Pyxis 27.09.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 A my sie tu spieramy czy lepiej miec PC i rachunki 1200-1300 czy lepiej kable i rachunki 1500 -2500, Jesli kable to rachunki 4800-5200. No chyba, ze bierzesz do porowanania 2 rozne domy, ale to byloby bez najmniejszego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 To co wykasował nie nadaje sie do zacytowania, a pamietam bo raz czy dwa zgłaszałem do moderacji. Niektórzy mają bardzo selektywną pamięc myślałam, ze w tym sezonie w poprzednim a i owszem - pamiętam, jak warowałeś przy kompie o 7 rano, jak wyszło na jaw, ze z R$K kręcicie wałki z powierzchnią, temperaturą wewnątrz i zużyciem prądu widzisz - do dziś nie zachował się jak mężczyzna i nie położył faktury na stół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 27.09.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Arturo, to wtedy/ w przyszłości/ za X lat inwestor kupi sobie tę pompę do cwu. Kto mu zabroni? Albo się rzadziej mył będzie:) Albo te 1500 PLN będzie warte tyle samo co dzisiejsze 800? Za X lat. Za X lat być może dzisiejsi użytkownicy pomp (tych do cwu) też będą musieli wymienić pompę? Za X lat wiele może się zdarzyć. Łącznie z tym, że pompy stanieją, a prąd elektrownia będzie od nas kupować (bo założymy sobie ogniwa fotowoltaiczne czy inne cuda) Czemu za X lat ma być gorzej, a nie lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 a ty widzisz różnicę 699 vs 29999 ? bo ja tak a Pyxis jaki ma COP średnioroczny bo się nie wypowiedział pewnie 8 Moja pompa wraz z DZ kosztowala 25 tys. SPFa Ci nie powiem jaki mam, bo nie mam opomiarowanej instalacji. Taka inwestycja w opomiarowanie to grzanie CO przez 2lata, wiec jakos mi sie nie pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 a jeśli ,a jeśli ....a jeśli ci za 5 lat PC pierdyknie to wydasz znowu 20k? A jak Ci sie auto zepsuje za 5 lat, to kupisz nowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.09.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) to ja też będę miły i pomogę ci zrozumieć że ten COP nie ma znaczenia przy nakładach inwestycyjnych typu 29999 vs 699 Otóż ma, jak się weźmie pod uwage, że na styropianie, wełnie oszczędziło się ładnych parę, a może kilkanaście tysiecy i ma sie jedno urządzenie, komfortowo zaspakajające wszelkie potrzeby grzewcze. Pomijając fakt, że ta pompka za 699 nie była jedynym Twoim nakładem inwestycyjnym.... Ona tylko dobiła owe 699 do istniejących faktur za kabelki. Edytowane 27 Września 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 a ty widzisz różnicę 699 vs 29999 ? bo ja tak a Pyxis jaki ma COP średnioroczny bo się nie wypowiedział pewnie 8 panie! COPan! będzie mięć co najmniej 8! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.09.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 pyxis - 2222222222222hipka ile latem 3 a moze 3,5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.09.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 A jak Ci sie auto zepsuje za 5 lat, to kupisz nowe? jeszcze nie miałem auta dłużej niż 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.09.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 przeczytaj co napisałem wyżej ... a tak żeby było ciekawiej to większość inwestorów podobnie podchodzi ... wystarczy przelecieć się po budowach ... To ja wiem ale rozmawiamy o świadomych inwestorach chcących budować energooszczędnie,co z tego,że się starają.co z tego,że najlepsze,najcieplejsze materiały użyte do budowy jak przychodzi pierwszy rachunek i zonk. Tutaj jest problem i wielka niewiadoma dlatego,inwestor,który nie buduje domu od A-Z własnymi rękami wchodząc w kable jest wielkim ryzykantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Arturo, to wtedy/ w przyszłości/ za X lat inwestor kupi sobie tę pompę do cwu. Kto mu zabroni? Albo się rzadziej mył będzie:) Albo te 1500 PLN będzie warte tyle samo co dzisiejsze 800? Za X lat. Za X lat być może dzisiejsi użytkownicy pomp (tych do cwu) też będą musieli wymienić pompę? Za X lat wiele może się zdarzyć. Łącznie z tym, że pompy stanieją, a prąd elektrownia będzie od nas kupować (bo założymy sobie ogniwa fotowoltaiczne czy inne cuda) Czemu za X lat ma być gorzej, a nie lepiej? no o tym mowa - dlatego tłumaczę barankom, ze 30 000 nie dam ale cenę lodówki przełknę bo za max 5 lat lodówka do kotłowni bedzie kosztować tyle, co lodówka do kuchni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 jeszcze nie miałem auta dłużej niż 3 lata Jak Ci sie zapsuje po 2 latach, to kupisz nowe? (sorki, ze traktuje Cie jak buraka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 no o tym mowa - dlatego tłumaczę barankom, ze 30 000 nie dam ale cenę lodówki przełknę Trzeba bylo budowac dom na miare budzetu a nie "szlec" na pokaz. Teraz bida z nedza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.09.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Arturo, to wtedy/ w przyszłości/ za X lat inwestor kupi sobie tę pompę do cwu. Kto mu zabroni? Najgorsza i najbardziej nie opłacalna inwestycja w domu w połączeniu z innym systemem grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.09.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Otóż ma, jak się weźmie pod uwage, że na styropianie, wełnie oszczędziło się ładnych parę, a może kilkanaście tysiecy i ma sie jedno urządzenie, komfortowo zaspakajające wszelkie potrzeby grzewcze. Pomijając fakt, że ta pompka za 699 nie była jedynym Twoim nakładem inwestycyjnym.... Ona tylko dobiła owe 699 do istniejących faktur za kabelki. idziesz pod prąd i ok twoja wola ale na razie trend od wielu lat jest taki że najbardziej na budowie opłaca się izolować(o dzizys piszę jak TB ) na wełnie nie oszczędzam bo nie mam i uważam że to będzie drugi azbest zaspokoję cię i dodaj kable 4200 jako armatura do pompki bo prawdziwy pompiarz nie istnieje bez armatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 To ja wiem ale rozmawiamy o świadomych inwestorach chcących budować energooszczędnie,co z tego,że się starają.co z tego,że najlepsze,najcieplejsze materiały użyte do budowy jak przychodzi pierwszy rachunek i zonk. Tutaj jest problem i wielka niewiadoma dlatego,inwestor,który nie buduje domu od A-Z własnymi rękami wchodząc w kable jest wielkim ryzykantem. który tutaj zbudował świadomie i energooszczędnie? cetera? 10kkWh, bo jak pokazał fakturę, to sobie przypomniał, że 3kkWh ma gratis jako pracownik budowlany_laik? zużycie małe, latem 23,3stC ale chałupa się rozjechała R$K? jak na 25stC wewnątrz deklarowane zuzycie zacne, jak na 20stC doopy nie urywa arturo? pewnie pokaże fakturę za rok i skończy na 9kkWh pyxis? jednocześnie grzeje i nie grzeje w drogiej taryfie dalej już mi się nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.09.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 no o tym mowa - dlatego tłumaczę barankom, ze 30 000 nie dam ale cenę lodówki przełknę bo za max 5 lat lodówka do kotłowni bedzie kosztować tyle, co lodówka do kuchni... Ale tej lodówki do kotłowni nie podłączysz do kabli,tą lodówką do kotłowni będziesz grzała tylko w drogiej taryfie,ta lodówka do kotłowni potrzebuje drogiej instalacji itp. Tutaj jest zonk kabli,grzejcie prądem ale rozumnie,ogrzewanie prądem kablami nie jest roztropnym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.09.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 idziesz pod prąd i ok twoja wola ale na razie trend od wielu lat jest taki że najbardziej na budowie opłaca się izolować Ale dlaczego idę pod prąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Trzeba bylo budowac dom na miare budzetu a nie "szlec" na pokaz. Teraz bida z nedza. nie mierz wszystkich swoją miarą elewację jednak mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.09.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) tóry tutaj zbudował świadomie i energooszczędnie? arturo? pewnie pokaże fakturę za rok i skończy na 9kkWh Świadomie nie oddałem izolacji w niczyje ręce,sam osobiście kleiłem i układałem. Edytowane 27 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts