Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bo ciezko jest do kabli w podlodze podlaczyc pompe ciepla. Pomijam rozne "protezowania" ogrzewania typu pompy PP.

jak zwykle coś innego niż pyxis to "protezowanie" przecież kolega przytoczył badania ze Szwecji cytuję:

"Szwedzkie testy Instytutu Energetyki pokazuja SCOP dla P/W od 1,9 do 3... w zaleznosci od producenta i modelu PC 17 testowanych modeli

Dla P/P SCOP od 2,8-3,5 w zaleznosci od Producenta i modelu... 19 testowanych modeli."

to jak to jest z tymi waszymi poglądami ? PC pyxisa jest cacy a PC qubica bee? wychodzi na to że COP podobny :lol2:

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sobie przypomniałem goscia który przeszedł na kospela przy grzejnikach i 6 cm styro n a murach

szczeki nie znalazl do teraz

Znam inny przyklad, gdzie grzejac gazem w domu 6-litrowym rchunki sa w okolicy 5 tys PLN/sezon, na scianach 20 cm styro...

Kwestia wszystkich detali ktore na zuzycie wplywaja wtedy dokladnie wiadomo gdzie lezy wina. W mi znanym przypadku nie dokonczono izolacji law fundamentowych, XPS sobie luzno wisi...

jak zwykle coś innego niż pyxis to "protezowanie" przecież kolega przytoczył badania ze Szwecji cytuję:

"Szwedzkie testy Instytutu Energetyki pokazuja SCOP dla P/W od 1,9 do 3... w zaleznosci od producenta i modelu PC 17 testowanych modeli

Dla P/P SCOP od 2,8-3,5 w zaleznosci od Producenta i modelu... 19 testowanych modeli."

to jak to jest z tymi waszymi poglądami ? PC pyxisa jest cacy a PC qubica bee? wychodzi na to że COP podobny :lol2:

Trochę za szybko Ci sie cytat urwał:

"Dla G/W SCOP od 3,0-3,8... przy wyzszej temp zasilania... i.e kaloryfery... lub 3,5-4,9 dla applikacji niskotemperaturowej 8 PC testowanych"

Widzisz różnicę ?.

Wykonawcy tez:P

WIdzialem na wlasne oczy XPS klejony do lawy na pianke do styro tak, ze plyta XPSa byla odsunieta jakies 2 cm od sciany :p

Smiem twierdzic, ze 15 cm wlasnorecznego ocieplenia bije na glowe 20 cm przecietnej ekipy :)

Standardem jest, ze klei sie styro nawet jesli klejem z worka to tylko na placki.

Pewien deweloper na moja sugestie zeby po obwodzie I na placki oznajmil, ze sciana musi oddychac inaczje bedzie w domu grzyb :p

Cala nasz rzeczywistosc budowlana...

A my sie tu spieramy czy lepiej miec PC i rachunki 1200-1300 czy lepiej kable i rachunki 1500 -2500, w miedzy czasie ogrom domow zuzywa na CO czasem i 7-8 wiecej energii i w tych domach tez trzeba sobie jakos radzic, albo zaradzic jak sie ma za co tak jak zrobil Vamper...

Trochę za szybko Ci sie cytat urwał:

"Dla G/W SCOP od 3,0-3,8... przy wyzszej temp zasilania... i.e kaloryfery... lub 3,5-4,9 dla applikacji niskotemperaturowej 8 PC testowanych"

Widzisz różnicę ?.

a ty widzisz różnicę 699 vs 29999 ? bo ja tak a Pyxis jaki ma COP średnioroczny bo się nie wypowiedział pewnie 8

Kwestia wszystkich detali ktore na zuzycie wplywaja wtedy dokladnie wiadomo gdzie lezy wina. W mi znanym przypadku nie dokonczono izolacji law fundamentowych, XPS sobie luzno wisi...

ja nawet nie mam izolacji fundamentów bo wówczas nawet nie wiedziałem że trzeba robić ...

ściany ...

dlaczego klocki TH 250...?

bo miały U- 0,28 a norma mówiła że nie więcej niż U- 0,3 ..., więc się załapały ...:p

okna...

dwie szyby, zwykłe plastiki bo bo były tanie ...

balkon nie ocieplony bo nie wiedziałem że trzeba ocieplić...

ogrzewanie...

mówię do projektanta że chcę kable a on na to że będzie drogo eksploatacja, więc pytam ile to jest drogo...?

projektant że ok. 4k rocznie...

ja na to że spoko ...

moc kabli...

naliczyłem 10,6kw na całą chałupę bo przyjąłem ok. 70w/m2, tabelka Elektry podawała od 70 do 150w/m2 mój miał być energooszczędny bo przecież ze styropianu więc więc te 70...

więcej mocy nie chciałem instalować bo stwierdziłem że mi za dużo prądu na ogrzewanie będzie szło ...:p

tak się podchodziło do budowania ...:)

Gość Arturo72
Jesli rachunek za grzanie jest pozniej 1500 PLN za sezon to jak juz pisalem wielokrotnie nie ten koszt jest w budzecie najwazniejszy, schodzi na dalszy plan.

No właśnie-jeśli TAK a jak będzie,że jeśli NIE ? A jak dodamy jeśli cwu NIE 800zł a tylko jeśli 1500 zł ?

To z jeśli 1500zł wychodzi jednak 3000-3500zł to wtedy co ?

Jeśli inwestora dzisiaj to zadowala to w przyszłych cenach prądu za X lat nie będzie zadowalało.

Narazie "jesli 1500zł" nikt z kablarzy nie przedstawił,nawet Konrad gdzie miałbyć dom pasywny bo te "jeśli" wychodzi tam min.3000zł,przypominam,w domu pasywnym :)

Edytowane przez Arturo72

No właśnie-jeśli TAK a jak będzie,że jeśli NIE ? A jak dodamy jeśli cwu NIE 800zł a tylko jeśli 1500 zł ?

Jeśli inwestora dzisiaj to zadowala to w przyszłych cenach prądu za X lat nie będzie zadowalało.

Narazie "jesli 1500zł" nikt z kablarzy nie przedstawił,nawet Konrad gdzie miałbyc dom pasywny...

przeczytaj co napisałem wyżej ...

a tak żeby było ciekawiej to większość inwestorów podobnie podchodzi ...

wystarczy przelecieć się po budowach ...:yes:

Narazie "jesli 1500zł" nikt z kablarzy nie przedstawił,nawet Konrad gdzie miałbyc dom pasywny...

a jeśli ,a jeśli ....a jeśli ci za 5 lat PC pierdyknie to wydasz znowu 20k?

a ty widzisz różnicę 699 vs 29999 ? bo ja tak a Pyxis jaki ma COP średnioroczny bo się nie wypowiedział pewnie 8

Ale ja wiem, że jest różnica w cenie i wiem, ze jest różnica w COP.

Miło mi, że pomogłem Ci zrozumieć, że jednak to nie jest tak, że "wychodzi na to, że COP podobny". Twoja wiedza rośnie ;)

O tym, że ta pompa grzeje cały dom, przez cały sezon i nie trzeba do tego otwierac drzwi we wszystkich pomieszczeniach :) , no i potrafi zagrzac CWU Litościwie nie wspomnę.

Wiecej kosztuje, ale i więcej może. Proste

Za to można olac WM i trochę oszczędzić na materiałach izolacyjnych

Ale ja wiem, że jest różnica w cenie i wiem, ze jest różnica w COP.

Miło mi, że pomogłem Ci zrozumieć, że jednak to nie jest tak, że "wychodzi na to, że COP podobny". Twoja wiedza rośnie ;)

O tym, że ta pompa grzeje cały dom, przez cały sezon i nie trzeba do tego otwierac drzwi we wszystkich pomieszczeniach :) , no i potrafi zagrzac CWU Litościwie nie wspomnę.

Wiecej kosztuje, ale i więcej może. Proste

Za to można olac WM i trochę oszczędzić na materiałach izolacyjnych

to ja też będę miły i pomogę ci zrozumieć że ten COP nie ma znaczenia przy nakładach inwestycyjnych typu 29999 vs 699