qubic 27.09.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Ale dlaczego idę pod prąd ? bo lepiej dla ciebie jest kupić pompę za XXXX niż zadbać o izolację ? idziesz pod prąd to taka przenośnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 [ATTACH=CONFIG]215045[/ATTACH] i o to chodzi - dziś pytanie - dziś odpowiedź 9kkWh na całość - bo ja nie myślę rozumkiem pyxisa; przed chwilą wyłaczyłam projektor: zgadujcie, ile stC wydmuchuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.09.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 bo lepiej dla ciebie jest kupić pompę za XXXX niż zadbać o izolację ? idziesz pod prąd to taka przenośnia Ależ ja wybudowałem na płycie, dbam o izolację i nie kupuję pompy Ogarnij się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 27.09.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Najgorsza i najbardziej nie opłacalna inwestycja w domu w połączeniu z innym systemem grzewczym. dlatego mam elektryczny podgrzewacz wody za niecałe 900 PLN:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.09.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Ależ ja wybudowałem na płycie, dbam o izolację i nie kupuję pompy Ogarnij się to poco cito żeby namawiać do przyoszczedzania na izolacji w zamian za COP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 pyxis? jednocześnie grzeje i nie grzeje w drogiej taryfie CO jest TYLKO w taniej. Trzeba miec w zyciu jakies zasady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Świadomie nie oddałem izolacji w niczyje ręce,sam osobiście kleiłem i układałem. [ATTACH=CONFIG]215045[/ATTACH] arturo, nie wiem, kiedy odpaliłeś pompę, ale kablem to już by było 1kkWh* a zimy jeszcze nie widac * wyjątkowao COP założę jako 3, bo temperatury Ci sprzyjają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 nie mierz wszystkich swoją miarą elewację jednak mam Dlatego mowie. W domu kable, ale sasiedzi widza elewacj i to jest "najwazniejsze". Kwestia priorytetow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Dlatego mowie. W domu kable, ale sasiedzi widza elewacj i to jest "najwazniejsze". Kwestia priorytetow. to Twoja wersja; moja: zrobić i zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 27.09.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 16.09 włączyłem kospelika do teraz poszło 203 kwh nie wiem czy to w miarę dobry wynik......temp 22 st:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 16.09 włączyłem kospelika do teraz poszło 203 kwh nie wiem czy to w miarę dobry wynik...... temp 22 st:) lipa. dobry to jest 20,3kWh i COP=10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 to Twoja wersja; moja: zrobić i zapomnieć Jesli podeszlas do elewacji tak jak do kwesti CO w domu, to pewnie elewacja jest z nawozu jakiegos poczciwego zwierzecia. Takie "afrykanskie" klimaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 27.09.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Ale tej lodówki do kotłowni nie podłączysz do kabli,tą lodówką do kotłowni będziesz grzała tylko w drogiej taryfie,ta lodówka do kotłowni potrzebuje drogiej instalacji itp. Tutaj jest zonk kabli,grzejcie prądem ale rozumnie,ogrzewanie prądem kablami nie jest roztropnym rozwiązaniem. Arturo, naprawdę myślisz, że ktoś ROZSĄDNY decydując się na grzanie kablami nie rozważał wszystkich możliwości? Dlaczego uważasz, że grzanie za pomocą nośnika takiego jak woda jest jedyną alternatywą i jedynie słuszną drogą? Już teraz jest mnóstwo możliwości. Ostatecznie, jak nie klimatyzatory czy samodzielna produkcja prądu w tej przyszłości za X lat, można przecież rozłożyć rury do DGP:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 16.09 włączyłem kospelika do teraz poszło 203 kwh nie wiem czy to w miarę dobry wynik...... temp 22 st:) U mnie poszlo 79kWh. Temperatura ta sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 27.09.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 który tutaj zbudował świadomie i energooszczędnie? Chyba najbardziej oblegany wątek, prawie całe popołudnie trzeba było przeznaczyć, żeby nadrobić zaległości. Odpowiedź do Hipki: Ja zbudowałem świadomie i energooszczędnie. Całość rocznie to lekko ponad 5000 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.09.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 arturo, nie wiem, kiedy odpaliłeś pompę, ale kablem to już by było 1kkWh* a zimy jeszcze nie widac * wyjątkowao COP założę jako 3, bo temperatury Ci sprzyjają O COP zbytnio nie dbam,ważne,ze mało zużywam,a co do temperatur to akurat pompa jest taka,że niskie temperatury nie robią na niej zbyt dużego wrażenia I żeby nie było,że mam lodówkę w domu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.09.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 to poco cito żeby namawiać do przyoszczedzania na izolacji w zamian za COP? Każdy ma swoją wizje domu. Ktoś ma większy metraż, więcej musiałby zapłacić za podniesienie standardu izolacji, za lepsze okna, za WM, wiec wydaje 29 tyś na PC cieszy sie niskimi rachunkamI. A później wyskakuje ktoś podniecony zakupem klimy z funkcja grzania i zaczyna twierdzić, że za 699 ma to samo, bo COP ten sam (co zresztą wskazuje ma problem ze zrozumieniem tekstu pisanego, bo wyraźnie było napisane, że nie taki sam). To śmieszy. Ja kabli mial nie będę, pompy raczej tez nie. Może dzięki temu mogę spojrzeć na ten temat z dystansu i dostrzeć śmieszność co poniektorych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.09.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Jesli podeszlas do elewacji tak jak do kwesti CO w domu, to pewnie elewacja jest z nawozu jakiegos poczciwego zwierzecia. Takie "afrykanskie" klimaty. tak, tak. oczywiście. p.s. nie cisnie cię ta czapeczka czasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 27.09.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 O COP zbytnio nie dbam,ważne,ze mało zużywam,a co do temperatur to akurat pompa jest taka,że niskie temperatury nie robią na niej zbyt dużego wrażenia I żeby nie było,że mam lodówkę w domu: [ATTACH=CONFIG]215048[/ATTACH] U mnie wilgotnośc 72% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 tak, tak. oczywiście. p.s. nie cisnie cię ta czapeczka czasem? Ale nasz jakies jeszcze grypsy, bo wczoraj tym samym "rzucalas"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts