fotohobby 27.09.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) Jeśli weźmiesz pod uwagę markowe pompy a nie tanie chińskie typowo do cwu to jednak tak będzie przy wysokich temperaturach na zewnątrz. Nawet malux zauważył, że coś z tym CWU w okresie letnim nie tak, bo aż tak daleko od kablarzy nie jest. W teorii COP 4,5 ale w praktyce.... . Edytowane 27 Września 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 27.09.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 malux, mało czy dużo to nie wiem. jak dla kogo. Dla mnie ok, bo takie miałam założenia. Wychodzi mi 1500 PLN na ogrzewanie i ok. 800 PLN rocznie na cwu (czyli jakieś67 PLN miesięcznie za cwu). Mając pompę ciepla P/W może zmniejszyłabym rachunki o połowę? Ale: musiałabym mieć centralne co, wszystkie te rurki, zawory i rozdzielacze, których NIE CHCIAŁAM i nie rozumiem:) Kabelki rozumiem i ogarniam Myślałam o powietrznej pompie do cwu, ale to min.4000 czy 5000 PLN, a mnie się za chwilę drastycznie zmieni zużycie cwu (młode z gniazda już prawie wylatują) i po co mi zostać z takim zbiornikiem 300 l i pompą za 4 kawałki;) Jakbym miała małe dzieci i przed sobą wieloletni okres intensywnego zużycia cwu, to co innego. Jak widać, każdy powinien budować systemy pod swoje potrzeby, u każdego inne PS. No chyba, że moje chłopaki postanowią wdrożyć w życie włoski model rodziny, to wtedy jednak przemyśle tę pompę do cwu:) Jak mi się bojler zużyje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 PYK! cześć reniutek! z faktami przesadzilas. fakt 1: faktura Hipkafakt 2: faktury kbabfakt 3: zuzycie jaska, bo podaje od zawsze i na kazde zawolanie i to trzyma sie kupy.fakt 4: cala reszta improwizuje-mam juz nowy materiał na stopkęfakt 5: ide na piwo i chipsy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Nawet malux zauważył, że coś z tym CWU w okresie letnim nie tak, bo aż tak daleko od kablarzy nie jest. W teorii COP 4,5 ale w praktyce.... . w praktyce 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 27.09.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Byle swojego czasu u 2 kablarzy, ktorzy tutaj napisali ze 2, moze 3 posty, dopytali co chcieli, maja kable i sa zadowoleni, nie bija piany bo nie pracuja przy komputerze z dostepem do internetu, i nie bardzo tez maja ochote to robic juz mieszkajac, bo zaden z nich nie widzi powodu, zeby udowadniac, ze nie sa wielbladem. Jesli rachunek za grzanie jest pozniej 1500 PLN za sezon to jak juz pisalem wielokrotnie nie ten koszt jest w budzecie najwazniejszy, schodzi na dalszy plan. A wartosc KWh jest dosc bliska temu, co nawet pasywniak bedzie musial wrzucic w dom dla zapewnienia komfortu termicznego domownikow. Sam na sobie dosiwdczylem jedna z drog do rachunkow podobnego rzedu. Nastepnym razem mam zamiar inwestowac znaczaco mniej i osognac nieco leszpy wynik zuzycia KWh/m2. Wentylacja bez odzysku, bedzie gotowa na wsadzenie reku, jesli sie to okaze potrzebne. CO a raczej NCO tylko kable, jesli sie okaze, ze za droga bedzie klima i COP dogonie najlepsza na tym watku PC P-P. Kubatura grzewcza w okolicy 230 m3 pozwala spokojnie myslec o kosztach CO, chetnie zainwestuje w kilka mniej popularnych rzeczy (doladowanie GMC, moze syfon do CWU). Jako "inzynier" poczuwam sie aby to i tamto moc poobserwowac i na wlasnej skorze zobaczyc efektywnosc (nie efektownosc ) niektorych rozwiazan. Poki co wiele osob z forum duzo mi pomoglo zrozumiec, zobaczyc jak jest u nich, a nawet udostepnic swoj sprzet w celach pomiarowych nie zadajac niczego w zamian. Dlatego mimo tej calej "piany" tutaj warto ten watek bacznie sledzic choc jest mocno oderwany od codziennej budowlanej rzeczywstosci, gdzie inwestor za PC placi 40-50 tys i wiecej a izolujacy 20 cm styropianu uwazany jest za dziwaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.09.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 latem to u mnie było 2,5 kwha jak u was?ale faktycznie warto o tym pogadac[cwu]choc znam w realu ludzi którzy bladnA NA wspomnienia o grzaniu pradem samym wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Ale: musiałabym mieć centralne co, wszystkie te rurki, zawory i rozdzielacze, których NIE CHCIAŁAM i nie rozumiem:) Kabelki rozumiem i ogarniam Podlogowka do pompy ciepla jest naprawde trywialna. Pompe wpisansz pezposrednio w rozdzielacze a rozdzielacz to rurka do ktorej dokrecasz rurki petli w podlodze. Taka szyna w twojej rozdzielni gdzie wpinasz obwody kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 będzie jeszcze ciekawiej jak uruchomię jeszcze jedno "drobne" rozwiązanie ... Ale ja nie o tym co tam wykombinujesz. Chodzi mi o rzetelnosc informacji, ktorej bylo brak. Stad te pierdololo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 27.09.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 miloszenko ja jednak nie chciałbym jego rachunków Jasiek na pewno dzis zrobilby to inaczej, budowal bodajze w 2004 roku, z thermomuru i grzanie kablami, czujesz co musieli o takiej budowie myslec sasiedzi? Dom ze styropianu w 2004 roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 choc znam w realu ludzi którzy bladnA NA wspomnienia o grzaniu pradem samym wody normalka ... o CO na prąd też lepiej nie wspominać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.09.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 hipka z podlicznika latem na cwu wychodzilo ci 5 kwh doba tak czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Jasiek na pewno dzis zrobilby to inaczej, budowal bodajze w 2004 roku, z thermomuru i grzanie kablami, czujesz co musieli o takiej budowie myslec sasiedzi? Dom ze styropianu w 2004 roku? 2001 r ... mrówki miały go wynieść, kury wydziobać, myszy nory robić, wiatr zawalić itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.09.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 sobie przypomniałem goscia który przeszedł na kospela przy grzejnikach i 6 cm styro n a murachszczeki nie znalazl do teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 27.09.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) Pyxis: Ja mam uraz do centralnego, miałam takie wlasne w poprzednim mieszkaniu i po prostu tego nie przezwyciężę Poza tym ani trochę nie ufałam fachowcom-hydraulikom, a elektrykowi tak:) Arturo, kto wtopił z posadzką akumulacyjną? pytam, bo nie pamiętam Hipka: masz rację, to jednak były fakty "medialne":) ale uważam, że Panowie RK i budowlany_laik są wiarygodni i jakoś im wierzę na słowo. I sobie też wierzę Edytowane 27 Września 2013 przez reniutek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 27.09.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Minelo 12 lat? No nie mow... I dalej rachunki ogarniete? Wstawilbys klime i ulzyl wszystkim pompiarzom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.09.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 moderator nic nie wykasował. Panie, COPan! To co wykasował nie nadaje sie do zacytowania, a pamietam bo raz czy dwa zgłaszałem do moderacji. Niektórzy mają bardzo selektywną pamięc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.09.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 uwazam ze oboje są solą tego forumchoć nie do konca zgadzam sie z metodologią liczenia powierzchni uzytkowej przez rk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Wstawilbys klime i ulzyl wszystkim pompiarzom ale po co ...? mi pasuje tak jak jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.09.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 mogą byc dumni nie swojego zuzycia tylko z tego ze innym pomogli budowac cieple domy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 choć nie do konca zgadzam sie z metodologią liczenia powierzchni uzytkowej przez rk a co to zmienia ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts