu). Mając pompę ciepla P/W może zmniejszyłabym rachunki o połowę?

Ale: musiałabym mieć centralne co, wszystkie te rurki, zawory i rozdzielacze, których NIE CHCIAŁAM i nie rozumiem:) Kabelki rozumiem i ogarniam :)

Myślałam o powietrznej pompie do cwu, ale to min.4000 czy 5000 PLN, a mnie się za chwilę drastycznie zmieni zużycie cwu (młode z gniazda już prawie wylatują) i po co mi zostać z takim zbiornikiem 300 l i pompą za 4 kawałki;) Jakbym miała małe dzieci i przed sobą wieloletni okres intensywnego zużycia cwu, to co innego.

Jak widać, każdy powinien budować systemy pod swoje potrzeby, u każdego inne

PS. No chyba, że moje chłopaki postanowią wdrożyć w życie włoski model rodziny, to wtedy jednak przemyśle tę pompę do cwu:) Jak mi się bojler zużyje:)

Byle swojego czasu u 2 kablarzy, ktorzy tutaj napisali ze 2, moze 3 posty, dopytali co chcieli, maja kable i sa zadowoleni, nie bija piany bo nie pracuja przy komputerze z dostepem do internetu, i nie bardzo tez maja ochote to robic juz mieszkajac, bo zaden z nich nie widzi powodu, zeby udowadniac, ze nie sa wielbladem.

Jesli rachunek za grzanie jest pozniej 1500 PLN za sezon to jak juz pisalem wielokrotnie nie ten koszt jest w budzecie najwazniejszy, schodzi na dalszy plan.

A wartosc KWh jest dosc bliska temu, co nawet pasywniak bedzie musial wrzucic w dom dla zapewnienia komfortu termicznego domownikow.

Sam na sobie dosiwdczylem jedna z drog do rachunkow podobnego rzedu.

Nastepnym razem mam zamiar inwestowac znaczaco mniej i osognac nieco leszpy wynik zuzycia KWh/m2.

Wentylacja bez odzysku, bedzie gotowa na wsadzenie reku, jesli sie to okaze potrzebne.

CO a raczej NCO tylko kable, jesli sie okaze, ze za droga bedzie klima i COP dogonie najlepsza na tym watku PC P-P.

Kubatura grzewcza w okolicy 230 m3 pozwala spokojnie myslec o kosztach CO, chetnie zainwestuje w kilka mniej popularnych rzeczy (doladowanie GMC, moze syfon do CWU). Jako "inzynier" poczuwam sie aby to i tamto moc poobserwowac i na wlasnej skorze zobaczyc efektywnosc (nie efektownosc :p ) niektorych rozwiazan.

Poki co wiele osob z forum duzo mi pomoglo zrozumiec, zobaczyc jak jest u nich, a nawet udostepnic swoj sprzet w celach pomiarowych nie zadajac niczego w zamian.

Dlatego mimo tej calej "piany" tutaj warto ten watek bacznie sledzic :) choc jest mocno oderwany od codziennej budowlanej rzeczywstosci, gdzie inwestor za PC placi 40-50 tys i wiecej a izolujacy 20 cm styropianu uwazany jest za dziwaka :p

Ale: musiałabym mieć centralne co, wszystkie te rurki, zawory i rozdzielacze, których NIE CHCIAŁAM i nie rozumiem:) Kabelki rozumiem i ogarniam :)

Podlogowka do pompy ciepla jest naprawde trywialna. Pompe wpisansz pezposrednio w rozdzielacze a rozdzielacz to rurka do ktorej dokrecasz rurki petli w podlodze. Taka szyna w twojej rozdzielni gdzie wpinasz obwody kabli. :)

Pyxis: Ja mam uraz do centralnego, miałam takie wlasne w poprzednim mieszkaniu i po prostu tego nie przezwyciężę:)

Poza tym ani trochę nie ufałam fachowcom-hydraulikom, a elektrykowi tak:)

Arturo, kto wtopił z posadzką akumulacyjną? pytam, bo nie pamiętam

Hipka: masz rację, to jednak były fakty "medialne":) ale uważam, że Panowie RK i budowlany_laik są wiarygodni i jakoś im wierzę na słowo. I sobie też wierzę:)

Edytowane przez reniutek