Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To co wykasował nie nadaje sie do zacytowania, a pamietam bo raz czy dwa zgłaszałem do moderacji. Niektórzy mają bardzo selektywną pamięc

myślałam, ze w tym sezonie :)

w poprzednim a i owszem - pamiętam, jak warowałeś przy kompie o 7 rano, jak wyszło na jaw, ze z R$K kręcicie wałki z powierzchnią, temperaturą wewnątrz i zużyciem prądu :)

widzisz - do dziś nie zachował się jak mężczyzna i nie położył faktury na stół

Arturo, to wtedy/ w przyszłości/ za X lat inwestor kupi sobie tę pompę do cwu. Kto mu zabroni?:) Albo się rzadziej mył będzie:) Albo te 1500 PLN będzie warte tyle samo co dzisiejsze 800? Za X lat.

Za X lat być może dzisiejsi użytkownicy pomp (tych do cwu) też będą musieli wymienić pompę?

Za X lat wiele może się zdarzyć. Łącznie z tym, że pompy stanieją, a prąd elektrownia będzie od nas kupować (bo założymy sobie ogniwa fotowoltaiczne czy inne cuda)

:) Czemu za X lat ma być gorzej, a nie lepiej?

a ty widzisz różnicę 699 vs 29999 ? bo ja tak a Pyxis jaki ma COP średnioroczny bo się nie wypowiedział pewnie 8

Moja pompa wraz z DZ kosztowala 25 tys. SPFa Ci nie powiem jaki mam, bo nie mam opomiarowanej instalacji. Taka inwestycja w opomiarowanie to grzanie CO przez 2lata, wiec jakos mi sie nie pali. :)

to ja też będę miły i pomogę ci zrozumieć że ten COP nie ma znaczenia przy nakładach inwestycyjnych typu 29999 vs 699

Otóż ma, jak się weźmie pod uwage, że na styropianie, wełnie oszczędziło się ładnych parę, a może kilkanaście tysiecy i ma sie jedno urządzenie, komfortowo zaspakajające wszelkie potrzeby grzewcze.

Pomijając fakt, że ta pompka za 699 nie była jedynym Twoim nakładem inwestycyjnym.... Ona tylko dobiła owe 699 do istniejących faktur za kabelki.

Edytowane przez fotohobby

Gość Arturo72
przeczytaj co napisałem wyżej ...

a tak żeby było ciekawiej to większość inwestorów podobnie podchodzi ...

wystarczy przelecieć się po budowach ...:yes:

To ja wiem ale rozmawiamy o świadomych inwestorach chcących budować energooszczędnie,co z tego,że się starają.co z tego,że najlepsze,najcieplejsze materiały użyte do budowy jak przychodzi pierwszy rachunek i zonk.

Tutaj jest problem i wielka niewiadoma dlatego,inwestor,który nie buduje domu od A-Z własnymi rękami wchodząc w kable jest wielkim ryzykantem.

Arturo, to wtedy/ w przyszłości/ za X lat inwestor kupi sobie tę pompę do cwu. Kto mu zabroni?:) Albo się rzadziej mył będzie:) Albo te 1500 PLN będzie warte tyle samo co dzisiejsze 800? Za X lat.

Za X lat być może dzisiejsi użytkownicy pomp (tych do cwu) też będą musieli wymienić pompę?

Za X lat wiele może się zdarzyć. Łącznie z tym, że pompy stanieją, a prąd elektrownia będzie od nas kupować (bo założymy sobie ogniwa fotowoltaiczne czy inne cuda)

:) Czemu za X lat ma być gorzej, a nie lepiej?

no o tym mowa - dlatego tłumaczę barankom, ze 30 000 nie dam ale cenę lodówki przełknę:)

bo za max 5 lat lodówka do kotłowni bedzie kosztować tyle, co lodówka do kuchni...

Otóż ma, jak się weźmie pod uwage, że na styropianie, wełnie oszczędziło się ładnych parę, a może kilkanaście tysiecy i ma sie jedno urządzenie, komfortowo zaspakajające wszelkie potrzeby grzewcze.

Pomijając fakt, że ta pompka za 699 nie była jedynym Twoim nakładem inwestycyjnym.... Ona tylko dobiła owe 699 do istniejących faktur za kabelki.

idziesz pod prąd i ok twoja wola ale na razie trend od wielu lat jest taki że najbardziej na budowie opłaca się izolować(o dzizys piszę jak TB ;)) :lol2:

na wełnie nie oszczędzam bo nie mam i uważam że to będzie drugi azbest

zaspokoję cię i dodaj kable 4200 jako armatura do pompki :lol2: bo prawdziwy pompiarz nie istnieje bez armatury :D

To ja wiem ale rozmawiamy o świadomych inwestorach chcących budować energooszczędnie,co z tego,że się starają.co z tego,że najlepsze,najcieplejsze materiały użyte do budowy jak przychodzi pierwszy rachunek i zonk.

Tutaj jest problem i wielka niewiadoma dlatego,inwestor,który nie buduje domu od A-Z własnymi rękami wchodząc w kable jest wielkim ryzykantem.

który tutaj zbudował świadomie i energooszczędnie?

cetera? 10kkWh, bo jak pokazał fakturę, to sobie przypomniał, że 3kkWh ma gratis jako pracownik :)

budowlany_laik? zużycie małe, latem 23,3stC ale chałupa się rozjechała

R$K? jak na 25stC wewnątrz deklarowane zuzycie zacne, jak na 20stC doopy nie urywa

arturo? pewnie pokaże fakturę za rok i skończy na 9kkWh

pyxis? jednocześnie grzeje i nie grzeje w drogiej taryfie :)

dalej już mi się nie chce

Gość Arturo72
no o tym mowa - dlatego tłumaczę barankom, ze 30 000 nie dam ale cenę lodówki przełknę:)

bo za max 5 lat lodówka do kotłowni bedzie kosztować tyle, co lodówka do kuchni...

Ale tej lodówki do kotłowni nie podłączysz do kabli,tą lodówką do kotłowni będziesz grzała tylko w drogiej taryfie,ta lodówka do kotłowni potrzebuje drogiej instalacji itp.

Tutaj jest zonk kabli,grzejcie prądem ale rozumnie,ogrzewanie prądem kablami nie jest roztropnym rozwiązaniem.

Gość Arturo72

tóry tutaj zbudował świadomie i energooszczędnie?

arturo? pewnie pokaże fakturę za rok i skończy na 9kkWh

Świadomie nie oddałem izolacji w niczyje ręce,sam osobiście kleiłem i układałem.

6.jpg

Edytowane przez Arturo72